3
forum
|

1UP

+118
Liittynyt:
3.3.2023
Viestejä:
170

Taas viedään aloittelevaa sijoittajaa. 

Yleinen ohje moneessa paikassa, jopa kirjassa tuntuu olevan, että kannattaa sijoittaa mieluummin fyysisiin rahastoihin kuin synteettisiin rahastoihin. 

Kuitenkin Seppo Saario yksi suosikki sijoituskohde on Lyxor nasdaq-100 ucits etf, joka on kuitenkin synteettinen???

Lisäksi monessa paikassa annettu perusohje on, että kannattaa ostaa silloin kun kurssit laskee ja saa halvalla ja myydä silloin kun ne on nousussa/noussut jolloin tulee voittoa. Tai ainakin tulla tavalla tavalliset sijoittamisen aloittavat ihmiset asian ymmärtävät. 

Seppo Saario kuitenkin neuvoo toisin, että suursijoittaja katsoo että kun firma tekee huonon tuloksen sen arvo on alempi niin hän myy pois, kun taas jos firma tekee hyvän tuloksen ja kurssi ponnahtaa, suursijoittaja ajattelee että firman arvo onkin suurempi kuin ajattelin, joten tätähän pitää ostaa lisää. ???

 

0
0
18.3.2023 - 12:59 #96812

Bingo53

+2785
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2013
1UP kirjoitti:

Taas viedään aloittelevaa sijoittajaa. Yleinen ohje moneessa paikassa, jopa kirjassa tuntuu olevan, että kannattaa sijoittaa mieluummin fyysisiin rahastoihin kuin synteettisiin rahastoihin. Kuitenkin Seppo Saario yksi suosikki sijoituskohde on Lyxor nasdaq-100 ucits etf, joka on kuitenkin synteettinen???

"Ilman vipua olevat ETN:t ja ETF:t voivat loppujen lopuksi olla aivan samanlaisen performanssin tuovia instrumentteja. Minkä vaihtoehdon sijoittaja lopulta valitsee, on hyvin pitkälti pallottelua kustannusten, tracking errorin ja vastapuoli- tai liikkeeseenlaskijariskin välillä."  Aiheesta on Juuso Jauhiaisen artikkeli Sijoitustiedossa, linkki alla.

Linkki Sijoitustieto: https://www.sijoitustieto.fi/sijoitusartikkelit/etf-ja-etn-mita-eroa-ki…

ja samasta aiheesta on toinen, tuore näkemys: https://naisetpuhuurahasta.fi/synteettinen-vs-fyysinen-rahasto/

Raaka-ainerahastossa vaikkapa kullan osalta voi hyvinkin olla eroa onko etf:n sisältö fyysistä kultaa vai sopimuspapereita. Vipu-etf:ää, kuten vaikkapa VIX-indeksiä kontraavaa VOOL-etf:ää ei oikein voi rakentaa fyysisenä.

Miten tämä kysymys poikkeaa sisällöltään jo aloitetusta ketjusta eli Aloittelevan sijoittajan töppäilyt?

0
0
18.3.2023 - 18:23 #96828

1UP

OP
+118
Liittynyt:
3.3.2023
Viestejä:
170
Bingo53]Miten tämä kysymys poikkeaa sisällöltään jo aloitetusta ketjusta eli Aloittelevan sijoittajan töppäilyt?[/quote kirjoitti:

En ole vielä ehtinyt töppäillä ETF-rahastojen kanssa?

Toisaalta en älynnyt, että liiat keskusteluketjun on tämän keskustelupalstan pahin ongelma.wink

0
0
19.3.2023 - 12:24 #96838

Bingo53

+2785
Liittynyt:
17.8.2020
Viestejä:
2013
1UP kirjoitti:

Lisäksi monessa paikassa annettu perusohje on, että kannattaa ostaa silloin kun kurssit laskee ja saa halvalla ja myydä silloin kun ne on nousussa/noussut jolloin tulee voittoa. Tai ainakin tulla tavalla tavalliset sijoittamisen aloittavat ihmiset asian ymmärtävät.

On hyvä jo aluksi päättää onko autojobbari, osaketraderi, optiomeklari tms. päiväkauppaa tekevä vai varoja hoitava sijoittaja, sillä yllä oleva neuvo on ensin mainituille. Molempia lajeja ja niitä yhdisteleviä on näillä sivuilla useampiakin.

Osakkeilla päiväkauppaa tekevä aloittaa kassarahalla, veivaa hiki hatussa ja sormi liipasimella kulmakerrointa seuraten positiota edes takaisin, sulkee päivän myyden tasan kaiken niin, että päivän päätteeksi on taas vain kassaraha. Päivä on sujunut, jos kassa on seuraavan päivän alussa valuuttamuutoksineen ja kirjautuneine tai laskennallisine välityspalkkioineen aloituspäivän aamua suurempi. Samaa tekee autojobbari, joka ostaa vaihtoauton ja panee sen heti senttiäkään ylimääräistä kuluttamatta myyntiin kahta tonnia korkeammalla hinnalla ja saa hyvässä lykyssä kiikun samana päivänä myydyksi.

Sijoittajalla ymmärretään henkilöä, joka omistaa arvopapereita, osuuksia yrityksistä tai muuta omaisuutta (kryptoja, kultaa, metsää) hankittuaan niitä taloudellisen voiton saavuttamiseksi. Oleellista on, ettei voiton tarvitse tulla heti samana päivänä. Voitto voi tulla vaikkapa osinkoina vuosien varrella. Omaisuuden kurssin satunnaisilla nousuilla tai laskuilla ei sijoittajalle ole suurta merkitystä, pitkäaikaisella trendillä kylläkin.

Välillä sijoittajatkin intoutuvat tekemään useita kauppoja samana päivänä ja se voi huolimattomasti tehtynä johtaa kiusallisiin verovaikutuksiin - asiasta on oma ketju alempana.

Kysyntä ja tarjonta johtavat siihen, että kurssit putoavat, jos myyntihaluisilla on enemmän myytävää kuin ostohaluisilla on kapasiteettia ostaa. Välillä sijoittajat ovat ahneempia, välillä pelokkaampia. Muutamilla tuhansilla euroilla pystyy liikuttamaan pienivaihtoisen osakkeen kurssia vaikka alemmaksi, jos ostajia ei vain löydy.

Sijoittaja tähtää pitkäaikaiseen arvonkehitykseen ja plaseeraa varansa siten, kuinka arvelee omaisuuden tulosten (arvonnousu, jaettava osuus tai osinko, pääomapalautus jnme.) kehittyvän. Pitkässä juoksussa pörssi (sininen käyrä) kulkee käsikädessä tulosten (musta) kanssa, kuten alla olevasta kaaviosta näkyy.

Pitkässä juoksussa markkina palkitsee hyviä, tulostaan kasvattavia yhtiöitä ja niitä sinnikkäästi omistavia sijoittajia anteliaasti.

Tarkemmin Verneri Pulkkinen Inderes: https://www.inderes.fi/fi/miksi-osakkeet-laskevat-tai-nousevat

Tämä ei estä lisäämästä omaisuuttaan daytraderina, jos se sopii omaan varainhoidon tapaan paremmin. Eri asia on, sopiiko se tavalliselle ihmiselle. Siitä ja siinä menestymisestä kertovat täällä eri ketjut - aloittaa voi vaikka Mikko Mäkisen kirjoituksista.

0
0