Artikkelit

Wall Streetin ennustuksia keskuspankkitoimien jatkosta

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Nykyisen markkinoilta aistittavan keskuspankkitunnelman voisi ehkä tiivistää ”nostetaan korkoja nopeasti, jotta saadaan tilanne ratkaistua”-lauseeseen sillä ajatuksella, että neutraalikorkotasoon nopeasti pääseminen laukaisisi taantumailmapiirin, mikä puolestaan mahdollistaisi FEDin takaisin QE-vaihteelle ja osakkeet todennäköisesti sitä myötä takaisin nousuun.

Entinen New Yorkin FEDin analyytikko ja nykyinen Bank of American johtava korkostrategi Marc Cabana odottaa Jerome Powellin joutuvan lopettamaan FEDin taseen supistamisen (QT) paljon ennustettua aiemmin:

Odotamme FEDin lopettavan QT:n keskuspankin leikatessa ohjauskorkoa ensimmäistä kertaa nostosyklin päätteeksi, sillä sen jatkaminen lähettäisi ristiriitaisia signaaleja markkinoille ja sen päättäminen helpottaisi korkopolitiikan kommunikointia. FED tuskin haluaa elvyttää markkinoita laskemalla korkoja, mutta tiukentaa likviditeettiä supistamalla tasettaan.

Cabana muistuttaa, että FED on laatinut pelikirjan vastaavaan tilanteeseen vuonna 2019, jolloin keskuspankki aloitti ohjauskoron leikkaamisen heinäkuussa 2019 ja ilmoitti samalla päättävänsä QT:n.

Bank of American Michael Hartnettin analyysin mukaan FEDin käänne politiikassa on odotettavissa marraskuussa (tai aikaisemmin, mikäli markkinat romahtavat seuraavan kahdeksan viikon aikana):

Isossa kuvassa FED nostaa, nostaa ja nostaa korkoja, kunnes kaikki menee rikki. Intensiivisessä kiristyssyklissä lähes kaikki kehittyneiden ja kehittyvien valtioiden keskuspankit ovat kiristäneet rahapolitiikkaansa...

...mikä tarkoittaa riskiä konsensukselle lievästä taantumasta ja ”lievä taantuma tappaa inflaation, mikä mahdollistaa FEDin käännöksen”, mutta reaalikorot ovat edelleen erittäin negatiivisia (FED -6,7%, EKP -8,8%, BoE -6,1%, BoJ -2,5%). Tämä tarkoittaisi nykyisen koronnostosyklin päättymistä FED pivotiin, mikä johtaisi entistä korkeampaan inflaatioon ympäri maailmaa!

Goldman Sachsin Rich Privorotsky varoittaa ”karhumainen treidi on nyt konsensus”, lisäten odottavansa ”all clear”-signaalia FEDiltä kolmena perättäisenä kuukautena laskevan CPI-datan jälkeen.

Nomuran Charlie McElligottilla on erilainen näkemys lähitulevaisuudesta.

Hän myöntää sentimentin ja markkinoiden positioinnin olevan äärimmäisen karhumainen...

Kokonaisvaltaisen negatiivisuuden ja skeptisyyden ansiosta Nomuran SPX Sentiment Index on ollut vain 1,9 prosenttia ajasta näin alhaisissa lukemissa sitten vuoden 2004...

...eli markkinoiden sentimentti ei viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana ole juuri ollut tätä pahempi.

McElligott selvittää syitä ennätysheikon sentimentin takana:

Markkinat ovat nähtävästi paljon enemmän huolissaan joko...

  1. Pitkän aikavälin inflaatiosta johtuvan tuhon ”vapautumiseen ankkurista”, tai vaihtoehtoisesti
  2. FEDin kääntävän kurssinsa inflaation suhteen liian aikaisin, mikä johtaisi inflaatio-odotusten kiihtymiseen uudelleen ja se puolestaan voisi johtaa FED rahapolitiikan sahaamiseen tulevina vuosina.

...sen sijaan, että markkina olisi huolissaan 3) tällä hetkellä oletetusta nopeasta ja lievästä taantumasta loppuvuodesta 2022 ja alkuvuodesta 2023.

McElligott kysyy kvalitatiivisesti: mitä jos ”inflaatio saavuttanut huippunsa ja jatkaa sitten jatkaa alemmas”-tulema yhdistettynä peruskeissiin FEDin ”junailemasta” lyhyestä ja nopeasta taantumasta – eli yleisesti odotettu FEDin politiikan käänne kiristämisestä elvytykseen jo ensi vuoden Q1:llä – ei olekaan niin mustavalkoinen tai puhdas kuin odotetaan?

Miehen oman näkemyksen mukaan inflaatio tulee pysymään tahmeana ja korkealla pidempään, huolimatta odotetusta inflaation heikentymisestä. Tämä pitäisi keskuspankkien kädet sidottuina verrattuna markkinoiden viimeaikaiseen dataan perustuvista odotuksista.

Vuosikymmenen  jatkuneen ”kultakutri”-hallintotavan aikaa, jolloin kaikki kasvupelotteet ja kriisit hoidettiin FEDin toimesta ajamalla korot nolliin ja tasetta paisuttamalla, on McElligottin mielestä turha odottaa nykyiseen tilanteeseen.

Mitä tämä tarkoittaa?

Aiemman ”FEDin pivotti johtaa risk-on-markkinaan” (ts. osakkeiden ralliin) sijaan McElligott pelkää pitkän aikavälin haastetta, jossa markkinat sahaavat pitkään sivuttain tiukemman rahapolitiikan aikakaudella, mikä aiheutuu keskuspankkien sidotuista käsistä verrattuna kahden prosentin inflaation aikakauteen, jolloin selkeästi löysempi rahapolitiikka oli vielä mahdollista.

S&P500-indeksi treidasi isoa kuvaa katsoessa sivuttain rangessa kesästä 1971 kesään 1979.

McElligott varoittaa, ettei sijoittajien kannata odottaa FEDin pelastavan kenenkään eläkesalkkuja ja sanoo stagflatoorisen tilanteen rajoittavan FEDin vaihtoehtoja merkittävästi.

Toisin sanoen, huolimatta karhumaisesta positioinnista markkinoilla, Nomura ei ole vielä ostamassa dippiä.

Keskustele markkinoista Sijoitustiedon palstalla.

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Nordeassa jyrää

Aki Pyysing
21.4.2024
east Lue lisää

Toimitilan tuottoon voit vaikuttaa enemmän kuin asunnon tuottoon

Miika Vuorensola
21.4.2024
east Lue lisää