Artikkelit

Vaurastumisen taikakaava

Taloudellinen Ajattelija |
Jaa Twiittaa

Varman vaurastumisen taikakaava?

Sana 'varma' viittaa 100% todennäköisyyteen. Aivan näin voimakas ei edes vaurastumisen taikakaava ole, mutta hyvin voimakas kuitenkin. Se ei ole niin taianomainen, että sillä voisi muuttaa veden viiniksi tai kuparin kullaksi, mutta vaurautta sillä pystyy luomaan.

Kaikesta huolimatta kyseessä on taikakaava – paino sanalla kaava – eikä taikatemppu. Sana 'kaava' viittaa struktuuriin, toistettavuuteen, systeemiin, joka ei petä. Tämä on olennaista, sillä vaurastumisen taikakaava ei toimi yhdessä yössä. Mikään taikatemppu se ei ole.

Vaurastumisen taikakaavaan laitetaan sisään riittävästi aikaa, sopiva ajattelutapa ja konkreettisia toimenpiteitä. Sitten ravistellaan seosta voimakkaasti ja annetaan tekeytyä muutama vuosikymmen. Kaavasta alkaa hiljalleen tihkua ulos vaurautta.

1. ainesosa: riittävästi aikaa

Aika on vaurastumisen perusedellytys. Ilman aikaa ainut tapa vaurastua olisi taikatemppu, jossa yön yli pyrittäisiin monistamaan varallisuutta. Tämäkin voi toki toimia, mutta lähes poikkeuksetta yhtälön toisella puolella on suuri riski kaiken menettämiseen. Kasinolla voi pelata rulettia, jossa kaiken voi panostaa numerolle ja voittaa omansa takaisin 36-kertaisena. Ongelmana on vain se, että ruletissa on 37 numeroa. Voiton todennäköisyys on siis 2,7% ja jos juuri se oma numero ei napsahda, menettää kaiken.

Aika poistaa yhtälöstä suurimmat riskit. Hiljalleen rahojaan osakemarkkinoille sijoittamalla riski pääoman menettämiselle on pieni ja odotusarvoisesti varallisuus kasvaa vuodesta toiseen ja korkoa korolle pääsee toteutumaan kokonaisvaltaisesti. Pörssilistatut yhtiöt jauhavat vuodesta toiseen rahaa omistajilleen ja mitä paremmalla pääoman tuotolla tämä tapahtuu, sitä nopeammin omistajien tuotot kertaantuvat. Sijoittajan tehtäväksi jää valita joko sopivat rahastot tai sopivat yhtiöt, joissa rahojen uskoo tuottavan jotakin.

Toinen syy miksi aikaa tarvitaan runsaasti on pääoman kerryttämiseen kuluva aika. Tavalliselle palkkatöissä käyvälle kansalaiselle suurien omaisuuksien vieminen markkinoille ottaa oman tovinsa, kun kuukaudesta toiseen, vuodesta toiseen sijoituksiin valuu pisara kerrallaan pääomaa sen mukaan mitä säästöön kulloinkin pystyy laittamaan.

2. ainesosa: sopiva ajattelutapa

Halu vaurastua on valinta. Jos ei aktiivisesti etsi tapoja vaurastua ja pohdi miten voisi edesauttaa omaa tilannettaan, ei tätä kriittistä ainesosaa ole yhtälössä tarpeeksi ja suurella todennäköisyydellä vaurastumista ei tapahdu. Vaurastuminen edellyttää tämän päivän kulutuksen siirtämistä tulevaisuuteen eli toisin sanoen säästämistä. Tilastoja tutkimalla voi todeta, että suomalaisten säästämisaste on viime vuosina ollut negatiivinen eli vaurastumisen sijaan suomalaiset ovat velkaantuneet. Lähtökohtaisesti ei siis voi olettaa, että halu vaurastua olisi yleinen ajattelutapa.

Vaurastumiseen sopivalla ajattelutavalla säästäminen ei tunnu pahalta, koska vaakakupissa on tulevaisuuden taloudellinen vapaus ja sen suoma mahdollisuus toteuttaa itseään juuri haluamallaan tavalla – tietysti toisten perusoikeuksia unohtamatta.

Lisäksi, kun hahmottaa korkoa korolle -ilmiön ja ymmärtää esimerkiksi laskea kuinka paljon 1000 euron kulutus tänään olisi 20 vuoden päästä sijoitettuna markkinoille, tajuaakin, että tuo tonni olikin itse asiassa 4000 euron arvoinen ostos 7% vuosituotolla laskettuna. Tämän oivaltaminen on ainakin omalla kohdallani tehnyt säästämisestä huomattavasti helpompaa kuin mitä se aiemmin oli.

3. ainesosa: konkreettisia toimenpiteitä

Tarpeeksi aikaa käytettävissä ja sopiva ajattelutapa ovat kriittisiä elementtejä vaurastumisen taikakaavassa, mutta ilman konkreettisia toimenpiteitä maailman voimakkainkaan ravistelu ei vielä taio niistä vaurautta. Hyvät aikomukset osoittautuvat hukatuksi potentiaaliksi ilman konkreettisia tekoja.

Aloittamalla ajoissa, kun aikaa on vielä runsaasti jäljellä ja tekemällä oikeita asioita vaurastuminen mielessä, alkaa tuloksia syntyä. Säästäminen aloittaminen, sijoittamisen aloittaminen, tulojen kasvattaminen, kulujen pitäminen kurissa ja säästösumman hivuttaminen yhä suuremmaksi ovat ne konkreettiset toimenpiteet, jotka paisuttavat vaurastumisen taikakaavan lopputulosta kuin Mentos-karkki kokispullossa.

Kaikki edellä mainitut toimenpiteet vaativat tietoista muutosta rahan käyttötottumuksiin mikäli ei vielä vaurastumisen tiellä ole. Vähän kuin kukaan ei sattumalta kehity hyväksi jalkapalloilijaksi tai pianistiksi, tuskin kukaan vahingossa vaurastuu – ellei huomioida niitä muutamia, jotka ovat syntyneet varakkaisiin perheisiin. Mutta se, että joku on syntynyt varakkaana, on vain taustakohinaa. Suurin osa maailman miljonääreistä on tehnyt omaisuutensa omilla saavutuksillaan (88% erään tutkimuksen mukaan).

Pitkä aikajänne antaa aikaa opetella paljon uutta ja kehittyä vaurastujana, joten heti ensimmäisestä päivästä alkaen kaikkea ei tarvitse maagisesti osata. Tekevälle sattuu ja virheitäkin tulee matkan varrella tapahtumaan, mutta kun virheistään edes jotenkin oppii ja pitää taikakaavan mielessä, vaurastumista ei voi pysäyttää.

Lopputulos: vaurastuminen

Vaurastumisen taikakaava on yksinkertainen, vaikkakin ainut taianomainen asia siinä on se, että se toimii taianomaisesti. Sinä joko pystyt siihen tai et pysty siihen, olet oikeassa kummin tahansa päätät. Henkilökohtaisesti olen päättänyt pystyä siihen. Valitettavasti suurin osa ihmisistä ei vain koskaan tee tietoista päätöstä vaurastumisen suhteen ja lipuvat läpi elämänsä kiinnittämättä tähän mitään huomiota. Tai vaihtoehtoisesti kyllä kiinnittävät huomiota, mutta ajattelevat, etteivät voi tehdä omalle tilanteelleen mitään. Raha on keskeinen osa meidän kaikkien elämää, joten on parempi pyrkiä asettumaan sen miellyttävämmälle puolelle.

Siihen peilaten kuinka paljon olen viimeisen viiden vuoden aikana oppinut vaurastumisesta, voin omasta puolestani todeta, että kyseessä on opeteltavissa oleva taito. Opiskeluun käytetyt tunnit ovat maksaneet itsensä takaisin moninkertaisesti.

Jokaisesta urheilijasta ei tule huippu-urheilijaa. Jokaisesti pianistista ei tule konserttopianistia. Jokaisesta vaurastujasta ei tule miljonääriä. Onneksi rahahuoleton elämä ei vaadi miljoonia, vaan huomattavasti pienemmilläkin sijoituksilla saa taloudellisesti turvatun elämän.

T.A.

Siirry keskusteluun

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Ylituottoa osakepoiminnalla -> Maksuton webinaari

Artikkelit

Osakkeet huipuissaan, mutta vola nousussa

Johannes Ankelo
8.10.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Syksyn omituisin sijoituscase

Antti Leinonen
7.10.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Lyhyitä korkoja ja pörssisähköä

Aki Pyysing
6.10.2024
east Lue lisää