Kolumnit

Triggerit mielessä ja jumalat jalassa

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

En aio tavoitella Inderesin evankelistan paikkaa, koska uskoni ”ajureihin” on ollut horjakahko 80-luvulta saakka. Kirjoissani ajuriusko tarkoittaa sitä, että pörssiyhtiön tulevaisuudessa täytyy olla näkyvissä joku tapahtuma, joka sitten laukaisee kurssinousun. Kun taas vähän alle 40-vuotisen sotani kokemusten perusteella ”halvat” osakkeet saattavat jonain rumanakin päivänä ponkaista iloiseen nousuun kuin kylterit vappupäivänä heti aamusta, ilman mitään varsinaista uutista.

En itse asiassa ole varma, tietääkö Verneri ”Evankelista” Pulkkinen itse olevansa ajuriuskossa. Mutta luottaen miljoonien fanieni vappuiseen jakamisintoon, viimeistään huomenna tietää miun työntäneen evankelistan kyseiseen lokeroon Nordea-twiittinsä perusteella.

Nordea teki historiansa parhaan tuloksen Q1:llä, mutta sijoittajat katsovat eteenpäin. Tulos kasvaa (analyytikkoennusteet) vielä tänä vuonna 17%, mutta sen jälkeen vain 3-4%.”

”Nordean luottotappiot ovat superalhaisia, joten niissä on suunta jatkossa vain yksi: ylöspäin.”

Käännän tämän ajuriuskoisten uskontunnustukseksi:

Koska tulevaisuudessa ei näy positiivisia triggereitä, on kurssilasku perusteltu.

Väistelen yleensä ottamasta kovin vahvoja kantoja sen puolesta, miksi joku osake nousi tai laski. Tämä lähinnä siksi, etteivät ärhäköitä näkemyksiä työnsä puolesta esittävätkään oikeaa syytä ainakaan varmaksi tiedä.

Nordean tapauksessa teen tällä kertaa poikkeuksen. Nordea teki torstaina odotettua paremman tuloksen, joten sen kurssi laski to-pe akselilla muutaman prosentin 10,30->10,00. Tämä johtui amerikkalaisten pankkien ongelmista, eikä mistään tulevien ajurien puutteesta. Ja vielä tarkennettuna: ulkomaalaiset tavanomaiset syylliset laittoivat pankkirivejään tyhjiksi myös Suomessa.

Pörssijumalille muuten kiitos Suomen markkinoilla askartelevista ulkomaisista sijoittajista. Perussuomalaiset varmaan kieltäisivät niiltäkin maahantulon, jos pystyisivät. En kuitenkaan usko tämän mahtuvan Kokripersve-hallituksen ohjelmaan.

Jos Ossuuspankin Antti Saari, (jota ei pidä sotkea Nordean Antti Saareen) on yhtään kartalla, niin kympin hinnoilla Norppa antaa kymmenen pinnan osinkotuottoa lähivuosina. Tämä on toteutuessaan kestämätön taso, osinkohaukat vetävät kurssin ylös vaikka väkisin.

Luottamustani Nordeaan vahvistaa tieto siitä, että täysin vakuussolidit luotonhakijatkin ovat saaneet sieltä kättä naamaan viimeisen vuosikymmenen. Amerikkalaiset pankit ovat edelleen luotottaneet omia nahkatakkejaan (suomalaiset pankit kutsuvat kiinteistöspekulantteja pukeutumisensa perusteella juurikin nahkatakeiksi) paljon hövelimmin. Uskon kyllä lähitulevaisuudessa kymmenien pienten rakennusliikkeiden ja kiinteistöjobbarinalkujen konkursseihin. Mutta en usko niiden saaneen juurikaan Nordealta rahaa.

Toivotan kaikille yleisesti ja Vernerille erityisesti tänä vappuna

Sinisen enkelin makua kielessä, mikä voisi olla pielessä.

P.S. Hilpeänä mikrohavaintona: Jossain määrin sama väki, joka oli lahje kovana pyytämässä norppia 12 euroon, on nyt – odotettua paremman tuloksen jälkeen – paniikissa 10 euron hinnoissa. Pörssijumalille kiitos myös ihmisten ahneudesta ja panikoimisesta.

Nordea-keskustelu

Joskus muinoin äidit neuvoi

pienen pieniä tyttäriään

"pidä Jumala mielessä

ja housut jalassa

kun menet hauskaa pitämään

Tyttöhän piti

mutta hauskaa vaan

kohta paksuna paukkui hän vatsallaan

mut minen mokaa, juhlin tänään

menen diskoon elämään

Mullon jumalat jalassa

ja housut mielessä,

mikä voisi olla pielessä?

Mullon jumalat jalassa

ja housut mielessä,

sinisen enkelin makua kielessä

Kiiltoa silmiin, kiiltoa huuliin

kiiltoa niskaan ja rinnuksiin

sormus taskuun, juomaa päähän

arjen ankeus unohduksiin

Tahdon näyttelyeläimen,

painan hymynappia

uljas uros syöksyyn käy

mutta "sorry, mä en puhu lappia"

Mullon jumalat jalassa

ja housut mielessä,

mikä voisi olla pielessä?

Mullon jumalat jalassa

ja housut mielessä,

sinisen enkelin makua kielessä

 

Spotti leikkaa pimeyttä

iskee koviin kasvoihin

haasteen heitin, tyydy en

liimoihin enkä rasvoihin

Kaikuu kuumana kutsuhuuto

joudun adoniksen lumoihin

tartun käteen tuliseen,

synteettiseen rakkauteen

Mullon jumalat jalassa

ja housut mielessä,

mikä voisi olla pielessä?

Mullon jumalat jalassa

ja housut mielessä,

sinisen enkelin makua kielessä

Hassisen Kone ”Jumalat jalassa” 1980

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Kolumnit

Kolme markkinasoturia: "Kun Sauronin silmä on kääntynyt likvidimpiin ja hohdokkaampiin nimiin Yhdysvalloissa, jää kaltaiselleni sivutyöosakepoimijallekin jonkinlainen mahdollisuus löytää hyviä yhtiöitä järkevään hintaan."

Sijoitustieto Toimitus
30.5.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Ennätyksellinen teollinen kysyntä tukee hopean hintaa

Johannes Ankelo
29.5.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Kaikki väki nukkuu

Aki Pyysing
26.5.2024
east Lue lisää