Artikkelit

Sijoittava treidaaja vai treidaava sijoittaja?

Teemu Åkerblom |
Jaa Twiittaa

Pohdin usein oman tekemisen osalta sitä, pitäisikö pääasiassa keskittyä sijoittamaan vai treidaamaan. Kun pohjalla on muutama vuosi sijoittamista, joskus jopa pitkäjänteistä sellaista, tuntuu ajatus pelkästä päivätreidaamisesta vieraalta. Toisaalta, jos salkku päivän päätteeksi olisi käteisessä osakkeiden sijaan, olisi varmaan kevyempi fiilis lähteä heiluttelemaan siimoja salille.

Vaikka paras päivä sijoittamisen aloittamiseen oli eilen, voi osakkeita ostaa tai myydä huomennakin. Hyvin nukutun yön jälkeen spekulantin lisäksi vähän väsynyt osakekin voi saada uutta puhtia. Ainakin osaketta katsoo hieman kirkkaammin silmin erillään nukutun yön jälkeen.

Täysin mustavalkoista rajanvetoa pyrin joka tapauksessa välttämään. Ainakaan toistaiseksi ei kauppaa tehdessä tarvitse pitoaikaa määritellä. Parhaassa tapauksessa hyvä treidi muuttuu sijoitukseksi. Huteja tietysti tulee aina välillä. Jos omistukseen jää alakuloisempi osake, voi toki positiota treidaamalla oppia uutta ja pienentää vahinkoja. Alta löytyy omat askartelut Solteqilla, toistaiseksi hinnan karkaamista myyntien jälkeen ei ole tarvinnut murehtia. 

[[{"fid":"10473","view_mode":"default","attributes":{"height":"567","width":"1183","class":"media-element file-default"},"fields":{"format":"default","field_file_image_alt_text[und][0][value]":"","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media"}]]

Sijoitukseen pitää uskoa

Ero sijoituksen ja hieman epämääräisemmän omistuksen välillä paljastuu ainakin itselleni silloin kun markkina lähtee alas. Kun omistuksen osalta on täysin varma fiilis, ei ruma punainen luku juuri ahdista. Kovin ohuella hajautuksella liikenteessä oleminen tietysti vaatikin keskimääräistä kovemman uskon sijoituskohteeseen.

Jos taas sijoituspäätös on luokkaa ”tätä voisi kyllä omistaakin”, lähtevät laput ainakin allekirjoittaneen salkusta näppärästi ulos heti ensimmäisenä laskupäivänä. Pahimmat turskat onkin viime aikoina tullut tehtyä tietysti tällaisilla ”sijoituksilla”. Toki näillä hieman ohuehkoin perustein poimituilla osakkeilla kannattaa kuitenkin käydä kauppaa, niin ainakin on tietoinen viimeisimmistä liikkeistä. Kuulumisia on hyvä välillä vaihtaa, vaikka tiet eivät päivittäin kohtaisikaan.

Koska oma kärsivällisyys on mitä on, tulisi useimmat yhtään pidemmät operaatiot unohtaa jo ennen kuin niitä edes suunnittelee. Toki osakkeet pitkässä juoksussa nousevat ja monet yhtiöt maksavat osinkoakin, mutta harvemmin juoksen niin pitkälle. Itse keskityn nopeisiin sprintteihin ja annan mirkohurmerintojen kerätä osingot puolestani.

Keskity vahvuuksiin

Kärsivällisyys ei varsinaisesti kuulu vahvuuksiini myöskään päivänsisäisessä kaupassa. Sinänsä mitään pahoja katastrofeja hätäilemällä tuskin saa aikaan, vaikka hutilointi joskus voikin ahdistaa. Osakkeen karkaaminen myynnin jälkeen on tosin melko pieni harmi ellei nyt shorttina satu olemaan.

Opittavaa riittää toki aina, mutta joskus olisi hyvä myös pohtia vahvuuksia ja niiden kehittämistä. Valitettavan usein asioita tulee pohdittua negatiivisen kautta ja mietittyä vain sitä mitä ei osaa. Ainakin oma tekeminen helpottuisi listaamalla paperille vaikka viisi asiaa jotka kokee vahvuudeksi. Näistä ei muuten yksikään liittyisi pitkäjänteiseen sijoittamiseen.  

Kun keskittyy vahvuuksiin ja niiden kehittämiseen, ei lopputulos ainakaan muutu huonommaksi. Samalla kehittää itselleen ikään kuin huomaamatta viitekehyksen, jonka varassa toimii. Päiväkauppa on kulkenut alkukankeuden jälkeen ihan hyvin, juurikin siitä syystä että on tunnistanut edes pari omaa vahvuutta ja keskittynyt niihin. Heikkouksia voi pohtia ja kehittää sitten siinä sivussa.

Strategian toteutus määrittelee menestyksen

Osakkeella kuin osakkeella voi voittaa tai hävitä. Oli kyseessä sitten osakepoimija, kuukausisäästäjä tai treidaaja, menestys syntyy omien käsien kautta. Kun tunnistaa omat vahvuudet ja heikkoudet sekä itselleen sopivimman strategian, on jo lähempänä onnistumista. Omat luonteenpiirteet vaikuttavat luonnollisesti siihen, sopiiko itselle parhaiten päivätreidaus vai osakkeiden pitkäjänteinen omistaminen. Pörssi on yksi parhaita tapoja tutustua tarkemmin itseensä ja omaan käyttäytymiseen.

Millä tahansa strategialla voi menestyä, kunhan sen noudattaminen onnistuu. Helpommin sanottu kuin tehty. Kurinalaisuus on yleensä se hankalin osa suunnitelman toteutusta, oli kyseessä sitten sijoittaminen tai vaikka treeniohjelma. Tärkeintä kuitenkin on, että löytää itselleen toimivan tyylin aikajänteen pituudesta huolimatta. 

Blogiin. 

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Kolumnit

Markkinanäkymät kesällä 2024

Mikko Mäkinen
13.6.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Laillinen turnauspokeri olisi pelastettavissa

Aki Pyysing
9.6.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Analyysissa Nokian Renkaat: Entisen laatuyhtiön testitulokset eivät riitä Seurantalistalle

Almanakka
7.6.2024
east Lue lisää