Olet täällä

Artikkelit

Rakas päiväkirja

Olen lokakuun ajan pitänyt kirjaa kaikista kaupoista, sekä kirjoittanut ylös idean kyseisen kaupan takana. Toki tämä olisi kannattanut aloittaa jo aiemmin, mutta parempi myöhään kuin ei ollenkaan. Edes jonkinlaisen päiväkirjan pitäminen helpottaa tarkastelemaan omaa tekemistä.

Riippuu pitkälti omasta luonteesta, mikä jää päällimmäisen mieleen. Itse muistan yleensä parhaiten isoimmat virheet, ja jään jumiin niihin. Miksi myisin nyt tätä osaketta, kun viimeksikin homma meni pieleen? Osakkeita ei kiinnosta kuka niillä käy kauppaa, joten neutraali suhtautuminen osakkeeseen kuin osakkeeseen olisi suotavaa.

Kuukauden päätteeksi on kirjallisen todistusaineiston pohjalta pelkkää muistikuvaa hyödyllisempää pohtia mikä toimi ja mikä taas ei. Historia ei ole tae tulevasta, mutta usein samat kuviot toistuvat, niin hyvässä kuin pahassa.

Sen syvällisempiä tarinoita tuskin tarvitsee omaan muistikirjaan raapustaa. Kunhan idea ostolle tai myynnille jää muistiin, niin riittävän monta toistoa kyllä kertovat idean toimivuuden. Sama sapluuna toki toimii sijoituspäätösten osalta. Ostoperusteiden kirjaaminen ylös helpottaa kummasti kyydissä pysymistä ja kohteen aktiivista tarkkailua.

Itselleen kannattaa olla kirjanpitovelvollinen

Päiväkirjalle ei valehdella, eikä sitä kukaan muu tule lukemaankaan. Useampaan kauppaan onkin tullut merkittyä rehellisesti idean olleen huono, vaikka voittoa olisikin tullut. Toki hyväkin idea voi päätyä kuralle. Prosessin ja tuloksen erottaminen onkin tärkeää, joskaan ei aina kovin helppoa.  

Malttia kun ei itseltä juuri löydy, olen muutaman kerran kirjoittanut paperille viitteellisiä aikamääreitä siihen kauanko position kyydissä kannattaisi pysyä. Jos markkinan tai osakkeen suunta kääntyy, voi idean esteettisesti kauniisti nousevasta käyrästä toki unohtaa ja position sulkea. Nousupäivinä olisi hyvä pystyä pitämään osakkeita closeen asti, mutta läpipäivän suorituksiin en toistaiseksi ole yltänyt.

Vaikka omasta päiväkirjasta löytyy sivuja vasta kuukauden ajalta, on tämä auttanut jo selvästi. Kirjoittaminen selkeyttää asioita, ja kauppoja on helpompaa käydä läpi kun ne on kirjannut ylös. Jos vene vuotaa, täytä se vedellä ja katso ulkopuolelta missä vuoto on. Päiväkirjaa pitämällä oman pelin vuodot tunnistaa helpommin kuin pelkän muistikuvan perusteella.

Lokakuu paketoituna

Hyvä kuukausi takana, paljon hyvää tekemistä. Positiivisena asiana pidän tasaisuutta. Ei isoja yksittäisiä voittoja, mutta ei toisaalta suuria tappioitakaan. Ainakin itselläni pää pysyy paremmin kasassa tekemisen ollessa tasaista, joten tähän pyrin jatkossakin. Mitään taikatemppuja tämä ei vaadi, lähinnä kurinalaista suorittamista päivästä toiseen.

Shorttaaminen on edelleen hankalaa, ja shortit olivatkin marginaalisesti tappiollisia. Laskupäivinä on itselleni helpompaa odottaa tyyliin ensimmäinen tunti, ja hakea long-paikkoja tämän jälkeen jos rekyyliä on tuloillaan. Sinänsä toki positiivista, että laskupäivinä on pystynyt tekemään tuottoa ilman shortteja.

Molempien salkkuyhtiöiden tulos oli mielestäni hyvä, joten luonnollisesti markkina palkitsi 5 % kurssilaskulla. Swedish Matchia lisäsin hieman, Avidlyssä otin aiemmin myytyjä takaisin. Salkku heiluu näiden mukana, mutta tätä on turha stressata. Pääasia on, että treidit ovat sujuneet.

Disclaimer:

Teksti sisältää mielipiteitä ja tietoa kirjoittajan sijoituksista, jotka voivat vaihdella päivittäin. Teksti ei sisällä sijoitussuosituksia, eikä tekstiä pidä tulkita kehotuksena ostaa tai myydä arvopapereita. Kirjoittaja käy osakekauppaa päivittäin.

Sijoita kryptovaluuttoihin turvallisesti ja luotettavasti
Liity Sijoitustiedon jäseneksi