Kaupallinen yhteistyö, Kumppaniblogit

Ovatko asuntosijoittajan kissanpäivät ohi?

T2H Group |
Jaa Twiittaa

Vuosina 2020-2021 asuntokauppa Suomen kasvukeskuksissa kävi kuumana.

— Ennakkovarausviestejä tuli keskimäärin 70-80 ensimmäisten minuuttien aikana, kertoo rakennusyhtiö T2H:n myyntipäällikkö Karri Heinonen.

Asuntosijoittamisen suosiota pönkitti pitkään jatkunut nollakorkojen aika sekä jatkuva asuntojen tarve kasvukeskuksissa. Koronarajoitukset lihottivat kotitalouksien käteisvaroja, kun rahaa säästyi muusta kulutuksesta. Myös ensiasunnon ostajia tuli markkinoille runsaasti.

Nyt on palattu 3-4 vuoden takaiseen tilanteeseen. Ostointo on edelleen hyvällä tasolla, ja varsinkin hyvän sijainnin uudiskohteissa kysyntä on vahvaa.

— Koen viime vuodet erittäin positiivisena kehityksenä asuntosijoittamisen näkökulmasta, Heinonen sanoo.

— Tietoisuus asuntosijoittamisesta on levinnyt. Aiheesta on kirjoiteltu hyvin informatiivisia artikkeleita. Tämä on lisännyt kilpailua. Asunnon ominaisuudet ovat nousseet entistä tärkeämmiksi ja vertailua rakennusliikkeiden välillä tehdään jatkuvasti.

Koronan seurauksena isot, vähän kauempana keskustasta sijainneet asunnot olivat hyvin kysyttyjä. Se näkyi varsinkin vanhojen asuntojen kaupassa.

Vuokramarkkinaan korona heijastui myös vahvasti. Esimerkiksi opiskelijat ja ravintolatyöntekijät eivät tarvinneet asuntoja entiseen malliin. Tilanteen korjautuminen on jo alkanut ja vuokratasot seuraavat pikkuhiljaa perässä.

Osa asunnon ostajista ja vuokraajista haluaa edelleen investoida etätyötiloihin. Etätyö on tullut jäädäkseen.

— Tähän kysyntään olemme alkaneet suunnitella myös pienempiä kolmioita esimerkiksi opiskeleville pariskunnille, jolloin töitä ei tarvitsisi tehdä olohuoneessa tai makuuhuoneessa, Heinonen kertoo.

Renkaanpotkijat poistuivat

T2H rakennuttaa uudiskohteita saman verran tai enemmänkin kuin viime vuonna. Kohteista varataan edelleen runsaat 80 prosenttia ensimmäisten päivien aikana.

— Mietimme kohteitamme hyvin asiakaslähtöisesti: mihin kannattaa rakentaa, minkälaisia asuntoja haluamme tehdä ja mitä ominaisuuksia asuntoihin tulee.

— Otamme huomioon sekä sijoittajat että oman kodin ostajat. Tutkimme alueen markkinaa tarkasti etukäteen ja arvioimme kysyntää eri kokoluokan asunnoille, Heinonen kertoo.

— Tärkein kriteeri alueelle on se, onko siellä kysyntää meidän konseptin mukaisille asunnoille. Näemmekin itsemme enemmän asuntomyyjinä ja asiakaspalvelijoina kuin perinteisenä rakennusliikkeenä, Heinonen sanoo.

T2H:n periaatteena on myydä yhdestä asunto-osakeyhtiöstä enintään kolme asuntoa yhdelle ostajalle. Ostajakunta on hajautunutta. Ostajaprofiilissa on suuria eroja riippuen kohteen sijainnista.

Viime vuosien uusista asunnoistamme arviolta puolet on myyty yksityisille asuntosijoittajille, joista suuri osa on piensijoittajia.

— Jäähtymistä oli havaittavissa kesä-heinäkuussa, Heinonen toteaa.

— Alkusyksystä kohteet ovat menneet selvästi paremmin ja T2H myikin elokuussa 2022 enemmän asuntoja kuin elokuussa 2021. Emme ole huomanneet selvää muutosta sijoittajien suhteellisessa osuudessa, mutta niin sanottuja renkaanpotkijoita on liikkeellä vähemmän.

Kaupungistuminen jatkuu

Ruotsissa asuntojen hinnat ovat kääntyneet laskuun, mutta Suomessa vastaavaa kehitystä ei ole kasvukeskuksissa tapahtunut.

— Suomessa ei mielestäni ole asuntokuplaa, Heinonen sanoo.

Samaa sanoo moni muu asuntomarkkinoiden seuraaja. Suomea on hankala verrata Ruotsiin, koska asuntomarkkinat, vuokramarkkinat, rakentaminen RS-järjestelmineen, asuntolainoitus ja valuuttapolitiikka ovat hyvin erilaisia.

Yksi suurimmista syistä asuntojen hintojen nousulle pääkaupunkiseudulla on vahva polarisaatio syrjäseutujen ja kasvukeskusten välillä. Yhä useampi suomalainen muuttaa pois pieniltä paikkakunnilta töiden, opiskelun tai perheen perässä.

Asuntojen kysyntä kasvukeskuksissa jatkuu voimakkaana, mikä ajaa hintoja ylös. Jos Suomea tarkastellaan kokonaisuutena, niin suurta hintojen nousua ei ole tapahtunut, vaan hinnat ovat laskeneet pienillä paikkakunnilla,.

— Kasvukeskusten hintojen nousulle on ollut vahvoja perusteita, Heinonen sanoo.

— Hintoihin ei ole muodostunut ilmaa. Jos Helsingin keskihintoja verrataan vaikka muiden Pohjoismaiden pääkaupunkien hintoihin, niin olemme selvästi edullisemmalla tasolla.

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Kulta nousi uuteen ennätyshintaan

Johannes Ankelo
18.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Google valjastaa AI-teknologiaa hyödykseen

Johannes Ankelo
16.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Bitcoinille tavanomainen korjausliike puoliintumisen lähestyessä

Pessi Peura
15.4.2024
east Lue lisää