Artikkelit

Ostajat puuttuvat

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Jälkikäteen katsottuna ja pankkikriisin siivittämänä kolme viimeisintä viikkoa ovat olleet Q1:n tärkeimpiä treidaajien kannalta, Goldman Sachsin Brian Garrett kirjoittaa. 

Isoa kuvaa katsottaessa Garrett toteaa, ettei hedge fundien positiointi ole muuttunut merkittävästi yli kolmeen kuukauteen. Hedge fundit myivät 150 miljardilla dollarilla osakkeita viimeisen kuukauden aikana, joten niiden dynamiikka on epäsymmetrinen osakkeiden nousulle. Kukaan ei Garrettin mukaan ole longina osto-optioihin, vaikka ne ovat tällä hetkellä miehen mukaan halpoja. Korkojen ja osakkeiden korrelaatio on kääntynyt päälaelleen.

Konsensustreidit Goldmanin mukaan:

  • Large capit small capien sijaan

  • Defensiiviset osakkeet kasvuosakkeiden sijaan

  • Vahvojen taseiden yhtiöt ennen heikkoja taseita

  • Dollarishortti (pääasiassa toteutettu kulta/hopea longien kautta)

  • REIT-shortti

Konsensuksen vastaiset treidit:

  • Markkinabeta-longi (markkinoilla ei ole härkiä, Goldmanin viimeisimmän kyselyn mukaan 85% vastaajista oli neutraaleja tai karhumaisia)

  • Rahoitusosakkeiden longi

  • Small cap longi

  • Longi raaka-aineisiin, jotka eivät ole jalometalleja

1. Positiointi: Garrett kiinnittää huomionsa siihen, ettei markkinoiden nettoaltistus ole juurikaan muuttunut neljään kuukauteen ja on edelleen viiden vuoden pohjissaan. Tämä on Goldmanin mukaan yksi pisimpiä pätkiä, jonka aikana markkinoiden altistus ei ole muuttunut merkittävästi kumpaankaan suuntaan. “Kiirehdi odottamaan” on Garrettin mukaan tämän hetken teema ja pohtii liipasinsormien olevan herkässä.

2. Skew (vinoutuma): Osto-optiot olivat hedge fundien “suojaus” viime vuonna, sillä osakkeita alipainottavat salkut pelkäsivät eniten äärimmäistä “oikeaa häntää”. Tämä ei Goldmanin mukaan ole enää totta ja osto-optiot ovat halvimpia yli 12 kuukauteen. SPX-osto-optioiden open interest on alimmillaan lyi vuoteen (5,6 miljoonaa optiosopimusta) ja Garrett ei oman kokemuksen perusteella ole nähnyt osto-optioiden ostajia kuukausiin.

3. CTA: CTA-treidaajat (Commodity Trading Advisor) ovat ryhmä, joihin markkinoiden äärimmäinen huomio on keskittynyt viimeisen muutaman vuoden aikana. Viimeisen kuukauden aikana tämä joukko on myynyt osakkeita 150 miljardilla dollarilla (suurin nettomyynti yli kolmeen vuoteen). Johtuen markkinoiden nousseesta riskitasosta ja alentuneesta volatiliteetista, Goldman Sachsin mallien mukaan CTA-yhteisö on osakkeiden ostaja merkittävissä määrin markkinoiden treidatessa paikallaan tai sen noustessa.

4. Korot vs osakkeet: markkinoiden pureskellessa Fedin mahdollista käännettä korkopolitiikan suhteen ja yleisen rahoitustilanteen kiristymistä, ja mitä nämä tarkoittavat kasvun suhteen, 10-vuotisen bondin ja osakkeiden tuotot ovat kääntyneet päälaelleen 15 viimeisen kaupankäyntipäivän aikana osakkeiden ja korkojen treidatessa samaan tahtiin.

5. Kulta: Goldman päivitti ennustettaan kullan hinnalle ja odottaa sen nousevan 2 500 taalaan 12 kuukauden aikana. Investointipankki on havainnut institutionaalisen kysynnän kullalle nousseen ja samaan aikaan yksityissijoittajien kiinnostus jalometallia kohtaan on myös kasvussa. Google-hakujen määrä “miten ostaa kultaa”-haulle on jyrkässä nousussa.

Keskustele markkinoiden tilanteesta Sijoitustiedon foorumilla.

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Artikkelit

Talenom Seurantalistalle: Tilittää voittoja, vaan ei kassavirtaa

Almanakka
21.6.2024
east Lue lisää
Haastattelut

Karo grillasi Aki Pyysingiä: Satasen seteleitä viidelläkympillä?

Sijoitustieto
20.6.2024
east Lue lisää

Exel jakoi oikein

Aki Pyysing
16.6.2024
east Lue lisää