Artikkelit

Näin ostat osuuden Mäntsälän datakeskuksen kasvusta

Antti Leinonen |
Jaa Twiittaa

Nebius (NBIS) on tekoälyn mahdollistavan infrastruktuurin tarjoaja. Kilpaillessaan Amazonin, Metan, Microsoftin ja Googlen kaltaisia jättejä vastaan, se keskittyy myymään laskentatehoa ainoastaan tekoälyä kehittäville yhtiöille.

Nebiusin ensimmäinen ja toistaiseksi ainoa oma datakeskus sijaitsee Mäntsälässä. Helsingin Sanomat uutisoi lokakuussa Mäntsälän datakeskuksesta. Sen mukaan lähellä Helsinkiä on pian toiminnassa 20 000 Nvidian laskentapiiriä.  Mäntsälässä on lisäksi yksi Euroopan ja koko maailman tehokkaimmista supertietokoneista.

Yhtiön juuret juontavat venäläiseen hakukoneeseen Yandexiin. Nebiusin perustaja ja toimitusjohtaja on 60-vuotias Arkady Volozh, joka oli yksi Yandexin perustajista. Volozh erosi Yandexin johdosta vuonna 2022 ja Helsingin Sanomien mukaan Volozh on asunut Israelissa vuodesta 2014. Volozh omistaa hieman yli 15 prosenttia Nebiusin osakkeista ja liki 60 prosenttia äänivallasta.

Nebius syntyi, kun tämän vuoden helmikuussa hollantiin rekisteröity Yandex N.V. myi sen Venäjän liiketoiminnot 5.2 miljardilla dollarilla. Mielenkiintoisesti kauppahinta maksettiin Kiinan yuaneissa. Yhtiö vaihtoi nimensä Nebiusiksi ja lokakuun lopussa sen osakkeella jatkettiin kaupankäyntiä Nasdaqissa. Tausta, tuntemattomuus ja tuoreus näkyvät osakkeen hinnassa sekä yhtiön arvostuksessa. Miksi sijoittajan kannattaisi kiinnostua

Konesalin palaset omissa käsissä

Amsterdamissa kotipaikkaansa pitävä yhtiö aikoo ratsastaa tekoälyn raketoivalla megatrendillä. Tällä hetkellä laskentatehosta kaksi kolmasosaa kuluu kielimallien koulutukseen ja kolmasosa tekoälykyselyihin. Suhteen odotetaan kääntyvän päinvastaiseksi seuraavan parin vuoden aikana. Se uskoo ulottuvilla olevan markkinan kasvavan 33 miljardista 260 miljardiin dollariin vuoteen 2030 mennessä.

Kuva: Nebiusin liiketoimintamallin kulmakivet.

Yksi Nebiusin kilpailuedun lähteistä on yhtiön mukaan vertikaalinen integraatio. Nebius suunnittelee, kehittää ja rakentaa omat serverit. 

Tällä tavalla se uskoo saavuttavansa alhaisemmat kustannukset, merkittävästi alhaisemman sähkönkulutuksen ja enemmän laskentakapasiteettia suhteessa käytettyyn tilaan. Nebiusilla on omia kielimallien ja koneoppimisen osaajia varmistamaan, että yhtiön rauta vastaa AI-kehittäjien tarpeisiin. Lisäksi Mäntsälän konesali on erittäin energiatehokas kansainvälisellä mittapuulla. 

Kuluneen vuoden aikana yhtiö on käyttänyt investointeihin 390 miljoonaa dollaria ja arvioi investoivansa viimeisen vuosineljänneksen aikana enemmän kuin ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana. Kassavirta ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana oli 255 miljoonaa dollaria negatiivinen. Ensi vuonna Nebius aikoo käyttää 0,6-1,5 miljardia dollaria kasvuinvestointeihin,

Kasvuinvestoinnit ovat vaatimattomia, kun niitä verrataan neljän jättiläisen tekemiin panostuksiin. I/O Fundin mukaan ne investoivat 170 miljardia dollaria vuoden 2024 yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana. Investoinnit kasvoivat lähes 50 prosenttia suhteessa edellisvuoteen.

Tavoitteena moninkertaistaa liikevaihto

Nebiusin markkina-arvo on kirjoitushetkellä (osakekurssi 17,6 dollaria) noin 3,6 miljardia dollaria. Sillä on taseessa varoja 2,3 miljardin dollarin edestä eikä yhtään velkaa. Näin ollen sen yritysarvo on vain 1,3 miljardia dollaria.

Tämän vuoden ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana Nebiusin liikevaihto oli 80 miljoonaa euroa. Se odottaa koko vuoden liikevaihdon asettuvan 120 -130 miljoonan dollarin välimaastoon. Suhteessa myyntiin yhtiön arvostus on siis varsin korkea. Kolmannella vuosineljänneksellä Nebiusin liikevaihto kuitenkin 1,7-kertaistui verrattuna edeltävään vuosineljännekseen, ja myynti on kasvanut huimaa tahtia monta vuosineljännestä perätysten.

Kuva: Nebiusin liiketoiminnan kehitys vuosineljänneksittäin.

Vuonna 2023 Nebiusilla oli vain kymmenen asiakasta, kolmannen vuosineljänneksen lopussa niitä oli neljäkymmentä. Vuoden 2025 aikana se odottaa liikevaihdon 3-4 -kertaistuvan 500-700 miljoonaan dollariin ja saavuttavan positiivisen käyttökatteen. Tärkeä osa tätä tavoitetta on Mäntsälän datakeskuksen kapasiteetin kolminkertaistaminen. Se tähtää 60 000 Nvidian laskentapiiriin.

Tämän kuun lopussa Nebius on käynnistämässä konesalitoimintaa myös Pariisissa. Nämä kaksi hanketta tulevat Denis Buivlovin Seeking Alphassa esittämien arvioiden mukaan maksamaan noin kaksi miljardia dollaria, yhtiön käteisvarojen verran.

Laskentatehon myymisen lisäksi Nebiusilla on kolme muuta liiketoimintaa. Ne tuovat tällä hetkellä noin kolmanneksen liikevaihdosta. Liiketoiminta nimeltään Toloka auttaa kehittämään laajoja kielimalleja, ja se on yhtiön toiseksi suurin liiketoiminta. TripleTen tarjoaa uudelleenkoulutuspalveluita eri tietotekniikan osa-alueille. Avride puolestaan kehittää itseohjautuvia autoja ja kuljetusrobotteja. Samanlaisia kuin Salen ja Alepan kuusipyöräiset ruokalähetit.

Avride solmi hiljattain sopimuksen Uberin kanssa ja näin sen itseohjautuvat autot ja kuljetusrobotit pääsevät kilpailijoiden rinnalla Uberin alustoille. Myös Avriden historia juontuu Yandexiiin, joka kehitti itseohjautuvia autoja. Myös TripeTen vaikuttaa aivan oikealta bisnekseltä, joka kasvaa nopeasti. Nebius arvioi, että sen liikevaihto tulee olemaan tänä vuonna noin 30 miljoonaa dollaria. Ensimmäisellä vuosipuoliskolla sen liikevaihto kasvoi 244 prosenttia suhteessa vertailukauteen.

Lisäksi Nebius omistaa 28 prosenttia yhtiöstä nimeltä ClickHouse. Nebiusin mukaan yhtiön arvo oli vuonna 2021 kaksi miljardia dollaria eli Nebiusin omistusosuuden arvo olisi yli 500 miljoonaa dollaria. Luultavasti yhtiöstä saatava hinta ei ole enää huippuvuosien lukemissa. Nebius on palkannut Goldman Sachsin pohtimaan, mitä sen tulisi tehdä ydinliiketoiminnastaan irrallisille liiketoiminnoille.

Sivubisnekset kaupanpäällisenä

Sijoittajan on siis uskottava, että tekoäly on pysyvä trendi eikä väliaikainen ilmiö. Vaikeammin arvioitava kysymys on satojen miljardien investointien kannattavuus. Teknojätit rynnivät tekoälyn perässä, koska kukaan ei halua menettää horisontissa siintävää mahdollisuutta. Jos kapasiteetti ylittää tulevaisuudessa suuresti kysynnän, kansantaloustieteen mukaan palvelusta saatava hinta voi laskea. Laskentatehoa vuokrataan tyypillisesti tuntihinnoin.

Laittaaksemme Nebiusin lukuja ja arvostusta mittakaavaan, verrataan sitä saksalaiseen kilpailijaan Northern Dataan, jolla on käytössä 20 000 Nvidian laskentapiiriä. Ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana sen liikevaihto oli 62 miljoonaa dollaria eli noin 10 miljoonaa dollaria enemmän kuin Nebius 14 000:lla laskentapiirillä. Northern Datan yritysarvo on 2,1 miljardia dollaria.

Tehdään yksinkertaistettu laskuharjoitus. Jaetaan yhdeksän kuukauden liikevaihtoluvut kolmella ja kerrotaan neljällä. Jaetaan tämän jälkeen yritysarvot annualisoidulla liikevaihdolla. Näin Northern Datan EV/S-luvuksi saadaan 25 ja Nebiusin 17. Nebiusin liikevaihtoluvussa ei ole huomioitu sen muita liiketoimintoja, vaan itseohjautuvat autot ynnä muut tulevat laskelmassa kaupan päälle.

Arviot Nebiusin muiden liiketoimintojen arvosta vaihtelevat. Ne tekevät tappiota, joten niiden arvo on pitkälti kiinni sovellettavan optimismin määrästä. Voinee kuitenkin sanoa, että yhtiön osakekurssi ei välttämättä huomioi koko yhtiön pitkän aikavälin potentiaalia ja sen eri osien arvoa. Kurssikehitys lienee osakkeen uudella alkutaipaleella pomppuista.

Sijoitusteesin elementtejä:

  • Nopeasti kasvava markkina, liiketoiminta ja kokenut henkilöstö.
  • Osien summa mahdollisesti huomattavasti yritysarvoa korkeampi.
  • Yksi liiketoiminta myydään odotettua korkeampaan hintaan.
  • Monta muotisanaa, trendiä ja hypeä yhdessä yhtiössä.
  • Kasvu herättää sijoittajien huomion.

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Kolumnit

Älkää piilotelko efektiivistä tuottoa!

Aki Pyysing
8.12.2024
east Lue lisää
Henkilökohtainen talous

Esa Juntunen: Sen, minkä nuorena oppii, estää vanhempana etenemästä työuralla

Esa Juntunen
2.12.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Arvon kannattaisi olla vallattavissa

Aki Pyysing
1.12.2024
east Lue lisää