Artikkelit

Näin hankit uuden auton, jonka arvo nousee

Miika Vuorensola |
Jaa Twiittaa

Arvonkehityksestä

Vuonna 2018 keskimääräisen uuden auton hinta oli 33 000 euroa. Vuoden kuluttua arvo oli alentunut 14 % eli 4 620 eurolla.

Voit myös leasata auton, jolloin arvon alentuminen jää auton omistajan murheeksi. Olitpa sitten ostaja tai leasaaja, maksat kuitenkin auton käyttökulut, vakuutukset ja huollot (joko suoraan tai sopimuksen kautta). Tämän vuoksi niillä ei ole isompaa merkitystä kun pohdit kannattaako auto ostaa vai leasata.

Uutena ostetun asunnon arvo sen sijaan näyttäisi nousevan valmistumisen jälkeen, vaikka asunto ei enää vuoden päästä olekaan uusi.

Vaihtoehtoiskustannus

Jos olet autonhankkimispuuhissa ja sinulla on tilillä keskimäärin 33 000 €, voisit ostaa auton ilman rahoitusta (joka muuten on superkallista toisinaan).

Sattumalta myös aika monen uuden asunnon myyntihinta on noin 33 000 euroa. Mutta otetaan vaikkapa tämä Nokian keskustaan nousevan kohteen yksiö esimerkiksi:

  • Vuokra 550 €/kk
  • Hoitovastike 179 €/kk
  • Kassavirta verojen jälkeen 260 €/kk

Entäpä jos auton ostamisen sijaan ostaisitkin uuden asunnon, laittaisit sen vuokralle ja vuokratulolla maksaisit auton leasingin?

Auton leasing

Esim. Toyota tarjoaa diiliä, jossa ostat Corollan hintaan 299 €/kk (plus käyttökulut) ja Toyota sitoutuu ostamaan auton takaisin sinulta 12 kuukauden päästä. Eli saat käyttää autoa vuoden, maksat siitä 3 588 € ja palautat sen autoliikkeelle.

Kassavirta riittää melkein 1:1 maksamaan kyseisen auton leasingin. Omistamalla auton, vuoden päästä olisit menettänyt 4 600 €, mutta omistamalla asunnon ja käyttämällä sen vuokratuloja maksamaan auton leasingin, olisit menettänyt vain (299-260)*12=468 €.

Hieman tuunaamalla speksejä itsellesi sopivaksi löydät varmasti yhtälön, jossa asunto maksaa auton kokonaan.

Vuoden päästä voit palauttaa auton autoliikkeeseen ja ottaa taas uuden auton alle vuoden sopimuksella. Vuosien varrella asunnon yhtiölainan hoitokulut pienenevät ja sinulle jää enemmän rahaa käteen.

Tämän lisäksi kymmenen vuoden päästä auton arvo olisi enää joitain tonneja kun taas asunnon arvo luultavasti on noussut tonneilla.

Kannattaa siis omistaa omaisuuslajia, jonka arvo nousee ja vuokrata (eli antaa jonkun muun omistaa) sitä, jonka arvo laskee.

Miika Vuorensola

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Kolumnit

Nordeassa jyrää

Aki Pyysing
21.4.2024
east Lue lisää

Toimitilan tuottoon voit vaikuttaa enemmän kuin asunnon tuottoon

Miika Vuorensola
21.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Kulta nousi uuteen ennätyshintaan

Johannes Ankelo
18.4.2024
east Lue lisää