Olet täällä

Mitä ihmettä analyysiyhtiö aloittaa IPO-yhtiön seurannan myy-suosituksella

Jaa Twiittaa

Jatkan taas analyysimaailman oudosta linnusta kertovaa blogia. Viimeksi kerroin Rasse-chatbotistamme. Tähän blogiin minut innosti Snapchatin listautuminen, jossa järjestäjäpankin yltiöpositiivinen analyysi Snapchatista herätti keskustelua analyysin intressiristiriidoista. Järjestäjäpankin analyysin arvonmäärityksessä oli olennainen virhe, johon liittyen pankki julkaisi korjauksen. Vaikka tärkeät oletukset analyysin arvonmäärityksessä muuttuivat, pysyivät tavoitehinta ja positiivinen näkemys ennallaan. Ammattikuntamme sai menettelystä osakseen ansaittua negatiivista julkisuutta.

Aloitimme reilu kuukausi sitten Fondian seurannan myy-suosituksella oltuamme listautumisprojektissa yhtenä osapuolena vastaamassa osakeanalyysin laatimisesta. Viime syksynä vastaavan huikean ja loistavassa yhteistyössä yhtiön ja järjestäjän kanssa tehdyn IPO-projektin jälkeen aloitimme Vincitin seurannan myy-suosituksella. Olen saanut muutamia kommentteja, että on ennenkuulumatonta analyytikolta aloittaa seuranta IPO:n jälkeen negatiivisella suosituksella. Maailmalla nämä ovat jopa johtaneet tilanteisiin, joissa yritys on irtisanonut investointipankkisuhteensa analyysin tuottajaan.

Molemmissa listautumisissa annoimme sijoitustutkimuksessamme näkemyksemme osakkeen arvosta arvohaarukalla. Molemmissa listautumisissa osake avasi ensimmäisenä päivänä merkittävästi yli antamamme haarukan. Meille taas on itsestään selvää, että jos olemme muutamaa viikkoa aiemmin arvioineet yhtiön arvoksi X, ei meidän näkemys kaupankäynnin alkaessa voi olla X+40 %. Siispä pidättäydymme aiemmassa arviossamme tavoitehintaa asetettaessa ja annamme suosituksemme sen mukaisesti. Tavoitehinta heijastelee myös sitä, minkälaisen arvostustason analyytikko odottaa sijoittajien olevan valmiita hyväksymään yhtiöille 12-kuukauden aikajaksolla. Fondian ja Vincitin tapauksissa listautuminen osoitti sijoittajakysynnän olevan hyvää, minkä takia 12-kuukauden tavoitehinta asetettiin haarukan ylälaitaan. Snapchat-tapaus taas osoitti, kuinka pankin positiivinen näkemys osakkeesta oli jo ennakkoon päätetty ja arvonmääritys oli tehty sen mukaisesti. Sijoittaja voi kysyä itseltään, onko tällaisella analyysillä mitään arvoa?

Palaan jälleen kulttuuriimme, joka määrittää paljon tekemistämme. Arvojemme mukaisesti laitamme riippumattomuuden aina liiketoiminnan edelle. Vain näin liiketoimintamme ja analyysimme voi olla pitkässä juoksussa arvoa luovaa sijoittajille, yhtiöille ja koko markkinapaikalle. Pörssiyhtiötkin ymmärtävät yllättävän hyvin, ettei heidän intresseissä ole puhua osaketta ylihinnoiteltuun kuplaan. Markkinafundamentit sen palauttavat kuitenkin ennemmin tai myöhemmin oikeaan arvoon. Johto ja hallitus saavat pahimmillaan niskaansa joukon vihaisia sijoittajia. Tasainen liiketoiminnan kehitystä seuraava arvonmuodostus on kaikkien intressi pitkällä aikavälillä. Sijoittajaviestintä on odotusten hallintaa, ei odotusten ja osakkeen puffaamista.

Seuraavassa blogissa kerron, kuinka lähetimme evankelistan Vietnamiin, eli sijoittamisen keskustelufoorumeille.

Inderes.fi -palvelusta löydät Helsingin pörssin suosituimmat osakeanalyysit. Luo ilmainen Inderes Free -tili, niin saat käyttöösi pörssin suosituimman aamukatsauksen, osakesuositukset ja tavoitehinnat sekä työkalun osakkeiden vertailuun.

Samanlaista sisältöä

Kumppaniblogit

Fellow Finance - Mitäpä jos ryhtyisit pankkiiriksi vuonna 2018?

Kaupallinen yhteistyö | Fellow Finance - 14.2.2018
Kumppaniblogit

Nordean muutto ja tsaarinaikaiset asenteet

Timo Rothovius | Viisas Raha - 22.11.2017
Kumppaniblogit

Uudiskohteiden isot yhtiölainat avasivat asuntokaupan padot

Timo Metsola | Vuokraturva - 16.11.2017

Sisältöä muualta

Artikkelit & kolumnit

Kolumnit

Juhana Vartiainen: Suomalaisen talousajattelun kritiikki -tahallaan väärinymmärretty

Aki Pyysing - 17.3.2019
#IR-kanava

Tunnelmat Ramirentin yhtiökokouksesta - Zijoittaja 14.3.2019

Zijoittaja - 15.3.2019
Kolumnit

Onko aktiivinen salkunhoito menneen talven lumia?

Ville Hemminki - 15.3.2019
#IR-kanava

Cargotec – Älykkään kuormankäsittelyn edelläkävijä

Jarkko Aho - Random Walker - 13.3.2019
Kolumnit

Odotukset todella huonot, joten edessä on positiivinen yllätys

Juhani Huopainen - 13.3.2019
Artikkelit

Joko se taantuma ehdittiin perua?

Tomi Haataja - 11.3.2019
Kolumnit

Ahneella on paskainen loppu – joskus

Aki Pyysing - 10.3.2019
Artikkelit

Viikon kuumat linkit (vko 10)

Ville Hemminki - 8.3.2019

Aktiivinen keskustelu

Uusin viesti: Automaatti, 18.03. 17:29
Uusin viesti: Aki Pyysing, 18.03. 13:39
Uusin viesti: Aki Pyysing, 18.03. 13:21
Uusin viesti: Sijoitustieto, 17.03. 21:46
Uusin viesti: von Fyrckendahl, 17.03. 21:03
Uusin viesti: Joonas, 17.03. 17:44
Uusin viesti: petteri, 17.03. 13:44
Uusin viesti: KuplaSalkku, 16.03. 22:53

Seuraa Sijoitustietoa