Olet täällä

Kumppaniblogit

Mitä ihmettä analyysiyhtiö aloittaa IPO-yhtiön seurannan myy-suosituksella

Jaa Twiittaa

Jatkan taas analyysimaailman oudosta linnusta kertovaa blogia. Viimeksi kerroin Rasse-chatbotistamme. Tähän blogiin minut innosti Snapchatin listautuminen, jossa järjestäjäpankin yltiöpositiivinen analyysi Snapchatista herätti keskustelua analyysin intressiristiriidoista. Järjestäjäpankin analyysin arvonmäärityksessä oli olennainen virhe, johon liittyen pankki julkaisi korjauksen. Vaikka tärkeät oletukset analyysin arvonmäärityksessä muuttuivat, pysyivät tavoitehinta ja positiivinen näkemys ennallaan. Ammattikuntamme sai menettelystä osakseen ansaittua negatiivista julkisuutta.

Aloitimme reilu kuukausi sitten Fondian seurannan myy-suosituksella oltuamme listautumisprojektissa yhtenä osapuolena vastaamassa osakeanalyysin laatimisesta. Viime syksynä vastaavan huikean ja loistavassa yhteistyössä yhtiön ja järjestäjän kanssa tehdyn IPO-projektin jälkeen aloitimme Vincitin seurannan myy-suosituksella. Olen saanut muutamia kommentteja, että on ennenkuulumatonta analyytikolta aloittaa seuranta IPO:n jälkeen negatiivisella suosituksella. Maailmalla nämä ovat jopa johtaneet tilanteisiin, joissa yritys on irtisanonut investointipankkisuhteensa analyysin tuottajaan.

Molemmissa listautumisissa annoimme sijoitustutkimuksessamme näkemyksemme osakkeen arvosta arvohaarukalla. Molemmissa listautumisissa osake avasi ensimmäisenä päivänä merkittävästi yli antamamme haarukan. Meille taas on itsestään selvää, että jos olemme muutamaa viikkoa aiemmin arvioineet yhtiön arvoksi X, ei meidän näkemys kaupankäynnin alkaessa voi olla X+40 %. Siispä pidättäydymme aiemmassa arviossamme tavoitehintaa asetettaessa ja annamme suosituksemme sen mukaisesti. Tavoitehinta heijastelee myös sitä, minkälaisen arvostustason analyytikko odottaa sijoittajien olevan valmiita hyväksymään yhtiöille 12-kuukauden aikajaksolla. Fondian ja Vincitin tapauksissa listautuminen osoitti sijoittajakysynnän olevan hyvää, minkä takia 12-kuukauden tavoitehinta asetettiin haarukan ylälaitaan. Snapchat-tapaus taas osoitti, kuinka pankin positiivinen näkemys osakkeesta oli jo ennakkoon päätetty ja arvonmääritys oli tehty sen mukaisesti. Sijoittaja voi kysyä itseltään, onko tällaisella analyysillä mitään arvoa?

Palaan jälleen kulttuuriimme, joka määrittää paljon tekemistämme. Arvojemme mukaisesti laitamme riippumattomuuden aina liiketoiminnan edelle. Vain näin liiketoimintamme ja analyysimme voi olla pitkässä juoksussa arvoa luovaa sijoittajille, yhtiöille ja koko markkinapaikalle. Pörssiyhtiötkin ymmärtävät yllättävän hyvin, ettei heidän intresseissä ole puhua osaketta ylihinnoiteltuun kuplaan. Markkinafundamentit sen palauttavat kuitenkin ennemmin tai myöhemmin oikeaan arvoon. Johto ja hallitus saavat pahimmillaan niskaansa joukon vihaisia sijoittajia. Tasainen liiketoiminnan kehitystä seuraava arvonmuodostus on kaikkien intressi pitkällä aikavälillä. Sijoittajaviestintä on odotusten hallintaa, ei odotusten ja osakkeen puffaamista.

Seuraavassa blogissa kerron, kuinka lähetimme evankelistan Vietnamiin, eli sijoittamisen keskustelufoorumeille.

Inderes.fi -palvelusta löydät Helsingin pörssin suosituimmat osakeanalyysit. Luo ilmainen Inderes Free -tili, niin saat käyttöösi pörssin suosituimman aamukatsauksen, osakesuositukset ja tavoitehinnat sekä työkalun osakkeiden vertailuun.

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.
Liity Sijoitustiedon jäseneksi