Artikkelit

Miksi korkea inflaatio laskee Bitcoinin kurssia?

Antti Hyppänen |
Jaa Twiittaa

Inflaatiosta on tullut sijoitusmaailman kuumin termi. Nykyisin se näkyy päivittäisessä keskustelussa myös kryptovaluuttojen maailmassa. Bitcoinia on markkinoitu pitkään digitaalisena kultana sekä ultimaattisena ostovoiman säilyttäjänä. Miksi Bitcoinin kurssi on sitten laskussa, kun inflaatio raivoaa korkeimmillaan 30–40 vuoteen? Tämä artikkeli vastaa kysymykseen.

Inflaation määritelmä ja syyt ovat kiistanalaisia

Aiheuttaako inflaatio terminä päänvaivaa? Ei mikään ihme, sillä inflaation määritelmä sekä syyt sen syntymiseen ovat kiistelty aihe myös ekonomistien keskuudessa.

Itävaltalaisen koulukunnan edustajat (esim. Peter Schiff) ovat määritelleet inflaation jo kymmeniä vuosia rahavarannon laajentumiseksi. Se on myös loogista, kun miettii mitä englanninkielinen verbi to inflate tarkoittaa (suom. laajentua). Hintojen nousu on sitten seurausta inflaatiosta. Ajattele extreme-esimerkkiä, jossa jokainen suomalainen saisi miljoona euroa pankkitililleen huomenna. Kulutustavarat, vaatteet, asunnot, osakkeet ja niin edelleen - kaikkien hinta räjähtäisi parissa viikossa.

Tämä määritelmä on jäänyt nykyisin paitsioon. Inflaatiolla tarkoitetaan käytännössä kuluttajahintojen nousua. Yhdysvalloissa inflaatiota kuvaa CPI eli Consumer Price Index. Siitä julkaistaan uusi lukema kerran kuukaudessa, mikä on muutos vuoden takaisesta CPI:stä (year over year).

Jos inflaation määritelmästä kiistellään, sen syistäkään ei olla yksimielisiä. Ekonomistit voidaan karkeasti jakaa kahteen leiriin. Toisten mielestä keskuspankin luoma rahavarannon kasvu johtaa inflaatioon. Tästä näkemyksestä saat hyvän esimerkin alla olevalta videolta.

Toinen koulukunta on sitä mieltä, että keskuspankin taseen kasvulla ei ole suoraa yhteyttä inflaatioon. Toisin sanoen, inflaatio on psykologinen ilmiö. Jos ihmiset uskovat korkeaan inflaatioon, he vaihtavat rahansa mahdollisimman nopeasti hyödykkeisiin. Tämä taas kiihdyttää inflaatiota entisestään ja luo todella vaarallisen oravanpyörän. Esimerkkejä löytyy jokaisesta hyperinflaation runtelemasta valtiosta.

Jälkimmäistä teoriaa todistetaan myös viimeisen kymmenen vuoden tapahtumilla. Keskuspankit ovat ”printanneet rahaa” valtavia määriä, mutta inflaatio on pysynyt silti jopa alle keskuspankkien tavoitteen.

Oma ongelmansa on vielä CPI:n määritelmä. Todellinen inflaatio on monien mielestä tuplasti virallisia lukuja korkeampi. Tässä artikkelissa ei mennä näihin kiistoihin tarkemmin. On lähinnä hyvä ymmärtää, että ekonomistien mielipiteet vaihtelevat inflaation syistä ja määritelmistä. Tämä johtaa myös siihen, että ekonomistien näkemys inflaation kehityksestä on hyvin kaksijakoinen.

Tässä artikkelissa käsitellään aihetta Yhdysvaltojen näkökulmasta. Kyseessä on maailman johtava talous, jonka kehitystä jokainen sijoittaja seuraa. Yhdysvaltojen kehitys heijastuu joka tapauksessa myös muuhun maailmaan. Tämä on nähty hyvin jokaisen kriisin aikana.

Taustalla historiallinen nousumarkkina

Korkea inflaatio yllätti keskuspankkiirit pahemman kerran. Esim. Fed-pomo Jerome Powell yritti puhua inflaatiota alas vuoden 2021 ajan. Hän joutui lopulta heittämään pyyhkeen kehään marraskuun tienoilla. Powell on sittemmin myöntänyt useaan otteeseen, että inflaatio on tullut jäädäkseen.

Tilanne on ongelmallinen johtuen markkinoiden rakenteesta. Taustalla on historiallinen osakemarkkinoiden nousukausi, joka sai alkunsa vuoden 2008 finanssikriisistä. Alla on grafiikka Yhdysvaltain S&P 500 –indeksistä.

S&P500

Koronaviruksen aiheuttama romahdus lopetti nousurallin hetkeksi, mutta keskuspankkien valtavat elvytystoimet täyttivät kuopan nopeasti. Indeksi rikkoi vuonna 2021 ennätyksiä toisensa perään.

Vähemmän puhuttu aihe on se, miten paljon tämä kehitys on hyödyttänyt myös Bitcoinia. Markkinoilla on vallinnut matalien korkojen sekä löysän rahapolitiikan aikakausi koko Bitcoinin historian ajan. Ei liene tuulesta temmattu oletus, että 200 prosentin vuotuinen kasvuvauhti olisi eri luokkaa, jos Bitcoin olisi syntynyt kymmenen vuotta aikaisemmin.

Inflaation kasvu on myös kiihdyttänyt sijoittajien kiinnostusta osakkeita sekä muita korkean riskin assetteja kohtaan. Tähän ryhmään myös Bitcoin kuuluu (ainakin suurimmalle osalle sijoittajista).

Valtionlainat ovat toimineet historiallisesti ammattisijoittajien portfolioiden selkärankana. Korkea inflaatio on kuitenkin painanut niiden reaalikorot miinukselle. Esimerkiksi Yhdysvaltain 10-vuotinen lainapaperi maksaa vieläkin alle kaksi prosenttia korkoa, kun inflaatio raivoaa seitsemässä prosentissa. Sijoittajan tuotto on ostovoimassa mitattuna miinus viisi prosenttia.

Keskuspankit ovat saaneet aikaan markkinat, jotka pysyvät pystyssä nollakorkojen sekä tukitoimien vauhdittamana. Indeksejä pitää pinnalla puoli tusinaa globaalia jättiläistä, kun taas pienemmät yhtiöt rämpivät kymmeniä prosentteja pakkasella. Monien mielestä on luotu kaikkien kuplien äiti. Kuplassa ovat yhtä aikaa sekä osakkeet, bondit että kiinteistöt.

Tällainen markkina on erittäin haavoittuva kiristystoimille. Historiallisen korkea inflaatio on tullut siis keskuspankkien pöydälle pahimpaan mahdolliseen aikaan.

Uskaltaako Fed tehdä tarvittavat toimet?

Nyt päästään sitten artikkelin pihviin. Miksi korkea inflaatio on ongelma Bitcoinille?

Korkeasta inflaatiosta on tullut poliittinen ongelma. Se alkaa näkyä liikaa tavallisen kansalaisen kukkarossa eli toisin sanoen äänestäjien arjessa. Tästä syystä poliitikot eivät voi antaa tilanteen jatkua. Vaikka Fed-pomo Jerome Powell on vaikutusvaltainen mies, niin hänenkin yläpuolellaan istuu vielä Joe Biden.

Powell on saanut ylemmiltä tahoilta käskyn tehdä ongelmalle jotain. Käytännössä tämä tarkoittaa kahta asiaa: Fedin kuukausittaisten tukiostojen lopettamista ja korkojen nostamista. Toisin sanoen, Jerome Powellin täytyisi lopettaa löysän rahapolitiikan bileet ja ottaa boolimalja pois markkinoilta.

Tästä syystä tuhansia vuosia vanha inflaatiosuoja kulta ei tee uusia ennätyksiä. Samasta syystä Bitcoinin kurssi laskee teknologiaosakkeiden vanavedessä. Markkina katsoo koko ajan tulevaisuuteen, ja nyt se näkee Fedin kiritystoimet ja siitä seuraavan osakemarkkinoiden romahduksen.

Fed on käytännössä maalannut itsensä nurkkaan liian löysällä rahapolitiikalla. Korkoja olisi pitänyt nostaa hiljalleen jo vuosia sitten. Nyt kun inflaatio on noussut rajusti ylöspäin, Fed on niin sanotusti ”behind the curve” eli sen ohjauskorko on kaukana CPI-lukemasta. Alla oleva kuva on Zerohedgen artikkelista.

CPI vs Fed funds

Yhdysvaltain keskuspankki ostaa joka kuukausia kymmenillä miljoonilla dollareilla lainapapereita markkinoilta ja samalla manipuloi korkoja. Samaa tekevät myös EKP ja monet muutkin keskuspankit. Tätä ohjelmaa ajetaan alas parhaillaan.

Kun tukiostot ovat ohi, markkina odottaa Fedin tekevän 3–4 koronnostoa vuodelle 2022 mikä tarkoittaisi ohjauskoron päätymistä 0,75–1,0 prosentin välimaastoon. Voi hyvin kysyä, että mitä tämä auttaa seitsemän prosentin inflaatiota kohtaan? Kuten yllä olevasta kuvasta näkyy, Fedin ohjauskorko on historiallisesti seurannut suurin piirtein CPI-lukemaa. Nyt se on nollassa, vaikka inflaatio laukkaa seitsemässä prosentissa.

Ongelma on tällä hetkellä se, että yhdenkin prosentin korko riittäisi todennäköisesti romahduttamaan markkinat. Talous on addiktoitunut niin pahasti nollakorkoihin. Samalla myös kryptovaluuttojen kurssit tulisivat rajusti alas.

Mitä tapahtuu vuonna 2022?

Edellä kuvattu tilanne on aiheuttanut markkinoille paljon epävarmuutta jo parin kuukauden ajan. Ja sitä markkinat juuri vihaavat. Epävarmuus johtaa siihen, että sijoittajat myyvät korkean riskin kohteita ja siirtyvät dollariin sekä mm. perinteisiin arvo-osakkeisiin. Tästä syystä myös Bitcoin on laskenut kaksi kuukautta, ja pienemmät kryptovaluutat sen vanavedessä.

Taustalla on myös Bitcoinin muuttuminen yhä enemmän instituutioiden pelikentäksi. Tämän maailman sijoittajat eivät ole satavuotisia holdaajia Michael Saylorin tavoin. Ne käsittelevät Bitcoinia korkean riskin assettina ja reagoivat nopeasti markkinoiden epävarmuuteen.

Onko vuosi 2022 nyt sitten tuomittu romahdukseen? Kun kuuntelee eri analyytikoiden ennustuksia, niin osakemarkkinoille povataan laskua kymmenistä prosenteista aina 80–90 prosentin romahdukseen saakka. Markkinoiden arviointi on nyt vaikeampaa kuin vuosikausiin.

Moni analyytikko kuitenkin uskoo, että Fed ei yksinkertaisesti pysty tekemään tarvittavia toimia. Jerome Powell ei uskalla tietoisesti romahduttaa osakemarkkinoita kymmeniä prosentteja.

Samaan aikaan myös Yhdysvaltain kulutuksesta tulee huolestuttavaa dataa. Kannattaa muistaa, että 70 prosenttia Yhdysvaltain BKT:sta on lähtöisin kulutuksesta. Entinen teollisuusmahti on nykyisin kuluttaja- ja velkavetoinen yhteiskunta.

Hedgeye

Miten Fed voisi kiristää rahapolitiikkaa samaan aikaan kun talous valuu taantumaan ja osakemarkkinat lähtevät laskuun? Käytännössä voidaankin ajautua tilanteeseen, missä Jerome Powell kaivaa setelikoneen naftaliinasta ja pyöräyttää printterin käyntiin uudelleen.

Tässä kohtaa jokainen sijoittaja heräisi siihen todellisuuteen, että Fed ei pysty eikä halua taistella inflaatiota vastaan. Bitcoinin ja kullan kurssi raketoisi kuuhun. 

Mielestäni Bitcoinin kurssikehitys ei ole ollut koskaan näin vaikeaa arvioida. Lyhyellä tähtäimellä Bitcoinin (ja laajemmin kryptovaluuttojen) kurssilla on korkea korrelaatio osakemarkkinoiden kehitykseen. Bitcoin ja S&P 500 ovat samassa veneessä juuri nyt.

Voisiko Bitcoinin kurssi lähteä täysin omille teilleen esimerkiksi spot-ETF:n hyväksymisen jälkeen? Mitä jos uusia valtioita ottaa Bitcoinin viralliseksi valuutaksi? Entä jos Apple ilmoittaa Bitcoin-ostoista? Positiivisia triggereitä löytyy, mutta negatiivisella puolella on 10+ vuotta jatkuneen löysän rahapolitiikan päätös.

Toivottavasti artikkeli auttoi ymmärtämään korkean inflaation merkitystä kryptovaluuttoihin!

Mainos: Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille

Tule keskustelemaan aiheesta Sijoitustiedon foorumille!

YouTube

Katso uusimmat #Teerenpelit -jaksot ja tilaa Sijoitustiedon YouTube-kanava

Artikkelit

Neljä mielenkiintoista teleoperaattoria

Antti Leinonen
26.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää