Artikkelit

Kryptovaluuttojen kvartaalikatsaus Q2-2023

Antti Hyppänen |
Jaa Twiittaa

Vuoden 2023 toinen kvartaali oli kryptomarkkinassa sävyltään negatiivinen. Kvartaalia varjostivat negatiiviset uutiset Yhdysvalloista, vaikka Bitcoinin kurssi päätyikin lopulta 1. kvartaalia korkeammalle. Käydään seuraavaksi läpi Q2:n tärkeimpiä tapahtumia suurimpien kryptovaluuttojen näkökulmasta.

Gary Genslerin sota kryptosektoria kohtaan

Vuoden 2023 ensimmäinen puolisko on ollut täynnä negatiivisia uutisia Yhdysvalloista. Maan arvopaperimarkkinoita valvova SEC on hyökännyt rajusti koko kryptosektoria vastaan. SEC:n pomo Gary Gensler on ajanut joukkonsa sekä ”kryptopankkien” että kryptopörssien kimppuun.

Genslerin toiminta on hermostuttanut markkinoita koko alkuvuoden ajan. Vaikka Yhdysvallat on vain yksi valtio, kyseessä on maailman johtava talous ja yksi johtavista maista kryptosektorissa. Regulaation epäselvyys huolestuttaa sijoittajia, ja pelkona on saman asenteen leviäminen myös muihin maihin.

Q2:lla nähtiin "kryptosodan" suurimmat hyökkäykset, kun SEC haastoi kesäkuun alussa sekä Coinbasen että Binancen oikeuteen vain päivän sisällä toisistaan. Samalla SEC nimesi toista kymmentä kryptovaluuttaa arvopapereiksi, sisältäen suuren markkina-arvon kolikoita kuten Cardano, BNB, ja Polygon.

Bitcoinin kurssi sukelsi kesäkuussa jopa 25.000 dollarin alapuolelle, kunnes positiiviset uutiset Blackrockin suunnalta käänsivät trendin täysin. Maailman suurin varainhoitaja ilmoitti hakevansa SEC:ltä lupaa Bitcoin spot ETF:lle viikko ennen juhannusta. Bitcoinin kurssi raketoi nopeasti yli 30.000 dollarin.

Myös monet muut sijoitusalan jättiläiset laittoivat hakemuksen Blackrockin vanavedessä. Moni uskoo, että tämä on Genslerin kädenojennus kryptosektorille kaikkien hyökkäysten jälkeen. Blackrockin saldo ETF-hakemuksissa on 575 hyväksyttyä ja 1 hylätty, joten Yhdysvaltoihin saadaan todennäköisesti Bitcoin spot ETF tämän syksyn aikana.

Bitcoinin kurssi nousi lopulta muutaman prosentin Q2:n aikana. Kokonaisuutena kyseessä oli vaisu ja yleissävyltään negatiivinen kvartaali. Viime viikot Bitcoinin kurssi on liikkunut vaakasuoraan 30.000 ja 31.000 dollarin välimaastossa ja hakee nyt uutta trendiä.

Käyn seuraavaksi läpi Q2:n tapahtumia suurimpien kryptovaluuttojen osalta.

Bitcoinin asema säilyi vahvana

Vuosi 2023 on ollut toistaiseksi Bitcoinin juhlaa. Bitcoinin dominanssi eli markkinaosuus on kohonnut tänä vuonna hieman yli 40 prosentista lähes 52 prosentin tasolle. Bitcoinin dominanssi ei ole ollut selvästi yli 50 prosentin sitten kevään 2021. 

Bitcoinin vahvaan asemaan on ainakin kolme selkeää syytä:

  • Uutiset Yhdysvalloista ovat olleet negatiivisia altcoineille ja positiivisia Bitcoinille (esim. Blackrock)
  • Stablecoinien markkina-arvo on kääntynyt laskuun Yhdysvaltojen tilanteen vuoksi (USDC, BUSD)
  • Sijoittajat ovat yhä varovaisia, eikä uutta riskirahaa virtaa merkittäviä määriä altcoineihin

Bitcoinia on leimannut kevään ja kesän aikana keskustelu Ordinals-protokollaan liittyen. Ordinals on keväällä julkaistu eräänlainen lisäosa Bitcoiniin, mikä on mahdollistanut NFT:n tallentamisen Bitcoin-lohkoketjuun! Bitcoinin lohkoketjuun on tallennettu jo satoja tuhansia kuvia sekä videoita.

Q2:n aikana julkaistiin myös BRC20-niminen protokolla, joka mahdollistaa omien tokenien luomisen Bitcoin-lohkoketjuun. Toteutus on varsin kömpelö, mutta se on houkutellut sijoittajia spekuloimaan.

Tilanne on luonnollisesti kiukuttanut Bitcoin-maksimalisteja. Bitcoin-lohkoketjusta on tullut ”shitcoin-kasino”, eikä asialle voida tehdä mitään. Kolikolla on kuitenkin toinen puoli. Spekulointi NFT:llä tuo Bitcoin-louhijoille valtavasti lisää louhintapalkkioita, mikä parantaa verkon turvallisuutta pitkässä juoksussa.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että hyvin suuri enemmistö hyväksyy Bitcoinin ”epäortodoksisen” käytön tai suhtautuu siihen neutraalisti.

Ethereumin Shapella-päivitys onnistui

Ethereumin tärkein tapahtuma nähtiin heti Q2:n alussa. Markkinoiden toiseksi suurimpaan kryptovaluuttaan suoritettiin Shapella-niminen päivitys. Shapella poisti Ethereumin steikkausta koskevan lukituksen.

Ethereum siirtyi Proof of Workista Proof of Stake -konsensukseen syksyllä 2022 tapahtuneen The Merge -päivityksen myötä. Ethereumia on voinut steikata jo tätä aiemmin, mutta siinä on ollut merkittävä rajoitus: steikattuja varoja ei ole voinut kotiuttaa takaisin omaan lompakkoon.

Shapella vapautti tämän lukituksen. Moni pelkäsi sen aiheuttavan valtavaa myyntipainetta markkinoille, mutta toisin kävi. Osa steikkaajista kotiutti varansa, mutta vastapainona tilalle on tullut uusia validaattoreita. Ethereumin steikkauksen suosio näyttäisi olevan tasaisessa kasvussa.

Ethereum on myös jatkanut deflatorisella uralla. Ethereumin inflaatio on The Mergen jälkeen lukemissa -0,29 prosenttia (katso alla oleva grafiikka). Reaaliaikaista dataa voi tarkastella osoitteesta ultrasound.money.

Markkinoilta on poistunut The Mergen jälkeen 290.000 Etheriä. Proof of Work -järjestelmässä Etheriä olisi luotu lohkopalkkioina 3,1 miljoonaa kappaletta samassa ajassa. Tämä muutos varannossa johtuu siitä, että Etheriä poltetaan koko ajan verkon aktiviteetin mukaan. Jos aktiviteettia on riittävästi, poltettu Ether ylittää lohkopalkkioiden määrän, mikä johtaa varannon laskuun.

Deflatorinen paine ei näy vielä Ethereumin kurssissa, koska markkina toipuu hiljalleen vuoden 2022 kauhuista ja nousee toistaiseksi hyvin Bitcoin-vetoisesti. Pitkässä juoksussa Ethereumin fundamentit ovat kuitenkin paremmat kuin koskaan.

Tether on yhä stablecoinien ykkönen

Markkina-arvoltaan kolmanneksi suurin kryptovaluutta, Tether, on jatkanut tasaista nousuaan. Kirjoitin jo Q1-katsauksessa siitä, miten Tether on hyötynyt vuonna 2023 USD Coinin sekä Binance USD:n ongelmista. Sekä BUSD että USDC ovat menettäneet rajusti asemiaan Yhdysvaltojen tilanteen vuoksi.

Tetherin markkina-arvo on kohonnut jo yli 83 miljardiin dollariin. Sadan miljardin dollarin rajapyykki voi hyvinkin rikkoutua vuoden 2023 aikana.

Tether ilmoitti myös toukokuussa käyttävänsä 15 prosenttia yhtiön tekemästä voitosta Bitcoinin ostamiseen. Yhtiö tahkoaa tällä hetkellä valtavia voittoja, koska USD-reservit ovat sijoitettuna pääosin Yhdysvaltain velkakirjoihin. Kiitos Fedin koronnostojen, näille lainapapereille maksetaan poikkeuksellisen korkeaa korkoa juuri nyt.

Tether on Bitcoinin ohella yksi vuoden 2023 ehdottomasti voittajista kryptomarkkinassa.

BNB:n kurssi koki rajun pudotuksen

BNB (entinen Binance Coin) on yhä markkina-arvoltaan neljänneksi suurin kryptovaluutta. Vuosi 2023 on ollut kuitenkin BNB:lle haastava, ja etenkin toinen kvartaali aiheutti sen kurssiin valtavan romahduksen. Syynä oli aiemmin mainittu SEC:n haaste Binancelle kesäkuun alussa.

BNB:n kurssi romahti kesäkuun alussa noin 310 dollarista 230 dollariin reilun viikon aikana. Tämä tarkoittaa noin 25 prosentin laskua. BNB:n kurssi on liikkunut tämän jälkeen lähinnä vaakasuoraan 230-235 dollarin välimaastossa.

Kesäkuun romahdus tarkoittaa sitä, että BNB:n kurssi on nyt jopa viitisen prosenttia alempana kuin tammikuun ensimmäisenä päivänä. Samaan aikaan Bitcoinin kurssi on noussut lähes 90 prosenttia.

BNB ei näytä houkuttelevalta sijoitukselta juuri nyt. SEC nimesi BNB:n (totta kai) myös arvopaperiksi Binancelle tehdyssä haasteessa. Binancella voi olla edessään jopa vuosia kestävä oikeudenkäynti, jos verrataan Ripple vs. SEC tapaukseen. Kyseinen vääntö on kestänyt jo yli 2,5 vuotta.

Vaikka Binance lopulta voittaisi oikeudenkäynnin tai selviäisi sakoilla, BNB saa tapauksesta selvän mainehaitan. Markkinoilla on tarjolla paljon houkuttelevampia älysopimusalustoja, joiden markkina-arvo on lisäksi huomattavasti pienempi.

Ripplen oikeudenkäynnissä ei vieläkään ratkaisua

Skipataan seuraavaksi sijalla viisi oleva USD Coin, jonka statuksessa ei ole tapahtunut mitään merkittävää Q2:n aikana. Näin päästään kuudennella sijalla olevaan Ripplen XRP-tokeniin.

Kuten moni lukija varmasti tietää, aiemmin mainittu SEC haastoi Ripplen oikeuteen jo joulukuussa 2020 ja nimesi samalla XRP:n arvopaperiksi. Tämä oikeudenkäynti on vieläkin kesken, vaikka lakimiehet ovat vääntäneet asiasta jo yli 2,5 vuotta.

Q2:lla nähtiin odotettu käänne, kun Ripple sai ns. Hinman-paperit julkisiksi. Tämä viittaa entiseen SEC-pomo Bill Hinmaniin, ja hänen sekä viraston käymään viestinvaihtoon. Hinman tuli kuuluisaksi vuonna 2018 pitämänsä puheen jälkeen, jossa hän totesi, että Bitcoin ja Ethereum eivät ole arvopapereita.

Moni uskoi Hinman-papereiden tarjoavan Ripplelle hyviä aseita SEC:n lyömiseksi. Näyttää kuitenkin siltä, että niiden vaikutus jää laihaksi. Ne saavat SEC:n lähinnä näyttämään huonolta ulospäin, mutta SEC voi todeta Hinmanin sooloilleen vastoin SEC:n yleistä mielipidettä.

Ripplen XRP-token sai julkaisun jälkeen marginaalisen buustin, mutta XRP on sahannut isossa kuvassa viime kuukaudet lähinnä vaakasuoraan.

Ripple vs. SEC -oikeudenkäynnin päätöksellä voi olla vaikutuksia myös muihin SEC:n haasteisiin, joten sen lopputulosta odotetaan suurella mielenkiinnolla. Saadaanko tämä taistelu vihdoin päätökseen Q3:n aikana?

Yleistä kryptomarkkinoista

Kryptomarkkina on tällä hetkellä varsin uneliaassa tilassa. Itselläni on aitiopaikka sijoittajien aktiviteetin seuraamiseen Bitcoinkeskus.com -palvelun kautta. Ihmisten aktiviteetti somessa sekä Bitcoinkeskus.comissa on kulkenut viime vuosina hyvin käsi kädessä kryptomarkkinan trendien kanssa.

Sijoittajien aktiviiteetti ei ole käytännössä noussut karhumarkkinan pohjista eli vuoden 2022 lopulta. Tämä näkyy hyvin myös Google-trendeissä; alla olevassa kuvassa on grafiikka globaalille hakusanalle "Bitcoin" viiden vuoden ajalta.

Vaikka Bitcoinin kurssi on noussut jo sata prosenttia marraskuun pohjista, tämä ei riitä houkuttelemaan uusia sijoittajia markkinoille. Karhumarkkinan tappiot ovat yhä tuoreena muistissa, ja miljoonilla sijoittajilla on globaalisti varoja lukittuna vuonna 2022 romahtaneisiin palveluihin (Celsius, BlockFi, FTX, Voyager, jne.)

En itse odota tilanteeseen merkittävää muutosta vuoden 2023 kolmannella kvartaalilla. Todennäköisesti kiinnostus alkaa nousta vasta vuoden 2024 puolella, jolloin Bitcoin halvingin tuoma narratiivi houkuttelee osaltaan uusia sijoittajia.

Myös yleinen taloustilanne painaa etenkin piensijoittajia. Asuntolainojen korkokulut ovat nousseet merkittävästi, minkä lisäksi pari vuotta raivonnut inflaatio kuristaa talouksia länsimaissa. Jos ylimääräistä rahaa sijoituksiin riittää, sitä ei lapioida kryptoihin vaan konservatiivisempiin sijoituskohteisiin (osakkeet, korkopaperit).

Vuoden 2023 loppu muistuttaa todennäköisesti ensimmäisen puoliskon tapahtumia. Luvassa lienee pääosin sivuttaisliikettä ja volatiliteettia, eikä pikavoittoja ole todennäköisesti tarjolla suurimmissa kryptoissa. Tämä markkina tarjoaa mielestäni hyviä ostopaikkoja pitkäjänteiselle sijoittajalle.


Tule keskustelemaan tulevan vuoden kryptotrendeistä Sijoitustiedon foorumille!

Mainos: Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille

Löydät aiemmat artikkelini Sijoitustiedossa tästä linkistä.

Mainos: Coinmotion

Avaa ilmainen tili ja myy ja osta kryptovaluuttoja alhaisilla välityspalkkioilla.

Kolumnit

Evolution - Täydellinen sijoituskohde kunnes katsoo pinnan alle

Mikko Mäkinen
25.7.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Valmet Q2/2024 Seurantalista: Valmet nosti juuri ohjeistustaan, mutta tarjotaanko loppuvuonna pettymys?

Almanakka
25.7.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Yhdysvaltain presidenttipelin vaikutukset kryptomarkkinaan

Pessi Peura
24.7.2024
east Lue lisää