Olet täällä

Kolumnit

Kolumni: Pahan ilman linnut

Wall Streetillä otettiin uudet huiput viime viikolla. Kun osakekurssit tekevät aluevalloituksia uusilla mantereilla, astuvat kaikki mahdolliset jinxit esiin ja ennustavat kurssien romahdusta. Tämä on pragmaattista, koska jos all time highssa ennustaa kurssien laskevan jossain vaiheessa, osuu tosi usein oikeaan.

Donald Trumpin loputtomalta vaikuttavasta vitsikirjasta löytyi jo huhtikuussa ennustus pörssimarkkinoiden romahduksesta. Myös toinen kahjo, joka tuolloin vielä pyrki republikaanien presidenttiehdokkaaksi, eli Ted Cruz yritti ratsastaa tällä samalla hevosella. Republikaaniehdokkaille on loogista ennustaa pahoja aikoja tulevaksi, koska demokraattipresidentin aikana USA:n talous on republikaanien harmiksi ollut pörssikurssien lisäksi nousussa.

Pörssin perinteisillä pahanilmanlinnuilla ei ole yleensä motiivinaan ihmisten auttaminen, vaan tarkoitus on myydä jotain omaa tuotetta. Ennustajat kirjoittavat kirjoja, ylläpitävät nettisivuja ja näiden menekkiä edistääkseen pyrkivät auliisti antamaan lausuntoja medialle. Menestyäkseen tuomiopäivänennustajan täytyy olla vakuuttava esiintyjä ja ennustaa todella synkkiä aikoja.

Olen ihmetellyt vuosikymmeniä, miksi lehdissä julkaistaan horoskooppeja, vaikka ne ovat oikeasti täyttä soopaa. Muutama vuosi sitten keksin, että syynä on se, että osa ihmisistä tykkää lukea niitä ja kahjoimmat jopa uskovatkin niihin.

Joten en yhtään ihmettele, miksi Pietarsaaressa jätetään lapset rokottamatta ja miksi ihmiset uskovat Boris Johnsonin ja Donald Trumpin valheisiin. Syynä on tyhmyys ja ihmisten tarve uskoa toiveisiinsa. Jos ihminen kovasti etsii toiveitaan tukevaa ”tietoa”, sitä löytyy internetistä helposti. Sitten kun vielä lakkaa keskustelemasta muiden kuin samanmielisten kanssa tulee toiveesta uskonto. Lapsensa rokottamatta jättävien geenit onneksi eivät periydy täysimääräisesti, koska heidän lapsistaan suurempi osa kuolee jo pieninä.

Minulla on parikin sijoittajakaveria, jotka ovat ennustaneet pörssikurssien romahtamista useiden vuosikymmenien ajan, mutta silti pitäneet rahansa osakkeissa. Tänään vasta keksin, mistä ikuisesta heinäsirkkojen tulon manaamisesta ja siihen täysin vastakkaisessa sijoitusstrategiassa on heidän osaltaan kysymys. Kyseessä ei ole varsinainen ennuste vaan pelkotila. Jos he ajavat täydessä osakelastissa pörssiromahdukseen, haluavat kaverini ilmeisesti ainakin päästä sanomaan, että minähän olen tätä jo ounastellut pitkään.

Minun pääsanomani pörssikursseista on, että en tiedä minne ne menevät, mutta koitan omien rahojeni voimin arvailla kovasti. Yritän hankkia kaikenlaista tietoa ja sitten prosessoin sitä Jim Beamin ja Strongbown avustamana. Epävarmoille ennustajille on kuitenkin vähän kysyntää. Ennustajan pitää sanoa Donald Trumpina vakuuttavasti, että USA:n oikea työttömyysaste on 40% ja pörssikurssit tulevat Obaman toimien johdosta romahtamaan. Vähintään työttömät neekerien vihaajat ostavat sanoman hyvin tyytyväisenä.

Jos joku sanoo tietävänsä, että markkinat romahtavat jonain tiettynä ajankohtana, hän tavallisesti valehtelee. Kaikki täysipäiset sijoittajat tietävät, että he eivät tiedä pörssikurssienkaan tulevaisuutta varmasti. Toinen mahdollisuus toki on, että ennustaja oikeasti uskoo omiin juttuihinsa, mutta tämä on harvinaisempaa. Oikeasti höpsöt paljastuvat paljon nopeammin homeopaateiksi kuin taitavat valehtelijat.

Lähestymistapa, jossa etsitään todisteita vain oman uskontonsa puolesta, on edelleen pelottavan suosittua. Kuuntelin viime viikonloppuna miten italialaiset kaupunkivaltiot kävivät keskiajalla sujuvaa vapaakauppaa, ja siksi Brexit on Iso-Britannialle eduksi. Ja miten Suomi kävisi vapaampaa kauppaa EU:n ulkopuolella, koska Singaporekin käy. Asiat liittyvät toisiinsa samalla lailla kuin jos väittäisin SaiPan voittavan SM-liigan ensi kaudella, koska Islantikin pääsi jalkapallon EM-kisoissa puolivälieriin asti. Samankuuloiset asiat, jotka eivät liity toisiinsa millään tavalla uppoavat osaan kansasta kerran kerrasta.

Minulta kysyttiin ennen Ranska-Islanti peliä kaupan jonossa, kumpi voittaa. Vastasin toivovani Islannin voittavan, joskin Ranskan olevan valitettavasti iso suosikki. Takana oleva sanoi, että miten todennäköistä se sitten oli, että ne pääsisivät näin pitkälle. Katsoin paremmaksi jättää kertomatta, että jos historiassa on tapahtunut epätodennäköisiä asioita, ei se tee tulevaa epätodennäköistä tapahtumaa yhtään todennäköisemmäksi.

Vähän kadun sitä, että en sanonut mitään. Ihmisten usko toiveisiinsa ja kylmien faktojen sivuuttaminen oman teorian vastaisena on ihmiskunnan pahin vitsaus ja sitä vastaan täytyisi jaksaa taistella kaikissa tilanteissa.

Mutta aion kuitenkin sisukkaasti jatkaa varmojen ennustusten jakajien mustamaalaamista. Jos olette yhtään taipuvaisia uskomaan enneuniin, älkää lukeko James Dale Davidsonia tai kaltaisiaan. Älkääkä katsoko yhtään tuomiopäivän Messiaiden videota tai klikatko yhtään linkkiä. Nämä äijät pystyvät kyllä vakuuttamaan herkät sielut ennustajankyvyistään. Todellisuudessa kyseessä ovat vain tavallista menestyksekkäämmät käytettyjen autojen kauppiaat.

Graduntarkastajaltani Vesa Puttoselta lukemani suurin viisaus oli, että en anna sijoitusneuvoja, mutta voin kertoa mihin olen itse sijoittanut. Tätä olen pyrkinyt itsekin noudattamaan.

Ajan kohti Davidsonin povaamaa yli 50 prosentin romahdusta varsin tukevassa osakelastissa tosin ilman velkavipua. Iso-Britannian kansanäänestyksen jälkeisistä hankinnoistani olen kuitenkin lähes kokonaan luopunut. Kiitokset tästä kuuluvat hörökorvaäänestäjille, jotka ampumalla itseään korvaan toivat vähän pientä kivaa turbulenssia markkinoille.

P.S. Koska minua on alkanut entistäkin enemmän nyppimään ihmiset, jotka kommentoivat artikkeleja lukematta juttua, kirjoitin otsikkoon tahallaan pahanilmanlinnut erikseen. Toivottavasti saan poltettua edes yhden otsikkokommentoijan, ja maailma on hiukkasen parempi paikka elää. Olen kyllä tietoinen, että kielenhuolto on linjoilla, että termin luonteiset, kiinteästi yhteen kuuluvat ja yhtä käsitettä tarkoittavat sanat kirjoitetaan yhteen. Nuorempi pikkuveljeni taas facebook-päivitystensä perusteella selkeästi ei tätä tiedä. Peruskoulussa aika kuluu muuten rattoisammin, jos seuraa opetusta.

P.P.S. Minun uskontoni on arvoliberaalius. Perjantaina törmäsin korttipöydässä sellaiseen kaveriin, joka suunsa aukaistessaan aina lisää perussuomalaisten kannatusta, vaikka oikeasti pitää persuja äänestäviä ali-ihmisenä. Kolme arvoliberaalia miestä inc me keskusteli neekeri-sanaan liittyvästä semantiikasta. Hän tuomitsi meidät rasisteiksi, pääperusteenaan se, että New Yorkissa ei voi käyttää nigger-sanaa.

Hyvää tarkoittavaista hölmöistä meillä ei Suomessa ole varsinaista puutetta. Tälle tapaukselle terveisinä tyrkkäsin kolumniinikin yhden neekeri-sanan vanhasta muistista, vaikka päätin lopettaa sen käytön kirjoituksissani jo vuonna 2011. Tuolloisen keskustelun pohjalta ymmärsin, että järjen puhuminen klassiselle suvaitsevaistolle on turhaa ja että he suvaitsevat vain ja ainoastaan sellaisia, joilla on samat mielipiteet. 

Keskustele kolumnista täällä. 

Johannes Ankelo 12/2020: Kulta uuteen nousuun parin kuukauden dipin jälkeen?
Liity Sijoitustiedon jäseneksi