Olet täällä

Kolumnit

Kolumni: Mihin nyt pitäisi sijoittaa?

Vastaan yleensä ”Viinaan ja naisiin”, kun törmään otsikon kysymykseen tuntemattoman esittämänä. Jos tunnen kyselijän ennestään, sanon jotain ilkeää ja sarkastista, yrittäen kuitenkin pysytellä hyvähkön maun rajojen sisäpuolella ainakin sen verran, että ei seuraisi väkivaltaisia vastareaktioita.

Kysymykseen on mahdotonta vastata rehellisellä vakaumuksen syvällä rintaäänellä, koska juuri kukaan ei varmasti tiedä mihin nyt ”kannattaisi” sijoittaa. Toki jos tietää ensi viikolla tulevasta pörssikurssin ylittävästä ostotarjouksesta, on tavallista paremmassa asemassa. Tosin silloinkin joutuu murehtimaan, jääkö insider-tiedon käyttämisestä mahdollisesti kiinni, eikä varmasti avaudu aiheesta satunnaisille vastaantulijoille.

”En tiedä” olen myös joskus rehellisesti vastannut, mutta silloin kyselijät ovat liki poikkeuksetta olettaneet miun yrittävän pimittää jotain salattua algoritmia, jolla varmasti pääsisi käsiksi vähintään Medicien keltaiseen timanttiin - jos vain olisin vähän reilumpi jakamaan kavereille kanssa.

Jos haluaisi olla oikeasti avuksi, ja kukapa nyt ei uutta, kahdessa promillessa olevaa tuttavuutta haluaisi tämän sijoitusongelmissa auttaa, pitäisi kysellä paljon vastakysymyksiä:

Miten pitkäksi ajaksi aiot sijoittaa?

Minkälainen summa on kyseessä?

Mikä on tuottotavoitteesi?

Paljonko kestät riskiä?

Alatko vainoamaan sosiaalisessa mediassa tai lähettelemään koiranpaskaa paketissa kotiini, jos suositus menee pieleen?

Paljon muutakin pitäisi yrittää selvittää ennen mitään relevanttia vastausta, ja aika usein näihinkään kysymyksiin ei ole vastauksia olemassa. Tuottotavoite on hyvin tavanomaisesti ”Vähintään kaksinkertaiset”, mutta pääomaa ei saisi missään tapauksessa menettää. Miekin olisin hyvin kiinnostunut tällaisista kohteista. En tosin käytä aikaani tällaisten etsimiseen sen enempää kuin ikiliikkujan kehittämiseen tai Dagobertin valtikan etsimiseen.

Lisäksi ei sitä yllätyspakettia kukaan ole kyselyvaiheessa kyhäämässä, mutta jos onnistut riittävän monelle suosittelemaan jotain Talvivaara-tyyppistä ratkaisua, kannattaa saapuvia paketteja alkaa varovasti ennen aukaisua haistella.

Joka tapauksessa järjelliset sijoituskohteet ovat aina yksilöllisiä. Paniikkihäiriöiselle keski-ikäiselle riskinkarttajalle sopii aivan erilainen sijoitusportfolio kuin kaksikymppiselle adrenaliininarkkarille. Osa meistä on syntynyt ottamaan riskiä ja osa sekä pysähtelemään suojatievaloihin että pitämään päätä peiton alla todellisuudelta piilossa.

Usein pyydän ja anelen kyselijöitä osoittamaan kysymyksensä Sijoitustiedon keskustelupalstalle. Kannatan skaalautuvuutta. Näin useampi henkilö pääsisi osalliseksi niistä syvällisistä eteläkarjalaisista sijoitus”viisauksista”, mitä olen valmis jakamaan. Lisäksi tarjolle voi tulla myös muita mielipiteitä pohdittaviksi.

En ole ihan varma, olenko tällä metodilla saanut ketään koskaan kirjoittamaan mitään. Ihmiset ovat siinä mielessä reiluja, että mielellään odottavat ratkaisua taloudellisiin ongelmiinsa satunnaiselta, mutta kuitenkin kirjoitustensa perusteella tutulta vastaantulijalta, mutta lyhyen julkisen viestin kirjoittamisen kynnys on korkeammalla kuin arvokisakynnys miespuolisille kotimaisille nurmellakieriskelijöille.

On luonnollista, että olen motivoituneempi vastaamaan asiallisemmin ja fokusoituneemmin, jos kysymys esitetään keskustelupalstalla kuin pokeripöydässä. Tosin esimerkiksi luokanopettajat eivät paljon arvoa nettipalstoille anna. Taannoin useampi opettaja syytti miuta sijoitussivistyksen välittämättömyydestä nuorisolle, kun en ole käynyt niitä koululuokassa opettamassa. Mie esitin vastakysymyksen, että kumpi on skaalautuvampaa, ylläpitää osakesijoittamisen ihanuutta julistavaa sivustoa vai opettaa korkeintaan muutamaa kymmentä ihmistä kerrallaan?

Vastausta ei koskaan tullut, enkä sitä ihmettele. Jos hakeudut vapaaehtoisesti opettajan uralle, olet etsimässä enemmän turvallisuutta kuin skaalautuvuutta.

Lopettaakseni yleisesti hyödyttömäksi koetun länkytyksen ja kirjoittaakseni mihin nyt oikeasti pitäisi sijoittaa, miun pitäisi oikeasti nähdä joku valo.

Mutta juuri nyt sijoitusmaailma näyttää tavallistakin sumuisemmalta. Yksi kahjo virittelee Atlantin takana kauppasotia ja toiset kahjot Euroopassa äänestävät valtaan aateveljiään. Toisaalta nollakorot näyttäisivät Euroopassa jatkuvan tyyliin ikuisesti eli ainakin vielä pari vuotta.

Nämä ovat ristiriitaisia signaaleja ja lisäksi vähän jännemmät fokusyhtiöni jättivät keväällä pohtimaan oliko ajatukseni niiden ostamisesta kaikella irtorahalla aina kurssien laskiessa välttämättä kovinkaan nerokas. Eli ajan tavallistakin enemmän sumussa - kuitenkin edelleen maltillisella 100% osakepainolla.

P.S. Jatketaan pohdiskelua keskustelupalstalla. Saadakseen relevantteja vastauksia sijoituskohteita etsiessään kannattaisi jo kysyessä spesifioida ainakin suunniteltua sijoitusperiodia, tuottotavoitteita sekä riskinsietokykyä.

Voima - kultapohjainen pankkipalvelu
Liity Sijoitustiedon jäseneksi