Olet täällä

Kolme syytä sijoittaa pienyhtiöihin

Jaa Twiittaa

Olen viimeisen parin vuoden aikana puhunut voimakkaasti pienyhtiöiden puolesta (Sauli Vilén, Inderes). Tämä on kannattanut, sillä pörssin parhaat tuotot ovat tulleet pienistä yhtiöistä. Näen pienyhtiöiden tilanteen edelleen hyvin kiinnostavana ja mielestäni sijoittajilla on kolme selkeää järkiperäistä syytä, minkä vuoksi hänen tulisi siirtää huomiotaan entistä enemmän pieniin yhtiöihin.

1) Tärkein syy on informaatioetu. Pienet yhtiöt ovat usein unohdettuja ja niiden seuranta esimerkiksi analyytikoiden ja salkunhoitajien osalta on vähäistä. Ammattisijoittajien vähäinen kiinnostus johtuu siitä, että pienten yhtiöiden likviditeetti on heikko eikä niissä ole tarjolla kaupankäyntikomissioita. Myös pienyhtiöiden markkina-arvot ovat suhteellisen matalia, minkä takia iso sijoittaja ei voi ostaa yhtiöstä itselleen riittävän kokoista positiota. Tämä luo otollisen ympäristön hinnoitteluvirheiden syntymiselle. Siitä sijoittaja voi omalla työllään löytää aliarvostettuja helmiä sekä tehdä erinomaisia tuottoja. On huomattavasti helpompaa löytää pienyhtiöistä unohdettuja helmiä (esim. Martela) kuin yrittää ennustaa Nokian tulevaisuutta tarkemmin kuin 35 yhtiötä työkseen seuraava analyytikko.

2) Toinen looginen syy pienyhtiöiden suosimiseen nykyisessä markkinassa on vaisu globaali kysyntä. Isot yhtiöt ovat huomattavasti riippuvaisempia globaalin talouden kysynnästä ja esimerkiksi Nokian kaltaisella jättiläisellä ei ole mahdollisuutta kasvaa verkkomarkkinan laskiessa. Sen sijaan esimerkiksi Vincitin tai Verkkokauppa.comin kasvu on täysin niiden omissa käsissä ja globaalin kysynnän vaikutus niihin on hyvin rajallinen. Näin ollen pienillä yhtiöillä onkin mahdollisuus kasvattaa tulostaan huomattavasti isoja yhtiötä enemmän nykyisessä heikon kysynnän ympäristössä.

3) Kolmas syy pienyhtiöihin sijoittamiselle on nykyinen arvostustaso. Suuret yhtiöt ovat kautta linjan hinnoiteltu varsin korkealle johtuen instituutiorahan jatkuvasta virtaamisesta koroista osakemarkkinoille. Isojen yhtiöiden korkeat arvostukset ja vaisuhkot tuloskasvunäkymät eivät houkuta muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta (mm. Amer Sports ja Stora Enso). Pienet yhtiöt puolestaan ovat selvästi isoja edullisemmin hinnoiteltuja ja pienissä yhtiöissä on edelleen useita yhtiöitä hinnoiteltu ensi vuoden tulosennusteilla alle P/E 10x tasolla (mm. Panostaja, Suomen Hoivatilat, SRV ja Martela).

On selvää, että pienten yhtiöiden riski­profiili on isoja yhtiöitä korkeampi. Pienten yhtiöiden kilpailuedut ovat pääosin isoja yhtiöitä heikompia ja ne ovat monesti selvästi riippuvaisempia yksittäisistä tekijöistä (tietty markkina tai maa, yksittäiset asiak­kaat ja pääomistaja tai toimitusjohtaja). Erinomaisten kurssinousujen (mm. Revenio, Comptel, Taaleri ja Siili) vastapainona on useita pahoja epäonnistumisia (mm. Nexstim, Fit Biotech). Näin ollen pienyhtiöihin sijoittaessa osakepoiminnan merkitys korostuukin. Sijoituskohteiden haarukoinnissa voi käyttää apuna esimerkiksi Sijoittajan listaa. Sijoittajan listan Top20 joukossa on 13 pienyhtiötä, joista on hyvä aloittaa tutustuminen pienyhtiöihin.

Inderesin pääanalyytikon Sauli Vilénin kirjoitus on julkaistu Osakesäästäjien keskusliiton Viisas Raha-lehdessä 9/2016.

Keskustele näkemyksestä foorumillamme.

Viisas Raha on sijoittamista käsittelevä aikakauslehti. Lehdessä on tietoa sijoitusmarkkinoista sekä sijoituskohteista. Sijoitustieto julkaisee poimintoja Viisas Raha -lehden julkaisuista.
Twitter8 kirjoitusta

Samanlaista sisältöä

Artikkelit

Kaupankäynti CFD-sopimuksilla ja CFD-sopimusten verotus Suomessa

Sijoitustieto - 27.6.2017
Artikkelit

Somepoiminnat 25. Sijoitustieto toivottaa lukijoilleen hyvää juhannusta!

Sijoitustieto - 23.6.2017
Artikkelit

Vertaislainat sijoituskohteena

Sijoitustieto - 20.6.2017

Artikkelit & kolumnit

Haastattelut

Haastattelussa Tiina Helenius: Miltä markkinoiden tilanne näyttää juuri nyt?

Sijoitustieto - 28.6.2017
Artikkelit

Kaupankäynti CFD-sopimuksilla ja CFD-sopimusten verotus Suomessa

Sijoitustieto - 27.6.2017
Kolumnit

Kolumni: Sixten Korkmanin limuviinat

Aki Pyysing - 25.6.2017
Artikkelit

Somepoiminnat 25. Sijoitustieto toivottaa lukijoilleen hyvää juhannusta!

Sijoitustieto - 23.6.2017
Kumppaniblogit

Kulut – ainoa varma asia sijoituksissa

Juuso Jauhiainen | Nordea Markets - 21.6.2017
Artikkelit

Vertaislainat sijoituskohteena

Sijoitustieto - 20.6.2017
Kolumnit

Kolumni: Stubb Eurooppaan, persut halki ja vihreätkin saivat äänet lopulta laskettua

Aki Pyysing - 18.6.2017
Artikkelit

Somepoiminnat 24: FED, hallituskriisi ja Bitcoin

Sijoitustieto - 16.6.2017

Aktiivinen keskustelu

Uusin viesti: Aki Pyysing, 28.06. 17:11
Uusin viesti: Aki Pyysing, 28.06. 17:09
Uusin viesti: Aki Pyysing, 28.06. 13:56
Uusin viesti: Lehtopöllö, 28.06. 11:12
Uusin viesti: Jytky, 27.06. 20:55
Uusin viesti: Juha, 27.06. 16:46
Uusin viesti: Sijoitustieto, 27.06. 12:33
Uusin viesti: Acumen, 27.06. 12:29
Uusin viesti: hautakumpu, 27.06. 11:50

Seuraa Sijoitustietoa