Artikkelit

Katsaus kryptovaluuttojen top kymppiin

Antti Hyppänen |
Jaa Twiittaa

Vuoden 2021 neljäs kvartaali lähestyy puolta väliä. Toistaiseksi kyseessä on ollut erittäin tuottoisa jakso kryptovaluuttasijoittajille. Lokakuuta (October) kutsuttiin somessa nimellä Uptober, Marraskuu (November) on puolestaan nimetty Movemberiksi.

Otetaan seuraavaksi katsaus markkinoiden suurimpiin kryptovaluuttoihin. Ovatko Bitcoin ja Ethereum vielä voimissaan, vai nouseeko kärkisijoille pian uusia haastajia?

Bitcoinin dominanssi kiinnostaa

Aloitetaan katsaus suurimmasta kryptovaluutasta eli Bitcoinista. Sen asema on pysynyt isossa kuvassa ennallaan, eli Bitcoin liikuttaa edelleen koko markkinaa ylös tai alas. Tilanne ei kuitenkaan ole aivan näin mustavalkoinen. Avainsana on Bitcoinin dominanssi eli markkinaosuus.

Ala oleva grafiikka näyttää Bitcoinin markkinaosuuden neljän vuoden ajalta. Yksi kynttilä vastaa yhtä viikkoa. Kuvassa on TradingView-palvelusta löytyvät CRYPTOCAP-indeksi.

Bitcoinin markkinaosuus

Kuten näkyy, Bitcoinin markkinaosuus on vaihdellut noin 35 ja 75 prosentin välimaastossa. Vuoden 2017 loppu oli vahvasti Bitcoin-vetoinen vuoden 2020 tavoin. Molempia huippuja seurasi valtava dominanssin romahdus eli altcoinien ralli.

Moni sijoittaja pohtii nyt dominanssin kehitystä. Jos markkina jatkaa tulevat kuukaudet nousussa, niin onko tämä ralli Bitcoin-vetoinen vai ei? Suurimmalla osalla lienee portfoliossaan sekä Bitcoinia että altcoineja. Näiden positioiden oikealla suhteella on iso merkitys tuleviin tuottoihin.

Jos nyt pitäisi veikata, niin asettaisin itse betsit Bitcoin-vetoisen rallin puolesta eli vuoden 2017 lopun toisinnolle. Kuitenkin, pienemmässä mittakaavassa. Ennakoin Bitcoinin dominanssin nousua 50-55 prosentin maastoon ennen syklin loppua.

Jos katsotaan isoa kuvaa, niin Bitcoinilla on tällä hetkellä selkeä digitaalisen kullan rooli. Se on etenkin instituutioiden ykkösvalinta. Toisaalta El Salvadorin tapahtumat ja salamaverkon nopea kehitys antavat buustia myös valuutan roolissa. En usko Bitcoinin ykköspaikan olevan uhattuna lähivuosina.

Ethereumin suosio pysyy kilpailusta huolimatta

Ethereum on hyvin erilainen sijoituskohde Bitcoiniin verrattuna. Kyseessä on älysopimusalusta, jolle hyviä vertailukohtia ovat iOS sekä Android. Ethereumilla on myös selkeitä kilpailijoita omassa sektorissaan - toisin kuin Bitcoinilla.

Vuosi 2021 on ollut erinomainen Etherille. Olen itse ollut hyvin bullish Ethereumista pari vuotta, ja uskon projektin kasvuun myös jatkossa. Vuonna 2020 lentoon lähtenyt DeFi-markkina on buustannut Ethereumia merkittävästi.

Tässä sektorissa on kuitenkin tapahtunut paljon. Alla oleva grafiikka näyttää Ethereumin markkinaosuuden DeFi-sektorissa (purppura alue). Voit tarkastella tätä grafiikkaa ja muuta DeFi-dataa tarkemmin defillama.com-sivustolta.

DeFi markkinaosuus

Ethereumin osuus oli vielä helmikuussa yli 95 prosenttia. Nyt se hallitsee enää kahta kolmasosaa markkinasta. Suurimmat haastajat ovat Binance Smart Chain, Solana, Terra ja Avalanche. Näiden markkinaosuus pyörii noin 3-8 prosentin maastossa.

On tavallaan ironista, että Ethereum on menettänyt asemiaan sen suuren suosion vuoksi. Valtava käyttäjämäärä on nostanut transaktioiden hintoja johtuen Ethereumin vanhentuneesta teknologiasta. Tämä on ajanut paljon sijoittajia esim. Binance Smart Chainiin tai Solanaan halvempien transaktioiden perässä.

Vuonna 2021 on nähty paljon ratkaisuja ns. Layer 2 -projektien kautta, joista tunnetuin lienee Polygon. Tämän lisäksi, kauan odotettu Ethereum 2.0 saadaan ulos vuosien 2022-2023 aikana. Se nostaa Ethereumin kapasiteettia noin 100x nykyisestä.

Ethereumin suosio pysyy vakaana johtuen sen saavuttamasta verkostovaikutuksesta (network effect). PC-maailmasta voisi hakea vertailukohtaa Windows vs MacOS vs Linux -osastolta. Itse uskon Ethereumin säilyttävän jatkossakin platform-sektorin ykköspaikan, vaikka kilpailu on koventunut.

Binance Smart Chain ja Solana

Binance Smart Chain on Binance-pörssin tuotos. Jos joku lukijoista ei tiedä, niin Binance on dominoinut kryptovaluuttapörssien markkinaa vuodesta 2018 lähtien. Sen treidausvolyymit ovat aivan omaa luokkaansa kilpailijoihin verrattuna.

Binance lähti vuosi sitten myös toden teolla platform-kisaan julkistamalla Binance Smart Chainin. Se on EVM-yhteensopiva lohkoketju, mikä mahdollistaa Ethereum-sovellusten helpon siirron (kopioinnin) BSC-platformille.

Binance halusi omansa kasvavasta DeFi-kakusta. Sen houkuttimena ovat lähes ilmaiset transaktiot ja nopea Proof of Stake -pohjainen lohkoketju. Tämä isku onnistuikin hyvin; BSC haukkasi keväällä jopa 20 prosentin siivun DeFi-markkinasta.

Ylivoimaisesti suosituin Dapp on ollut PancakeSwap-pörssi. Moni piensijoittaja on hankkinut suureen suosioon päätyneitä meemikolikoita juuri PancakeSwapin kautta.

PancakeSwap

Ranking-sijalla viisi oleva Solana on noussut vuoden 2021 aikana pitkälti samoilla aseilla. Se oli vielä keväällä varsin tuntematon alusta, mutta syksyn NFT-buumi on buustannut Solanaa hurjaan nousuun. SOL-token on 150-kertaistanut kurssinsa tänä vuonna.

Sekä Binance Coin että Solanan SOL-token ovat siis näiden älysopimusalustojen natiivitokeneita. Verkon validaattorit steikkaavat niitä (Proof of Stake), minkä lisäksi tokeneita tarvitaan transaktioiden maksuun. Niiden ase Ethereumia vastaan ovat halvat ja nopeat transaktiot. Kääntöpuolena on sitten huomattavasti enemmän keskitetty lohkoketjun hallinta.

Arvelen Binance Coinin ja Solanan syövän jonkin verran Ethereumin markkinaosuutta vuosien 2021-2022 aikana. Ethereumin 2.0 version valmistuminen ottaa vielä aikaa. Niin kauan, kun Ethereum-siirrot ovat kalliita, markkinoilla riittää kysyntää kilpailijoille. Ongelmana on kuitenkin raju kilpailu, sillä halpoja ja nopeita transaktioita tarjoaa pari tusinaa platformia.

Cardano on valinnut erilaisen tien

Ranking-sijalla kuusi oleva Cardano on valinnut kilpailijoistaan poikkeavan tien. Projektissa tehtiin vuosien ajan tutkimustyötä, ennen kuin yhtään koodiriviä oli edes kirjoitettu. Tämä akateeminen (hidas) lähestymistapa on leimannut Cardanoa.

Vuosi 2020 ja 2021 ovat nostaneet Cardanon teknisesti kilpailijoidensa tasolle. Viime kesänä käynnistyi steikkaus, ja keväällä 2021 saatiin tokenit ja NFT. Tänä syksynä tehty Alonzo hard fork toi kauan odotetut älysopimukset Cardano-alustalle.

Cardano sai loppukesästä hurjan buustin juuri Alonzoa odotellessa. Kun älysopimukset sitten lanseerattiin, projekti on hävinnyt otsikoista, eikä ADA-token ole pahemmin raketoinut. Sijoittajan täytyy seurata nyt tarkkaan, miten esim. DeFi-sektori lähtee alustalla kehittymään. Saadaanko Cardanoon se kuuluisa ”killer app” tai useita sellaisia?

ADA-tokenin tulevaisuutta on vaikea ennakoida juuri nyt.

Ripplen oikeudenkäynti jatkuu

Ripplen XRP-token on ollut laskussa vuoden päivät. Se oli pitkään kryptorankingin 3. sijalla, mutta XRP on valunut pikkuhiljaa kohti top kympin pohjaa. Sen kurssi on toki dollareissa noussut yli 5x tänä vuonna, mutta ympäriltä löytyy 10x tai jopa 150x (Solana) nousijoita.

XRP on tällä hyvin haastava sijoituskohde. Sen todellinen käyttö ja tarve on ollut arvoitus jo pitkään. Nyt yhtiön riesana on jatkuva oikeudenkäynti SEC:n kanssa. Tuo prosessi käynnistyi vuoden 2020 joulukuussa. Kyse on siitä, onko XRP arvopaperi (engl. security) vai ei.

Oikeudenkäynnin tapahtumista löytyy paljon materiaalia Youtubesta. On jopa useita kanavia, jotka seuraavat tilannetta lähes päivittäin. En lähde itse spekuloimaan sen lopputuloksella, joten XRP ei kiinnosta sijoituskohteena ennen tilanteen selkeytymistä.

Polkadotin parachain-huutokaupat käynnistyvät

Jos Cardano ja XRP ovat vaikeita arvioitavia, niin Polkadotin tulevaisuus näyttää paremmalta. Kyseessä on hieman omalaatuinen projekti, jonka voisi nähdä jopa lisäosana Ethereumille ja muille älysopimusalustoille. Avainsana on interoperability, jonka voisi kääntää yhteensopivuudeksi.

Polkadot rakentaa järjestelmää, jossa kymmenet (sadat) lohkoketjut voivat linkittyä toisiinsa Polkadotin rakentaman ytimen kautta. Alla oleva kuva antaa jotain osviittaa tästä.

Polkadot parachains

Polkadotin ekosysteemiin liittyviä lohkoketjuja kutsutaan parachaineiksi. Artikkelin kirjoitushetkellä on käynnistynyt pitkään odotettu parachain auction eli huutokauppa. Ekosysteemiin pääsevät mukaan vain harvat ja valitut projektit. Tätä varten järjestetään joukkorahoituskilpailu. Eniten varoja keränneet projektit saavat oman parachain-slotin.

Tämä joukkorahoitus tukee ainakin teoriassa Polkadotin tokenin arvonnousua, sillä rahoitus kerätään nimenomaan DOT-tokeneissa. Sijoittajat voivat lainata tokeninsa suosikkiprojektilleen ja kerätä lainalle myös korkoa.

Parachain auctions on tärkeä ja kauan odotettu etappi Polkadotin kehityksessä. Sen luulisi tuovan mukavaa nostetta DOT-tokenille syksyn mittaan.

Dogecoin on saanut haastajia

Ranking-listan 10. sijalla on wanha kunnon Dogecoin. Sen markkina-arvo on pysynyt hämmästyttävän korkealla, vaikka suurin meemisijoittamisen buumi on hyytynyt. Yli 30 miljardin markkina-arvo on hurja lukema millä mittarilla tahansa.

Vieläkin hullumpaa on se, että Dogecoinin on saanut tänä syksynä kilpailijakseen Shiba Inun, jonka markkina-arvo on niin ikään 30 miljardia dollaria. SHIB-tokenin kurssi on noussut vuodessa satoja tuhansia prosentteja. 

Shiba Inu

Moni sijoittaja on raapinut päätään suuren ihmetyksen vallassa. Miten on mahdollista, että markkinoilla riittää kymmeniä miljardeja tällaisiin sijoituskohteisiin? Vuoden 2021 aikana on luotu myös satoja (tuhansia) vastaavia meemikolikoita. On Kishu Inu, Akita Inu, Solana Inu, Husky Inu ja 100+ muuta.

Jokaisella bull-markkinalla on omat teemansa ja pump & dump -sijoituskohteensa. Meemisijoitukset ovat tämän rallin teema. Vuosina 2017 ja 2018 hävittiin rahaa ICO-sijoituksiin, joista suurin osa feilasi.

Hajautettujen pörssien nousu on mahdollistanut koirakolikoiden luomisen tyhjästä sekä likviditeetin tarjoamisen. Aiemmin kryptovaluuttapörssit toimivat portinvartijoina, mutta nyt niitä ei enää tarvita.

En näe Dogecoinia edes järkevänä spekulointikohteena näin hurjalla markkina-arvolla. Jos meemikolikoilla haluaa gämblätä, se on tehtävä ennen kuin kolikko on nostanut kurssiaan 100x. Edes 2x tai 3x nousu olisi kova saavutus nykyisellä arvostustasolla.

Kannattaa ennemmin haistella uusia trendejä, joista ei vielä puhuta valtamediassa.

---

Jätin tällä kertaa pois sijalla 4 olevan Tetherin ja sijalla 8 olevan USD Conin, jotka ovat siis vakaavaluuttoja. Käsitellään stablecoineja erikseen toisessa artikkelissa.

Lopuksi vielä pakollinen disclaimer. Allekirjoittanut ei ole sijoitusneuvoja, eikä yllä olevaa tekstiä tule tulkita sijoitusneuvoksi. Kyseessä ovat vain kirjoittajan omat mielipiteet. Tee aina omat tutkimuksesi ja muista riskien hallinta kryptovaluuttoihin sijoittaessa.

Mainos: Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille

Tule keskustelemaan aiheesta Sijoitustiedon foorumille!

Yhteistyökumppanit ja tarjoukset: Mandatum Trader

Löydä osakkeet ja ETF:t ympäri maailman. Sijoita jopa 2 kk edullisimmassa hintaluokassa (alk. 0,03 % tai min. 3 €).

Kolumnit

Nordeassa jyrää

Aki Pyysing
21.4.2024
east Lue lisää

Toimitilan tuottoon voit vaikuttaa enemmän kuin asunnon tuottoon

Miika Vuorensola
21.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Kulta nousi uuteen ennätyshintaan

Johannes Ankelo
18.4.2024
east Lue lisää