Artikkelit

Kannattaako kulutusluotto?

Jaa Twiittaa

Kulutusluotto on kertaluontoinen laina, joka on tarkoitettu arjen kulutukseen. Laina voi olla vakuudellinen tai vakuudeton, eikä sitä ottaessa tarvitse tehdä selvityksiä siitä, mihin lainan aikoo käyttää. Tällaisilla lainoilla on monta käyttötarkoitusta: niiden avulla voidaan kattaa yllättäviä kuluja, kuten ostaa uusi pesukone rikkoutuneen tilalle, tai saada apua suuremiin hankintoihin, kuten auton, veneen tai mökin ostoon.

Laina kannattaa aina kilpailuttaa ennen sen ottamista, mikä onnistuu helpoimmin eri lainanvälittäjien sivuilla. Lainanvälittäjän kautta on mahdollista tavoittaa suuri määrä luotonmyöntäjiä vain yhden hakemuksen perusteella. Lainavertailu onnistuu helposti Rahalaitos.fi -sivuilla, jonka kautta on mahdollista helposti vertailla eri lainatarjouksia.

Ennen lainan ottamista on kuitenkin hyvä miettiä, kannattaako kulutusluotto ottaa vai ei.

Kulutusluotto on tarkoitettu arjen hankintoihin

Kulutusluotto on lainamuoto, joka on tarkoitettu erilaisiin arjen hankintoihin. Kulutusluotto voi tulla apuun silloin, kun elämässä tulee vastaan yllättäviä tilanteita. Auto voi rikkoutua, ja korjauskulut nousta useisiin tuhansiin euroihin. Mikäli pankkitililtä ei löydy riittävästi saldoa näiden maksamiseen, voi kertaluontoinen vakuudeton laina tuoda avun tilanteeseen.

Lainaa voidaan hakea myös muun tyyppisten, ennalta suunniteltujen kulujen kattamiseen. Lainarahalla voidaan rahoittaa kodin remontti, mökin osto tai vaikkapa omistusasunnon omarahoitusosuus. Näissä kaikissa lainan summa on yleensä suurempi ja maksuaika useampien vuosien pituinen.

Vakuudeton vai vakuudellinen laina

Laina voi olla joko vakuudellinen tai vakuudeton. Vakuudettoman lainan pantiksi asetetaan joko kiinteää omaisuutta tai säästöjä. Vakuudellisen lainan myöntäjä ottaa pienemmän riskin, jolloin myös lainan korko on edullisempi kuin vakuudettoman. 

Vakuudettomaan lainaan ei tarvita pantteja ja päätös lainan myöntämisestä tehdään arvioimalla hakijan maksukykyä ja luotettavuutta. Mitä suuremman riskin lainanmyöntäjä katsoo ottavansa, sitä suuremmaksi lainan korko muodostuu.

Vakuudellisen lainan hakuprosessi on yleensä hitaampi kuin vakuudettoman. Vakuudettoman lainan voi hakea helposti netissä olevan hakulomakkeen kautta ja mikäli päätös on myöntävä, saa rahat käyttöön nopeasti.

Päätyi sitten kumpaan vaan lainamuotoon, lainat kannattaa aina kilpailuttaa ennen kuin allekirjoittaa sopimuksen. Kilpailuttamalla on mahdollista löytää edullisin tarjous ja valita se.

Kannattaako rahoittaa arjen kulutusta lainalla?

Tämä on täysin yksilöllinen asia. Monelle meistä tulee vastaan tilanteita, joissa hankinnat ovat niin kalliita, että ne on rahoitettava lainarahalla tai ne eivät ole mahdollisia. Tällaisia ovat muun muassa auton, asunnon tai mökin osto. Mikäli oma talous kantaa ja laina on mahdollista maksaa takaisin, ei tällöin ole mitään estettä lainalle. 

Mikäli arjessa on vaikea selviytyä eivätkä rahat riitä kunnolla laskujen maksuun, ei kannata lähteä rahoittamaan sitä lainarahalla. Laina on aina lisäkustannus muiden maksujen päälle ja tilanteen ollessa tiukka, ei ole realistista selviytyä lisämaksuista.

Ennen lainan ottamista kannattaakin käydä läpi oman talouden tilanne. Mikäli maksuvaraa jää, voi kertaluontoinen laina olla hyvä ratkaisu hankintojen tekemiseen. Mikäli talous on jo nyt tiukalla, kannattaa lähteä tutkimaan muita vaihtoehtoja kuin arjen rahoittamista lainan avulla.

Avaa tili ja pyydä kirjoitusoikeus foorumille
Artikkelit
Osavuosikatsauskalenteri Q4/2023
Niin paljon me kaniin luotettiin
Kiinteistösijoittamisen arvoketju