Olet täällä

Artikkelit

Joe Bidenin suunnitelmat jenkkitaloudelle

Miestä ei ole vielä kruunattu vapaan maailman johtajaksi, mutta vahvalla oletuksella USA:n historian iäkkäimmäksi presidentiksi nousevan Joe Bidenin suunnitelmat talouden eri osa-alueille ovat osittain radikaaleja. Mikäli istuva presidentti Donald Trump onnistuu vetämään kyyhkysen hatustaan, tämän artikkelin voi laittaa virtuaaliseen romukoppaan.

Tultuaan äänestetyksi  presidentiksi, Biden muistutti jenkkikansaa vallitsevasta terveydellisestä, taloudellisesta, ilmastollisesta ja poliittisesta kriisistä. Kaikkien tulee puhaltaa yhteen hiileen asioiden selvittämiseksi. Tästä on vaikeaa olla eri mieltä, varsinkin pahasti jakautuneessa Ameriikassa.

Biden perii Trumpilta koronakriisin seurauksena korkean työttömyyden, matalan inflaation, nollakorot ja villiintyvän Covid19-viruksen toisen aallon talven kolkutellessa ovella.

Tämän lisäksi demokraattien Bidenilla on edessään mitä todennäköisimmin republikaanienemmistöinen senaatti. Tähän tosin vahvistus saadaan vasta tammikuussa kun Georgian osavaltion kaksi paikkaa vahvistetaan. Demokraateilla on puolestaan niukka enemmistö edustajainhuoneessa. Bidenillä on edessään tiukkoja neuvotteluita.

Sijoittajien kannalta mielenkiintoista on, että Wall Street nauttii jakautuneesta senaatista ja edustajainhuoneesta. Markkinoille ei ole ongelma, että presidentti on demokraatti, edustajainhuone demokraattien vallan alla ja senaatti republikaanien hallussa. Trumpin aikana osakkeiden nousu oli voimakasta, vaikka silloinkin kongressi oli jakautunut.

USA:n bruttokansantuote koko koronan ansiosta valtavan kolauksen tämän vuoden toisella neljänneksellä, mutta Q3 palautuminen oli sekin historiallisen kova.

Koronakriisin toisen aallon pahentuessa Bidenin ensimmäisen 100 päivän yksi tärkeimmistä agendoista voi olla 4-6 viikon täydellinen lockdown, kuten Bidenin Covid-neuvonantaja Micheal Osterholm ehdottaa. Ken tietää, kuuden viikon lockdown voi helposti venyä jopa kymmenen viikon tiukoiksi rajoituksiksi.

Sen tueksi tarvitaan elvytystä, paljon elvytystä. Sen aikaansaamiseksi Biden tarvinnee republikaanien tukea.

Wall Street Journal neuvoo sijoittamaan rahat sillä oletuksella, ettei lisäelvytystä ole luvassa. Lehden mukaan tapahtumat kongressissa voivat olla markkinoiden kannalta jopa tärkeämpiä kuin Bidenin valinta presidentiksi.

Elvytystoimenpiteet

Demokraatit ovat ehdottaneet vähintään kahden biljoonan dollarin toisen kierroksen elvytyspakettia koronakriisin lievittämiseksi. Republikaanien mielestä alle biljoona riittäisi.

Lisäksi tapetilla on lisäapua työttömille ja PPP-ohjelman (Paycheck Protection Program) jatkuminen. PPP-ohjelman avulla työnantajat voivat jatkaa maksamista tietyille työntekijöille ja muille tahoille. Lisäksi apua on luvassa kaupungeille ja osavaltioille.

Verot

Biden aikoo lähteä verottamaan korkeatuloisia aiempaa rajummin. Kaikkien yli 400 000 dollaria ansaitsevien amerikkalaisten verotusta tullaan todennäköisesti kiristämään. Verokanta nousisi 37 prosentista 39 prosenttiin.

Ensimmäiseksi tuleva presidentti haluaa palauttaa Trumpin muutokset yritysverotuksessa. Yritysten verotus nousisi 21 prosentista 27 prosenttiin, mikäli Biden saa haluamansa muutokset läpi. Ehdotus täytyy kuitenkin viedä kongressin läpi ja republikaanien vastustukseen voi luottaa. Lopputulos voi olla jossain 21 ja 27 prosentin välillä.

Lopuksi, Biden haluaisi nostaa pääomaveroa 23,8 prosentista 39,6 prosenttiin, mikäli yksilön yhteenlasketut tulot ovat yli miljoona dollaria. Myös tässä kohdassa republikaanien vastustus on taattua.

Tuloerot

USA:n tuloerot ovat pahimmillaan 50 vuoteen ja tilannetta on presidentin vaikeaa korjata keskuspankkien printatessa lisää rahaa koronakriisistä selviämiseksi.

Ensi töikseen Biden haluaa sitoa 100 miljardia dollaria matalakorkoisiin lainoihin, jotka on tarkoitettu värillisten yhteisöihin. Samalla hän haluaa tarjota 50 miljardia taalaa värillisten start-up-yritysten rahoitukseen ja 70 miljardia dollaria HBCU-yliopistoihin, jotka ovat historiallisesti olleet värillisenemmistöisiä.

Tämän lisäksi hän haluaa perustaa komission pohtimaan orjuuden takaisinmaksun mahdollisuutta.

Liittyen opiskeluun, Biden haluaa tarjota 4 vuotta vapaata opiskelua julkisissa yliopistoissa perheille, joiden tulot alittavat 125 000 dollaria. Hän haluaa myös antaa anteeksi opintolainat, joita on vastuullisesti maksettu 20 vuoden ajan. Lisäksi hän on valmis antamaan anteeksi 10 000 dollaria liittovaltion opintolainaa per lainaaja.

Infrastruktuuri

Bidenin “Build Back Better”-ehdotus tulisi maksamaan veronmaksajille 7 biljoonaa taalaa seuraavan kymmenen vuoden aikana. Ehdotus tuskin menee läpi tuollaisenaan, ja sitä tullaan leikkaamaan voimakkaasti ennen kuin lopullinen suunnitelma saadaan paperille kongressin kautta.

Bidenin tavoitteena on teiden, moottoriteiden ja siltojen kunnostaminen, sekä luotijunien tuominen Yhdysvaltoihin. Junien tuomiseen Biden odottaa sekä julkisen että yksityisen puolen yhteistyötä.

Tuleva presidentti haluaa myös sijoittaa 640 miljardia dollaria vähätuloisten asumistukiin, sekä lopettaa syrjinnän asuinalueiden valinnan suhteen ihonvärin tai tulotason perusteella.

Lisäksi Biden haluaa etusetelin, jonka mukaan yhdenkään perheen ei tarvitsisi maksaa yli 30 prosenttia tuloistaan vuokrana.

Työllisyys

Trumpin “Make America Great Again”-sloganin sijaan Biden suosii sloganeja “Made In All Of America” (tehty kaikkialla Amerikassa) ja “Buy American” (Osta amerikkalaista).

Biden haluaa kuluttaa 700 miljardia dollaria 5 miljoonan työpaikan luomiseen teollisuudessa ja teknologiainnovaatiossa. Hän haluaa myös luoda 100 000 uutta työtä julkisella terveydenhuoltoon.

Tärkeimpänä pointtina on Bidenin halu nostaa minimipalkka koko maassa 15 taalaan tunnilta. Tämä nostaisi 27 miljoonan amerikkalaisen työläisen palkkaa. Nykyinen maanlaajuinen minimipalkka on 7,25 dollaria tunnilta.

Vähimmäispalkan nostaminen maanlaajuisesti on vähintäänkin kiistanalaista, sillä asuminen Kalifornian San Franciscossa maksaa merkittävästi enemmän kuin Alabaman Tuscaloosassa.

Maahanmuutto

Istuva presidentti Trump ei tunnetusti halunnut laittomia maahanmuuttajia ja halusi rakentaa ison muurin Meksikon rajalle, jota myös parhaillaan rakennetaan. Bidenin ajatukset asian suhteen ovat toisenlaisia.

Biden on valmis tarjoamaan väylän viralliseksi Yhdysvaltain kansalaiseksi kaikille laittomille siirtolaisille, jotka maksavat veronsa.

Hän haluaa myös sijoittaa 4 miljardia dollaria Latinalaisen Amerikan valtioihin, ilmeisesti sillä ajatuksella että valtiot olisivat niin turvallisia ja houkuttelevia, ettei USA:han tarvitsisi tulla.

Lisäksi Bidenin peruuttaisi tiettyjä Trumpin käskyjä liittyen matkustamiseen muslimimaista. Hän nostaisi H1B-viisumin määrää. H1B-viisumit on tarkoitettu korkeanluokkaisten ammattilaisten maahansaamiseksi.

Toisin sanoen, Biden haluaa maahanmuuton avulla nostaa amerikkalaisten määrää ja täten työntekijöiden määrää, sekä nostaa kulutusta ja tuottavuutta.

Ilmasto

Joe Bidenin omien kommenttien mukaan ilmastonmuutos on tärkein ihmiskuntaa koskeva haaste. Bidenin “Green Energy Revolution”-suunnitelma aikoo laittaa mutkat suoriksi ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi. Suunnitelman seurauksena Biden aikoo sijoittaa 2 biljoonaa dollaria asian ratkaisemiseksi.

Ensimmäisenä Biden aikoo liittyä uudelleen Pariisin ilmastosopimukseen, josta Trump irtautui. Hän aikoo myös käyttää 400 miljardia dollaria uusiutuvan energian tutkimukseen. Öljy- ja kaasusektorit tuskin ovat kovin innoissaan Bidenin valtakaudella.

Bidenin tavoitteena on vuoteen 2035 mennessä pyörittää Yhdysvaltoja täysin puhtaalla energialla. Uuden presidentin toisena tavoitteena on nettopäästöjen nollaantuminen vuoteen 2050 mennessä.

Demokraattien omat rivit ovat kritisoineet Bideniä, ettei hän ole tarttunut tarpeeksi tiukasti ilmastoasioihin. Republikaanit olisivat olleet tyytyväisiä maltillisempaankin ilmastopolitiikkaan.

Biden on myös maininnut verohelpotuksista sähköautojen ostajille.

Ilmasto on kaikista asioista Bidenin sydäntä lähimpänä.

Terveydenhuolto

Terveydenhuollossa Biden aikoo jatkaa Obaman viitoittamalla tiellä. Hän aikoo siis suojella entisen presidentin Obamacare-pakettia.

Biden haluaa vähentää omavastuun osuutta henkilön maksutaakassa, tavoitteenaan laskea sen osuutta 9,8 prosentista 8,5 prosenttiin. Hän haluaa myös laskea lääkkeiden hintaa.

Covid-kriisin suhteen hän haluaa tarjota ilmaisen testauksen, maskeja kaikkien käyttöön, massiivisen seurantajärjestelmän ja palkallisen sairasloman.

Toisaalta hän ei halua yhdenvertaista sairausvakuutusta kaikille amerikkalaisille, sillä siitä tulisi liian kallista.

Teknologiayhtiöt

Apple, Facebook, Google ja Twitter ovat olleet suurennuslasin alla viime vuosina muun muassa sananvapauden suhteen. Kongressi ei ole kovinkaan tyytyväinen isojen teknologiayhtiöiden toimiin.

Biden aikoo muuttaa isot teknologiayhtiöt vastuullisiksi käyttäjiensä tuotannosta. Aiemmin esimerkiksi Facebook ja Twitter eivät ole olleet vastuussa siitä, mitä palveluun käyttäjien toimesta kirjoitetaan.

Isojen teknoyhtiöiden paloittaminen osiin olisi Bidenin mukaan vihoviimeinen vaihtoehto ongelmien ratkaisemiseksi.

Kansainvälinen kauppa

Trump on ollut vahvasti kauppasotajalalla Kiinan kanssa, mutta myös liittolaisten kanssa.

Biden ei ole puhunut muutoksista kauppapolitiikan suhteen Kiinan kanssa. Kiinalaisia tuotteita tuodaan maahan 360 miljardin dollarin alijäämän edestä, eikä vaikuta että Biden olisi muuttamassa Trumpin aikaansaamia tullimaksuja.

Liittolaisten kanssa Biden haluaisi ottaa helläkätisemmin, sillä oletuksella että liittolaiset yhdistäisivät voimansa Kiinaa vastaan.

Yhteenveto

Biden haluaa selvästi keskittää huomionsa pieni- ja keskituloisten selviämiseen koronakriisistä.

Uuden presidentin ilmastonmuutosohjelma on historian kunnianhimoisin.

Biden uskoo työllisyystilanteen paranevan hänen aikanaan teollisuudessa, teknologiassa, innovaatiossa, tekniikassa ja puhtaan energian aloilla.

Kaikkein rikkaimmat amerikkalaiset sen sijaan tuskin ovat kovin innoissaan Bidenin veropolitiikasta.

Mikäli demokraattien toive elvytyspaketista menee läpi, on luvassa hunajaa myös osakemarkkinoille.

Mitä mieltä Bidenin talousohjelmasta? Keskustele Sijoitustiedon palstalla.

Tutustu Suomen suosituimpiin viputuotteisiin ilman välityspalkkiota
Liity Sijoitustiedon jäseneksi