Olet täällä

Haastattelut

Haastattelussa Jukka Ylitalo: Sijoittaminen ja raha-asioiden hallinta

Jukka Ylitalo palasi töihin varainhoitoyhtiö Accunian toimitusjohtajaksi 49-vuotiaana jäätyään ”eläkkeelle” 35-vuotiaana FIM:in toimitusjohtajan ja osakevälityksen vetäjän paikalta. Välissä hän toimi ammattisijoittaja sekä koti-isänä. Lisäksi hän on vakiokasvo Suomen isoimmissa pokeriringeissä meriittilistallaan mm. kolme voittoa Helsingin kansainvälisistä turnauksista. Sijoitustieto haastatteli Ylitaloa kesäkuussa 2014 ja hän kertoo, miten tärkeää sijoitusosaaminen ja raha-asioiden hallinta todellisuudessa on.

Mitä sijoitustoiminta ja alan tapahtumien seuraaminen merkitsee sinulle?

Kun viime vuonna palasin taas operatiivisiin töihin, asioiden seuraaminen on taas työtäni. Tosin ei onneksi enää tunti- tai päivätasolla vaan enemmänkin kuukausitasolla. Ja ehkä muillekin ohjeeksi: ihan joka päivä ei tarvitse tehdä päätöksiä - nopeasta kaupankäynnistä vain harva saa irti lisäarvoa. Enemmän kannattaa keskittyä asioiden syvällisempään ymmärtämiseen ja pidemmän näkemyksen luomiseen.

Miten tärkeää raha-asioiden hallinta ja sijoitusosaaminen on mielestäsi pokeria ammatikseen pelaavalle?

Nyt voisi viitata 6 vuotta vanhaan kolumniini. Joka tapauksessa oleellisen tärkeää on: Itselle sopiva riskitaso ja aikahorisontti kannattaa tehdä itselle selväksi etukäteen, ettei tule yllätyksiä sijoitusmaailman aallokoissa. Kiire ei saa olla - sijoittaminen on pitkäjänteistä toimintaa.

Miten mielestäsi keskimääräinen julkkisammattilainen hoitaa raha-asioiden hallintaan liittyviä asioita?

Hankala yleistää, paitsi ehkä siten, että merkillisen monella nämä asiat eivät ole kunnolla hoidossa – tai hoidossa lainkaan. Ja tässä sama aspekti kuin edellisessäkin: Itselle sopiva riskitaso ja aikahorisontti kannattaa tehdä itselle selväksi etukäteen.

Mistä ja miten hankit sijoittamiseen liittyvää tietoa?

Ammattilaisena tietoa saa paitsi sähköisistä viestimistä, kansainvälisestä talouslehdistöstä ja myös tapaamisista yhteistyökumppaneiden eli muiden ammattilaisten kanssa. Jos ei ole töissä sijoitusmaailmassa, kannattaa saada 2-3 lähdettä (perusinformaation lisäksi) sparrauskumppaneiksi. Liian monesti tosin esim. rahastotalojen yhteyshenkilöt ovat vain myyjiä, joilta saattaa puuttua asioiden syvällisempää osaamista.

Millaisia neuvoja antaisit yleisellä tasolla pokerinpelaajalle, joka lähtee ensimmäistä kertaa sijoittamaan pelikassaansa?

Tässä taas tämä sama jargonia eli itselle sopiva riskitaso... On myös oleellista ymmärtää, että ilman, että sijoittaja kasvattaa riskitasoa tolkuttomiin, on hankala päästä esim. yli 10 %:n vuosituottoihin. Riskitaso voi kasvaa joko sijoituskohteen valinnan kautta tai sitten velkavivun käyttämisen kautta. Vieraan pääoman käyttäminen ei sinänsä ole lainkaan väärin, mutta kannattaa katsoa myös worst case -skenaario. Jos havittelee 30%:n tuottoa, pitää olla valmis myös 30%:n kuoppiin. Lisäksi kannattaa muistaa hajautus. Sitä voi tehdä maantieteellisesti tai eri toimialojen ja eri omaisuuslajien välillä. Eri omaisuuslajeilla tarkoitan esimerkiksi osakkeita, korkotuotteita, kiinteistöjä, ja raaka-aineita.

Jukka Ylitalon kahdeksan vuotta sitten ensimmäistä kertaa julkaistun, mutta edelleen ajankohtaisen kolumnin "Pokeriammattilaisuus vaatii myös sijoitusmaailman ymmärtämistä" löydät Sijoitustiedon artikkelihakemistosta. Kolumni julkaistiin ensimmäistä kertaa Pokeri.com -verkkosivustolla vuonna 2008.

Kauppalehti: Jukka Ylitalon iloinen paluu työhön

Voima - kultapohjainen pankkipalvelu
Liity Sijoitustiedon jäseneksi