Olet täällä

13/06/2014 - 00:38

Jukka Ylitalo

Jukka Ylitalon kolumni vuodelta 2008

Sijoitustiedon Vieraskynä -kolumnipalsta avataan Jukka Ylitalon kolumnilla "Pokeriammattilaisuus vaatii myös sijoitusmaailman ymmärtämistä". Kolumni julkaistiin ensimmäistä kertaa Pokeri.com -verkkosivustolla vuonna 2008.

Jukka Ylitalo: Pokeriammattilaisuus vaatii myös sijoitusmaailman ymmärtämistä (2008)

Suomessa on kasvava joukko ammattipokerinpelaajia, jotka ansaitsevat enemmän kuin akateemiset työssäkäyvät ihmiset. Toki täytyy muistaa, että lääkäri tai juristi saa palkkansa joka kuukausi riippumatta siitä miten työnsä tekevät, ainakin lyhyellä tähtäimellä. Sen sijaan jokainen pokerinpelaaja kohtaa viikkojen tai kuukausien tappioputkia. Näin ollen on hyvä hallita pelaamisen lisäksi muun muassa kassanhallinta ja kertyneen pääoman sijoittaminen.

Vaikka olisit kuinka voittava pelaaja, se ei pätevöitä sijoittamiseen. Uskoisin aika monen pelaajan pitävän suuria summia pelisaittien nollakorkoisilla dollaritileillä. Kun pelaaja aikonee lähtökohtaisesti pelata vuosikausia, on sijoitusperiodi myös pitkä. Silloin kertyneen pääoman makuuttaminen nolladollaritilillä tarkoittaa isoja saamatta jääneitä tuottoja.

Nolladollaritililtä voi tietysti saada jopa tappiota, koska kyse on valuuttapositiosta. Dollariposition suojaaminen on kuitenkin arpapeliä, eikä nykyisellä dollari/euro –vaihtokurssilla edes mielestäni houkuttelevaa. Melkeinpä päinvastoin.

Kannattaa joka tapauksessa laskea paljonko jää saamatta, kun esimerkiksi 10 prosentin vuosituoton sijaan tili tuottaa nolla prosenttia. Itse asiassa nollan sijaan tulee jopa miinusta siinä mielessä, että inflaatio pienentää vuosittain muutamalla prosentilla pääoman ostoarvoa.

Anna rahan tehdä työtä

Kun laittaa rahan tekemään työtä, se helpottaa varsinaista ammatinharjoittamista eli pelaamista. Kun olemassa oleva pääoma tuottaa, ei ole niin suurta painetta pelata pitkiä tunteja, eikä voittamisen pakkoa.

Täytyy myös muistaa, että vaikka rahaa nyt tulisi suokuokalla, se ei takaa tulevaa. Pelit voivat huonontua monella tapaa - joko lainsäädännöllisesti tai vaikka siten, että muut pelaajat tuntuvat parantavan peliään enemmän kuin sinä. Oma innostus voi myös hiipua, ja vaikkapa lasten tulo tai muu perhepolitiikka saattavat pienentää mahdollisuutta pelata.

Varo lehmänpaskaa

Sijoittamisen maailmaan kannattaa perehtyä myös välttääkseen astumasta lehmänpaskaan. Pokeripelaajien ympärillä pyörii erinäköistä "bisnesenkeliä", jotka ehdottelevat sijoittamista tosi koviin ja varmatuottoisiin liiketoimintoihin. Jos et ymmärrä sinulle esitettyä bisnesmallia tai sen ansaintalogiikkaa, tai sinulla ei ole aikaa seurata asioita, pysy kaukana - vaikka kaveri olisi kuinka vakuuttava.

Ammattipelaajiakin on huhujen mukaan sijoittanut pyramidihuijaus WinCapitaan. Se on sataprosenttisen käsittämätöntä. Pokeriammattilaisten luulisi hallitsevan matematiikkaa, logiikkaa ja psykologiaa siinä määrin, ettei tulisi noin raskaasti bluffatuksi.

Jos joku tarjoaa varmaa sadan prosentin vuosituottoa, sinua kusetetaan enemmän kuin koskaan edes aloittaessasi pokeriuraasi.

Riskitön korko on alhainen

Jos jokin sinulle esitetty sijoitusehdotus kuitenkin kiinnostaa, on loogista hankkia lisäinformaatiota -vaikkapa sijoittamisen ammattilaisilta.

Vastauksena olisi tullut muun muassa se, että on olemassa varma eli riskitön tuotto. Se on tällä hetkellä neljän prosentin tuntumassa. Aika kaukana sadasta. Jos havittelee kahdeksan prosentin vuosituottoa, joutuu kantamaan jo suhteellisen paljon riskiä. Jos havittelee vaikkapa 30 prosentin vuosituottoa, täytyy aika ajoin olla valmis ottamaan myös 30 prosentin vuositappio.

Pankkienkin kanssa kannattaa olla hereillä. Niiden sijoitusrahastoja markkinoidaan kovilla toteutuneilla vuosituotoilla, mutta kannattaa muistaa, että asialla ovat mainosmiehet. He valitsevat markkinoinnin keihäänkärjekseen pankin viidestäkymmenestä rahastosta muutaman parhaiten menestyneen.

Näitäkin asioita pitää ymmärtää, jos luulee olevansa ammattilainen pokerissa.

JUKKA YLITALO

Kirjoittaja on ammattisijoittaja, joka toivoo, että pokeriammattilaiset suhtautuisivat ammattinsa kaikkiin osa-alueisiin niiden vaatimalla vakavuudella.

-

Sijoitustiedon Vieraskynä -kolumnipalsta avataan Jukka Ylitalon kolumnilla "Pokeriammattilaisuus vaatii myös sijoitusmaailman ymmärtämistä". Kolumni julkaistiin ensimmäistä kertaa Pokeri.com -verkkosivustolla vuonna 2008.