Olet täällä

Artikkelit

Goldman Sachs laski ensi vuoden kasvuennustettaan, tuore data huolestuttaa

Inflaatiopelkojen keskellä tuoreesta talousdatasta on vaikeaa löytää valoisia pitkän aikavälin näkymiä.

Yhden positiivisen uutisen tarjoaa kuitenkin työttömyyshakemukset, jotka ovat Morgan Stanleyn tilastojen mukaan laskussa nopeammin kuin työttömyysedut ovat loppumassa.

Tästä päästäänkin samantien huolestuttavampaan dataa. Bank of American mukaan osavaltioissa, joissa työttömyysetuja leikattiin, kulutus oli heikompaa verrattuna ryhmään, jotka eivät saaneet etuja.

Osavaltioissa, joissa leikkauksia ei sallittu, ero kulutuksessa ryhmien välillä oli pienempi.

Kuuden viikon kuluttua pandemian takia jaettavat työttömyysedut loppuvat ja kulutuksessa voi tällöin odottaa voimakasta laskua. Pahimmillaan tilanne voi johtaa stagflaatioon, jossa inflaatio laukkaa villinä, mutta talouden kasvu on matalaa tai jopa negatiivista.

FEDin keskiviikkoisesta FOMC-kokouksesta odottaa päivitystä keskuspankin rahapolitiikan tiukentumisesta inflaation noustessa uhkaavasti. FED ostaa kuukausittain asuntolainoja 40 miljardin dollarin edestä, ja tähän tahtiin monet odottavat muutosta asuntojen hintojen noustessa. FED tuskin tekee nykyisessä mitään hätiköidysti, varsinkin kun maanantaiset uusien asuntojen myyntitilastot antavat miettimisen aihetta.

Uusien asuntojen myynti

Kesäkuussa uusien asuntojen myynti laski voimakkaasti ja asuntojen keskihinta tuli sekin alas huipuistaan.

Laskua tuli sen verran rajusti, asuntojen myynti laski viime vuoden huhtikuun tasolle.

Heikkous ei ainakaan johtunut kysynnästä, joka on nousussa ja on nyt pandemiaa edeltäneillä tasoilla.

Michiganin yliopiston sentimenttitutkimuksen mukaan jenkkikuluttajat ovat ennätysmäisen huolissaan nousevista hinnoista aina kulutustavaroista ajoneuvoihin ja asuntoihin.

Yliopiston ekonomistin Richard Curtinin mukaan kuluttajien valitukset nousevista hinnoista ovat kaikkien aikojen huipuissaan. Tämä on johtanut viivästyksiin suurissa hankinnoissa, erityisesti korkeatuloisten joukossa.

Bloombergin Felize Maranzin mukaan USA:n asuntomarkkinat ovat voineet saavuttaa jo huippunsa, potentiaalisesti nostaen odotuksia hidastuvan inflaation suhteen.

Tämä voi samalla tarkoittaa USA:n talouskasvun saavuttaneen lokaalin huippunsa ja kasvu voi mahdollisesti kutistua seuraavien kuukausien aikana Goldman Sachsin leikatessa ennusteitaan jenkkitalouden kehityksestä seuraavan 18 kuukauden aikana.

Presidentti Bidenin vajaan kahden biljoonan dollarin infrastruktuuripakettiin odotetaan myös selvyyttä. Toteutuessaan se antaisi mukavaa myötätuulta jenkkitaloudelle ainakin loppuvuodeksi.

Goldman Sachs laskee ennusteitaan

Goldmanin mukaan bileet ovat loppumassa talouskasvun osalta.

Investointipankki laski kuluvan vuoden toisen puoliskon kulutusennustettaan, mikä johti 1 prosenttiyksikön leikkaukseen yhtiön Q3 ja Q4 BKT-ennusteessa. Q3:lle pankki odottaa nyt 8,5 prosentin ja Q4:lle viiden prosentin kasvua. Pankin mukaan palvelusektorin palautuminen on aiempaa ennustetta selvästi heikompaa.

Kuluvan vuoden ennusteleikkaukset eivät ole päätä huimaavia, mutta ensi vuoden kasvun Goldman odottaa laskevan toisella puoliskolla trendinomaiseen 1,5-2 prosenttiin. Ennuste on konsensusta selkeästi aggressiivisempi kasvun hidastumisen suhteen.

Goldman uskoo kasvun hidastumisen johtuvan palvelusektorin heikkoudesta ja nousevista koronatapauksista. Kulutus palvelusektoreilla jatkuu tälläkin hetkellä heikkona.

Erityisen pettyneitä Goldmanin analyytikot ovat työntekijöiden palaamisesta työpaikoille. Tilastojen mukaan työntekijöistä vain noin kolmannes pandemiaa edeltäneestä ajasta työskentelee virallisella työpaikallaan tällä hetkellä.

Etätyöskentely tullee jatkumaan vahvana jatkossakin. Kesäkuussa seitsemän prosenttia uusista työpaikkailmoituksista tarjosi etätyötä vaihtoehtona.

Goldmanin mukaan etätöiden vahvuus vaikuttaa palvelusektorin palautumiseen ihmisten työskennellessä pääasiassa kotoa. Toimistoihin matkaavat työntekijät käyttävät etätyöntekijää aktiivisemmin kuljetuspalveluita, syövät ravintoloissa, käyttävät pesuloita ja muita palveluja työmatkoillaan.

Samalla Goldman nosti ennustettaan työttömyysluvuista tämän vuoden lopulle. Aiemman 4,2 prosentin työttömyyden sijaan investointipankki odottaa nyt 4,4 prosentin lukemia. Pankki tosin varaa oikeuden korjata ennustettaan uudemman kerran nähtyään ensin tärkeät heinäkuun työllisyystilastot.

Goldman piti kasvuennusteensa konsensusta korkeammalla koko pandemian ajan, mutta odottaa nyt konsensusta voimakkaampaa hidastumista talouden kasvussa. Muiden pankkien usein seuratessa Goldmanin johtoa, voi niiden odottaa laskevan BKT-ennusteitaan seuraavien päivien ja viikkojen aikana. Tämä voi puolestaan johtaa lisäelvytyksen vaatimiseen, mikä olisi mahdollista ainoastaan koronan delta-muunnoksen aiheuttamien rajoitusten seurauksena.

Mitkä ovat ennusteesi talouden kehittymisestä seuraavien 18 kuukauden aikana. Kerro niistä Sijoitustiedon palstalla.

Tutustu Suomen suosituimpiin viputuotteisiin ilman välityspalkkiota
Liity Sijoitustiedon jäseneksi