Olet täällä

Artikkelit

Ennustuksia markkinavuodelle 2021

Vähintäänkin omituinen vuosi 2020 on tuotapikaa paketissa. Toisin kuin useimmiten talouden kriisiaikoina, osakkeet lensivät tänä vuonna kaikkien aikojen huippuihinsa ennätysmäisen heikoista työttömyys- ja BKT-luvuista huolimatta. FEDin johdolla keskuspankit olivat valmiita toimiin finanssikriisin aikaisen pankkien likviditeettikriisin välttämiseksi. Siinä onnistuttiinkin, tosin omasta mielestäni ongelmien täyttämää purkkia potkittiin vain eteenpäin.

Askelmerkit vuoteen 2021

CNBC listasi viisi graafia, jotka kertovat tarinaa nykytilanteesta ja asetelmasta, josta uuteen vuoteen lähdetään.

Pandemia pakotti valtiot enemmän tai vähemmän kireisiin rajoituksiin, jotka aiheuttivat ison loven talouden aktiviteettiin ja BKT-luvut kärsivät voimakkaasti.

IMF:n mukaan globaali talous kutistuu tänä vuonna 4,4 prosenttia ja ensi vuodelle järjestö ennustaa 5,2 prosentin kasvua.

Monessa maassa matkustusrajoitukset ovat edelleen tiukat.

Pandemiasta johtuneet työpaikkojen menetykset kriisin alkukuukausina olivat OECD:n mukaan kymmenen kertaa pahemmat kuin finanssikriisin alkupaniikissa.

OECD:n mukaan vähätuloiset ovat olleet merkittävässä asemassa tarpeellisten palvelujen toiminnan takaamiseksi rajoitusten aikana, mutta toisaalta heidän työttömyyslukunsa ja tulomenetyksensä ovat myös olleet korkeimpia.

Valtionvelat kasvavat ja IMF:n lokakuisen raportin mukaan pandemian aiheuttamat tappiot nousevat globaalisti 12 biljoonaan dollariin.

IMF:n mukaan vielä olisi ennenaikaista hallituksilta lopettaa talouden tukeminen ja ennustaa kasvavaa julkistaa velkaa ympäri maailmaa seuraavalle neljälle vuodelle. Tosin euroalueen lainamäärän odotetaan kutistuvan.

Keskuspankit olivat pakotettuja laskemaan korot nolliin ja paisuttamaan taseitaan.

FEDin tavoitteena on pitää korot nollatasoilla kunnes kahden prosentin inflaatiotavoite on saavutettu.

Markkinaeksperttien odotuksia ensi vuodelle

Wall Streetin ammattilaisten mukaan laaja-alainen markkinaindeksi S&P500 tulee nousemaan ensi vuonna.

Goldman Sachs uskoo S&P500-indeksin nousevan ensi vuoden lopuksi 4 300 indeksipisteeseen, mikä vastaisi 17 prosentin tuottoa ensi vuodelle. Pankki myöntää ennusteen optimistiseksi ja se perustuukin oletukseen yritysten kasvavista tuotoista ja matalan korkotason jatkumisesta.

Goldmanin mukaan kolme tekijää uhkaavat osakkeiden marssia ensi vuonna.

  1. Tärkeimpänä uhkana pankki näkee Covid-rokotteiden odotettua pienemmät rokotemäärät. Goldmanin mukaan puolet amerikkalaisista olisi rokotettu huhtikuuhun mennessä, mutta “ensimmäinen viikko on osoittanut, että rokotteiden logistiikka on haastavaa”.
  2. Kasvavat valtion menot ja keskuspankin pullistuva tase voivat aiheuttaa piikin inflaatiossa ja korkotasoissa. Vastaavat kehitykset ovat historiallisesti johtaneet osakemarkkinoiden tappioihin.
  3. Tammikuun 5. päivänä Georgian osavaltion senaatinvaalit aiheuttavat myös epävarmuutta. Mikäli Demokraatit onnistuvat yllättämään ja voittamaan kaksi paikkaa, voisi se aiheuttaa tappioita osakemarkkinoille. Toisaalta Goldman uskoo S&P500-indeksin nousevan ensi vuoden aikana tapahtui vaaleissa mitä tahansa.

Morgan Stanley, Wells Fargo ja LPL Financial kaikki odottavat S&P500-indeksin päätyvän ensi vuoden lopuksi 3 900 pisteeseen, mikä vastaa vuoden sijoitusajalle kuuden prosentin tuottoa.

Wells Fargo ja LPL uskoo yritysten tulosten nousevan 30 prosentilla ensi vuonna. Samalla se kertoo S&P500 arvostusten olevan korkealla, sillä keskimääräinen S&P500-yrityksen PE-luku on noin 30, kun se vuotta aiemmin oli 22.

Morgan Stanleyn mukaan talouden elpyminen on hyvässä vauhdissa, sillä sykliset (ja koronan runnomat) osakkeet kuten lentoyhtiöt, ravintolat ja hotelliketjut ovat vahvassa nousussa. Pankki uskoo näiden osakkeiden pärjäävän hyvin ensi vuoden aikana. 

Toisaalta Morgan Stanley uskoo inflaation nostavan päätään ensi vuonna, mikä voi vaikuttaa negatiivisesti osakkeisiin kokonaisuudessaan. Erityisesti “kalliit kasvuyhtiöt” (esim. Zoom, Peloton, Shopify) joutuisivat inflaation ansiosta tulisille hiilille. Jos näin tapahtuu, S&P500-indeksin tappio voi nousta kahdeksaan prosenttiin ensi vuonna.

Mott Capital Managementin Michael Kramer listasi kymmenen ennustusta ensi vuodelle:

10) Globaali talous kutistui vuonna 2020 pandemian ansiosta. Rokotteen saapuminen markkinoille lisää uskoa viruksiin hallitsemiseen ja kontrolloimiseen. Se voi nostaa jenkkien BKT-kasvulukuja odotettua enemmän, lähelle viittä prosenttia.

9) Odotettua paremmat BKT-luvut ja alemmat vertailuluvut antavat illuusion korkeista inflaatioluvuista vuoden 2021 ensimmäisellä puoliskolla. Toinen puolisko tulee kuitenkin olemaan haastavampi inflaation normalisoituessa ja laskiessa FEDin tavoitetason, eli kahden prosentin, alapuolelle.

8) Korkea BKT-kasvu ja nouseva inflaatio kasvattavat kymppivuotisten jenkkibondien yieldejä. Pitkät korot nousevat 1,5 prosenttiin, jyrkistäen korkokäyrää dramaattisesti.

7) Korkeammat korot USA:ssa, korkeampi BKT-kasvu ja voimakkaampi inflaatio johtavat dollarin vahvistumiseen. Pudottuaan 91 pisteen tasoille ensimmäisen vuosipuoliskon aikana, dollari-indeksi tulee nousemaan 96 pisteeseen toisen puolikkaan aikana. Vahva dollari auttaa jarruttamaan nousevaa inflaatiota vuoden 2021 jälkipuoliskolla.

6) Korkeammat inflaatioluvut alkuvuodesta ja huolet taalan heikentymisestä johtavat kullan hinnan nousemiseen 2 300 dollariin ensimmäisen vuosipuolikkaan aikana. Inflaation normalisoituessa kullan hinta tulee laskemaan, kuittaamaan koko hinnannousunsa ja päättämään vuoden tappiolla.

5) Platina voi olla mielenkiintoisin metalli autoteollisuuden palautuessa ja tuotannon kohentuessa. Se johtaa kysynnän nousemiseen katalysaattoreihin. Tällä hetkellä platinan hinta on halvin verrokkeihinsa palladiumiin ja rhodiumiin peilattuna. Platinan hinta tulee nousemaan 1 600 dollarin tasoille.

4) Nousevat korot tulevat haittaamaan teknologiasektoria 2021 alkupuoliskolla. Sektorin muhkeat arvostukset ovat johtuneet osaltaan matalista korkotasoista. Nousevat korkotasot eivät kuitenkaan tarkoita, että sektorin arvostukset olisivat liian korkealla, johtaen laskeviin osakkeiden arvostuksiin ennen kuin ne korjaantuvat vuoden loppuun mennessä.

3) Nouseva BKT-kasvu, korkeampi inflaatio ja jyrkempi korkokäyrä tekevät tavanomaisista pankeista parhaiten suoriutuvan sektorin ensi vuoden alkupuoliskolla.

2) Odotettua parempi BKT, korkeampi inflaatio ja korkeammat bondien yieldit johtavat sijoittajien huoliin FEDin koronnostoista odotettua aiemmin. FED pitää lupauksena eikä nosta ohjauskorkoaan vuoden 2021 aikana.

1) S&P500-indeksin tuotto tulee takkuamaan ensimmäisen vuosipuoliskon aikana, vastoin odotuksia. Inflaatiosta ja korkeammista bondituotoista johtuvat huolet FEDin korkoruuvin kiristämisestä ja vähentyneistä bondiostoista laskevat S&P500 yritysten arvotuksia.

Loppuun allekirjoittaneen oma veikkaus ensi vuodelle: Bitcoin rikkoo 100 000 taalan rajapyykin kirkkaasti ensi vuoden aikana :)

Mitkä ovat omat ennusteesi ja veikkauksesi? Kerro niistä Sijoitustiedon palstan Ennustukset tulevalle vuodelle-ketjussa.

Tsemppiä, onnea ja rakkautta uudelle vuodelle!

Jarkko "Random Walker" Aho: Mikä on sijoitussalkun sopiva osakepaino?
Liity Sijoitustiedon jäseneksi