Kolumnit

Enersensen merkintä oli laiskaa, mutta tyhmää

Aki Pyysing |
Jaa Twiittaa

Jaksan liian harvoin käydä listalle pyrkivien yhtiöiden myyntitilaisuuksissa. Vaikka ei aikoisi merkitäkään, on hyvä kerätä tietopääomaa pörssiyhtiöistä ja niiden vetäjistä. Teollisuusyrityksiin työvoimaa välittävän Enersensen hengennostattajaisissa kuitenkin kävin. Päätymiseni tekemään yhden pienen merkinnän itse asiassa kyseenalaistaa aloitukseni. Ehkä miun olisi sittenkin parempi pysytellä entistä tiukemmin kotona ja katsella HBO:ta ja Netflixiä.

Viime huhtikuun antitilaisuudessa tuli täysin selväksi, että Enersensessä on sijoituskohteena kysymys siitä, uskooko toimivan johdon ja pääomistajan tarinoihin vai ei. Päädyin itse asiassa johtopäätökseen ”Ehkä voi uskoa”. Tämä ei normaalisti miulle sijoitusperusteeksi riitä. Maailmassa on paljon läpinäkyviä listayhtiöitä, joiden johdolla on pitkä historia toteutuneista tarinoista.

Aivan legendaarinen oli tilaisuudessa kuultu toimitusjohtajan vastaus Olkiluodon projektin (2/3 liikevaihdosta) loppumisesta murehtineelle: "Jos meillä on 100 miljoonan euron tavoite liikevaihdolle, niin oletettavasti meillä on joku suunnitelma, jolla se liikevaihto korvataan". Mie pidin siis mahdollisena, että tämä voisi olla tottakin. Jotkut tosin uskovat Messiaan paluuseenkin.

Sijoitustiedossa Daytrader päätyi olemaan merkitsemättä ja kertoi siitä myös hyvissä ajoin. Mikko tekee taustatyönsä yleensä huolellisemmin kuin mie, joten tämän yksinään olisi pitänyt saada merkintäkynän tippumaan.  

Mutta olin listalleottoesitteestä katsonut, että yhtiö julkaisee osarin heti listautumisen jälkeen. Ajattelin, että kun kerran annissa tulee rahaa enimmäkseen yhtiöön, ja listalle tultua tulee heti tulos, ei se voi olla mitenkään huono.

Niinpä yritin tehdä yhden pienen merkinnän henkilökohtaiseen yhtiööni. Siinä oli jotain teknisiä ongelmia, ja Alexanderista soiteltiin ja mailailtiin perään. Nyt oli jo selvää, että anti jää alimerkityksi. Eivät tuntemattomat pukumiehet todellakaan perään soittele, jos niillä on ylimerkitty anti käsissä. Tutut meklarit saattavat kyllä ahdistella, mutta ilman aikaisempaa asiakkuutta ei todellakaan tavoitella kuin vajaan annin puitteissa.

Mie sain jonkun mielenhäiriön ja merkitsin silti. Kirjoitinkin Sijoitustiedon keskustelupalstalle tehneeni merkinnän läpällä (=tietäen betsin suurella todennäköisyydellä olevan huonon) ja siltä pohjalta, että tuleepa seurattua.

Tässä oli sinänsä ihan logiikkaa, paitsi että se osarin tulo heti listautumisen jälkeen olin lukenut delirium tremensin alaisena tai jotain. Enersense tiedottaa asioistaan kahdesti vuodessa ja osari oli tulossa neljän ja puolen kuukauden päästä.

Sitten päädyin vielä tuplaamaan positioni, kun kurssi odotetusti lipsui listautumisen yhteydessä. Arvelin jonkun vielä innostuvan Inderesin positiivisesta seurannanaloituksesta. Tuskin olisin muuten ostanut, mutta kun oli jo tullut merkittyä kalliimmalla, niin pieni average down tuntui tarpeelliselta tehdä.

Enersensen osari elokuussa alkoi toimitusjohtaja Jussi Holopaisen sanoilla ”Vuoden ensimmäisellä puoliskolla kasvumme jatkui suunnitellulla tavalla”. Tosin se jatkui ”Tammikuussa ostetun TPU-Maalaus Oy:n haltuunotto on ollut haastava. Ostetun liiketoiminnan mukana tuli sopimuksia, joiden taloudellinen ja tekninen analysointi on vienyt aikaa ja vaatinut resursseja. Näistä johtuen koko yhtiön alkuvuoden tappio ja loppuvuodelle tehty varaus, koskien TPU-Maalaus Oy:tä, ovat merkittäviä.”

Mie olin antitilaisuudessa 5.4.2018. TPU ostettiin tammikuussa. Oli varmasti jo tuolloin tiedossa, että maalit olivat roiskumassa uikkariin. Tästä ei puhuttu Tennispalatsissa sanallakaan. Täysipäinen sijoittaja olisi tässä vaiheessa painanut osakkeet laitaan ja kyseenalaistanut kyvykkyytensä sijoituspäätöksiin. Mie en tehnyt mitään, kun Indereskin oli melko positiivinen ja osarissa lupailtiin kuitenkin vuoden toisen puolikkaan aikana liikevaihdon kasvun jatkuvan.  

Tällä viikolla tuli sitten Enersenseltä tulosvaroitus. Liikevaihto H2:lla (toinen vuosipuolikas) on sen mukaan laskenut reilusti kasvun sijaan. Tulosvaroitus tuli tammikuun viimeinen päivä, H2 päättyi joulukuun viimeinen. Aika kauan muuten kesti henkilöstönvuokraajalta huomata liikevaihdon katoaminen. Liikevaihto on siis jäämässä 47 miljoonan euron tasolle.

Miulla on vielä pieni kurapositioni Enersenseä tallella. Kurssi oli perjantaina @2,40, kun merkintähinta oli 5,90 euroa. Olen muutaman päivän ajan nylkenyt itseäni hiljalleen suorituksestani. Listaanpa kämmini:

En tarkistanut faktoja   

Tein Enersensen eteen aika paljon enemmän työtä, kuin keskimääräiseen ipo-päätökseeni. Mutta en tarpeeksi. En tiedä mistä sain päähäni väärän osariaikataulun. Tämä on sama kuin muistaa käsi väärin pokerissa, mitä sitäkin tosin olen muutaman kerran tehnyt. Aivan kamala kämmi, jonka olisi voinut välttää ihan katsomalla omassa hallussa olleet laput uudelleen. Sopiva rangaistus tästä olisi esimerkiksi kaksi viikkoa Matin ja Tepon ”Näitä polkuja tallaan” -biisiä tauotta.

Puoliuskoin satusetiä

Miulle on selvää, että Tennispalatsissa meille valehdeltiin päin naamaa olemassa olevista realistisista suunnitelmista sadan miljoonan liikevaihtoon. Lisäksi alkuvuoden jo tiedossa olleet kurat jätettiin tarkoituksella kertomatta.

Toki valheenpaljastus ei ole ihan eksaktia tiedettä, että tämä ei ollut ihan niin alkeellinen töppi kuin ensimmäinen. Mutta kun juuri sen päättely, ketä voi uskoa ja ketä ei, pitäisi olla pokeriammattilaisen erikoisosaamista.

En mitenkään kympillä tosin ostanut tarinoitaan, mutta oli se silti hönöä luottaa yhtään tuntemattomien melko epäloogisiin ja paikoin aukollisiin tarinoihin.

Lisäksi Porin suunnalta parikin tuttua varoitteli jo ennen merkintää Enersensen rimpasta. Ei tuollaisia varoituksia yleensä läpällä heitellä. Mie kuittasin nämä aikoinaan olankohautuksella. Olenhan Suuri Kaakon Tietäjä, joka tekee itse omat luotettavat valheenpaljastustestinsä.

Luotin vieraan apuun

Annoin enemmän painoarvoa Inderesin analyyseille, kuin olisi ollut aihetta. Sauli Vilen sanoi Tennispalatsissa ”Meillä on tähän yhtiöön hyvin huono näkyvyys”. Olisi pitänyt ottaa tästä kiinni. Kuvittelin, että yhtiön analyysit tehneellä Petri Gostowskilla olisi ollut jotain hiljaista tietoa, jota meillä muilla ei ollut, kun oli niin rohkean positiivinen.

En tässä syytä Inderesiä tai Petriä, vaan itseäni. Maksettu analyysi on maksettu analyysi ja johtopäätökset ovat sijoittajan vastuulla. Erityisesti vetelen kynsiä irti itseltäni siitä, etten tyrkännyt osakkeita osarin yhteydessä menemään, vaikka oli jo käytännön selvää, että meitä vietiin.

Positioni oli niin pieni, etten oikein miettinyt koko asiaa Inderesin analyysia vilkaistuani. Positioni oli pieni joo, ja nyt on mennyt niin pieneksi, että verenpaine on jo aika korkealla.

Mitä tästä voisi joku fiksumpi ottaa opikseen?

Uponneet kustannukset upposivat jo

Luulen, että päätymiseni merkitsemiseen johtui osin siitä, että olin jo tehnyt niin paljon työtä Enersense-tutkimuksissani. Aloin jo tuntea yhtiötä ja johtoa, ja olisi ollut liian ahdistavaa heittää kaikki tämä työ hukkaan ilman mitään sijoitusta.

Tämä on kestämätöntä logiikkaa. Kun työ on jo tehty, on se parempi tehdä ilman korvausta kuin negatiivisella palkalla.

Älä yliarvioi kykyjäsi

Huhtikuussa 2018 tunsin itseni ipojen Varajeesukseksi. Olin edellisen kerran ottanut listautumisannin yhteydessä pataan joskus 90-luvulla. Monesta lapusta on vanha mies jaksanut pikikset nykäistä ja paria jäänyt ihan kivalla menestyksellä sekä holdailemaan että treidailemaan. Tämä vaati aika monen harhalaukauksen väistämistä, koska pikakuria on ollut tarjolla erilaisissa vedätyksissä ihan riittävissä määrin. Hyvä menestys tuo mukanaan tavanomaisesti reippaan annoksen aiheetonta itsevarmuutta.

Mie luulen, että osin uskoin Jussi Holopaista ja pääomistaja Aaron Micheliniä, koska halusin uskoa. Ymmärsin ja tiesin miksi muut eivät uskoneet ja olisipa ollut makeata olla yksin oikeassa vaikka sitten pienelläkin betsillä.

Lisäksi aliarvioin yhtiön downsiden raskaasti. En oikein edes ottanut kunnolla huomioon mahdollisuutta, että meille syötettiin suut täyteen herkkusienien herkkua.

Siinä mielessä tilanteeni on helpottanut, että Enersense-seikkailuitteni jälkeen en enää kuvittele käveleväni vetten päällä. Jatkossa keskityn vain veden muuttamiseen viiniksi.

Finanssivalvonnalta on turha odottaa apua

Suomen Fiva puuttuu kyllä, jos teet toimeksiantosi täydentääksesi parilla hassulla osakkeella kaupan pari prosenttia aiempaa kovempaan hintaan. Tämä on kuulemma kurssimanipulaatiota. Enersensen kaltaisiin vedätyksiin Fiva ei puutu koskaan.

Tämän mie tiesin, mutta silti vähän nojauduin siihen, että ei kai nyt sijoittajille suoraan valehdeltaisi, kun ei ole enää 1980-luvun arvopaperimarkkinoita säätelevät lait voimassa.

Tykkään muuten United States Securities and Exchange Commissionin tyylistä jonkun verran enemmän kuin oman finanssivalvontamme. Siellä valehtele jotain tiedotteessa, ja jää kiinni siitä, niin SECin väki vie käsiraudoissa koppiin eikä ihan heti pois päästä. Saa rapakon takana ipottajat hehkuttamaan erinomaisia näkymiään vähän varovaisemmin sanakääntein.

Suorittamiseni Enersensen listautumisannin yhteydessä oli laiskaa, mutta tyhmää. Taloudelliset tappiot eivät olleet kohtuuttomat, mutta itsensä pitäminen idioottina ei ole mitenkään erityisesti onnellisuutta lisäävää.

Enersense -keskusteluketju

https://news.cision.com/fi/enersense-international-oyj/r/tulosvaroitus---enersensen-vuoden-2018-liikevaihto-jaa-edellisvuoden-tasolle-ja-koko-vuoden-kayttoka,c2729834

Enersense International Oyj:n PUOLIVUOSIKATSAUS

https://www.alexander.fi/app/uploads/Enersense-International-Oyj-Esite-270318.pdf?x22528

 

03.05.2024 | Tampere-talo

Sijoitusmessut™ 2024. Sijoita tulevaisuuteen.

Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Kulta nousi uuteen ennätyshintaan

Johannes Ankelo
18.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit, Kaupallinen yhteistyö

Google valjastaa AI-teknologiaa hyödykseen

Johannes Ankelo
16.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

Bitcoinille tavanomainen korjausliike puoliintumisen lähestyessä

Pessi Peura
15.4.2024
east Lue lisää