Artikkelit

Bitcoin - Onko virtuaalinen kryptovaluutta uhka vai mahdollisuus?

Sijoitustieto |
Jaa Twiittaa

Bitcoin (BTC) on avoimeen lähdekoodiin perustuva digitaalinen valuutta. Se on viime vuosina kerännyt huomiota ensimmäisenä suurena digitaalisena valuuttana. Bitcoinin perusti vuonna 2008 Satoshi Nakamoto-nimimerkkiä käyttänyt henkilö tai taho. Nimimerkki tuskin kuuluu kenellekään henkilölle, joten Bitcoinin luojan henkilöllisyys on salaisuus. Bitcoin toimii vertaisverkkona, jossa henkilöt voivat siirtää toisilleen Bitcoin-valuuttaa ilman välikäsiä virtuaalilompakon kautta. Vuoden 2015 helmikuussa Bitcoin-varannon kokonaisarvo oli noin 2,7 miljardia euroa. 

Bitcoin toimii ilman hallintoa tai yksittäista keskitettyä tahoa. Yhdysvaltain hallitus onkin kategorisoinut Bitcoinit ei-keskitetyksi virtuaaliseksi valuutaksi. Bitcoineja kutsutaan usein myös kryptovaluutaksi. Se on digitaalisista valuutoista suurin markkina-arvonsa perusteella. Bitcoin ei Suomen Pankin ilmoituksen mukaan täytä virallisen rahan tai maksupalvelulain mukaisen maksuvälineen kriteerejä, joten sitä ei Suomessa määritellä rahaksi vaan vaihdon välineeksi.

Bitcoineja luodaan verkossa luohinta prosessin sivutuotteena. Tämä luo luohijoille taloudellisen kannustimen ylläpitää Bitcoin-vertaisverkkoa ja sen turvallisuutta laskentatehoillaan. Louhinnan avulla luodaan lohkoketju, joka on julkinen kirjanpitotietokanta. Tämä tietokanta sisältää kaikki Bitcoin-siirrot kautta aikojen. Louhinta on teknisesti monimutkainen prosessi joka siihen käytetään maailmanlaajuisesti huimia määriä tietokoneiden laskentatehoa. Bitcoinien louhinta on internetin historian selkeästi eniten laskentatehoa käyttänyt projekti. Uusia Bitcoineja louhitaan 25 kappaletta joka kymmenes minuutti ja tämä määrä laskee ajan kuluessa, kunnes kaikki Bitcoinit ovat kierrossa.

Bitcoinien arvo virallisiin valuuttoihin verrattuna määräytyy kysynnän ja tarjonnan perusteella. Bitcoinin suunnittelu perustuu anonyymin omistuksen ja arvonsiirron takaamiseen. Ne voi tallettaa henkilökohtaiselle tietokoneelle virtuaalilompakkoon tai pitää kolmannen osapuolen palveluntarjoajalla. Kummassakin tapauksessa bitcoinit voi lähettää internetin ylitse kenelle tahansa, jolla on bitcoin-osoite.

Bitcoin-verkossa toimivien käyttäjille suunnattujen ohjelmien ja virtuaalilompakkojen määrä kasvaa tasaisesti. Esimerkiksi easywallet.org ja blockchain.info tarjoavat Bitcoin palveluja, joihin kannattaa tutustua mikäli Bitcoinit kiinnostavat. Toimijoita on paljon muitakin, mutta edellämainitut kaksi ovat yksiä suosituimmista. 

Voit käydä kauppaa Bitcoineilla Coinmotionissa 1%:n kaupankäyntikomissiolla (-50%) ensimmäisen kuukauden aikana käyttämällä kutsukoodia ST17AAA. Jatkossa 1-2% komissio kaupankäyntivolyymistasi riippuen. Lue lisää Sijoitustiedon tarjouksesta.

Edut

Matala inflaatioriski - Yksi suurimmista nykyisen valuuttamaailman ongelmista on inflaatio. Ajan myötä valuutat menettävät arvoaan koska valtiot printtaavat jatkuvasti lisää rahaa kiertoon. Bitcoinilla ei ole tätä ongelmaa koska olemassaolevien Bitcoinien määrä on rajattu. Bitcoineja tulee loppujen lopuksi olemaan kierrossa ainoastaan 21 miljoonaa kappaletta. Kiertoon tulevien Bitcoinien määrä laskee koko ajan ja pysähtyy kokonaan muutaman vuosikymmenen kuluttua. Ihmiskunnan kasvun oletetaan pysähtyvän vuonna 2050 noin 10 miljardiin ihmiseen ja tämä ajankohta vastaan suunnilleen Bitcoinien louhinnan loppumista. Tällöin yksi Bitcoin jakautuu keskimäärin 500 ihmisen kesken.

Alhainen romahdusriski - Tavanomaiset valuutat perustuvat valtioiden hallintoihin jotka romahtavat silloin tällöin. Tämä saattaa johtaa hyperinflaation tai koko valuutan romahtamiseen, mikä voi pyyhkiä säästöt tileiltä kokonaan. Bitcoinin tapauksessa tätä ongelmaa ei ole, sillä se ei ole yhdenkään valtion liikkeellelaskema. Se on virtuaalinen maailmanlaajuinen valuutta. 

Turvallinen, helppo ja halpa  - Perinteisen online-kaupanteon ongelmana myyjän näkökulmasta on ostajan kyky vaatia takaisinmaksua luottokorttien, PayPalin tai muuden online maksujärjestelmien kautta. Bitcoinin tapauksessa saat siirron tilillesi ja sillä sipuli. Ostaja ei voi vaatia rahojaan takaisin ja myyjä voi huoletta lähettää tuotteen tai suorittaa palvelun josta ostaja maksoi. Ostajan näkökulmasta maksun suorittaminen ja rahan siirtäminen on helppo ja halpaa sillä siirrot tehdään vertaisverkossa ilman välittäjää ja siirtoja voidaan tehdä milloin tahansa mistä päin maailmaan tahansa. Siirron kustannukset ovat minimaaliset verrattuna esimerkiksi luottokorttitransaktioiden hintaan.

Helppo kuljettaa - Kuljettamisen vaikeus ei ole valtava ongelma tavanomaisten valuuttojen kanssa,  mutta Bitcoineja voit kuljettaa taskussasi muistitikulla miljardien eurojen arvosta. 

Informaation läpinäkyvyys - Kaikki Bitcoin-siirrot ja Bitcoin-osoitteesi ovat julkista tietoa, mutta henkilötietojasi ei ole sidottu kumpaankaan. Bitcoin jäjestelmää eivät pysty manipuloimaan yksikään henkilö, organisaatio tai hallitus. 

Riskit

Ei voida jäljittää - Tämä Bitcoinin ominaisuus houkuttelee rikollisia apajille. Huumeiden, aseiden ja muiden laittomien tuotteiden välitys Bitcoinien avulla on huomattavasti vähäriskisempää kuin virallisilla valuutoilla. Tästä syystä valtioiden hallinnot saattavat julistaa Bitcoinin valuutaksi jolla ei hallinnon alueella voi tehdä kauppaa. Esimerkiksi nyt jo suljettu laittomien tuotteiden Silk Road-sivusto perustui kaupankäyntiin Bitcoineilla.

Helppo menettää - Jos kadotat luottokorttisi tai joku hakkeroi pankkitilisi ei se automaattisesti tarkoita että menetät rahasi, sillä pankki voi korvata menetykset. Jopa käteisen voit saada takaisin mikäli poliisi toimii nopeasti. Jos menetät Bitcoinisi, ovat ne kadonneet ikiajoiksi. Ei olemassa järjestelmää, joka palauttaisi Bitcoinisi. Paras tapa säilyttää Bitcoineja on muistilaitteella joka ei ole yhteydessä internetiin. 

Vielä varsin uusi juttu - Bitcoin on vain muutamia vuosia vanha. On täysin mahdollista että kilpaileva kryptovaluuttaa valtaa Bitcoinin jalansijaa tai joku huomaa Bitcoin-järjestelmässä piilevän kriittisen aukon. Jotta Bitcoin nousisi varteenotettavaksi valuutaksi, tulee ymmärryksen Bitcoinista kasvaa merkittävästi. Lisäksi se tarvitsee kansainvälisen verkoston tuekseen jotta maailmanlaajuiselle toiminnalle on edellytyksiä.

Et voi ostaa tavaroita - Monikaan kauppapaikka ei vielä tarjoa mahdollisuutta maksaa Bitcoineilla. Tähänkin tullee muutos ajan mittaan, mutta tällä hetkellä keskiverto henkilö hankkii Bitcoineja sijoituksena.

Erittäin volatiili - Bitcoinin arvo on heilahdellut valtavasti sen lyhyen olemassaolon aikana. Vuonna 2013 Bitcoinin hinta oli alle euron, seuraavana vuonna se kävi jo 800 eurossa ja tätä kirjoittaessa kesäkuussa vuonna 2015 sen arvo on noin 200 euroa. 

Voit käydä kauppaa Bitcoineilla Coinmotionissa 1%:n kaupankäyntikomissiolla (-50%) ensimmäisen kuukauden aikana käyttämällä kutsukoodia ST17AAA. Jatkossa 1-2% komissio kaupankäyntivolyymistasi riippuen. Lue lisää Sijoitustiedon tarjouksesta.

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Artikkelit

Sijoitusmessut 03.05.2024 Tampere-talossa - Sijoitustiedon ohjelmatärpit

Sijoitustieto
25.4.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Almanakka - Seurantalistapäivitys: Valmet

Almanakka
25.4.2024
east Lue lisää
Kaupallinen yhteistyö

SEC laittaa kapuloita Ethereumin rattaisiin

Johannes Ankelo
25.4.2024
east Lue lisää