Artikkelit

Autorenkaista Nokian Renkaisiin - matkalla kilpailijoiden tasalle

Antti Leinonen |
Jaa Twiittaa

Länsimaisten rengasvalmistajien osakekurssit ovat ottaneet hirmupompun muun autoteollisuuden rypiessä. Renkaat ovatkin siitä mielenkiintoinen tuoteryhmä, että renkaat kuluvat eikä niiden vaihtamista voi viivyttää loputtomiin jos mielii autoilla. Lisäksi rengasalasta tekee mielenkiintoisen kotipörssin uudestisyntynyt Nokian Renkaat.

Rengasmarkkina on kooltaan 200-250 miljardia Yhdysvaltain dollaria ja rengasvolyymit ovat 2,5 miljardin kappaleen luokkaa. Markkina voidaan jakaa ensiasennus- ja jälkiasennusmarkkinaan, ja lohkoa rengastyypin mukaan eri osiin. 

Nokian Renkaat on keskittynyt jälkiasennusmarkkinaan, kun taas suuret rengasjätit myyvät suuria volyymeja autonvalmistajille. Perinteisesti Nokian renkaat on keskittynyt talvirenkaisiin ja joka-sesongin renkaisiin.

Nokian Renkaiden taloudelliset tavoitteet kielivät siitä, ettei paluuta aiempaan loistoon ole odotettavissa. Yhtiön merkittävin kilpailuetu jäi rajan taakse, ja Venäjän tehtaasta tuli sille uusi mahdollinen kilpailija. Nokian Renkaiden myynti on kuitenkin hyvässä kasvussa, vaikka kannattavuus vielä laahaa perässä yhtiön tullessa ulos mittavasta investointivaiheesta. 

Lähempi kilpailijavertailu paljastaa, että Nokian Renkaat on enää yksi rengasvalmistaja muiden joukossa. Nykyhinnalla se ei kuitenkaan tarkoita sitä, etteikö osake voisi olla hyvä sijoitus.

Rengasyhtiöiden kurssikehitys viimeisen kolmen vuoden aikana.

Eurooppalaiset rengasvalmistajat tekevät tulosta

MICHELIN (ML) on japanilaisen Bridgestonen jälkeen maailman toiseksi suurin rengasvalmistaja. Sen liikevaihto oli viime vuonna noin 27 miljardia dollaria ja se tekee noin 11-12 prosentin liikevoittoa. Pariisin pörssiin listattuna se ei ole kärkiehdokas suomalaissijoittajan salkkuun. Michelin valmistaa renkaita aina polkupyöristä lentokoneisiin. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä henkilöautorenkaiden myynti kasvoi prosentin, mutta volyymi pieneni kolme prosenttia.

GOODYEAR (GT) on amerikkalainen rengasvalmistaja, jonka liikevaihto on noin 19 miljardia dollaria ja sen liikevoitto on ollut viime vuodet noin viiden prosentin luokkaa. Goodyearilla on 53 tehdasta, joista 19 on Yhdysvaltain ulkopuolella. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä Goodyearin volyymit vähenivät kolme prosenttia Pohjois-Amerikassa ja kaksi prosenttia Euroopassa. Tänä vuonna Goodyear odottaa henkilöautorengasvolyymien kehittyvän parin prosentin laskun ja parin prosentin nousun vaihteluvälissä. Tammikuussa Goodyear ilmoitti myyneensä Dunlop-rengasbrändin japanilaiselle Sumitomolle kauppahintaan, joka vastasi tavaramerkin vuotuista liikevaihtoa.

CONTINENTAL (CON) on valtava saksalainen autoteollisuuden alihankkija ja rengasvalmistaja. Continental aikoo puoliintua kahdeksi kokonaisuudeksi syyskuussa. Nykyiseen Continentaliin jäävät renkaat ja niin kutstuttu ContiTech liiketoiminta, joka valmistaa ja myy pääasiassa erilaisia kumituotteita ajoneuvoihin. Continentalin rengasdivisioona on yhtiön kannattavin osa. Se tekee noin 13-14 prosentin liikevoittoa. 80 prosenttia liikevaihdosta tulee jälkiasennusmarkkinasta. Jakaantumisen jälkeen Continental aikoo jakaa osinkoa 40-60 prosenttia nettotuloksesta. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä rengasdivisioonan liikevaihto kasvoi 3,7 prosenttia.

PIRELLI (PIRC) on laadukkaista renkaista tunnettu italialainen valmistaja. Sen liikevaihto on noin 6,7 miljardia euroa. Neljä viime vuotta Pirellin oikaistu liikevoittomarginaali on ollut noin 15 prosenttia. Pirellin suurin osakkeenomistaja on kiinalainen Sinochem 37 prosentin osuudella. Yhtiön oli määrä tehdä merkittävä investointi Yhdysvaltoihin, mutta kauppasodan myötä suurimmasta omistajasta on tullut rasite suunnitelmalle. Italialaisen liikemiehen Marco Trochettin Camfin-yhtiö omistaa 26 prosenttia Pirellistä.

Suurimmat rengasvalmistajat liikevaihdon mukaan (Lähde: Statista)

Muiden valtamerten takana listattuja rengasyhtiöitä ovat ainakin Bridgestone, BKT, MRF, Hankook, Apollo ja Toyo Tires.

Viimeisen kurssinousun jäljiltä eurooppalaiset rengasyhtiöt, Michelin, Continental ja Pirelli, arvostetaan tällä hetkellä EV/EBIT-kertoimella yhdeksän. Goodyearin kertoimet ovat korkealla heikon tuloskunnon takia. Eurooppalaisten yhtiöiden kolmen vuoden keskiarvo on 8-10. Kuten yllä huomattiin, niiden liikevoittoprosentit ovat hyvin lähellä toisiaan, ja lähellä Nokian Renkaiden keskipitkän aikavälin tavoitetta.

Kauppatullit ja Aasian halvat renkaat

Yhdysvaltain rengasmarkkina on ollut viime vuodet vaikea. Continentalin arvion mukaan jälkimarkkina kasvoi viime vuonna kaksi prosenttia. Euroopassa kasvu oli seitsemän prosenttia. Tämän vuoden ennuste molemmille markkinoille on 0-2 prosentin kasvu. Nokian Renkaat uskoo rengaskysynnän pysyvän viime vuoden tasolla sen kohdemarkkinoilla.

Rengasmarkkinan kehitys alkuvuodesta, maaliskuu YoY. Keltainen: ensiasennusrenkaat. Punainen: jälkiasennusrenkaat. (Lähde: Pirelli) 

Kaikkia länsimaisia rengasvalmistajia ovat vaivanneet halvat Aasiassa valmistetut renkaat, jotka ovat tulvivat niin Yhdysvaltain kuin Euroopan markkinoille. Suomessa kiinalaisrenkaiden markkinaosuus on yli neljännes. Kiinalaiset rengasvalmistajat eivät valmista tuotteitaan pelkästään Kiinassa vaan monissa Kaakkois-Aasian maissa, mikä auttaa niitä luovimaan kauppatullien kanssa.

Viime vuonna kiinalaiset autovalmistajat toimittivat jo noin 60 prosenttia Kiinassa ostetuista henkilöautoista. Aivan vastikään kiinalainen BYD nousi suosituimmaksi sähköautomerkiksi Euroopassa ohi Teslan, kun amerikkalaisyhtiön myynti on hurjassa pudotuksessa. Autovalmistus on Yhdysvalloissa ja Euroopassa 5-7 prosentin laskussa, kun Kiinassa kasvu on 11 prosenttia. Kiinalaisten autovalmistajien nousu tarkoittanee, että ensiasennusrenkaina on vähemmän länsivalmistajien merkkejä.

Renkaat voi olla yksi selkeä toimiala, jossa kauppatullit luovat voittajia ja häviäjiä. Kauppatullit voivat tasoittaa länsimaisten valmistajien kilpailukenttää. Yhdysvaltain markkinoille tuodaan ulkomailta noin 50-60 prosenttia renkaista. Goodyear arvioi, että sen tariffikustannukset ovat noin 300 miljoonaa dollaria. Se näkee oman aseman hyvin edulliseksi, ja kuvaa yhtiön altistuksen olevan “noin neljäsosa kuin muilla” ja kustannusvaikutuksen olevan rengasta kohden on noin neljä dollaria.

Huhtikuussa Nokian Renkaiden toimitusjohtaja Paolo Pompei kommentoi kauppasotaa amerikkalaislehdelle. Pompei uskoo, että Tennesseen tehtaan ansiosta se on paremmin suojassa tullimaksuilta ja markkinahäiriöiltä. Pirelli puolestaan tuo Yhdysvaltoihin kaikki renkaat, mutta yhtiön mukaan esimerkiksi ensiasennusmarkkinaan toimitettavat renkaat voivat saada helpotuksia. Toisaalta, tariffit voivat vähentää uusien autojen valmistusta ja kysyntää Yhdysvalloissa.

Sähköautot ja ajetut kilometrit kysyntäajureina

Sähköautojen yleistyminen on ajanut monen autoalan valmistajan haasteisiin. Vaikka muutostahti on hidastunut ja hybridit nähdään aiempaa laajemmin tulevaisuuden kehityssuuntana, rengasvalmistajille sähköautojen yleistyminen tulisi olla myönteinen trendi. Michelinin mukaan sähköautoissa renkaat kuluvat 20 prosenttia nopeammin kuin polttomoottoriautoissa. Kulumisen aiheuttaa auton korkeampi paino, vääntö ja vähäisempi rullaus. Rengasvalmistajilla on käynnissä kilpailu kehittää mahdollisimman rullaava ja hiljainen rengas tinkimättä auton toimintamatkasta.

Yhdysvalloissa ajetut kilometrit ovat palanneet parissa kolmessa vuodessa takaisin koronakriisiä edeltäneelle tasolle. Voisi siis yksinkertaistettuna kuvitella, että renkaitakin vaihdetaan samaan tahtiin kuin aikaisemmin. Kun uusien autojen hinnat ovat nousseet ja kuluttajien ostovoima on heikentynyt autojen keskimääräinen ikä Yhdysvalloissa on jatkanut nousuaan 12,6 vuoteen. Suomessa vastaava luku on 13,6 vuotta. Vanhat autot tarvitsevat vaihtorenkaita.

Ajetut mailit Yhdysvalloissa (Lähde: FRED)

Nokian Renkaiden on yllettävä lähelle tavoitteitaan

Vaikka Nokian Renkailla on nyt omaa kapasiteettia liikevaihtoeurojen tuottamiseksi, rengasmarkkina näyttäytyy tällä hetkellä vaisulta. Kilpailu on ankaraa, kun volyymia on siirtynyt länsimaisilta valmistajilta itämaisille merkeille. Kuluttajien heikentyvä ostovoima ohjaa autoilijoita valitsemaan halvempia vaihtoehtoja.

Nokian Renkaiden markkina-arvo on tällä hetkellä alle miljardin ja velat huomioiva yritysarvo on 1,7 miljardia euroa. Sen investoinnit Yhdysvaltoihin ja Romaniaan ovat olleet noin miljardin luokkaa.

Vuonna 2024 Nokianin liikevaihto kasvoi kymmenen prosenttia ja viimeisellä neljänneksellä liikevaihto kasvoi lähes 13 prosenttia. Osakekohtainen tulos laski -0,17 euroon. Nokian julkaisi hiljattain ensimmäisen kvartaalin tuloksen. Liikevaihto kasvoi 14,7 prosenttia. Käyttökatemarginaali laski edelleen 5,3 prosentista 4,6 prosenttiin henkilöautonrenkaiden segmentin korkeampien raaka-aine- ja myyntikustannusten vuoksi.

Yhtiön mukaan sen liikevaihto kehittyi markkinoita paremmin. Ensimmäisellä neljänneksellä Nokian nosti hintojaan kompensoidakseen raaka-aineiden hintojen nousua. Osake laski voimakkaasti negatiivisen kannattavuuskehityksen vuoksi. Jatkossa yhtiö aikoo panostaa entistä enemmän kannattavuuteen.

Nokian Renkaisiin sijoittavan on tärkeä muodostaa näkemys useaan kysymykseen. Miten yhtiö saa myytyä jälleenrakennetun kapasiteetin uusille markkinoille? Miksi sijoittaa yhtiöön, kun vähintäänkin yhtä hyvät kilpailijat tekevät tulosta ja liiketoimintariskit ovat todennäköisesti matalammat? Sijoitusteesi Nokian Renkaisiin perustuu liiketoiminnan käänteeseen, jossa suurista investoinneista tulee saada vastinetta rahoille.

Nokian Renkaat tähtää kahden miljardin liikevaihtoon ja 15 prosentin liikevoittoon vuoteen 2028 mennessä. Aiempaan verrattuna Nokian Renkaiden kannattavuus on siis rakenteellisesti matalampi. Ennen Ukrainan sotaa sen liikevoittomarginaali ylsi 20-25 prosentin välimaastoon. Yhtiöllä on investointien takia huomattava määrä velkaa, kun ennen sotaa sen tase oli erittäin vahva. Näiden kahden syyn takia Nokian ei ansaitse historiallisia kertoimia.

Alla olevassa taulukossa on havainnollistettu, mikä olisi osakekurssi eri skenaarioissa. Muutaman vuoden tähtäimellä Nokian Renkaiden osakekurssi olisi nykyistä korkeammalla, jos se yltää 1,8 miljardin liikevaihtoon ja 13-14 prosentin liikevoittoon. Saavuttaakseen liikevaihdon Nokianin tulisi kasvaa kahdeksan prosenttia vuodessa. Tehokkuudessa, mikä lähtee suurelta osin volyymista, Nokianin pitäisi yltää moninkertaisesti suurempien kilpailijoiden tasolle.

Osake tulisi olla arvostettu sen eurooppalaisten verrokkien mukaisesti noin 8,5-9,5 kertaisesti suhteessa liikevoittoon. Tässä oletuksena on, ettei yhtiön velka enää kasva absoluuttisesti vaan pikemminkin hieman laskee. Jos yhtiö saavuttaisi liikevaihto- ja kannattavuustavoitteen, voisi osake hyvinkin kaksinkertaistua.

Nokian Renkaiden osakekurssi eri skenaarioissa vuonna 2028.

Vianorin verrokki kyntää

Amerikkalaisen renkaanvaihtofirma Monron (MNRO) osakekurssi on laskenut ikään kuin kukaan ei enää vaihtaisi renkaita. Sen 1300 toimipistettä pystyy ostamaan alle 300 000 dollarin kappalehintaan pörssistä, mikä on vähemmän kuin renkaanvaihtoliikkeen perustamisen kustannus tyhjästä. Sen liikevaihto on ollut laskussa kaksi vuotta perätysten vuoden 2022 piikin jälkeen. Monron tulos on laskenut kuluttajien jarruttaessa renkaanvaihtoja ja valitessa halvempia renkaita.

Monrolla ei ole liialti pitkäaikaista velkaa (100 miljoonaa dollaria) vaan enimmäkseen vuokrasopimusvelkaa. Viimeisen 12 kuukauden aikana se on tehnyt vapaata kassavirtaa 70 miljoonaa dollaria, kun viiden vuoden keskiarvo on 120 miljoonaa dollaria. Voimakkaan kurssilaskun myötä osinkotuotto on noussut yli kahdeksaan prosenttiin. Tuloksen perusteella nykyinen osingonmaksu ei voi jatkua enää kauaa, mutta kassavirta on sen toistaiseksi kattanut.

Monro vaihtoi hiljattain toimitusjohtajan, mikä voi kieliä siitä, että yhtiö voi kärsiä jostakin muusta kuin pelkästään ulkoisen ympäristön haasteista. Monro julkaisee osavuosikatsauksen keskiviikkona 28.5.

Lue myös: Almanakkan kirjoitus Nokian Renkaista vuoden takaa.

Keskustelufoorumi:

Suosituimmat foorumiviestit viimeisen kuukauden ajalta

Artikkelit

Bondimarkkinoilla tapahtuu, onko nyt oston paikka?

Johannes Ankelo
27.5.2025
east Lue lisää
Kolumnit

Vanha mies ei lähde länteen

Aki Pyysing
25.5.2025
east Lue lisää
Artikkelit

Ulkomaisen pääoman osallistuminen USA:n bondimarkkinoille on laskussa

Johannes Ankelo
22.5.2025
east Lue lisää