Hyvin natsasi. Harmi ettei tullut vielä yhtä paniikkipäivää, että olisi saanut loputkin käteiset töihin.
Pienennän vähän painoja myymällä jenkki-indeksiä 10% nousuun. Luultavasti teen väärin. S&P 500 indeksi on edelleen -12% huipuista. Sitten toisaalta jenkeillä on täysi kauppasota Kiinan kanssa, 10% tullit vaikuttavat pohjatasolta - jos aiemmin noin 25% oli kattotaso. Luulisi, että Navarrolle näytetään ovea, niin se toisi markkinalle ehkä vähän lisätilaa nousta. Ennen tuloskautta voi liian nopealla myynnillä ostaa vähän mielenrauhaa.
Älyttömän hienosti kirjoteltu vklp tilanteesta ja ennustus osuikin paremmin kuin oisi voinut uskoa. Sanattomaksi vetää, hatunnosto ja pieni hypetys pitää tulla antamaan tänne. Itsellä jäi turhan paljon käteistä piippuun kun odottelin vielä isompaa paniikkia, toki edelleen vaikea kyllä uskoa isompaan ralliin ylöspäinkään Kiinan kauppasota + Trumpin arvaamattomuus + nykyiset arvostustasot huomioiden. Vaikea olla tässä markkinassa all in, joten eiköhän tolle käteiselle myöhemminkin paikkoja tule.
On kyllä kiva kun kirjottelet näitä ajatuksia ja kommentteja tänne!
Sekä S&P500 ja DAX (kuten valtaosa muistakin indekseistä) on nyt palautunut samoille tasoille kuin ennen Liberation Day tulli-ilmoituksia. Toki osakkeet olivat jo lasketelleet ennen fläppitaulujen kääntöä. S&P500 on noussut 17% pohjilta, mikä on aika huikea saldo kolmeen viikkoon.
Kuva
CTA:t ja markkinan volatiliteetin mukaan osakepainoa pitävät rahastot ehtivät mennä shortiksi tai minimiosakeriskille. Sinänsä ei olisi valtava yllätys jos näiden pakonomaiset ostot jaksaisivat nostaa markkinaa vielä lyhyellä aikavälillä. Tämän lisäksi en sulkisi ollenkaan pois jonkinlaista AI-huumaa, joka nostaisi kurssit uusiin huippuihin tänä vuonna.
Kuitenkin riskit ja tuotot tuntuvat olevan nyt aika tasapainossa, jopa alaspäin kallellaan. Jo tämä hässäkkä tuo maailmankauppaan sellaisen epäjatkuvuuskohdan, että vaikutusta talouskasvuun ja inflaatioon on vaikea arvioida. Vielä kun lisää yhtälöön Trumpin arvaamattomuuden, on suuri houkutus myydä osakkeita. Kun pääomat ovat kasvaneet, ei toisaalta haluaisi roikottaa käteistäkään parin prosentin tuotolla aivan liikaa.
Näillä puheilla myin S&P500:n suojaa, sen verran mitä kolme viikkoa sitten salkkuun ostin jenkkiosakkeita. Pysytään vielä selkeästi yli 50% osakepainossa, mutta hyvin Eurooppa-painoisesti ja kotimarkkinafirmat edellä. Melkein aina viimeisen 10 vuoden aikana kun on tässä kohtaa jarruttanut, on ollut liian aikaisessa. Mutta kun pidän mahdollisena, että Trump vetää uusia ässiä hihasta, niin pääoman suojelu on pääprioriteetti.
Eurooppa pystyisi lisäämään Saksa edellä kotimarkkinan kysyntää korvaamaan kansainvälisen kaupan kuopan melko helposti laittamalla infrastruktuuri- ja puolustusteollisuus-investinnit pikavauhtia toteutukseen. Tässä skenaariossa Euroopalla pyyhkisi hyvin. En vain ole valmis lyömään isosti vetoa sen puolesta, että täällä mikään käynnistyisi riittävän nopeasti.
Huhtikuun alun laskussa kun ei ollut aivan rikki laskuaamuina, niin pystyi tekemään aika pirun hyviä hankintoja. Esim Rheinmetal 970eur 25% laskuavaukseen oli aika älytön paikka ostaa. Siitä tuli kuusinumeroinen tili saman päivän aikana. Toki on paljon ihmisiä, jotka pystyy toimimaan 100%, vaikka salkku näyttäisi -20% viikossa. Itsellä ainakin treidit lähtee paremmin, jos on välttänyt kunnon turpajuhlan. Vaikka en pidä ollenkaan varmana, että tästä mitään uutta laskulegiä lähtisi. Oikeastaan en oikein näe, miten kukaan voi sanoa mitään kovin suurella itsevarmuudella tällä hetkellä markkinan suunnasta.
Jos tullit neuvotellaan nopeasti painotetulla keskiarvolla 10-15% väliin, markkina voisi painaa uusiin huippuihin. Tuo on hallittavissa oleva luku, joskin negatiivista taloudelle ja inflaatiota nostattava. Mielestäni osakemarkkinan ja talouslukujen (väliaikainen) vahvuus poistaa Trump&co painetta tehdä järkeviä asioita.
En ole varma kuinka hyvin hallinnossa ymmärretään, että ikävät asiat alkavat kasaantumaan isosti vasta kuukauden päästä. Siis irtisanomiset ja hintojen laajemmat nousut. Jos siis lähiviikkoina ei tule hyviä diilejä. Jos nopeat diilit tehdään(pidän vähän epätodennäköisenä, koska kysymykset vaikeita, mutta pienet maat voivat olla hyvinkin joustavia) heikkous voidaan ohittaa olankohautuksella.
Jo lähiviikkoina aletaan nähdä huonoja uutisia kuljetusalalta ja vähittäiskaupasta. Koko talouden suhteen kesäkuussa julkaistavat luvut(toukokuulta) alkavat olemaan jo huolestuttavia. Uskoisin, että markkinat ennakoisivat tätä jo aiemmin. Mutta noin yleisesti on vaikea arvioida, mikä on riittävän ikävää, jotta osakkeisiin tulisi kunnon painetta. En kuitenkaan odota mitää äärimmäisen negatiivista loppuvuodelta, joten olisin taas ostopuolella, jos tulee isoja laskuviikkoja. Vaikeampi kysymys on, ostaako edelleen nouseviin kursseihin, jos uutisvirta yllättää positiivisuudellaan.
Markkina ennustaa Trumpin liudentavan tullit pääsääntöisesti alle 10% neuvotteluissa. Poikkeuksina ainakin Kiina, jonka kanssa vääntö tulee olemaan vaikeampi.
Mutta miten sitten Trump tulee toimimaan, niin vähän huolestuttavaa on hänen lukkiutuminen tullien hyötyyn. Hän tuntuu pitävän tulleja käänteen tekevänä ja loistavana ratkaisuna (hänen oma idea) Usa:n talouteen. Hän tuntuu olevan valmis kestämään talouden heikkenemistä tullien tähden. Selittää sitä asiaan kuuluvana ja sitä pitää jaksaa kestää, kun muutoskipujen jälkeen kaikki tulee olemaan paremmin.
Väliaikaisesti kuluttajat huhtikuun aikana ovat todennäköisesti ostaneet enemmän hintojen tulevan nousun tähden. Toukokuussa kulutus tulee Jenkeissä laskemaan vääjäämättä hintojen nousun tähden. Sen jälkeen kaikki riippuu tullien muutoksista. Kuluttajat jäävät odottomaan tullien pienennyksiä kaikissa vähemmän välttämättömissä kestokulutushyödykkeissä, mikäli mediassa tullipäätökset jäävät seilaamaan edestakaisin.
Q2 tulee olemaan vaikea monelle yritykselle siitäkin huolimatta, että tulleja saataisiin kohtuullistettua toukokuun aikana. Toki nopeat neuvottelut ja kohtuulliseksi neuvotellut tullit käynnistävät talouden nopeasti, jolloin q3 onkin jo kovaa kasvua.
Nicolai Tangen hoitaa Norjan suurinta ulkomaille sijoitettujen varojen rahastoa, josta noin puolet on yhdysvaltalaisia osakkeita ja velkakirjoja.
Jos maailmankauppa jakautuu blokkeihin, joita tariffit erottavat, rahasto tulee menettämään hänen mukaansa yli kolmanneksen arvostaan talouksien kärsiessä ja inflaation noustessa. Näyttää pahalta, kuten James Mackintosh The Wall Street Journalissa kirjoittaa, vaikka rahastoa on pelastanutkin sen eurooppasijoitukset.
“You have a warm war and you have a cold war and you have a tech war and you have a trade war, you have a lot of fragmentation,” says the former hedge-fund manager. “It’s negative because it impacts economic growth and potentially inflation. So there’s potential for this being very negative.”
The key question, then: What can you do to protect against this playing out?
Tangenin vastaus on, ettei juuri kovin paljoa. Tätä skenaariota vastaan ei voi juuri hedgettää. Ainoa tapa on toimia on pysytellä hyvin pitkäaikaisissa sijoituksisa ja voimakkaasti hajautettuna. Ja muistaa sijoittaa osingot uudelleen.
The mantra: Don’t check the value of your portfolio, don’t fiddle with it, just file and forget. Keep calm and carry on.
Kirjoittaja ei ole aivan samaa mieltä norjalaisten kanssa, jotka vahvistavat mieltään pitämällä täyttä jäätelöjääkaappia konttorissaan hillitäkseen itsensä tappioiden kuumentaessa tilanteita.
Mackintosh katsoo voivansa suojata salkkuaan maailmankaupan syöksyltä kahdella tavalla: kullalla ja aktiivisella osakkeiden kaupankäynnillä.
Norjan öljyrahasto puolestaan ei voi ostaa kultaa, sillä se on Norjan keskuspankin tehtävä. Aktiivinen kaupankäyntikään ei sovi öljyrahastolle, koska se on sijoituksissaan luonteeltaan kuin supertankkeri. Lähtee, kääntyy ja pysähtyy hitaasti. Niinpä rahaston varat paljolti seuraavat indeksejä.
Yhden muutoksen Tangen on tehnyt hiljattain: vähentänyt US Tekno-osakkeiden painoa.