Olet täällä

Artikkelit

Johdannaismarkkina sijoittajan vinkkelistä

Sijoittajan johdannaismarkkinat

Edellisessä artikkelissa kävin läpi piensijoittajan johdannaismarkkinan hyvin pintapuolisesti, nyt kaivaudutaan hieman pintaa syvemmälle. Tällä kertaa perehdymme tarkemmin niihin asioihin, jotka sijoittajan tulee ottaa huomioon kun käydään johdannaiskauppaa. Seuraavassa artikkelissa tarjoan liikkeellelaskijan ja markkinatakaajan näkökulman tuotteiden liikkeellelaskuun ja kaupankäyntiin.

Kerroin

Usein kuulee kysymyksen, miksi piensijoittajan johdannaisilla on kerroin. Kerroin ilmoittaa sen tuotteiden lukumäärän, joka vastaa yhtä kohde-etuutta. Jos esimerkiksi  Fortum-warrantilla on kerroin 5, tarkoittaa se sitä että tarvitaan 5kpl Fortum-warrantteja vastaamaan yhtä osaketta. Tai DAX-turbon kertoimen ollessa 100, tarvitaan yhden DAX-futuuria vastaamaan 100 DAX-turboa.

Syy miksi tuotteilla on kerroin on yksinkertainen; sillä saadaan yhden tuotteen yksikköhinta alas jotta sijoittajat voivat käydä kauppaa pienilläkin summilla. Jos esimerkiksi DAX-turboilla ei olisi kerrointa, olisi niiden hinta monelle piensijoittajalle varsin tyyris. DAX-turbon, jonka hinta on 5,43 EUR ja kerroin 100, hinta ilman kerrointa olisi 543 EUR. Kertoimella siis mahdollistetaan pienillä panoksilla sijoittavan pääsy johdannaismarkkinoille, joka esimerkiksi futuurikaupassa ei olisi mahdollista.

Varsin yleinen harhaluulo on että kerroin vaikuttaa tuotteen vipuvaikutukseen, mutta tämä ei pidä paikkaansa. Oli tuotteen kerroin sitten 10 tai 100, vipu säilyy samana. Vivusta lisää seuraavassa.

Erittäin tärkeää on huomata, että tuotteen kerroin saattaa vaikuttaa sijoittajan kuluihin spreadin muodossa, tästä lisää kohdassa "Sijoittajan kulut". 

Vipuvaikutus

Yksi tärkeimmistä tekijöistä johdannaisissa on niiden vipuvaikutus. Tuttu sananparsi kertoo että riski ja tuotto kulkevat käsi kädessä, ja näin on myös johdannaiskaupassa. Vipuvaikutuksen ansiosta voit ansaita esim. DAX-indeksiin kohdistuvilla johdannaisilla moninkertaisesti itse indeksin tuoton, tai hävitä moninkertaisesti. Vipuvaikutus siis toimii molempiin suuntiin, se moninkertaistaa sekä voitot että tappiot ja tämä ajatus sijoittajan tuleekin sisäistää ennen kaupankäynnin aloittamista.

Vipu voidaan ajatella myös toiselle tapaa: jos sinulla on 1000 EUR sijoitettavana Fortumin osakkeeseen, voit osta viputuotetta 2x vipuvaikutuksella ja sijoittaa 500 EUR, jolloin saat vastaavan suoraa 1000 EUR sijoitusta vastaan position Fortumia haltuusi. Toisaalta vapautat 500 EUR muihin sijoituksiin.  

Vipu lasketaan yksinkertaisesti: [ Kohde-etuuden hinta / (Tuotteen hinta x kerroin) ]

Esimerkiksi DAX-turbon (toteutushinta 8700), jonka  kerroin on 100 ja hinta 7,46 EUR, vipu on 12,69-kertainen kun DAX-indeksi on tasolla 9470. Tämä tarkoittaa että 1% liike DAX-indeksissä aiheuttaa 12,69% muutoksen Turbon hinnassa.

Vipuvaikutus on dynaaminen arvo, joka muuttuu jatkuvasti riippuen siitä miten kaukana kohde-etuuden hinta on tuotteen toteutushinnasta.

Suurin osa Suomessa käytävästä johdannaiskaupasta käydään tuotteilla joissa on erittäin korkea vipuvaikutus. Suomalaiset ovat siis pelihullua kansaa. Suosituimmissa Turboissa vipu on helposti monikymmenkertainen, joten riski Knock-out-tapahtumalle on melkoinen. Pienimmän vivun tuotteita ovat Bull- ja Bear sertifikaatit, joita löytää tuplavivulla, eli tuote kaksinkertaistaa kohde-etuuden tuoton. Suosituimpiin kohde-etuuksiin löytyy tuotteita usealla eri vivulla ja sijoittajalle tarjoutuu mahdollisuus löytää mieleisin riski/tuotto-suhde laajasta tuotevalikoimasta. 

Kaupankäyntikoodit

Piensijoittajille tarkoitettujen johdannaisten kaupankäyntikoodit saattavat näyttää varsin kummallisilta, mutta niissä on tietty logiikka ja ne antavat arvokasta tietoa tuotteesta yhdellä silmäyksellä. Tuotteen tarkat tiedot kannattaa kuitenkin selvittää aina joko pörssin, liikkeellelaskijan tai välittäjän sivuilta. Itse suosittelen lämpimästi tarkistamaan ne kahdesta paikkaa, sillä virheellistä tietoa saattaa olla syystä tai toisesta järjetelmissä.

Seuraavassa esimerkkejä kaupankäyntikoodien lukemisesta

DAX-ostowarrantti, DAX4J9600NDS

DAX = Kohde-etuus ilmoitettuna kolmella kirjaimella

4 = tuotteen erääntymisvuosi, 4 =2014

J = tuotteen erääntymiskuukausi, J = Lokakuu

9600 = Toteutushinta

NDS = Liikkeellelaskijan kolmikirjaiminen tunnus 

Turbon kaupankäyntikoodin logiikka on muuten sama kuin warranteilla, mutta niiden koodin ensimmäinen kirjain on aina T, esim  TDAX4I8600NDS.

Päättymiskuukaudet ovat ostowarranteilla Tammi-Joulukuu (A-L) ja myyntiwarranteille Tammi-Joulukuu (M-X)

Mini-Futuureilla ei ole päättymispäivää, joten niissä ei ole kuukausi- ja vuosikirjainta, vaan liikkeellelaskettavat Minit varustetaan juoksevalla kirjaintunnuksella jonka avulla tuotteen tarkat tiedot voi löytää. Minien rahoitusosuus muuttuu päivittäin, joten sitäkään ei kaupankäntikoodista löydy.

Fortum Mini Long, LONGFUM1V E RBS

Long = Osto-Mini, eli sijoittaja spekuloi kohde-etuuden hinnan nousevan. SHORT tai SHRT tarkoittaa Myynti-Miniä.

FUM1V = kohde-etuuden tunnus, tässä tapauksessa Fortumin osake

E = Tuotteen tunnus, joka erottaa sen muista Fortum-Mineistä

RBS = Liikkeellelaskijan tunnus

Jos Minin edessä on B, on tuote Commerzbankin liikkeellelaskema ja B tarkoittaa Barrier Equals STrike, eli Minin rahoitusosuus ja stop-loss-taso ovat yksi ja sama asia. Muilla liikkeellelaskijoilla rahoitusosuus ja stop-loss-taso ovat eri tasoilla. 

Bull- ja Bear-sertifikaattien kaupankäyntikoodi on paljon yksinkertaisempi:

Daimler Bull-sertifikaatti, BULL DAIMLE X3 C

BULL = Sijoittaja spekuloi kohde-etuuden arvon nousevan, BEAR-tuotteella spekuloidaan laskevaa markkinaa

DAIMLE = Kohde-etuus, tässä tapauksessa Saksassa listatun Daimler-yhtiön osake

X3 = vipuvaikutus, tässä tapauksessa 3-kertainen päivittäinen vipu kohde-etuuteen

C = Liikkeellelaskijan tunnus, C = Commerzbank 

Kaupankäyntikoodit saattaa olla ensisilmäyksellä melkoinen viidakko, mutta kun logiikan ymmärtää ja etsiä tarkat tiedot niin punainen lanka löytyy nopeasti.

Sijoittajan kulut

Johdannaisissa on tietyllä tapaa piileviä, mutta loogisia kuluja sijoittajalle. Tämä kappale on äärimmäisen tärkeää ymmärtää perinpohjaisesti, sillä ”piilevät” kustannukset saattavat helposti syödä isonkin osan sijoittajan tuotoista.

Selkein kulu sijoittajalle on tietysti välittäjän kaupankäynnistä nappaa välityspalkkio. Jos teet kauppaa paljon, kannattaa ehdottomasti shoppailla eri välittäjien välillä edullisinta vaihtoehtoa etsien, kuitenkin kaupankäynnin laatu (järjestelmät yms) säilyttäen.

Johdannaisen spread (eli osto- ja myyntikurssin erotus) on sijoittajan kulu ja siitä markkinatakaaja tekee leipänsä. Markkinatakaaja haluaa pitää mahdollisimman suurta spreadia tehdäkseen takauksella voittoa ja sijoittajan tehtävä on etsiä tuotteet joiden spread on mahdollisimman pieni. Jos sijoittajat eivät tee kauppaa tietyllä spreadilla, on takaajan pienennettävä spreadia rohkaistakseen sijoittajia kaupankäyntiin. On sanomattakin selvää, että kahden eri liikkeellelaskijan identtisistä tuotteista kannattaa välitä se, jossa on pienempi spreadi. Näissä on eroja, joten vertailu kannattaa. Ei kannata maksaa RBS-tuotteesta 0,02 EUR spreadia jos Nordea tarjoaa 0,01 EUR vastaavalle tuotteelle, vaikka miten olisi vankka RBS-tuotteilla treidaaja. Ennen pitkää myös RBS:n on tässä fiktiivisessä esimerkissä laskettava spreadinsa 0,01 Euroon jos haluavat että tuotteella käydään kauppaa.

Kertoimen vaikutus spreadiin, ja sijoittajan kuluihin saattaa olla merkittävä. Kannattaa olla erittäin tarkkana kahden tuotteen välillä, jotka ovat muuten identtiset, mutta toisen kerroin on 200 ja toisen 100 ja molemmissa tuotteissa spread on 0,01 EUR. 200-kertoimisen tuotteen spread on tuplasti isompi! Allaolevassa esimerkissä tämä tulee selvästi esille, kun tuotteen todellinen kurssi lasketaan kertomalla tuotteen kurssi kertoimella

Johdannaisten vertailu ja sijoittajan valppaus ovat erittäin tärkeitä tekijöitä, jotta kulut saadaan pidettyä mahdollisimman alhaisina.

Bull- ja Bear-sertifikaateissa spread ilmoitetaan euromääräisenä, mutta se tulee laskea prosenttimääräisenä tuotteen ominasuuksien johdosta (tuote vivuttaa kohde-etuuden suhteellista hinnanmuutosta). Pienen nimellishinnan sertifikaatit eivät ole houkuttelevia sijoituksia vaikka spread olisikin "vain" 0,01 EUR, sillä esimerkiksi tuotteen jonka kurssi on 0,42/0,43 EUR todellinen spread on 2,3%! Tämä tarkoittaa sitä että kohde-etuuden hinnan tulee liikkua reilusti ennen kuin sertifikaatti "tikkaa" ylös tai alas. Sertifikaateissa kannaattaa siis valita suuren nimellishinnan ja pienimmän mahdollisen euromääräisen spreadin tuotteita, sillä niissä vipu on vakio eikä dynaaminen arvo.

Warranteissa piilee kulu, jota todella harva sijoittaja tietää tai ottaa huomioon. Tämä kulu on nimeltään "vola spread". Vola spread tarkoittaa kohde-etuuden optiomarkkinan warranttia vastaavan option osto- ja myyntikurssien volatiliteettien erotusta. Tämä kulu johtuu siitä, että markkinatakaaja siirtää tuotteen suojaamisesta koituvat kulut sijoittajalle. Vola spreadin konsepti ei ole erityisen helppo ymmärtää, mutta logiikkaa aukaissee hieman se fakta, että markkinatakaajan traderit hinnoittelevat optiot (ja warrantit) volatiliteetin mukaan, eivät euromääräisenä.

Esimerkki: Markkinalla on Nokia-warrantti, jonka volatiliteetiksi liikkeellelaskijan warranttilaskuri ilmoittaa 30%. Tarkistat EUREXin optiomarkkinoilta kyseistä warranttia vastaan Nokia-option volatiliteetin ja huomaat että se on 27%. Tämä tarkoittaa että Nokia-option "vola spread" on 3% ja tämä lisätään warrantin hintaan. Vertailu on kuitenkin sijoittajalle lähes mahdotonta ellei sijoittajalla ole pääsyä EUREX-optiomarkkinaan ja iteroi optioiden hinnoista jatkuvasti niiden volatiliteettia.

Likvideissä kohde-etuuksissa, kuten DAX, Nokia yms vola spread on usein varsin pieni, lähes olematon jossain tapauksissa, mutta epälikvideissä kohde-etuuksissa vola spread saattaa olla valtava. Warranttien, joiden kohde-etuuksina on ei-kovin-likvidejä suomalaisia osakkeita (Metso, Fortum jne), kanssa kannattaa olla erittäin tarkkana. Näihin osakkeisiin kohdistuvien optioiden vola spread saattaa olla erittäin suuri ja tämä saattaa vaikuttaa warrantin hintaan niin että tuotto-odotus warranttisijoituksessa on huonompi kuin casino-peleissä. Ne eivät sovi pidempään näkemykseen, mutta voivat olla käyttökelpoisia päivänsisäiseen/lyhyeen kauppaan. Korkea
volatiliteetti nostaa warrantin aika-arvoa, joka sulaa mitä lähemmäs warrantin päättymispäivää mennään.

Kaupankäynti

Johdannaisilla käydään pörssissä välittäjän kautta kauppaa aivan kuten osakkeilla, tosin pieniä, mutta tärkeitä eroavaisuuksia löytyy.

Kun osakkeilla käydään kauppaa toisten sijottajien kanssa, johdannaiskaupassa kaupankäynti tapahtuu useimmiten markkinatakaajan kanssa. Kun syötät tarjouksen tarjouskirjaan ja takaajan hinta vastaa tarjoustasi, kauppa toteutuu. On kuitenkin hetkiä, joskus pitkiäkin, jolloin takaaja on poissa ”laidoilta” eli ei syystä tai toisesta pysty asettamaan osto- ja myyntitarjouksiaan markkinoille. Tällöin kauppaa voi käydä ainoastaan toisten sijoittajien kanssa, ja heidän tarjouksensa saattavat erota  merkittävästi tuotteen todellisesta hinnasta. Jos tarjoustasi syöttäessä valitset ”markkinahinnan”, ja takaaja on laidoilta poissa, saattaa kauppa toteutua täysin väärään hintaan. Lääkkeenä tähän ongelmaan on rajahintainen tarjouksen syöttö, jolloin kauppa ei toteudu ainakaan epäsuotuisaan hintaan. Kannattaa siis olla tarjouskirjankin kanssa valppaana, varmistaa että takaaja on laidoilla ja syöttää ainoastaan rajahintaisia tarjouksia, ei koskaan markkinahintaan.

Jos kauppa jostain syystä toteutuu kummalliseen hintaan, voit vaatia kaupan perumista ottamalla yhteyttä välittäjääsi. Jotta kauppa voidaan perua tulee toteutuneen kauppahinnan erota merkittävästi tuotteen todellisesta hinnasta ja pienillä hintavirheillä toteutuneita kauppoja ei erityistapauksia lukuunottamatta peruta.

Paljon on siis otettava eri tekijöitä huomioon sijoittaessa piensjoittajan johdannaisiin. Näistä huolimatta ei kannata kuitenkaan lannistua, vaan opetella kaikki nyanssit perinpohjin jotta tuottava kaupankäynti voi alkaa. Tietoa kannattaa kaivaa niin pörssin, välittäjän kuin liikkeellelaskijoidenkin kotisivuilta.

Seuraavassa artikkelissa tarjoan liikkeellelaskijan ja markkinatakaajan näkökulman markkinoille.

Anna kommenttisi tai keskustele kolumnista foorumilla klikkaamalla tästä.