Pörssijumala

+42
Liittynyt:
18.5.2020
Viestejä:
28

Tervetuloa Pörssijumalan sijoitusblogiin!

Olen yksityissijoittaja, jonka tavoite on pörssituottojen avustuksella irtautua oravanpyörästä. Sijoitusuraa on takana sellaiset 14 vuotta, joiden aikana olen tehnyt kaikki mahdolliset virheet. Nyt oppirahat on maksettu ja koen että olen vihdoin viime vuosina sisäistänyt onnistuneen osakepoiminnan salaisuuden.

Urani alkoi noin vuonna 2006, jolloin sain käsiini ensimmäisiä itse ansaittuja euroja sekä Sampo Pankin osakeanalyysit. Tuolloin analyysejä lueskelemalla ja nykykursseja tavoitekursseihin vertailemalla päädyin laittamaan rahani Metsoon ja Nokiaan. En edes muista miten näissä lopulta kävi mutta ei varmastikaan kovin hyvin.

Vuoden 2008 finanssikriisissä menetin uskoni osakkeisiin ja Schiffin opein valmistauduin lopulliseen romahdukseen ostamalla kultaa. Tässäkään ei tietysti hyvin käynyt vaan vuosisadan ralli meni kokonaan ohi. Muunmuassa tämän seurauksena aloin uskomaan että osakepoiminnalla ja treidaamalla ei ole mahdollista tehdä ylituottoa. Muistan sijoitelleeni Seligsonin rahastoihin, mutta romahdusta pelätessäni pitoajat olivat hyvin lyhyitä ja makselin fiksuna sakot tästä hyvästä.

Treidaaja en vielä ole, vaikka olenkin onnistunut ajoittain ajoituksessa lähes täydellisesti. Kohokohtiin kuuluu mm. Talvivaaran osto huippupäivänä 11.2.2011 sekä tuoreempana pitkäaikaisen SWMA-omistuksen myynti puoli tuntia ennen FEDin unlimited QE -ilmoitusta. SWMA:t tuli sittemmin ostettua vähän kalliimmalla takaisin.

Olen kuitenkin koko ajan päivittäin seurannut markkinoita, lukenut foorumeita ja kuunnellut podcasteja. Tämän pohjalta on kehkeytynyt oma sijoitusfilosofia, joka on viime vuosina alkanut kantaa hedelmää. Koen että olen vihdoin sisäistänyt osakepoiminnan salaisuuden. Voittajia ovat yhtiöt, jotka pystyvät kannattavasti sijoittamaan omaan liiketoimintaansa. Idea ei ole uusi eikä monimutkainen, mutta sen sisäistäminen vaan vähän kesti.

Pyrin sijoittamaan pieniin, kasvaviin ja markkinoiden unohtamiin yhtiöihin. Minua kiehtoo analogia yhtiöistä elävinä organismeina, jotka kilpailuedun turvin valtaavat elintilaa markkinoilta. Nykyisellä mittakaavalla uskon pystyväni luotettavasti yli 20 % vuosituottoihin. 

Allokaatio muihin omaisuusluokkiin on asia, johon tarvitsisin oppia. Ihanteena olisi suorana viivana koilliseen kulkeva tuottokäyrä ilman merkittäviä drawdowneja, jotta salkkua pystyisi turvallisin mielin vivuttamaan. Tämä vaatii keskenään korreloimattomien sijoituskohteiden löytämistä, mistä mm. Daytrader on usein puhunut. Viime aikoina olen tässä mielessä pohtinut kultaan ja streaming-yhtiöihin sijoittamisen järkevyyttä. On uskomatonta että viimeisen 20 vuoden aikana kulta ja S&P 500 ovat tuottaneet suunnilleen saman verran. 50/50 allokaatio näihin olisi siis tuottanut indeksituoton, mutta salkun volatiliteetti olisi puolittunut.

Tällä hetkellä sijoitustiedon suosikeista salkkuun kuuluvat mm. Swedish Match ja Aspire, lisäksi on kulta-ETF:iä ja pienempiä streaming-firmoja. Olen sijoittanut myös Venäjän ja Puolan markkinoille, joissa arvostustasot ovat hyvin houkuttelevat. Venäjään liittyy varmasti epävarmuuksia, mutta Puolaa pidän hyvin turvallisena ympäristönä ja se jää syyttä vaille sijoittajien huomiota.

Vaikka blogini tuskin herättää kovinkaan suurta huomiota, niin tuoreimmat sijoituskohteeni ovat niin pieniä että pienikin mielenkiinto on omiaan nostattamaan kursseja. Tästä syystä ilmoittelen niistä vasta kun olen saanut hankittua riittävän position. Päivittelen blogiani näin alkuun satunnaisesti jos jotain kerrottavaa tulee mieleen taikka joku teistä kyselee jotain.

0
0
18.7.2020 - 15:54

JR

+5097
Liittynyt:
30.6.2014
Viestejä:
1515
Pörssijumala kirjoitti:

On uskomatonta että viimeisen 30 vuoden aikana kulta ja S&P 500 ovat tuottaneet suunnilleen saman verran. 50/50 allokaatio näihin olisi siis tuottanut indeksituoton, mutta salkun volatiliteetti olisi puolittunut.

Miten saat tämän tuloksen? Se kuulosti uskomattomalta, ja ei tunnu kestävän pinnallista googlausta (kullan nimellistuotto 30 viimevuotta 3.7% PA, S&P 500 noin 10%).

0
0
18.7.2020 - 17:43

Pörssijumala

OP
+42
Liittynyt:
18.5.2020
Viestejä:
28
JR kirjoitti:

 

Pörssijumala kirjoitti:

On uskomatonta että viimeisen 30 vuoden aikana kulta ja S&P 500 ovat tuottaneet suunnilleen saman verran. 50/50 allokaatio näihin olisi siis tuottanut indeksituoton, mutta salkun volatiliteetti olisi puolittunut.

 

Miten saat tämän tuloksen? Se kuulosti uskomattomalta, ja ei tunnu kestävän pinnallista googlausta (kullan nimellistuotto 30 viimevuotta 3.7% PA, S&P 500 noin 10%).

Korjauksesi pitää paikkansa. Heitin tuon 30 vuotta muistista, mutta tarkoitin 20 vuotta. Ymmärrän kyllä että vuodelle 2000 sattuu teknokupla ja kullan pohja ja se vääristää laskelmaa. Tuskin kullan pitempiaikainen vuosituotto on yhdeksää prosenttia, mutta osakemarkkinan kanssa se ei juurikaan korreloi. Korjasin aloitukseen 30 vuoden tilalle 20 vuotta.

Olen pienen perehtymisen perusteella päätynyt siihen että jos kultaan haluaa sijoittaa niin kannattaa sijoittaa streaming-yhtiöihin. Kullankaivuu ja kaivostoiminta yleensäkin ovat ehkä maailman huonoimpia bisneksiä, kun taas streaming- ja rojaltitoiminta ovat parhaasta päästä. Näistä ei kuitenkaan ole kovin pitkäaikaista dataa olemassa. Varmastikin yhtiöiden korrelaatio osakemarkkinaan on puhdasta kultaa isompi, mikä toisaalta tarjonnee hyviä osto-/myyntipaikkoja jos kullan hinta ja osakekurssit kovin irtautuvat.

0
0
20.7.2020 - 15:50

Pörssijumala

OP
+42
Liittynyt:
18.5.2020
Viestejä:
28

Koronadipistä ei tullut ostettua mitään, mutta kun tekno-osakkeet sen jälkeen lähtivät hurjaan nousuun niin otin salkkuun ihan momenttimielessä Microsoftia ja Facebookia. Ainakaan Facebookia ei ole tarkoitus pitää enää kovin pitkään, sillä mahdollisessa taantumassa tai lamassa mainostulot tulevat tippumaan merkittävästi. Sen sijaan Microsoftin markkina-asema on hyvin vahva, eivätkä asiakkaat lopeta sen tuotteiden käyttöä vaikka bisnes sakkaisi. Microsoft voi myös helposti nostaa hintoja inflaation kohotessa. Microsoftin tuotto-odotus nykyhinnalla on kuitenkin matalampi mitä pitkäaikaiselta sijoitukselta toivon.

Teslaan en ole koskenut, vaikka näköjään olisi pitänyt. Olen sen verran sopuli että osto alkaa kiinnostaa aina silloisten huippujen lähettyvillä, alkuvuodesta 900 dollarin tienoilla ja nyttemmin 1700 dollarissa. Tällä hetkellä tuohon ei ole mitään mielenkiintoa, joten eiköhän osake ole tulosjulkistuksen jälkeen yli parin tonnin.

Osakesjoittaminen tuntuu olevan nyt suositumpaa kuin koskaan. Tällaisia aikoja on usein seurannut isompi laskumarkkina, joissa suuri yleisö menettää uskonsa markkinoihin. En osaa ennustaa milloin isompi käänne tapahtuu, luulin kyllä että se olisi alkanut koronaromahduksesta. Epävarmuudesta johtuen pidän salkussa vähän enemmän käteistä, kultaa sekä vakavaraisia yhtiöitä, joiden kassavirtoihin taantuma ei isosti vaikuta.

Kullasta tein sellaisen havainnon, että se on ollut hyvä ostos aina osakemarkkinan kuplautuessa.

0
0
22.7.2020 - 18:40

Pörssijumala

OP
+42
Liittynyt:
18.5.2020
Viestejä:
28

Tänään fomotin pikkusumman Nordnetin x5 hopeasertifikaattiin koska se on nyt niin suosittua. Ja möin Facebookit koska se näyttää hyytyvän.

0
0
28.7.2020 - 12:35

Pörssijumala

OP
+42
Liittynyt:
18.5.2020
Viestejä:
28

Kullan ja hopean nousu vain jatkuu. Jotkut ovat sitä mieltä että kullan ATH tarkoittaa että hinta tulee lähiaikoina romahtamaan. Minulle se tarkoittaa lähinnä nousun jatkumista. Onhan tuo kallistunut aika nopeasti ja jonkinlainen korjausliike nähtäneen, mutta en osaa sen ajankohtaa ennustaa.

Tuolla toisaalla kerroin ostaneeni Marimekkoa, mm. siksi kun yhtiöt omat näkymät ja analyytikkoarviot ovat niin epätietoisia ja negatiivisia. Luulen että osarissa näkymät ovat kirkastuneet ja osakkeen kysyntä sen myötä kasvaa. Osin tuo osto tuli tehtyä väärän tiedon perusteella, en nimittäin ole koronaa juurikaan seurannut ja ajattelin että Japanissakin tilanne on rauhallinen. Siellä kuitenkin jyllää jo toinen aalto. En ole jaksanut selvittää millaiset rajoitustoimet siellä on ja miten paljon ne vaikuttavat vaatekauppaan. Nettikaupan vahvistaminen on positiivista enkä ymmärrä miksei yhtiö ole siihen jo aiemmin panostanut.

Nämä momenttiveivailut ovat vielä sellaista harrastelijan puuhastelua eikä niitä kannata kovin vakavasti ottaa. Perimmäisenä ajatuksena näissä on arvioida osakkeen tulevaa kysyntää, ei niinkään fundamentteja. Kurssien taustalla on kuitenkin reaalimaailman prosesseja, jotka etenevät niin kauan kuin toimintaympäristössä ei tapahtu isoja muutoksia.

0
0
10.8.2020 - 16:32

Pörssijumala

OP
+42
Liittynyt:
18.5.2020
Viestejä:
28

Tässä parin viikon aikana opin että kullalle suotuisa geopoliittinen epävakaus on kultakaivoksille epäsuotuisaa. Nimittäin aiemmasta suunitelmasta poiketen aloin keskittää kultarojaltisijoituksiani Sandstormiin, jonka tärkein projekti on Turkissa. Twitterin mukaan tuolla oli valuutan kanssa jotain ongelmaa ja ilmeisesti sen myötä kurssi tuli alas viitisentoista prosenttia vaikka kulta huitelee huippulukemissa. Olisi vaan pitänyt ostaa Metallaa. No on tuolla paikallinen pitkän linjan kumppani, joka ehkä vähän vähentää konfiskaatioriskiä. Jos myyn niin myyn verotuksillisista syistä.

Vierailin hiljaittain Tokmannissa ja ainakin sesonkituotehyllyt olivat tyhjinä. Lieneekö syynä kova kysyntä vai ongelmat toimitusketjussa. Mistä minä tiedän. Firmasta on tullut sellainen mielikuva että sieltä saa kelpo tavaraa hyvään hintaan, mikä on aika arvokas ominaisuus. Tuskin olen ainoa joka käy tuolla ostoksilla ilman isompaa hintavertailua, sille kun ei tunnu olevan tarvetta. Tuntuma esim. Clas Ohlsonista on että sieltä saa huonoa tavaraa kalliilla. Ja halki Suomen matkustaessani huomasin että Tokmanneja on vaikka missä. Monelle on ihan itsestäänselvyys hakea tavara Tokmannista, eikä noille haja-asutusmarkkinoille muilla ole oikein mitään asiaa. Jos nyt jotain kotimaista firmaa pakotettaisiin ostamaan niin ostaisin Tokmannia.

0
0
10.8.2020 - 20:05

eke

-841
Liittynyt:
30.11.2014
Viestejä:
504

Kulta ja hopea tulevat olemaan seuraava kupla, varsinkin hopea tulee raketoimaan kuuhun asti. Tapahtunut nousu on vasta alkua ja takapakkiakin varmasti matkan varrella otetaan, mutta kokonaisuutena kullalla ja hopealla on mahdollista tehdä parinvuoden takaiset bitcoin-tuotot.

0
0
12.8.2020 - 19:02

Pörssijumala

OP
+42
Liittynyt:
18.5.2020
Viestejä:
28

Eilen nähtiikin pieni korjausliike jalometalleissa. Hopeasertifikaatit sentään möin jo aiemmin ostoa seuraavana laskupäivänä minivoitolla, tietysti hinta kävi sen jälkeen melkein kolme kertaa korkeammalla. Sen sijaan kultaliitännäisiä on sen verran että en eilen halunnut salkkua edes vilkaista. Positiiviset ajurit ovat kuitenkin nähdäkseni vielä ennallaan.

0
0
7.9.2020 - 17:33

Pörssijumala

OP
+42
Liittynyt:
18.5.2020
Viestejä:
28

Salkku on viime viikkoina ollut vähän matalapaineessa niin ei ole ollut intoa kirjoitella. Swedish Matchia rasitti ilmeisesti sääntelyhuolet, mutta kurssi näyttää nyt palautuvan aika hyvin. Kultarallikin taittui ja Sandstrom-ostos alkaa vaikuttaa kuluvan vuoden huonoimmalta sijoituspäätökseltä. Marimekot lähti reilulla kolmella kympillä.

Viime vuosien SaaS-buumista jäin kokonaan paitsi, ja tietysti jälkeenpäin katsottuna moni noista firmoista vaikutti ainakin pari vuotta sitten selkeältä voittajalta. Viime aikoina sentimentti on tuntunut olevan sellainen että näitä voi ostaa millä hinnalla tahansa kun liikevaihto kasvaa 50+ prosenttia vuosittain, ja arvostukset ovat aika optimistisia.

Pari mielekkäästi arvostettua SaaSsia olen kuitenkin löytänyt. Yksi näistä on puolalainen LiveChat, joka tekee nykyään joka paikassa näkyviä asiakaspalveluchatteja. Joku muukin tämän vihdoin löysi, ja kurssi on kohonnut jo vähän suolaiseksi. Otin kuitenkin viimeisen satsin vielä 98 slotilla. Firman liikevaihto on vain  n. 40 miljoonaa dollaria ja kasvaa 20-30 %:n vuosivauhtia. Se tekee voittoa ja maksaa osinkoakin, jonka voisi puolestani kyllä käyttää markkinointiin.

Otin myös huvikseni kuplahinnoiteltua CD Projektia. Tätä olen katsellut useamman vuoden ja yhtiö vaikutti kalliilta jo satasella. Hinta on nyt Cyberpunk-hypen siivittämänä jo päälle 400. Ajatus tässä on että kun pelin julkaisupäivä 19.11. alkaa lähestyä niin pian on alkamassa massiivinen mainoskampanja, joka lisää mielenkiintoa myös osaketta kohtaan. Tarkoitusena on myydä osakkeet juuri ennen julkaisua.

0
0
29.12.2020 - 19:00

Lekku

Liittynyt:
29.12.2020
Viestejä:
1

Terve,

 

Vieläkö on OP hengissä? Olen kovasti koittanut kaivella informaatiota miten tuonne Puolaan kannattaisi sijoittaa (olen kiinnostunut Puolan pörssistä). ETF:ien osalta näyttäisi olevan vähän nihkeä tilanne. Niitä on vähän ja niissä on mukana paljon semmoista, mitä en halua omistaa (paljon finanssi alaa). Vähän näyttäisi olevan, että yksittäiset osakkeet on way-to-go siis. Ei siinä, teen sitä muutenkin, mutta en vaan puolan markkinoille. Kiinnostaisi erityisesti small-cap ja vielä ennemmin teknologia Puolassa, kun on niin hyvä tarjonta IT-osaajista.

 

Kyselisin siis OP:ltä kuinka olet hoitanut sijoituksesi Puolan markkinoille? Ja onko sulla jotain muuta vinkkiä Puolaan sijoittamisesta?

 

Tossa muutama blogi teksti (3 osaa kiinnostuneille)

https://www.undervalued-shares.com/weekly-dispatches/investing-in-polan…

0
0
29.12.2020 - 21:04

Pörssijumala

OP
+42
Liittynyt:
18.5.2020
Viestejä:
28

Elossa ollaan. Olen ollut aikeissa päivitellä tilannetta mutta en ole saanut aikaiseksi ja ajattelin että parin päivän päästä kirjoitan isomman vuosikatsauksen.

Käytän itse Degiroa, ja se on ollut hyvin toimiva ratkaisu.

En nyt keksi mitään yleisiä vinkkejä Puolaan sijoittamisesta, samanlailla se toimii kuin muuallakin. Livechattia omistan edelleen, CD-projekti meni myyntiin, ja sitten on kahta muuta Puola-osaketta joita ehkä avaan myöhemmin. 

 

0
0
12.1.2021 - 19:59

Pörssijumala

OP
+42
Liittynyt:
18.5.2020
Viestejä:
28

Vuosikatsaus ja muutkin päivitykset vähän viivästyivät kun on ollut kiireitä (ei ole oikeasti ollut). Nordnetin vuosituotto oli 75 %:a. Degirosta tuottoa ei mitenkään näe ja kun panoja ja nostoja on ollut niin paljon niin eipä tarkkaa prosenttituottoa käsin laske hullukaan. Jos nyt kuitenkin olettaa että nostot/panot ajoittuvat tasaisesti vuoden ajalle ja tuottokäyrä on tasainen, niin tuotto oli 79 %:a.

Salkun johtotähti oli 177 %:a tuottanut Yleiselektroniikka, joka nousi salkun suurimmaksi sijoitukseksi. Kukaan tuskin tietää mitä firma edes tekee ja vielä vähemmän viimeisten kehitysten jälkeen, en tiedä minäkään. Yritin myydä kun se kävi yli kolmenkympin, mutta kukaan ei ostanut joten se nyt sai jäädä. Pahin tappio tuli Sandstormista, jotain 30 % ja sitä oli salkussa ihan liikaa.

Viimeisimmän päivityksen jälkeen joskus elokuussa ostelin British American Tobaccoa, Albertsonssia ja National Beveragea, kaikkia vaan siksi kun oli niin halpaa. BTI lähti joulukuussa suunnilleen nollatuotolla, muut ovat vielä salkussa ihan suotuisasti kehittyen. Näistä tällä hetkellä voisin ehkä hankkia lisää FIZZiä ja veikkaan että BTI:stä saisi pitkälle tulevaisuuteen matalaa kaksinumeroista vuosituottoa pienellä volatiliteetilla. ACIsta en tiedä mutta ei se ainakaan kalliilta näytä.

CD-projektin kanssa kävi perinteisesti niin että vuosien rallin jälkeen onnistuin ostamaan sitä melkein huipuilta, Cyberpunkin julkaisupäivänä möin nollatuotolla. Olisi tietysti pitänyt pysyä alkuperäisessä suunnitelmassa ja myydä ennen julkaisua kun kaikenlaisia punaliput liehuivat, mutta kun ensimmäiset arvostelut olivat niin hyviä niin enpä pysynyt.

Vuosikymmenen kasvuosakevouhotuksen jälkeen jouduin itsekin kalibroimaan alkometria vähän siihen suuntaan ja marraskuussa hankin Etsyä ja hiljattain puolet Aspiresta vaihtui Evolutioniin, jota oli pienesti jo ennestään. Pari viikkoa sitten ostin lisäksi Logitechia, jossa on mukavasti laatua ja kasvua. Ja lisäksi hankin paria pikkufirmaa, jotka jäävät vielä arvoitukseksi.

Kultia aloin vaihtamaan Bitcoiniin sen uusien huippujen jälkeen ja olen ostellut sitä lisää aina niinä päivinä kun on tullut uusi kurssihuippu. Ja Ethereumia samalla mutta vähemmän. Ja träkkereiden kautta lähinnä. Joitain päiviä sitten oli jo euromääräistä plussaa melkein koko viime vuoden verran mutta nythän tuo vähän rojahti.

Edelleen uskon että markkinoilla on menossa kaikkien aikojen kupla, ja sijoittamisen ja treidaamisen suosio vain jatkaa kasvuaan. Suunnilleen kaikkia puhkemisia on kuitekin edeltänyt rahapolitiikan kiristyminen, josta ei vielä ole mitään merkkejä. Siispä tällä hetkellä sijoitusaste on noin sata, ja seurailen keskuspankkien toimia.

0
0
26.6.2021 - 16:18

Pörssijumala

OP
+42
Liittynyt:
18.5.2020
Viestejä:
28

Ei ole paljoa kerrottavaa kun on tullut pääasiassa vain holdailtua, mutta pakko edes puolen vuoden välein jotain kirjoitella. Eikä viitsi edes tuotoilla rehvastella kun iso osa tuli tuurilla kryptotrakkereista enkä jaksa laskea osakkeiden osuutta. Bitcoineista paniikkimöin suunnilleen puolet 30 tonnilla, jos olisin älykkäämpi niin olisin varmaan myynyt kuudellakympillä.

Tammikuussa osallistuin GME-sekoiluun niin että jotain jäi kassaankin, vaikka viimeisin osto oli päälle 400:lla kun aloin uskoa että se on kohta tonnissa. Seurasin sitä niin intensiivisesti että en edes huomannut kun FIZZ tuplaantui hetkeksi kun sekin oli ollut jostain syystä pörssin shortatuimpia osakkeita, siinä meni hyvät pikavoitot sivu suun.

Helmikuussa ostin Paradoxia ja se romahti heti 30 pinnaa ollen kuluvan vuoden suurin möhläys, näyttää se silti ihan hyvältä osakkeelta. Tuottoisin on ollut Evolution 77 %:lla, vähän kalliilta alkaa tuntua mutta olen jo alkanut tajuta olemaan myymättä isoimpia voittajia. Facebookia ostelin huhtikuussa koska se tekee rahaa ja VR tuntuu tulevaisuudelta. Ja BTI:a olen lisäillyt käteisen korvikkeeksi. Ja Aspirea ostin takaisin jollain kuudellakympillä, sitä ehkä ostelisin vielä lisää jos olisi rahaa enkä jaksaisi etsiä parempia kohteita.

Osallistuin Kreaten, Orthexin ja Spinnovan anteihin ja möin pois tienaten pikkuhiluja. Viimeisimmät annit ovat olleet niin suosittuja että eiköhän tässä ala olla jo huiput pikkuhiljaa käsillä, ehkä Inderesin listautuminen on sitten se kliimaksi. Inflaatiokin näyttää kiihtyvän. Ja sitten on vielä FEDin reverse repot, joista en ymmärrä mitään, mutta ei voi olla kovin hyvä merkki jos joku vakautusmekanismi räjähtää nopeasti triljoonaluokkaan. Olen kyllä sitä romahdusta tässä odotellut jo kymmenisen vuotta niin en ehkä lähde kuitenkaan kummemmin ajoittelemaan.

0
0
28.5.2022 - 19:46

Pörssijumala

OP
+42
Liittynyt:
18.5.2020
Viestejä:
28

Tarkoitus oli vuodenvaihteessa päivitellä, mutta ei oikein ollut mitään mielenkiintoista meneillä niin en päivitellyt. Loppuvuodesta möin kryptoträkkerit sekä tappiolliset Paradox, Gullberg-Jansson, Kindred, Logitech, Smith & Wesson ja Playway -sijoitukset. Viime vuoden osakesijoituksista parhaiten tuotti Aspire ja heikoiten Paradox. Osallistuin Inderesin, Kempowerin ja Administerin anteihin ja möin ne heti pois.

Alkuvuodesta ostin takaisin Kindredit ja lisäsin Aspirea sekä kulta-ETF:ää. Uusia sijoituksia olivat Nintendo, Ilkka, O’Reilly ja HP, jota ostin ennen Buffettia. Otin myös vähän Sberbankia ikiholdiin kun halvalla sai. Keväämmällä hankin Shelliä. Salkun suurimmat osakesijoitukset ovat tällä hetkellä Aspire, Nintendo ja Evolution.

Pohdiskelin milloin voitolliset osakkeet olisi järkevää myydä. Koska en osaa mitään tavoitehintoja laskea niin päädyin siihen että myyn viimeisen vuoden aikana heikoiten tuottaneet pois, jos siis löytyy joku selvästi parempi sijoitus.

Lopetin vuodenvaihteessa työt ja elelen jatkossa sijoitustuotoilla. Jos huonosti käy niin palaan töihin. Olen miettinyt sijoitusyhtiön perustamista. Se tulisi varmasti edullisemmaksi mutta olen laiska enkä haluaisi mitään ylimääräistä hallinnointia.

Tällä hetkellä olen markkinoilla vähän varovaisin mielin, vaikka tuntuu että hyviä sijoituskohteita olisi useita. Aspiresta ja Swedish Matchista on kuitenkin vapautumassa rahoja jotka pitää kuitenkin johonkin laittaa. Inflaatiopelot nyt vähän rauhoittuivat mutta en oikein usko että inflaatio on juurikaan laantumassa. Salkku on kuluvan vuoden osalta nelisen prosenttia miinuksella.

0
0
4.7.2022 - 16:40

Pörssijumala

OP
+42
Liittynyt:
18.5.2020
Viestejä:
28

Markkinatilanne tuntuu aika karsealta. Vaikka en bondimarkkinoita ymmärrä, niin olen katsellut high-yield spreadeja ja ne ovat menossa kiihtyvästi ylös. Samaan aikaan rahapolitiikkaa kiristetään.

Inflaatio varmaankin laskee nykyisestä. Silti se tulee olemaan korkeampaa kuin toivottaisiin. Ja koronnostot kurittavat taloutta niin että pian on pakko taas laskea.

Tätä ei kannata ottaa kovin tosissaan, mutta ennustan että pörssissä on seuraavan puolen vuoden aikana luvassa kunnon turpakäräjät. Jos pohjia miettii, niin osakesijoittaminen on edelleen liian suosittua. Möin osakkeista spekulatiivisimmat pois. Energia on kalllista mutta pakollista, ja tuntuu turvalliselta.

Jos vipua on, niin sen olisi ehkä hyvä olla melko konservatiivisissa kohteissa. Inflaatiota kuitenkin on ja rahaa saa vieläkin halvalla.

Salkun YTD jotain -8 %.

Lisäksi näin viime yönä unta että Tesla romahti nollille.

0
0
1.4.2023 - 15:50

Pörssijumala

OP
+42
Liittynyt:
18.5.2020
Viestejä:
28

Viime vuonna tuli taas opittua asioita. Kaksi firmaa suoraan nollille Venäjän ansiosta. Sberbankilla on varmaan vielä arvoa mutta en omista venäjäntaitoista kaveria jonka kanssa voisi Moskovasta lähteä osinkoja lunastamaan.

Inter RAO Lietuva oli maailman kovin osinkokone kunnes meni konkurssiin. Liettualainen sähköfirma jonka enemmistöomistajana oli joku suomalainen bulvaanifirma, jonka omistus tiedätte kyllä missä. En osannut ennustaa pakotteiden vaikutusta. Luvat meni ja osake nollille. Kevään osingotkin perittiin takaisin, oletan että ihan normaali clawback, mutta kun omistaa hollantilaisen välittäjän kautta liettualaista firmaa Puolan pörssista niin ei selvittely on vähän vaikeaa.

Joskus alkusyksystä tuli joku ajatus ostaa Helsingin pörssin epälikvidejä pikkufirmoja. Opin että jos jotain on vaikeaa ostaa niin sitä on vielä vaikeampi myydä. 

Palstalla huomasin pientä Microsoft-pöhinää ja olen samaa mieltä siitä että firma on vähintään kohtuullisesti arvostettu. Asiakkaat, varsinkin organisaatiot, ovat tuotteiden kanssa pahasti naimisissa eikä mitään oikeaa vaihtoehtoa ole. Hintoja voi huoletta nostaa.

Kryptoissa on suvantovaihe ja olen niitä vähän ostellut. En tiedä onko touhussa järkeä mutta sykli näyttää toistuvan. Riski/tuottomielessä tuntuu fiksuimmalta sijoituskohteelta tällä hetkellä.

Syksyllä vielä mietin miten korkojen nousu ei muka riko mitään. No nyt sentään joitain pankkeja meni nurin. Vaikka tilanne on rauhoittunut niin olikohan se kuitenkaan vielä tässä. Kiinteistölainoista on näkynyt puhetta ja varmaan ihan syystä.

Sijoitusaste on noin 100, vivutus tuntuu vielä turhan riskaabelilta kun arvostustasot eivät ole vielä mitenkään matalat.

0
0