Olet täällä

Pörssijumala

18.7.2020, 15:43
#1
Liittynyt:
18.5.2020, 09:18
Viestejä:
16
Pisteet:
+12

Tervetuloa Pörssijumalan sijoitusblogiin!

Olen yksityissijoittaja, jonka tavoite on pörssituottojen avustuksella irtautua oravanpyörästä. Sijoitusuraa on takana sellaiset 14 vuotta, joiden aikana olen tehnyt kaikki mahdolliset virheet. Nyt oppirahat on maksettu ja koen että olen vihdoin viime vuosina sisäistänyt onnistuneen osakepoiminnan salaisuuden.

Urani alkoi noin vuonna 2006, jolloin sain käsiini ensimmäisiä itse ansaittuja euroja sekä Sampo Pankin osakeanalyysit. Tuolloin analyysejä lueskelemalla ja nykykursseja tavoitekursseihin vertailemalla päädyin laittamaan rahani Metsoon ja Nokiaan. En edes muista miten näissä lopulta kävi mutta ei varmastikaan kovin hyvin.

Vuoden 2008 finanssikriisissä menetin uskoni osakkeisiin ja Schiffin opein valmistauduin lopulliseen romahdukseen ostamalla kultaa. Tässäkään ei tietysti hyvin käynyt vaan vuosisadan ralli meni kokonaan ohi. Muunmuassa tämän seurauksena aloin uskomaan että osakepoiminnalla ja treidaamalla ei ole mahdollista tehdä ylituottoa. Muistan sijoitelleeni Seligsonin rahastoihin, mutta romahdusta pelätessäni pitoajat olivat hyvin lyhyitä ja makselin fiksuna sakot tästä hyvästä.

Treidaaja en vielä ole, vaikka olenkin onnistunut ajoittain ajoituksessa lähes täydellisesti. Kohokohtiin kuuluu mm. Talvivaaran osto huippupäivänä 11.2.2011 sekä tuoreempana pitkäaikaisen SWMA-omistuksen myynti puoli tuntia ennen FEDin unlimited QE -ilmoitusta. SWMA:t tuli sittemmin ostettua vähän kalliimmalla takaisin.

Olen kuitenkin koko ajan päivittäin seurannut markkinoita, lukenut foorumeita ja kuunnellut podcasteja. Tämän pohjalta on kehkeytynyt oma sijoitusfilosofia, joka on viime vuosina alkanut kantaa hedelmää. Koen että olen vihdoin sisäistänyt osakepoiminnan salaisuuden. Voittajia ovat yhtiöt, jotka pystyvät kannattavasti sijoittamaan omaan liiketoimintaansa. Idea ei ole uusi eikä monimutkainen, mutta sen sisäistäminen vaan vähän kesti.

Pyrin sijoittamaan pieniin, kasvaviin ja markkinoiden unohtamiin yhtiöihin. Minua kiehtoo analogia yhtiöistä elävinä organismeina, jotka kilpailuedun turvin valtaavat elintilaa markkinoilta. Nykyisellä mittakaavalla uskon pystyväni luotettavasti yli 20 % vuosituottoihin. 

Allokaatio muihin omaisuusluokkiin on asia, johon tarvitsisin oppia. Ihanteena olisi suorana viivana koilliseen kulkeva tuottokäyrä ilman merkittäviä drawdowneja, jotta salkkua pystyisi turvallisin mielin vivuttamaan. Tämä vaatii keskenään korreloimattomien sijoituskohteiden löytämistä, mistä mm. Daytrader on usein puhunut. Viime aikoina olen tässä mielessä pohtinut kultaan ja streaming-yhtiöihin sijoittamisen järkevyyttä. On uskomatonta että viimeisen 20 vuoden aikana kulta ja S&P 500 ovat tuottaneet suunnilleen saman verran. 50/50 allokaatio näihin olisi siis tuottanut indeksituoton, mutta salkun volatiliteetti olisi puolittunut.

Tällä hetkellä sijoitustiedon suosikeista salkkuun kuuluvat mm. Swedish Match ja Aspire, lisäksi on kulta-ETF:iä ja pienempiä streaming-firmoja. Olen sijoittanut myös Venäjän ja Puolan markkinoille, joissa arvostustasot ovat hyvin houkuttelevat. Venäjään liittyy varmasti epävarmuuksia, mutta Puolaa pidän hyvin turvallisena ympäristönä ja se jää syyttä vaille sijoittajien huomiota.

Vaikka blogini tuskin herättää kovinkaan suurta huomiota, niin tuoreimmat sijoituskohteeni ovat niin pieniä että pienikin mielenkiinto on omiaan nostattamaan kursseja. Tästä syystä ilmoittelen niistä vasta kun olen saanut hankittua riittävän position. Päivittelen blogiani näin alkuun satunnaisesti jos jotain kerrottavaa tulee mieleen taikka joku teistä kyselee jotain.

0
+1
0
-1
0
0
18.7.2020, 15:54
Käyttäjän JR kuva
Liittynyt:
30.6.2014, 14:42
Viestejä:
315
Pisteet:
+698

Pörssijumala kirjoitti:

On uskomatonta että viimeisen 30 vuoden aikana kulta ja S&P 500 ovat tuottaneet suunnilleen saman verran. 50/50 allokaatio näihin olisi siis tuottanut indeksituoton, mutta salkun volatiliteetti olisi puolittunut.

Miten saat tämän tuloksen? Se kuulosti uskomattomalta, ja ei tunnu kestävän pinnallista googlausta (kullan nimellistuotto 30 viimevuotta 3.7% PA, S&P 500 noin 10%).

0
+1
0
-1
0
0
18.7.2020, 17:43
Liittynyt:
18.5.2020, 09:18
Viestejä:
16
Pisteet:
+12

JR kirjoitti:

 

Pörssijumala kirjoitti:

On uskomatonta että viimeisen 30 vuoden aikana kulta ja S&P 500 ovat tuottaneet suunnilleen saman verran. 50/50 allokaatio näihin olisi siis tuottanut indeksituoton, mutta salkun volatiliteetti olisi puolittunut.

 

Miten saat tämän tuloksen? Se kuulosti uskomattomalta, ja ei tunnu kestävän pinnallista googlausta (kullan nimellistuotto 30 viimevuotta 3.7% PA, S&P 500 noin 10%).

Korjauksesi pitää paikkansa. Heitin tuon 30 vuotta muistista, mutta tarkoitin 20 vuotta. Ymmärrän kyllä että vuodelle 2000 sattuu teknokupla ja kullan pohja ja se vääristää laskelmaa. Tuskin kullan pitempiaikainen vuosituotto on yhdeksää prosenttia, mutta osakemarkkinan kanssa se ei juurikaan korreloi. Korjasin aloitukseen 30 vuoden tilalle 20 vuotta.

Olen pienen perehtymisen perusteella päätynyt siihen että jos kultaan haluaa sijoittaa niin kannattaa sijoittaa streaming-yhtiöihin. Kullankaivuu ja kaivostoiminta yleensäkin ovat ehkä maailman huonoimpia bisneksiä, kun taas streaming- ja rojaltitoiminta ovat parhaasta päästä. Näistä ei kuitenkaan ole kovin pitkäaikaista dataa olemassa. Varmastikin yhtiöiden korrelaatio osakemarkkinaan on puhdasta kultaa isompi, mikä toisaalta tarjonnee hyviä osto-/myyntipaikkoja jos kullan hinta ja osakekurssit kovin irtautuvat.

1
+1
0
-1
1
0
20.7.2020, 15:50
Liittynyt:
18.5.2020, 09:18
Viestejä:
16
Pisteet:
+12

Koronadipistä ei tullut ostettua mitään, mutta kun tekno-osakkeet sen jälkeen lähtivät hurjaan nousuun niin otin salkkuun ihan momenttimielessä Microsoftia ja Facebookia. Ainakaan Facebookia ei ole tarkoitus pitää enää kovin pitkään, sillä mahdollisessa taantumassa tai lamassa mainostulot tulevat tippumaan merkittävästi. Sen sijaan Microsoftin markkina-asema on hyvin vahva, eivätkä asiakkaat lopeta sen tuotteiden käyttöä vaikka bisnes sakkaisi. Microsoft voi myös helposti nostaa hintoja inflaation kohotessa. Microsoftin tuotto-odotus nykyhinnalla on kuitenkin matalampi mitä pitkäaikaiselta sijoitukselta toivon.

Teslaan en ole koskenut, vaikka näköjään olisi pitänyt. Olen sen verran sopuli että osto alkaa kiinnostaa aina silloisten huippujen lähettyvillä, alkuvuodesta 900 dollarin tienoilla ja nyttemmin 1700 dollarissa. Tällä hetkellä tuohon ei ole mitään mielenkiintoa, joten eiköhän osake ole tulosjulkistuksen jälkeen yli parin tonnin.

Osakesjoittaminen tuntuu olevan nyt suositumpaa kuin koskaan. Tällaisia aikoja on usein seurannut isompi laskumarkkina, joissa suuri yleisö menettää uskonsa markkinoihin. En osaa ennustaa milloin isompi käänne tapahtuu, luulin kyllä että se olisi alkanut koronaromahduksesta. Epävarmuudesta johtuen pidän salkussa vähän enemmän käteistä, kultaa sekä vakavaraisia yhtiöitä, joiden kassavirtoihin taantuma ei isosti vaikuta.

Kullasta tein sellaisen havainnon, että se on ollut hyvä ostos aina osakemarkkinan kuplautuessa.

0
+1
0
-1
0
0
22.7.2020, 18:40
Liittynyt:
18.5.2020, 09:18
Viestejä:
16
Pisteet:
+12

Tänään fomotin pikkusumman Nordnetin x5 hopeasertifikaattiin koska se on nyt niin suosittua. Ja möin Facebookit koska se näyttää hyytyvän.

0
+1
0
-1
0
0
4/8
28.7.2020, 12:35
Liittynyt:
18.5.2020, 09:18
Viestejä:
16
Pisteet:
+12

Kullan ja hopean nousu vain jatkuu. Jotkut ovat sitä mieltä että kullan ATH tarkoittaa että hinta tulee lähiaikoina romahtamaan. Minulle se tarkoittaa lähinnä nousun jatkumista. Onhan tuo kallistunut aika nopeasti ja jonkinlainen korjausliike nähtäneen, mutta en osaa sen ajankohtaa ennustaa.

Tuolla toisaalla kerroin ostaneeni Marimekkoa, mm. siksi kun yhtiöt omat näkymät ja analyytikkoarviot ovat niin epätietoisia ja negatiivisia. Luulen että osarissa näkymät ovat kirkastuneet ja osakkeen kysyntä sen myötä kasvaa. Osin tuo osto tuli tehtyä väärän tiedon perusteella, en nimittäin ole koronaa juurikaan seurannut ja ajattelin että Japanissakin tilanne on rauhallinen. Siellä kuitenkin jyllää jo toinen aalto. En ole jaksanut selvittää millaiset rajoitustoimet siellä on ja miten paljon ne vaikuttavat vaatekauppaan. Nettikaupan vahvistaminen on positiivista enkä ymmärrä miksei yhtiö ole siihen jo aiemmin panostanut.

Nämä momenttiveivailut ovat vielä sellaista harrastelijan puuhastelua eikä niitä kannata kovin vakavasti ottaa. Perimmäisenä ajatuksena näissä on arvioida osakkeen tulevaa kysyntää, ei niinkään fundamentteja. Kurssien taustalla on kuitenkin reaalimaailman prosesseja, jotka etenevät niin kauan kuin toimintaympäristössä ei tapahtu isoja muutoksia.

0
+1
0
-1
0
0
10.8.2020, 16:32
Liittynyt:
18.5.2020, 09:18
Viestejä:
16
Pisteet:
+12

Tässä parin viikon aikana opin että kullalle suotuisa geopoliittinen epävakaus on kultakaivoksille epäsuotuisaa. Nimittäin aiemmasta suunitelmasta poiketen aloin keskittää kultarojaltisijoituksiani Sandstormiin, jonka tärkein projekti on Turkissa. Twitterin mukaan tuolla oli valuutan kanssa jotain ongelmaa ja ilmeisesti sen myötä kurssi tuli alas viitisentoista prosenttia vaikka kulta huitelee huippulukemissa. Olisi vaan pitänyt ostaa Metallaa. No on tuolla paikallinen pitkän linjan kumppani, joka ehkä vähän vähentää konfiskaatioriskiä. Jos myyn niin myyn verotuksillisista syistä.

Vierailin hiljaittain Tokmannissa ja ainakin sesonkituotehyllyt olivat tyhjinä. Lieneekö syynä kova kysyntä vai ongelmat toimitusketjussa. Mistä minä tiedän. Firmasta on tullut sellainen mielikuva että sieltä saa kelpo tavaraa hyvään hintaan, mikä on aika arvokas ominaisuus. Tuskin olen ainoa joka käy tuolla ostoksilla ilman isompaa hintavertailua, sille kun ei tunnu olevan tarvetta. Tuntuma esim. Clas Ohlsonista on että sieltä saa huonoa tavaraa kalliilla. Ja halki Suomen matkustaessani huomasin että Tokmanneja on vaikka missä. Monelle on ihan itsestäänselvyys hakea tavara Tokmannista, eikä noille haja-asutusmarkkinoille muilla ole oikein mitään asiaa. Jos nyt jotain kotimaista firmaa pakotettaisiin ostamaan niin ostaisin Tokmannia.

1
+1
0
-1
1
0
10.8.2020, 20:05
Käyttäjän eke kuva
Liittynyt:
30.11.2014, 23:50
Viestejä:
500
Pisteet:
-847

Kulta ja hopea tulevat olemaan seuraava kupla, varsinkin hopea tulee raketoimaan kuuhun asti. Tapahtunut nousu on vasta alkua ja takapakkiakin varmasti matkan varrella otetaan, mutta kokonaisuutena kullalla ja hopealla on mahdollista tehdä parinvuoden takaiset bitcoin-tuotot.

1
+1
0
-1
1
0
12.8.2020, 19:02
Liittynyt:
18.5.2020, 09:18
Viestejä:
16
Pisteet:
+12

Eilen nähtiikin pieni korjausliike jalometalleissa. Hopeasertifikaatit sentään möin jo aiemmin ostoa seuraavana laskupäivänä minivoitolla, tietysti hinta kävi sen jälkeen melkein kolme kertaa korkeammalla. Sen sijaan kultaliitännäisiä on sen verran että en eilen halunnut salkkua edes vilkaista. Positiiviset ajurit ovat kuitenkin nähdäkseni vielä ennallaan.

0
+1
0
-1
0
0
7.9.2020, 17:33
Liittynyt:
18.5.2020, 09:18
Viestejä:
16
Pisteet:
+12

Salkku on viime viikkoina ollut vähän matalapaineessa niin ei ole ollut intoa kirjoitella. Swedish Matchia rasitti ilmeisesti sääntelyhuolet, mutta kurssi näyttää nyt palautuvan aika hyvin. Kultarallikin taittui ja Sandstrom-ostos alkaa vaikuttaa kuluvan vuoden huonoimmalta sijoituspäätökseltä. Marimekot lähti reilulla kolmella kympillä.

Viime vuosien SaaS-buumista jäin kokonaan paitsi, ja tietysti jälkeenpäin katsottuna moni noista firmoista vaikutti ainakin pari vuotta sitten selkeältä voittajalta. Viime aikoina sentimentti on tuntunut olevan sellainen että näitä voi ostaa millä hinnalla tahansa kun liikevaihto kasvaa 50+ prosenttia vuosittain, ja arvostukset ovat aika optimistisia.

Pari mielekkäästi arvostettua SaaSsia olen kuitenkin löytänyt. Yksi näistä on puolalainen LiveChat, joka tekee nykyään joka paikassa näkyviä asiakaspalveluchatteja. Joku muukin tämän vihdoin löysi, ja kurssi on kohonnut jo vähän suolaiseksi. Otin kuitenkin viimeisen satsin vielä 98 slotilla. Firman liikevaihto on vain  n. 40 miljoonaa dollaria ja kasvaa 20-30 %:n vuosivauhtia. Se tekee voittoa ja maksaa osinkoakin, jonka voisi puolestani kyllä käyttää markkinointiin.

Otin myös huvikseni kuplahinnoiteltua CD Projektia. Tätä olen katsellut useamman vuoden ja yhtiö vaikutti kalliilta jo satasella. Hinta on nyt Cyberpunk-hypen siivittämänä jo päälle 400. Ajatus tässä on että kun pelin julkaisupäivä 19.11. alkaa lähestyä niin pian on alkamassa massiivinen mainoskampanja, joka lisää mielenkiintoa myös osaketta kohtaan. Tarkoitusena on myydä osakkeet juuri ennen julkaisua.

0
+1
0
-1
0
0