Olet täällä

Pörssijumala - 12.1.2021 07.59

Vuosikatsaus ja muutkin päivitykset vähän viivästyivät kun on ollut kiireitä (ei ole oikeasti ollut). Nordnetin vuosituotto oli 75 %:a. Degirosta tuottoa ei mitenkään näe ja kun panoja ja nostoja on ollut niin paljon niin eipä tarkkaa prosenttituottoa käsin laske hullukaan. Jos nyt kuitenkin olettaa että nostot/panot ajoittuvat tasaisesti vuoden ajalle ja tuottokäyrä on tasainen, niin tuotto oli 79 %:a.

Salkun johtotähti oli 177 %:a tuottanut Yleiselektroniikka, joka nousi salkun suurimmaksi sijoitukseksi. Kukaan tuskin tietää mitä firma edes tekee ja vielä vähemmän viimeisten kehitysten jälkeen, en tiedä minäkään. Yritin myydä kun se kävi yli kolmenkympin, mutta kukaan ei ostanut joten se nyt sai jäädä. Pahin tappio tuli Sandstormista, jotain 30 % ja sitä oli salkussa ihan liikaa.

Viimeisimmän päivityksen jälkeen joskus elokuussa ostelin British American Tobaccoa, Albertsonssia ja National Beveragea, kaikkia vaan siksi kun oli niin halpaa. BTI lähti joulukuussa suunnilleen nollatuotolla, muut ovat vielä salkussa ihan suotuisasti kehittyen. Näistä tällä hetkellä voisin ehkä hankkia lisää FIZZiä ja veikkaan että BTI:stä saisi pitkälle tulevaisuuteen matalaa kaksinumeroista vuosituottoa pienellä volatiliteetilla. ACIsta en tiedä mutta ei se ainakaan kalliilta näytä.

CD-projektin kanssa kävi perinteisesti niin että vuosien rallin jälkeen onnistuin ostamaan sitä melkein huipuilta, Cyberpunkin julkaisupäivänä möin nollatuotolla. Olisi tietysti pitänyt pysyä alkuperäisessä suunnitelmassa ja myydä ennen julkaisua kun kaikenlaisia punaliput liehuivat, mutta kun ensimmäiset arvostelut olivat niin hyviä niin enpä pysynyt.

Vuosikymmenen kasvuosakevouhotuksen jälkeen jouduin itsekin kalibroimaan alkometria vähän siihen suuntaan ja marraskuussa hankin Etsyä ja hiljattain puolet Aspiresta vaihtui Evolutioniin, jota oli pienesti jo ennestään. Pari viikkoa sitten ostin lisäksi Logitechia, jossa on mukavasti laatua ja kasvua. Ja lisäksi hankin paria pikkufirmaa, jotka jäävät vielä arvoitukseksi.

Kultia aloin vaihtamaan Bitcoiniin sen uusien huippujen jälkeen ja olen ostellut sitä lisää aina niinä päivinä kun on tullut uusi kurssihuippu. Ja Ethereumia samalla mutta vähemmän. Ja träkkereiden kautta lähinnä. Joitain päiviä sitten oli jo euromääräistä plussaa melkein koko viime vuoden verran mutta nythän tuo vähän rojahti.

Edelleen uskon että markkinoilla on menossa kaikkien aikojen kupla, ja sijoittamisen ja treidaamisen suosio vain jatkaa kasvuaan. Suunnilleen kaikkia puhkemisia on kuitekin edeltänyt rahapolitiikan kiristyminen, josta ei vielä ole mitään merkkejä. Siispä tällä hetkellä sijoitusaste on noin sata, ja seurailen keskuspankkien toimia.

Näytä koko viesti
Pörssijumala - 29.12.2020 09.04

Elossa ollaan. Olen ollut aikeissa päivitellä tilannetta mutta en ole saanut aikaiseksi ja ajattelin että parin päivän päästä kirjoitan isomman vuosikatsauksen.

Käytän itse Degiroa, ja se on ollut hyvin toimiva ratkaisu.

En nyt keksi mitään yleisiä vinkkejä Puolaan sijoittamisesta, samanlailla se toimii kuin muuallakin. Livechattia omistan edelleen, CD-projekti meni myyntiin, ja sitten on kahta muuta Puola-osaketta joita ehkä avaan myöhemmin. 

 

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 4.11.2020 01.29

En ole tähän kisaan aiemmin osallistunut, ja ajattelin aamulla herätessä että peli on selvä kun Trumpin kerroin oli 1.4. Seurailin sitten keskustelua aamupäivän samalla kertoimia tuijotellen ja kun käänne tapahtui niin laitoin puoli prosenttia omaisuudestani Bidenille kertoimella 1.8. Ajattelin että jos tappio tulee niin varmaankin saan viihdettä koko rahan edestä. Tällä hetkellä näyttää kyllä ihan hyvältä.

Näytä koko viesti
Day traderin tärkeät kysymykset - 14.9.2020 11.12

Pörssijumala kirjoitti:

6. Nordnetista on ihan hyvä aloittaa jos haluat käydä kauppaa Helsinkin pörssissä. Jos on tarkoitus käydä paljon kauppaa USA:ssa niin Interactive Brokers taitaa olla järkevin. Degiro on myös hyvä vaihtoehto, siellä on ainakin Helsinki, NYSE ja Nasdaq reaaliaikaisena ilmaiseksi.

.

Hups unohtui että suomalaisia osakkeita ei ole Degirosta enää pariin kuukauteen saanut.

Näytä koko viesti
Day traderin tärkeät kysymykset - 14.9.2020 09.10

1. Pörsseissä ei ole käytännössä viivettä, mutta moni välittäjä näyttää kurssit viivästettyinä. Tuo milloin päivitykset menee poikki riippuu siitä mistä kursseja katselet. Oletko varma ettet ole katsellut reaaliaikaisia kursseja?

2. Välittäjät yleensä tarjoavat tiettyjen pörssien reaaliaikaiset kurssit vakiona, ja pientä korvausta vastaan saa reaaliaikaiset kurssit melkein mistä tahansa pörssistä. Nämä löytyy kyllä välittäjien hinnastoista.

3. Pörssissä ei ole käytännössä viivettä ja viive riippuu välittäjästä. Luulen että Helsingin pörssin hinnat ovat reaaliaikaiset kaikilla suomalaisilla välittäjillä.

4. Nordnetissa ei ole pohjoismaisten pörssien osalta viivettä, ja viidellä eurolla kuussa saa jenkkipörssit reaaliaikaisena. Pörssin ulkopuolisissa rahastoissa viive on päiviä, mutta pörssikaupoissa tuskin on internet-aikakaudella merkittävää viivettä koskaan ollut. Toimeksiantojen viiveet ovat varmaan jotain kymmenien millisekuntien luokkaa.

5. Ei ole käytännössä rajaa jos omin käsin puuhailet. En tiedä onko robottikaupassa jotain omia sääntöjä.

6. Nordnetista on ihan hyvä aloittaa jos haluat käydä kauppaa Helsinkin pörssissä. Jos on tarkoitus käydä paljon kauppaa USA:ssa niin Interactive Brokers taitaa olla järkevin. Degiro on myös hyvä vaihtoehto, siellä on ainakin Helsinki, NYSE ja Nasdaq reaaliaikaisena ilmaiseksi.

7. En tiedä mitä tarkoitat premarket indikaattoreilla. Jos meinaat futuureita niin ne antavat kyllä hyvin suuntaa, se miten paljon niihin voi "luottaa" on jotenkin väärästä näkökulmasta ajateltu kysymys.

Näytä koko viesti
Pörssijumala - 7.9.2020 05.33

Salkku on viime viikkoina ollut vähän matalapaineessa niin ei ole ollut intoa kirjoitella. Swedish Matchia rasitti ilmeisesti sääntelyhuolet, mutta kurssi näyttää nyt palautuvan aika hyvin. Kultarallikin taittui ja Sandstrom-ostos alkaa vaikuttaa kuluvan vuoden huonoimmalta sijoituspäätökseltä. Marimekot lähti reilulla kolmella kympillä.

Viime vuosien SaaS-buumista jäin kokonaan paitsi, ja tietysti jälkeenpäin katsottuna moni noista firmoista vaikutti ainakin pari vuotta sitten selkeältä voittajalta. Viime aikoina sentimentti on tuntunut olevan sellainen että näitä voi ostaa millä hinnalla tahansa kun liikevaihto kasvaa 50+ prosenttia vuosittain, ja arvostukset ovat aika optimistisia.

Pari mielekkäästi arvostettua SaaSsia olen kuitenkin löytänyt. Yksi näistä on puolalainen LiveChat, joka tekee nykyään joka paikassa näkyviä asiakaspalveluchatteja. Joku muukin tämän vihdoin löysi, ja kurssi on kohonnut jo vähän suolaiseksi. Otin kuitenkin viimeisen satsin vielä 98 slotilla. Firman liikevaihto on vain  n. 40 miljoonaa dollaria ja kasvaa 20-30 %:n vuosivauhtia. Se tekee voittoa ja maksaa osinkoakin, jonka voisi puolestani kyllä käyttää markkinointiin.

Otin myös huvikseni kuplahinnoiteltua CD Projektia. Tätä olen katsellut useamman vuoden ja yhtiö vaikutti kalliilta jo satasella. Hinta on nyt Cyberpunk-hypen siivittämänä jo päälle 400. Ajatus tässä on että kun pelin julkaisupäivä 19.11. alkaa lähestyä niin pian on alkamassa massiivinen mainoskampanja, joka lisää mielenkiintoa myös osaketta kohtaan. Tarkoitusena on myydä osakkeet juuri ennen julkaisua.

Näytä koko viesti
Pörssijumala - 12.8.2020 07.02

Eilen nähtiikin pieni korjausliike jalometalleissa. Hopeasertifikaatit sentään möin jo aiemmin ostoa seuraavana laskupäivänä minivoitolla, tietysti hinta kävi sen jälkeen melkein kolme kertaa korkeammalla. Sen sijaan kultaliitännäisiä on sen verran että en eilen halunnut salkkua edes vilkaista. Positiiviset ajurit ovat kuitenkin nähdäkseni vielä ennallaan.

Näytä koko viesti
Aleksandriasta pois. - 12.8.2020 06.49

Spaciiba kirjoitti:

Alexandriasta tarjottiin minulle tänään tätä tuotetta:
https://www.alexandria.fi/suomioptimi2

Lupaukset kuulostivat hyviltä näin aloittelijan korviin. Olen kuitenkin lukenut ikäviä juttuja Alexandriasta, joten ajattelin tulla kysymään, että onko tässä tuotteessa nyt jotakin vaaran paikkoja tai huonoja puolia? Sijoitusajaksi esitteessä mainitaan 5.3v, mutta pankkiirin mukaan sijoituksen voi myydä tarvittaessa koska vaan, eikä se ole sidottu aikaan.

En ole näihin aiemmin perehtynyt, mutta kuulin jostain että avaintietoasiakirja kannattaa silmäillä läpi. Tuolta selviää että perusskenaariossa tuotteen vuosituotto on 0,96 %:a, ja tässä ei ole huomioitu 2 %:n merkintäpalkkiota. Kyllä varmaan parempiakin sijoituskohteita markkinoilta löytyy, esim. pankkitilin tuotto on aika vastaava mutta vähän pieniriskisempi.

Kävin muuten joskus Alexandrian konttorilla kun soittivat ja lupasivat kahvitarjoilun. Menin sovitusti paikalle, mutta odoteltuani parikymmentä minuuttia tuli itse pankkiiri kertomaan, että edeltävän asiakkaan tapaaminen venyy niin paljon että hän ei ehdikään minua tavata. Taisi olla iso kala koukussa. Lähdin pois enkä enää vastannut niiden soittoihin. Noin kuukauden päästä lähettivät sitten postissa hyvityksenä 20 euron S-mafian lahjakortin, eli voitolle kuitenkin jäin.

Näytä koko viesti
Pörssijumala - 10.8.2020 04.32

Tässä parin viikon aikana opin että kullalle suotuisa geopoliittinen epävakaus on kultakaivoksille epäsuotuisaa. Nimittäin aiemmasta suunitelmasta poiketen aloin keskittää kultarojaltisijoituksiani Sandstormiin, jonka tärkein projekti on Turkissa. Twitterin mukaan tuolla oli valuutan kanssa jotain ongelmaa ja ilmeisesti sen myötä kurssi tuli alas viitisentoista prosenttia vaikka kulta huitelee huippulukemissa. Olisi vaan pitänyt ostaa Metallaa. No on tuolla paikallinen pitkän linjan kumppani, joka ehkä vähän vähentää konfiskaatioriskiä. Jos myyn niin myyn verotuksillisista syistä.

Vierailin hiljaittain Tokmannissa ja ainakin sesonkituotehyllyt olivat tyhjinä. Lieneekö syynä kova kysyntä vai ongelmat toimitusketjussa. Mistä minä tiedän. Firmasta on tullut sellainen mielikuva että sieltä saa kelpo tavaraa hyvään hintaan, mikä on aika arvokas ominaisuus. Tuskin olen ainoa joka käy tuolla ostoksilla ilman isompaa hintavertailua, sille kun ei tunnu olevan tarvetta. Tuntuma esim. Clas Ohlsonista on että sieltä saa huonoa tavaraa kalliilla. Ja halki Suomen matkustaessani huomasin että Tokmanneja on vaikka missä. Monelle on ihan itsestäänselvyys hakea tavara Tokmannista, eikä noille haja-asutusmarkkinoille muilla ole oikein mitään asiaa. Jos nyt jotain kotimaista firmaa pakotettaisiin ostamaan niin ostaisin Tokmannia.

Näytä koko viesti
Pörssijumala - 28.7.2020 12.35

Kullan ja hopean nousu vain jatkuu. Jotkut ovat sitä mieltä että kullan ATH tarkoittaa että hinta tulee lähiaikoina romahtamaan. Minulle se tarkoittaa lähinnä nousun jatkumista. Onhan tuo kallistunut aika nopeasti ja jonkinlainen korjausliike nähtäneen, mutta en osaa sen ajankohtaa ennustaa.

Tuolla toisaalla kerroin ostaneeni Marimekkoa, mm. siksi kun yhtiöt omat näkymät ja analyytikkoarviot ovat niin epätietoisia ja negatiivisia. Luulen että osarissa näkymät ovat kirkastuneet ja osakkeen kysyntä sen myötä kasvaa. Osin tuo osto tuli tehtyä väärän tiedon perusteella, en nimittäin ole koronaa juurikaan seurannut ja ajattelin että Japanissakin tilanne on rauhallinen. Siellä kuitenkin jyllää jo toinen aalto. En ole jaksanut selvittää millaiset rajoitustoimet siellä on ja miten paljon ne vaikuttavat vaatekauppaan. Nettikaupan vahvistaminen on positiivista enkä ymmärrä miksei yhtiö ole siihen jo aiemmin panostanut.

Nämä momenttiveivailut ovat vielä sellaista harrastelijan puuhastelua eikä niitä kannata kovin vakavasti ottaa. Perimmäisenä ajatuksena näissä on arvioida osakkeen tulevaa kysyntää, ei niinkään fundamentteja. Kurssien taustalla on kuitenkin reaalimaailman prosesseja, jotka etenevät niin kauan kuin toimintaympäristössä ei tapahtu isoja muutoksia.

Näytä koko viesti