Olet täällä

Evolution Gaming Group - 5.6.2022 07.28

Skagge kirjoitti:

Eli myykö rahasto nyt Evolution positionsa vai onkohan se jo myyty?  En äkkiseltään löytänyt tietoa kuinka paljon Evoa rahasto yleensäkin omistaa.

Tuolla lukee että omistus viime vuoden lopussa oli 118 105 osaketta. Puhtaana arvauksena heitän että osakkeita ei ainakaan ennen tuota ESG-ilmoitusta ole myyty.

Näytä koko viesti
Pörssijumala - 28.5.2022 07.46

Tarkoitus oli vuodenvaihteessa päivitellä, mutta ei oikein ollut mitään mielenkiintoista meneillä niin en päivitellyt. Loppuvuodesta möin kryptoträkkerit sekä tappiolliset Paradox, Gullberg-Jansson, Kindred, Logitech, Smith & Wesson ja Playway -sijoitukset. Viime vuoden osakesijoituksista parhaiten tuotti Aspire ja heikoiten Paradox. Osallistuin Inderesin, Kempowerin ja Administerin anteihin ja möin ne heti pois.

Alkuvuodesta ostin takaisin Kindredit ja lisäsin Aspirea sekä kulta-ETF:ää. Uusia sijoituksia olivat Nintendo, Ilkka, O’Reilly ja HP, jota ostin ennen Buffettia. Otin myös vähän Sberbankia ikiholdiin kun halvalla sai. Keväämmällä hankin Shelliä. Salkun suurimmat osakesijoitukset ovat tällä hetkellä Aspire, Nintendo ja Evolution.

Pohdiskelin milloin voitolliset osakkeet olisi järkevää myydä. Koska en osaa mitään tavoitehintoja laskea niin päädyin siihen että myyn viimeisen vuoden aikana heikoiten tuottaneet pois, jos siis löytyy joku selvästi parempi sijoitus.

Lopetin vuodenvaihteessa työt ja elelen jatkossa sijoitustuotoilla. Jos huonosti käy niin palaan töihin. Olen miettinyt sijoitusyhtiön perustamista. Se tulisi varmasti edullisemmaksi mutta olen laiska enkä haluaisi mitään ylimääräistä hallinnointia.

Tällä hetkellä olen markkinoilla vähän varovaisin mielin, vaikka tuntuu että hyviä sijoituskohteita olisi useita. Aspiresta ja Swedish Matchista on kuitenkin vapautumassa rahoja jotka pitää kuitenkin johonkin laittaa. Inflaatiopelot nyt vähän rauhoittuivat mutta en oikein usko että inflaatio on juurikaan laantumassa. Salkku on kuluvan vuoden osalta nelisen prosenttia miinuksella.

Näytä koko viesti
Pörssijumala - 26.6.2021 04.18

Ei ole paljoa kerrottavaa kun on tullut pääasiassa vain holdailtua, mutta pakko edes puolen vuoden välein jotain kirjoitella. Eikä viitsi edes tuotoilla rehvastella kun iso osa tuli tuurilla kryptotrakkereista enkä jaksa laskea osakkeiden osuutta. Bitcoineista paniikkimöin suunnilleen puolet 30 tonnilla, jos olisin älykkäämpi niin olisin varmaan myynyt kuudellakympillä.

Tammikuussa osallistuin GME-sekoiluun niin että jotain jäi kassaankin, vaikka viimeisin osto oli päälle 400:lla kun aloin uskoa että se on kohta tonnissa. Seurasin sitä niin intensiivisesti että en edes huomannut kun FIZZ tuplaantui hetkeksi kun sekin oli ollut jostain syystä pörssin shortatuimpia osakkeita, siinä meni hyvät pikavoitot sivu suun.

Helmikuussa ostin Paradoxia ja se romahti heti 30 pinnaa ollen kuluvan vuoden suurin möhläys, näyttää se silti ihan hyvältä osakkeelta. Tuottoisin on ollut Evolution 77 %:lla, vähän kalliilta alkaa tuntua mutta olen jo alkanut tajuta olemaan myymättä isoimpia voittajia. Facebookia ostelin huhtikuussa koska se tekee rahaa ja VR tuntuu tulevaisuudelta. Ja BTI:a olen lisäillyt käteisen korvikkeeksi. Ja Aspirea ostin takaisin jollain kuudellakympillä, sitä ehkä ostelisin vielä lisää jos olisi rahaa enkä jaksaisi etsiä parempia kohteita.

Osallistuin Kreaten, Orthexin ja Spinnovan anteihin ja möin pois tienaten pikkuhiluja. Viimeisimmät annit ovat olleet niin suosittuja että eiköhän tässä ala olla jo huiput pikkuhiljaa käsillä, ehkä Inderesin listautuminen on sitten se kliimaksi. Inflaatiokin näyttää kiihtyvän. Ja sitten on vielä FEDin reverse repot, joista en ymmärrä mitään, mutta ei voi olla kovin hyvä merkki jos joku vakautusmekanismi räjähtää nopeasti triljoonaluokkaan. Olen kyllä sitä romahdusta tässä odotellut jo kymmenisen vuotta niin en ehkä lähde kuitenkaan kummemmin ajoittelemaan.

Näytä koko viesti
Pörssijumala - 12.1.2021 07.59

Vuosikatsaus ja muutkin päivitykset vähän viivästyivät kun on ollut kiireitä (ei ole oikeasti ollut). Nordnetin vuosituotto oli 75 %:a. Degirosta tuottoa ei mitenkään näe ja kun panoja ja nostoja on ollut niin paljon niin eipä tarkkaa prosenttituottoa käsin laske hullukaan. Jos nyt kuitenkin olettaa että nostot/panot ajoittuvat tasaisesti vuoden ajalle ja tuottokäyrä on tasainen, niin tuotto oli 79 %:a.

Salkun johtotähti oli 177 %:a tuottanut Yleiselektroniikka, joka nousi salkun suurimmaksi sijoitukseksi. Kukaan tuskin tietää mitä firma edes tekee ja vielä vähemmän viimeisten kehitysten jälkeen, en tiedä minäkään. Yritin myydä kun se kävi yli kolmenkympin, mutta kukaan ei ostanut joten se nyt sai jäädä. Pahin tappio tuli Sandstormista, jotain 30 % ja sitä oli salkussa ihan liikaa.

Viimeisimmän päivityksen jälkeen joskus elokuussa ostelin British American Tobaccoa, Albertsonssia ja National Beveragea, kaikkia vaan siksi kun oli niin halpaa. BTI lähti joulukuussa suunnilleen nollatuotolla, muut ovat vielä salkussa ihan suotuisasti kehittyen. Näistä tällä hetkellä voisin ehkä hankkia lisää FIZZiä ja veikkaan että BTI:stä saisi pitkälle tulevaisuuteen matalaa kaksinumeroista vuosituottoa pienellä volatiliteetilla. ACIsta en tiedä mutta ei se ainakaan kalliilta näytä.

CD-projektin kanssa kävi perinteisesti niin että vuosien rallin jälkeen onnistuin ostamaan sitä melkein huipuilta, Cyberpunkin julkaisupäivänä möin nollatuotolla. Olisi tietysti pitänyt pysyä alkuperäisessä suunnitelmassa ja myydä ennen julkaisua kun kaikenlaisia punaliput liehuivat, mutta kun ensimmäiset arvostelut olivat niin hyviä niin enpä pysynyt.

Vuosikymmenen kasvuosakevouhotuksen jälkeen jouduin itsekin kalibroimaan alkometria vähän siihen suuntaan ja marraskuussa hankin Etsyä ja hiljattain puolet Aspiresta vaihtui Evolutioniin, jota oli pienesti jo ennestään. Pari viikkoa sitten ostin lisäksi Logitechia, jossa on mukavasti laatua ja kasvua. Ja lisäksi hankin paria pikkufirmaa, jotka jäävät vielä arvoitukseksi.

Kultia aloin vaihtamaan Bitcoiniin sen uusien huippujen jälkeen ja olen ostellut sitä lisää aina niinä päivinä kun on tullut uusi kurssihuippu. Ja Ethereumia samalla mutta vähemmän. Ja träkkereiden kautta lähinnä. Joitain päiviä sitten oli jo euromääräistä plussaa melkein koko viime vuoden verran mutta nythän tuo vähän rojahti.

Edelleen uskon että markkinoilla on menossa kaikkien aikojen kupla, ja sijoittamisen ja treidaamisen suosio vain jatkaa kasvuaan. Suunnilleen kaikkia puhkemisia on kuitekin edeltänyt rahapolitiikan kiristyminen, josta ei vielä ole mitään merkkejä. Siispä tällä hetkellä sijoitusaste on noin sata, ja seurailen keskuspankkien toimia.

Näytä koko viesti
Pörssijumala - 29.12.2020 09.04

Elossa ollaan. Olen ollut aikeissa päivitellä tilannetta mutta en ole saanut aikaiseksi ja ajattelin että parin päivän päästä kirjoitan isomman vuosikatsauksen.

Käytän itse Degiroa, ja se on ollut hyvin toimiva ratkaisu.

En nyt keksi mitään yleisiä vinkkejä Puolaan sijoittamisesta, samanlailla se toimii kuin muuallakin. Livechattia omistan edelleen, CD-projekti meni myyntiin, ja sitten on kahta muuta Puola-osaketta joita ehkä avaan myöhemmin. 

 

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 4.11.2020 01.29

En ole tähän kisaan aiemmin osallistunut, ja ajattelin aamulla herätessä että peli on selvä kun Trumpin kerroin oli 1.4. Seurailin sitten keskustelua aamupäivän samalla kertoimia tuijotellen ja kun käänne tapahtui niin laitoin puoli prosenttia omaisuudestani Bidenille kertoimella 1.8. Ajattelin että jos tappio tulee niin varmaankin saan viihdettä koko rahan edestä. Tällä hetkellä näyttää kyllä ihan hyvältä.

Näytä koko viesti
Day traderin tärkeät kysymykset - 14.9.2020 11.12

Pörssijumala kirjoitti:

6. Nordnetista on ihan hyvä aloittaa jos haluat käydä kauppaa Helsinkin pörssissä. Jos on tarkoitus käydä paljon kauppaa USA:ssa niin Interactive Brokers taitaa olla järkevin. Degiro on myös hyvä vaihtoehto, siellä on ainakin Helsinki, NYSE ja Nasdaq reaaliaikaisena ilmaiseksi.

.

Hups unohtui että suomalaisia osakkeita ei ole Degirosta enää pariin kuukauteen saanut.

Näytä koko viesti
Day traderin tärkeät kysymykset - 14.9.2020 09.10

1. Pörsseissä ei ole käytännössä viivettä, mutta moni välittäjä näyttää kurssit viivästettyinä. Tuo milloin päivitykset menee poikki riippuu siitä mistä kursseja katselet. Oletko varma ettet ole katsellut reaaliaikaisia kursseja?

2. Välittäjät yleensä tarjoavat tiettyjen pörssien reaaliaikaiset kurssit vakiona, ja pientä korvausta vastaan saa reaaliaikaiset kurssit melkein mistä tahansa pörssistä. Nämä löytyy kyllä välittäjien hinnastoista.

3. Pörssissä ei ole käytännössä viivettä ja viive riippuu välittäjästä. Luulen että Helsingin pörssin hinnat ovat reaaliaikaiset kaikilla suomalaisilla välittäjillä.

4. Nordnetissa ei ole pohjoismaisten pörssien osalta viivettä, ja viidellä eurolla kuussa saa jenkkipörssit reaaliaikaisena. Pörssin ulkopuolisissa rahastoissa viive on päiviä, mutta pörssikaupoissa tuskin on internet-aikakaudella merkittävää viivettä koskaan ollut. Toimeksiantojen viiveet ovat varmaan jotain kymmenien millisekuntien luokkaa.

5. Ei ole käytännössä rajaa jos omin käsin puuhailet. En tiedä onko robottikaupassa jotain omia sääntöjä.

6. Nordnetista on ihan hyvä aloittaa jos haluat käydä kauppaa Helsinkin pörssissä. Jos on tarkoitus käydä paljon kauppaa USA:ssa niin Interactive Brokers taitaa olla järkevin. Degiro on myös hyvä vaihtoehto, siellä on ainakin Helsinki, NYSE ja Nasdaq reaaliaikaisena ilmaiseksi.

7. En tiedä mitä tarkoitat premarket indikaattoreilla. Jos meinaat futuureita niin ne antavat kyllä hyvin suuntaa, se miten paljon niihin voi "luottaa" on jotenkin väärästä näkökulmasta ajateltu kysymys.

Näytä koko viesti
Pörssijumala - 7.9.2020 05.33

Salkku on viime viikkoina ollut vähän matalapaineessa niin ei ole ollut intoa kirjoitella. Swedish Matchia rasitti ilmeisesti sääntelyhuolet, mutta kurssi näyttää nyt palautuvan aika hyvin. Kultarallikin taittui ja Sandstrom-ostos alkaa vaikuttaa kuluvan vuoden huonoimmalta sijoituspäätökseltä. Marimekot lähti reilulla kolmella kympillä.

Viime vuosien SaaS-buumista jäin kokonaan paitsi, ja tietysti jälkeenpäin katsottuna moni noista firmoista vaikutti ainakin pari vuotta sitten selkeältä voittajalta. Viime aikoina sentimentti on tuntunut olevan sellainen että näitä voi ostaa millä hinnalla tahansa kun liikevaihto kasvaa 50+ prosenttia vuosittain, ja arvostukset ovat aika optimistisia.

Pari mielekkäästi arvostettua SaaSsia olen kuitenkin löytänyt. Yksi näistä on puolalainen LiveChat, joka tekee nykyään joka paikassa näkyviä asiakaspalveluchatteja. Joku muukin tämän vihdoin löysi, ja kurssi on kohonnut jo vähän suolaiseksi. Otin kuitenkin viimeisen satsin vielä 98 slotilla. Firman liikevaihto on vain  n. 40 miljoonaa dollaria ja kasvaa 20-30 %:n vuosivauhtia. Se tekee voittoa ja maksaa osinkoakin, jonka voisi puolestani kyllä käyttää markkinointiin.

Otin myös huvikseni kuplahinnoiteltua CD Projektia. Tätä olen katsellut useamman vuoden ja yhtiö vaikutti kalliilta jo satasella. Hinta on nyt Cyberpunk-hypen siivittämänä jo päälle 400. Ajatus tässä on että kun pelin julkaisupäivä 19.11. alkaa lähestyä niin pian on alkamassa massiivinen mainoskampanja, joka lisää mielenkiintoa myös osaketta kohtaan. Tarkoitusena on myydä osakkeet juuri ennen julkaisua.

Näytä koko viesti
Pörssijumala - 12.8.2020 07.02

Eilen nähtiikin pieni korjausliike jalometalleissa. Hopeasertifikaatit sentään möin jo aiemmin ostoa seuraavana laskupäivänä minivoitolla, tietysti hinta kävi sen jälkeen melkein kolme kertaa korkeammalla. Sen sijaan kultaliitännäisiä on sen verran että en eilen halunnut salkkua edes vilkaista. Positiiviset ajurit ovat kuitenkin nähdäkseni vielä ennallaan.

Näytä koko viesti