EläkkeelleNeli…

+61
Liittynyt:
2.1.2016
Viestejä:
64

Moikka taas!

Lainaan nimimerkki Bingo53:n postausta: "Benjamin Grahamin "The Intelligent Investor" suositetuksia mukaillen sen, joka keskittyy ensisijaisesti omaan työhönsä eikä halua käyttää 8 tuntia päivässä kurssien jännittämiseen ja taustojen tutkimiseen kannattaa omistaa vähäkuluisia rahastoja. Tähän riittää kolme rahastoa ja viisain valinta on kerryttää niitä kuukausisäästämisellä.

Grahamin suositus 500 USD:n kuukausisäästölle on laittaa 300 yhteen US:n markkinoiden kaikki osakkeet sisältävään rahastoon, 100 ulkomaisia osakkeita sisältävään rahastoon ja 100 US bondeja sisältävään rahastoon. Näin varmistat, että omistat jokaisen arvopaperin tällä planeetella, joka on omistamisen arvoista."

Tunnistan itsessäni kaikki sijoituskirjallisuuden varoitusmerkit: seuraan markkinoita liikaa, en ymmärrä niitä, ostan FOMOssa ja myyn kun myyn. Tutkin viime vuosien ostoja ja myyntejä ja lähes poikkeuksetta olisi mennyt paljon paremmin jos olisin vaan ostanut enkä koskaan myynyt. Olen jo nelikymppinen joten tuo nimimerkki pitänee päivittää, mutta jääköön, ei minulla ole varsinaisesti edes halua eläkkeelle. Olen mielenkiintoisessa päivätyössä ja sen lisäksi opiskelen ja elän lapsiperhearkea, joten olen jo pitkään miettinyt miten vähentää metatyötä aivoilta ja todennäköisesti sijoittamisen "automatisoi ja unohda" olisi paitsi yksi tehokkaimpia, myös parhaita sijoituspäätöksiäni ikinä.

Muuten sijoittaisin Nordnetin kautta, mutta minulla on myös sellainen päähänpinttymä että siellä on liian helppo seurata salkkua ja myydä kun se on -5%. Haluan siis avata uudet tilit johonkin välittäjälle, missä välityspalkkiot ovat riittävän pieniä, myynneissä kestää päivän pari ja mihin voin automatisoidusti laittaa rahaa sivuun seuraavat x vuotta.

Avasin tilit seuraaville välittäjille, ja laitoin automaattisen tilisiirron palkkapäivänä:

Northcrypto 100€

Seligsson 400€

Miksi kryptovälittäjä? En halua että poika joskus Bitcoinin ylittäessä miljoona € kysyy että faija, miksi et ostanut kryptoja.

Eli tylsää automatisoitua kuukausisäästämistä passiivisiin osakerahastoihin. Mutta sitten tuli valinnan vaikeus. Miten jakaisitte kk-säästöt sillä ajatuksella, että kk-säästöt puksuttaisivat sinne sanotaan seuraavat 10 vuotta? Seligssonin passiivisia osakerahastoja katsoin täältä Passiiviset osakerahastot – Seligson ja Northcrypton valikoiman heidän sivuiltaan.

0
0
27.8.2022 - 08:35

EläkkeelleNeli…

OP
+61
Liittynyt:
2.1.2016
Viestejä:
64

Vai räjäyttäisittekö tämän idean kokonaan ja tekisitte jotain toisin? Jotta aloitus ei ole ihan passiivinen, ajattelin ehkä jotain tällaista: BTC 50€, ETH 50€, Pohjois-Amerikka indeksirahasto 200€, Eurooppa indeksirahasto 200€.

Näiden lisäksi on kaksi sijoitusasuntoa tuottamassa jokseenkin passiivista ja kassavirtapositiivista tuottoa ja jotain muita pieniä sijoituksia.

0
0
27.8.2022 - 11:47

varatonnit

+210
Liittynyt:
8.7.2021
Viestejä:
160
EläkkeelleNelikymppisenä kirjoitti:

Muuten sijoittaisin Nordnetin kautta, mutta minulla on myös sellainen päähänpinttymä että siellä on liian helppo seurata salkkua ja myydä kun se on -5%. Haluan siis avata uudet tilit johonkin välittäjälle, missä välityspalkkiot ovat riittävän pieniä, myynneissä kestää päivän pari ja mihin voin automatisoidusti laittaa rahaa sivuun seuraavat x vuotta.

Moikka vaan!

Onko se Seligsonille tai muullekaan välittäjälle kirjatuminen niin paljon hankalampaa, että estäisi salkun seuraamista ja hätäisiä myyntejä?. Itsekurin harjoittaminen voisi toimia paremmin, vaikka se ei välttämättä helppoa aina ole. Myös riittävän suuri käteiskassa auttaa sietämään markkinaheiluntaa, mutta siinä on riskinä, että rahat häviääkin kulutukseen. Vaihtoehtoisesti voisit antaa Nordnetin salasanan vaimolle piilotettavaksi ja tarkistaisitte tuloksen yhdessä esimerkiksi kerran vuodessa laugh

0
0
15.9.2022 - 10:43

EläkkeelleNeli…

OP
+61
Liittynyt:
2.1.2016
Viestejä:
64

Kiitos tonnit kommentista!

Mietin asiaa kaksi viikkoa ja näinhän se on, että vika peilissä tai päässä ei parane välittäjää vaihtamalla. Nordnet tarjosi ratkaisun inhoamaani varianssipitoisen historiadatan näkymiseen ja perustin uuden arvo-osuustilin nimellä "Kuukausisäästäminen".

Automatisoin siis säästämisen, tänään lähti käyttötilitä ensimmäiset automaattiset tilisiirrot.

Kuukausittain 400€ Nordnetin AOT:lle ja 100€ Northcryptoon. Tein molemmissa palveluissa kk-säästämisen siten, että Nordnet ostaa neljää Nordnetin indeksirahastoa 25% kutakin ja Northcrypto ostaa BTC ja ETH 50% kumpaakin automaattisesti.

Nordnetissä oli tätä kirjoittaessani "teknisiä häiriöitä", en muista mihin indekseihin laitoin säästämisen. Olisiko ollut USA ESG, Eurooppa ESG, Kehittyvät markkinat ESG ja Suomi ESG. En ihan täysin lukenut miten tuo ESG vaikuttaa indeksin sisältöön, mutta ei-ESG rahastoja ei näemmä ollut saatavilla.

Lapsille tein samanlaisen säästöautomaatin Nordnetiin (toki on säästetty syntymästä lähtien), en aio kuulua siihen joukkoon jotka lasten mennessä lukioon/amk itkevät koulukirjojen hinnoista tai että pitää ostaa läppäri tms. Mielestäni kun lapset on itse tehnyt, pitää olla jonkinlainen suunnitelma heidän lapsuuden turvaamiseksi, ja yksi osa tätä suunnitelmaa on säästää 10€/viikossa per lapsi. Vaikka työpaikka menisi tai tulisi muita ongelmia, voin sillä säästöllä hankkia lapsille koulukirjat, tukea mahdollisissa leirikouluissa tai läppärihankinnoissa ja myös tulevaisuudessa, kun lapset toivottavasti muuttavat omaan kotiin ihan järkevinä nuorina aikuisina, heidän ei tarvitse ostaa pyykkikonetta tai rahoittaa vuokravakuutta osamaksulla.

0
0
23.10.2022 - 10:38

EläkkeelleNeli…

OP
+61
Liittynyt:
2.1.2016
Viestejä:
64

Kuukauden sijoitusaktiviteetit:

1. Vilkaisin pankkitiliä, sieltä näytti lähteneen taas ~600 euroa suunnitelman mukaisesti

2. Vilkaisin Nordnetiä, rahasto-ostot näyttivät menevät automaattisesti suunnitelman mukaan

3. En vilkaissut Northcryptoa, koska lähettivät sähköpostilla ostokuittauksen

Kuukauden ärsytykset:

Sijoitus- ja asuntolainojen korot nousseet 6-10 kertaiseksi syksyn euriborin myötä. Ylimääräisiä vastikkeita ja vastikekorotuksia satelee.

Kuukauden posit:

Onneksi oli jätetty vähän puskuria käyttötilille, ärsytykset eivät aiheuta toimenpiteitä.

 

0
0