Olet täällä

Maailman tylsin sijoitusblogi - 15.9.2022 10.43

Kiitos tonnit kommentista!

Mietin asiaa kaksi viikkoa ja näinhän se on, että vika peilissä tai päässä ei parane välittäjää vaihtamalla. Nordnet tarjosi ratkaisun inhoamaani varianssipitoisen historiadatan näkymiseen ja perustin uuden arvo-osuustilin nimellä "Kuukausisäästäminen".

Automatisoin siis säästämisen, tänään lähti käyttötilitä ensimmäiset automaattiset tilisiirrot.

Kuukausittain 400€ Nordnetin AOT:lle ja 100€ Northcryptoon. Tein molemmissa palveluissa kk-säästämisen siten, että Nordnet ostaa neljää Nordnetin indeksirahastoa 25% kutakin ja Northcrypto ostaa BTC ja ETH 50% kumpaakin automaattisesti.

Nordnetissä oli tätä kirjoittaessani "teknisiä häiriöitä", en muista mihin indekseihin laitoin säästämisen. Olisiko ollut USA ESG, Eurooppa ESG, Kehittyvät markkinat ESG ja Suomi ESG. En ihan täysin lukenut miten tuo ESG vaikuttaa indeksin sisältöön, mutta ei-ESG rahastoja ei näemmä ollut saatavilla.

Lapsille tein samanlaisen säästöautomaatin Nordnetiin (toki on säästetty syntymästä lähtien), en aio kuulua siihen joukkoon jotka lasten mennessä lukioon/amk itkevät koulukirjojen hinnoista tai että pitää ostaa läppäri tms. Mielestäni kun lapset on itse tehnyt, pitää olla jonkinlainen suunnitelma heidän lapsuuden turvaamiseksi, ja yksi osa tätä suunnitelmaa on säästää 10€/viikossa per lapsi. Vaikka työpaikka menisi tai tulisi muita ongelmia, voin sillä säästöllä hankkia lapsille koulukirjat, tukea mahdollisissa leirikouluissa tai läppärihankinnoissa ja myös tulevaisuudessa, kun lapset toivottavasti muuttavat omaan kotiin ihan järkevinä nuorina aikuisina, heidän ei tarvitse ostaa pyykkikonetta tai rahoittaa vuokravakuutta osamaksulla.

Näytä koko viesti
Maailman tylsin sijoitusblogi - 27.8.2022 08.35

Vai räjäyttäisittekö tämän idean kokonaan ja tekisitte jotain toisin? Jotta aloitus ei ole ihan passiivinen, ajattelin ehkä jotain tällaista: BTC 50€, ETH 50€, Pohjois-Amerikka indeksirahasto 200€, Eurooppa indeksirahasto 200€.

Näiden lisäksi on kaksi sijoitusasuntoa tuottamassa jokseenkin passiivista ja kassavirtapositiivista tuottoa ja jotain muita pieniä sijoituksia.

Näytä koko viesti
Sijoitusasunnon myynti isolla tappiolla - mitä huomioitava - 26.7.2022 07.52

Tinggeli kirjoitti:

Suosittelen kuuntelemaan Rahapodin jakson "Asuntosijoittaminen haltuun feat. Harri Huru | #rahapodi 214"

https://www.youtube.com/watch?v=fb2NkerAEdg

Tuossa pod:issa olevia asioita mihin voisit kiinnittää huomiota:

  • Tuliko kaikki vähennettävät kulut vasta vuokrasopimuksen allekirjoituksen jälkeen?
  • Kuinka saat irroitettua oman rahoitusosuuden  (30% ?) tästä asunnosta ja käyttää sen uusiin projekteihin. Asunto jää sitten itse lyhentämään lainaasa.

Kiitos, Hurun omia podeja onkin tullut kuunneltua (ja tietysti rahapodeja). Olisipa tällaisia ollut enemmän 10 vuotta sitten! Kaikki vähennettävät kulut tulivat vuokrasopimuksen allekirjoituksen jälkeen tai vuokrasopimusten välissä.

Piiparinen kirjoitti:

Yhtiölainat oli tuloutettu, niin ei lisätä hankintamenoon. Olet niitä jo saanut vähentää pääomaverotuksessa ja loput lainaosuudet jäisi myydessä uuden omistajan eduksi.

Sama mielestäni itsemaksetussa pintaremontissa, jos tehty vuokra-aikana vähennetään vuokratuloista, jos ennen niin saa varmaankin lisätä hankintamenoon.

Jaahas, niinhän se olikin että olen ne kaikki kertaalleen vähentänyt vuokratuloista, eli ei lisätä myyntihinnan päälle. Kiitos kommenteista!

Eli:

Maksettu kauppahinta 82.500 €

+ varainsiirtovero n. 1.700 €

- arvioitu myyntihinta kun velkaosuus vähennetään n. 50.000 €

= myyntitappio n. 34.000 €

Pitää vielä kysäistä paljonko asunnossa on yhtiölainaa jäljellä, viimeksi tarkistin sen joskus 2018-2019 tienoilla.

Näytä koko viesti
Selvityspyyntö verottajalta CDF-kauppoihin liittyen, kakka tuulettimessa - 25.7.2022 09.25

petteri kirjoitti:

Selvittelin vähän CFD-kauppojen regulaatiota.

...

Minun näkemykseni mukaan jos on saanut CFD-mätkyjä niistä ehkä kannattaisi valittaa, pitkälti vakiomuotoiset CFD:t ovat kuitenkin  tavanomaisia sijoitustuotteita ja kaupankäyntiä CFD-tuotteilla valvoo ainakin Iso-Britanniassa Financial Conduct authority.(FCA). Toki CFD-kaupoista valittamisessa lienee haasteena riittävän perustellun valituksen tekeminen.

Sinänsä koko verotuskäsittelyasia on aika sotkuinen kuten KVL 2021/1 päätöksen perusteluistakin voi lukea. Itse näkisin kuitenkin, että CFD-verotuasiassa on mahdollisuuksia verotuskäytännön muutokseen valittamalla, varsinkin kun verotuskäytäntöä luovutustappioiden kohdalla US johdannaisten (KVL 2021/1) ja virtuaalivaluuttakaupan osalta on viime aikoina muutettu.   

Kiitos petterille asian selvittämisestä. Onhan tämä tappiollisten CFD-kauppojen verottaminen älytöntä ja epäoikeudenmukaista. Verotuspäätösten muutoksenhakuaika on pääsääntöisesti kolme vuotta, ja oma päätökseni vuoden 2018 CFD-kaupoista sain 17.4.2020 eli vielä on hyvin aikaa kirjoittaa verovalitus. Aion tehdä valituksen, kirjoitan sen jossain välissä ja postaan sen ensin tänne Sijoitustietoon kommentoitavaksi. Varmaan hyvä tehdä kerralla mahdollisimman kattava, perusteltu ja asiallinen kirje. Vai kannattaisiko kääntyä suoraan lakimiehen puoleen? Oman intressini ovat suhteellisen pienet, noin 6 k€ total, enkä nyt suoranaisesti usko että asia muuttuisi, mutta voin ainakin itselleni sanoa että tein parhaani.

https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/48312/verovalit...

Näytä koko viesti
Selvityspyyntö verottajalta CDF-kauppoihin liittyen, kakka tuulettimessa - 14.2.2022 03.56

Tämän ketjun alussa kuvattu CFD-kokeilu jäi suhteellisen kalliiseen muistutukseen verottajalta ja nyt tuo lisävero poikineen alkaa olla makseltu valtiolle. Paljon muitakin oppeja on saatu matkalla.

Tuli vastaan tällainen ennakkopäätös, eli https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ennakkoratkaisut/94343/kvl001...

Aiemmin https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ennakkoratkaisut/52858/kvl080... mukaan (hakemuksessa kuvattu) CFD-sopimus ei ollut tuloverolain 50 §:n 3 momentin 1 tai 2 kohdassa tarkoitettu vakioitu optio tai termiini tai niihin rinnastettava johdannaissopimus, eli voitot kyllä verotettiin mutta tappioita ei saa vähentää voitoista.

Nyt tappiot voisikin samaan tuloverolain 50 §:n 3 momentin 1 kohdan ("sellaisen johdannaissopimuksen raukeaminen tai siitä aiheutunut tappio, jolla käydään kauppaa kaupankäynnistä rahoitusvälineillä annetussa laissa tarkoitetulla säännellyllä markkinalla") uuden tulkinnan mukaan jossain tapauksissa vähentää voitoista, eli ns. kaupunkilaisjärjen mukainen tulkinta.

Osaako Sijoitustiedon raati arvioida koskeeko uusi ennakkoratkaisu myös CFD-tuotteita ja onko pienimpiäkään oddseja lähteä kyseenalaistamaan vanhaa tulkintaa (tuskin)?

Näytä koko viesti
Citycon - 18.11.2021 11.37

Scott Ball, CEO Citycon. Scott Ball, poker player. Noh, ehkä luin Akin viestin liian kirjaimellisesti, menin retkuun ja mansplainasin itsestääselvyyttä frown

Näytä koko viesti
Selvityspyyntö verottajalta CDF-kauppoihin liittyen, kakka tuulettimessa - 27.1.2021 08.28

Räbä kirjoitti:

Moi!

Saisiko kysyä että miten hoidat nämä CFD-kaupat kirjanpidossa? :) Olen etsinyt ja etsinyt mutta en ole löytänyt mitään selkeitä ohjeita.

Kiitos/Tack på förhand!

En siis enää tee CFD-kauppoja, mutta sivustojen omalla vuosiraportilla (ollut profit/loss nimellä) ilmoitus verottajalle tämännäköiseen lappuun:

OmaVerossakin voi ilmoitella https://www.vero.fi/tietoa-verohallinnosta/yhteystiedot-ja-asiointi/lomakkeet/kuvaus/50b-p%C3%A4%C3%A4omatulot-ja-niist%C3%A4-teht%C3%A4v%C3%A4t-v%C3%A4hennykset/ mutta minusta tuo paperilappu on selkeämpi.

Näytä koko viesti
Seuraan viisaampia ja säästän siinä sivussa - 3.8.2020 10.12

Verojen maksuhaaste -1 395 € / -4 809 €

1) Kieltäydyin eräästä palkkiosta, verottaja -120€ / itselle -180€ (palkkiosta ei käsittääkseni menisi työeläke- eikä sairausvakuutusmaksuja)

2) Otin neljä palkatonta vapaapäivää töistä, verottaja -560 € / itselle -598 €

3) Lomarahoista kaksi viikkoa vapaana, verottaja -715 € / itselle -763 €

Palkka on noussut tämän vuoden aikana 10 % joten tämä maksuhaaste vähän lässähtää mutta ollaan tyytyväisiä siihen mitä saadaan.

Näytä koko viesti
Seuraan viisaampia ja säästän siinä sivussa - 1.8.2020 09.36

Automatisoin sijoitukseni

Lainamäärän ja kulujen vähennysprojekti etenee. Yhden lainan korko puolittui pankkia vaihtamalla, vuokratontin ostosta käydään neuvotteluja ja harkitsen vuokra-asunnon myyntiä. Näistä kaksi ensimmäistä ovat no-brainereita, mutta viimeistä pitää vielä miettiä.

Asunnosta ei saa varmuudella edes sinne työnnettyjä rahoja takaisin, mutta taloyhtiössä on tehty isot remontit, rahoitusvastike on tuloutettu, muista sijoituksista tulleita tappioita saisi vähentää vuokratuloista ja nettovuokratuotto olisi noin 300 €/kk. Kysyn vielä pankilta pienempää lyhennyserää - tilannehan olisi aika hyvä jos vuokralla voisi maksaa lyhennyksen, vastikkeet ja muut kulut. Nyt tilanne on se että laitan 400€ omaa rahaa kuukaudessa vuokratulon päälle lainanlyhennykseen. Laina kyllä lyhenee mutta rahalle voisi olla muutakin käyttöä nyt lapsiperheessä.

Mutta se automatisointi?

Innostun liian helposti uusista "get rich quick" skenaarioista, olen vaan toistuvasti innostunut kuplan huipulla. Olen seurannut kevään/kesän aikana useita sijoitussivuja ja Twitteriä liikaa ja ei siitä kyllä tässä tilanteessa ole lisäarvoa.

Minulla on ollut vuoden alusta yksi automatisoitu säästäminen eli osallistuin osakesäästöohjelmaan työpaikkani kautta ja se on varmuudella isoin +EV sijoitus mitä olen tähän mennessä tehnyt. Kun tuo summa on melko vaivattomasti ja huomaamatta lähtenyt palkkapussista joka kuukausi, olisi yllämainitun lainamäärän vähennysprojektin lisäksi tarkoitus automatisoida säästämistä lisää.

Nordnet julkaisi uusia indeksirahastoja, ja laitoin päivän nettopalkkaa vastaavan summan menemään tilisiirtona Nordnetin tilille joka palkkapäivänä, ja Nordnetistä Indeksirahasto Maailmaan kk-säästämisen palkkapäivää seuraavana päivänä.

Syksyllä on tulossa runsaasti uutta ajanmenoa, joten olkoon tämä nyt yksi, tässäkin blogissa jo minulle suositeltu toimenpide ajan ja aivokapasiteetin vapauttamiseen tärkeämpiin.

Näytä koko viesti
Seuraan viisaampia ja säästän siinä sivussa - 31.3.2020 09.02

Helmikuu 2020

Ansio- ja vuokratuloja 4.374€. Menot -4.001€. Kävimme risteilyllä ja vaateostoksiin meni joitakin satasia.

Maaliskuu 2020

Ansio- ja vuokratuloja 3.827€. Menot -4.552€. Perus lapsiperheen kuukausi, tai ei ihan perus lapinmatkailuineen ja muutaman vuosimaksun maksoin myös (parturi, auton ajoneuvovero, vakuutuksia).

Huhtikuussa tulee maksettavaksi kahden auton kulut päällekkäin, sitten liikkumisen kulut vähenevät merkittävästi. Päiväkoti ei laskuta kun lapset ovat olleet kotona, sieltäkin säästöä parin mukulan täydet kuukausimaksut (mieluummin maksaisin kun pitäisin näitä ihania naperoita kotona nahistelemassa).

Näytä koko viesti