Olet täällä

It's a Process

28.12.2020, 18:39
#1
Käyttäjän KPV kuva
OP
+23
Liittynyt:
16.3.2020, 09:33
Viestejä:
19

Sijoitustietoa on tullut lurkattua jo vuosia, mutta jotenkin keskusteluun osallistuminen on tuntunut ylitsepääsemättömältä. Koronakriisin ensikahinoissa sain kuitenkin aikaiseksi rekisteröityä tänne ja nyt olisi tarkoitus oman elämänhallinnan ja sijoitustoiminnan organisoimiseksi aloitella blogia. Toimii toivottavasti samalla päiväkirjana, josta voin katsella miten osuvasti tai typerästi on joskus ajatellutkaan. Blogi julkaistu jo joulukuussa niin ei voi pitää uudenvuoden lupauksena!

Minä

Kirjoittaja on reilu parikymppinen lähiöissä ja maaseudulla kasvanut keskiluokkaisen eroperheen esikoispoika, joka päätyi Helsinkiin rahoitusalalle lähinnä sattuman kautta. Lukiossa kun ei oikein mikään kiinnostanut ja kaveritkin haki kauppikseen. Muodollinen koulutus siis vastavalmistunut KTM ja melkein valmis DI.

Töissä tällä hetkellä rahoitusalalla ja asun vuokralla Helsingissä, mutta tarkoituksena olisi ostaa omaa asunto lähiaikoina. Tästä prosessista varmaankin muutama kirjoitus tulossa. Toinen ei pörssiin liittyvä aihe tulee varmaankin olemaan rakas kuntosaliharrastus. Päivät kuluvat siis pitkälti koneella, töissä, kuntosalilla ja dippaa viimeistellessä.

Miksi nyt

Priimusmoottorina tälle blogin aloittamiselle on jonkin asteinen elämänhallinnan puute ja/tai masennus, jonka seurauksena varsinkin nyt tänä vuonna 2020 rahankäyttö ja sijoituspäätökset ovat olleet todella impulsiivisia. Tehty siis hetken mielijohteesta ties mitä mielihyvähankintoja ja käyty kauppaa fiilispohjalta.

Toisaalta tuntuu myös, että tämä koronavuosi on iskenyt vahvasti yleiseen jaksamiseen, tekemiseen ja sosiaalisiin suhteisiin. Säännöllinen kirjoittelu ja reflektointi auttanee myös itseä hyväksymään tilanteen ja mahdollisesti kehittämään sitä.

Lähtötilanne

Osakesalkku, OPO 40 000€, vipu 0%

Uudehko sijoitusasunto 1, OPO 50 000€, vipu 50%

Uudehko sijoitusasunto 2, OPO 50 000€, vipu 50%

0.05 BTC,  n. 1000€

Nettotulot: €3500/kk (+ bonukset, joita en budjetoi)

Elämisen kulut (minimi): €1400/kk, kaikkeen turhaan saattaa mennä lisää tonnikin kuussa.

Opintolaina 30 000€

Asunnoista en tule todennäköisesti kirjoittamaan. Ne ovat core sijainneilla olevia caseja, joiden yield on n. 5%. Ei siis ole juurikaan tarinaa kerrottavaksi. Myös suorien sijoitustarkoituksessa ostettujen asunto-osakkeiden paino on nyt selvästi täynnä. Näitä olen myös mahdollisesti myymässä ja siirtämässä rahoja pörssiin, kun oman asunnon osto tulee ajankohtaiseksi.

Sijoitustyyli

Sijoitustyylini on hyvin kaikkiruokainen, vaikka perusluonteeltani ja elämänkatsomukseltani olen arvosijoittaja. Täydellisessä maailmassa kaikki osakkeeni olisivat hyviä kassavirtayhtiöitä kohtuullisella arvostustasolla ja n. 50% vivulla. Tällaisia osakkeita saa myös mielellään ehdottaa blogiin! Kassavirtojen arvostaminen näkyy myös merkittävänä kiinteistösijoitusten ylipainona.

Koska emme kuitenkaan elä täydellisessä maailmassa, niin olen vähän pakotettuna joutunut kaikkiruokaiseksi ja salkussa on myös turnaround ja growth keissiä. Yritän pitää salkussani maksimissaan n. 10 osaketta, jotta kerkeän ja ylipäätään jaksan seurata kaikkia. Olen kuitenkin aina avoinna kaikille hyville ideoille, ja sen takia päivittäin tulee luettua mm. Inderesin analyysiä & foorumia, Sijoitustietoa ja Seeking Alphaa.

En itse tee minkäänlaista stock screeningiä ja määrittelenkin osakepoimintani sofistikoituneeksi peesaamiseksi. Tällä tarkoitan sitä, että jos joku nostaa esiin hyvän keissin ja argumentoi sen hyvin, niin perehdyn caseen tarkemmin ja panostan siihen.

Näitä caseja on löytynyt nykyiseen salkkuun:

 • Evolution Gaming Group AB (Inderes foorumilta poimittu kasvutarina)
 • Smart Eye AB (Jens blogista & Inderes foorumilta poimittu kasvutarina)
 • United Natural Foods Inc (Seeking Alphasta poimittu käännetarina)
 • Useampi REIT sijoitus (Seeking Alphasta poimitut value playt)

Nordnetissa on vielä €60 000 limiittiä auki ja palkka tulee tilille joka kuukausi. Nämä pitäisi allokoida vielä jotenkin ja lainan euromääräisyyden takia kohteidenkin tulisi olla euroissa noteerattuja. Ideoita, jotka eivät ole vielä kääntyneet teoiksi:

 • Bittium (Mikko Mäkisen 7.10.2020 kolumnissaan esiin nostama potentiaalinen kasvutarina)
 • Fortum (Inderesin Juha Kinnusen hyvin argumentoima leveroitu kassavirta case)
 • Sampo (Inderesin Sauli Vilenin hyvin argumentoima leveroitu kassavirta case)
 • Kamux (Jens blogi & Inderes hehkuttama kasvutarina, arvostus ja kilpailuetujen puute pelottaa)
 • OmaSP (Inderesin esiin nostama kasvutarina, tässä pelottavat korkea antolainakorkotaso ja epäsuora kiinteistömarkkinariskin kantaminen. Varainhoidon reaalioptioarvo voisi toisaalta kompensoida nykyisen korkean antolainakorkotason.)

Blogin tavoitteet

Blogin ensisijainen tavoite on saada omaa elämää organisoidummaksi, reflektoida omalle kohdalle sattuneita tapahtumia sekä niiden vaikutuksia, ja päästä tätä kautta ylituottoon pörssissä (vertailuindeksit OMXH GI ja S&P500). Historiallisesti (5 vuotta) tämä on onnistunut ja elinkaarelta ollaan edellä. Tämä vuosi on kyllä ollut heikko (YTD 10%), mikä johtuu puhtaasti impulsiivisesta käytöksestä eikä niinkään huonoista ideoista. Tunnistetaan ongelma ja yritetään korjata se. Tuntuu kyllä melko absurdilta puhua 10% YTD  tuotosta heikkona, mutta oi aikoja oi tapoja.

Tavoitteena on myös saada henkilökohtaiset kassavirrat tasapainoon, ja saada enemmän säästettyä salkkuun. Tämä kun on ns. euro eurosta riskitöntä tuottoa. Tavoitteena on myös vähentää impulsiivisia päätöksiä dokumentoimalla ja perustelemalla kaikki kaupat tähän blogiin.

Blogissa tullaan siis seuraamaan omia osakesijoituksia ja niiden kehittymistä. Arvostan mahdollisimman brutaalia rehellisyyttä, ja toivonkin, että mahdolliset lukijat sanovat suoraan, jos jokin ajatukseni on typerä tai huonosti perusteltu.

Tavoitteena on myös julkaista n. kerran kuukaudessa yhteenveto siitä miten kulunut kuukausi on mennyt, tuliko tuhlattua tyhmyyksiin ja esitellä osakeideoita tai käydä läpi nykyisiä omistuksia ja finansseja yleisesti. Blogi on siis ensisijaisesti itseäni varten, mutta jos se tuo iloa jonkun muunkin elämään niin yhteiskunnallinen rajahyötyhän on silloin suurempi kuin yksityinen rajahyöty ja tämähän on erittäin suotavaa toimintaa.

Tiivistelmä

Nuorella ekonomilla elämänhallintataidot olleet viimeajat vähän hukassa. Uskoo ottavansa itseään niskasta kiinni ja voivansa lyödä S&P500 & OMXH GI indeksit. Jos ei pysty, siirtyy indeksisijoittajaksi.

Blogissa tullaan käsittelemään ensisijaisesti oman elämän finansseja ja sijoituksia sekä toissijaisesti harrastuksia ja yleistä elämänlaatua. Raportointi näistä pyritään tekemään mahdollisimman läpinäkyväksi, jotta blogista saataisiin elämänmakuinen ja se toimisi myös itselle mahdollisimman hyvänä päiväkirjana.

Tavoitteena sijoittamisessa ei ole taloudellinen riippumattomuus tai mikään muu elämää suurempi tavoite. Pyrkimyksenä on nauttia matkasta ja kehittää itseään rakkaudesta lajiin, vaikka laji ei aina rakastaisi takaisin.

4
+1
0
-1
4
0
28.12.2020, 19:24
Käyttäjän KPV kuva
OP
+23
Liittynyt:
16.3.2020, 09:33
Viestejä:
19

Sijoituscase 1 – REIT

Aloituspostauksessa kerroin hieman itsestäni sekä sijoituksistani. Käsittelen tässä postauksessa salkkuni suurinta teemaa, eli REIT sijoituksia, jotta alun intron lisäksi päästäisiin suoraan asiaan. En vielä tässä postauksessa mene yhtiökohtaiseen analyysiin vaan erittelen omistukseni ja yleiset linjat niiden takana.

Mikä REIT

Real Estate Investment Trust (’REIT’) on pääsääntöisesti yhtiö, joka omistaa kiinteistöjä (on olemassa myös kiinteistörahoitukseen erikoistuneita REIT yhtiöitä sekä muita kiinteistömarkkinoilla toimivia yhtiöitä, joilla on REIT status). REIT yhtiömuodon etu verotehokas varojenjako, mikä käytännössä tarkoittaa yhtiön tuloverovapautta, mikäli se jakaa vähintään 90% verotettavasta tuloksestaan osinkoina. Tällä tavoin vältetään kaksinkertainen verotus, joka normaalissa kiinteistösijoitusyhtiössä ilmenee siten, että ensin verotetaan yhtiötä ja sitten omistajaa. Huomionarvoista kuitenkin on se, että Suomessa REIT osinkoja verotetaan täysimääräisesti, eikä huojennetusti kuten muita listayhtiöiltä saatavia osinkoja. Listatut REITit ovat hyvin yhdysvaltalainen ilmiö, ja Suomen päälistalta näistä on nähty ainoastaan Orava, joka päätyikin vaihtamaan yhtiömuotoaan.

Mitä omistan

Olen sijoittanut suurella painolla kahteen equity REIT kategoriaan:

 1. Industrial REIT (logistiikkaa, varastoja, tuotantotilaa jne)
 2. Class A Mall REIT (hyvällä sijainnilla olevat laadukkaat ostoskeskukset)

Industrial REITeissä teemani on hyvin yksinkertaisesti ottaa ulos leveroitua kassavirtaa ja omistaa ns. arvonnousu optio. Class A Mall REITit ovat puolestaan spekulatiivisempia ja sisältävät suuremman option arvonnousulle (ja laskulle).

Industrial REIT sijoituksiani ovat:

 1. STAG Industrial, Inc (STAG)
 2. STORE Capital Corporation (STOR)
 3. W. P. Carey Inc (WPC)

Class A Mall Reit sijoituksia puolestaan:

 1. Simon Property Group, Inc (SPG)
 2. The Macerich Company (MAC)

Alla yhteenvetotaulukko omistuksista:

YTD tuottojen osalta etenkin class A REIT ovat ottaneet kovaa osumaa, industrialit huomattavasti vähemmän. Huomautan myös tässä välissä, että MAC on hyvin spekulatiivinen ja korkean riskin play sillä yhtiöllä on huomattavasti velkaa ja position ottaminen tarkoittaa melkoista kontraamista 70% short interestiä vastaan. Mahdollisuudet polttaa näpit ovat siis melkoiset. Kuitenkin myös short squeeze on mahdollinen jos talouden normalisoitumiseen asti selvitään.

Miksi REIT

Uskon, että REIT sijoitukset tuottavat vakaata kassavirtaa ja sisältävät option arvonnousulle. Kassavirta tulee yhtiöiden ydinliiketoiminnoista, eli tilan vuokraamisesta loppukäyttäjille. Olen tehnyt REIT sijoitukseni loppuvuonna 2020, eli missannut pahimmat pohjat. Omistamani REIT yhtiöt eivät kuitenkaan ole vielä palanneet 31.12.2019 tasolle.

Uskoakseni nykyiset kurssitasot ovat edullisia ja sisältävät option markkinahinnan nousulle ja osinkojen kasvulle mikäli seuraavat oletukset toteutuvat:

 1. Maailma (USA) normalisoituu kohti vuoden 2021 loppua ja ihmisten taloudellinen ja sosiaalinen aktiviteetti palaa normaaliksi, tai lähelle normaalia. Tämä tukee kassavirran kehitystä ja puhtaasti fundamentteihin kuten osingonjakoon perustuvia tuottoja. Uskon etenkin Class A REITtien voittavan tässä maailmassa.
   
 2. Yield-spreadit normalisoituvat. Alempi yield johtaa korkeampaan markkinahintaan. Tämä näkyisi arvonnousuna. Alla kuva yield-spreadeistä. Vastaavaa on nähty viimeksi finanssikriisin aikoihin, ja sen jälkeen REITit performoivat erinomaisesti.

Uskon, että Euroopan kiinteistömarkkinan tavoin nollakorkoympäristö tuo mukanaan laskevat kiinteistöjen tuottovaateet, mikä johtaisi toteutuessaan nykyisten, etenkin korkealaatuisten, kiinteistöjen hinnannousuun.

Rent collection ratet ovat jo nyt marras-joulukuuta kohden lähennelleet normaalia tasoa ollen omistamieni yhtiöiden kohdalla n. 90%.

Uskon talouden normalisoitumisen tukevan erityisesti korkealaatuisten ostoskeskusten fundamentteja. Toinen mahdollinen ajuri juuri ’Class A’ ostoskeskuksille on median luukuttama ecommercen tulo ja retailin kuolema. Jos heikompi tasoiset ostoskeskukset kuolevat pois, ohjautunee ainakin osa kävijöistä parempiin ostoskeskuksiin. Lisäksi omnichannel strategiat edellyttävät läsnäoloa myös fyysisesti.

Pidän näistä sijoituksistani kauppakeskus caseja kuitenkin huomattavasti riskisempinä kuin Industrial REIT caseja. Uskon REIT sektorin kuitenkin kokonaisuutena olevan aliarvostettu, ja siksi haluan olla tarinassa omalla rahallani mukana. Muita mielenkiintoisia mahdollisuuksia ovat Office (toimisto) REITit, mikäli haluaa betsata etätyötrendiä vastaan.

Tämä ei ole sijoitussuositus.

1
+1
0
-1
1
0
28.12.2020, 21:01
0
Liittynyt:
7.4.2020, 12:37
Viestejä:
2

Todella mielenkiintoinen blogi. Lähinnä kun luulin sen kertovan itsestäni. Ilman tota insinööriosuutta ja hieman eriävillä omistuksilla. Tsemppiä markkinaan!

0
+1
0
-1
0
0
28.12.2020, 21:26
Käyttäjän KPV kuva
OP
+23
Liittynyt:
16.3.2020, 09:33
Viestejä:
19

Kouluhurmaaja kirjoitti:

Todella mielenkiintoinen blogi. Lähinnä kun luulin sen kertovan itsestäni. Ilman tota insinööriosuutta ja hieman eriävillä omistuksilla. Tsemppiä markkinaan!

 

Kiitos!

Luulen, että elämäänsä  kyllästyneet ekonomit ei ole kovin katoava luonnonvara. Onneksi näistä harrastuksista jaksaa vielä ammentaa!

0
+1
0
-1
0
0
30.12.2020, 14:46
Käyttäjän KPV kuva
OP
+23
Liittynyt:
16.3.2020, 09:33
Viestejä:
19

29.12. Ostot ja tiivistetyt muistiinpanot:

Tammirallia ennakoiden ja limiittiä avauksessa ennakoidusti allokoiden seuraavat ostot:

Sampo 120 osaketta @34,67

Kestävä 5-6% osinkotuotto 0,99% -2,49% rahan hinnalla tuntuu solid >= 10% IRR caselta. Optio myös kertoimien venymisestä jos Nordeasta irtaudutaan ja päästään moniyhtiöalennuksesta. Toisaalta Nordean laivan orastava kääntyminen tukee fundamenttien kehitystä.  Tulos- ja tasepohjaiset arvostukset myös tällä hetkellä alle 5 vuoden keskiarvon.

Pitkään holdiin ja myyntiin jos arvostuskertoimet venyvät reilusti yli normaalin tason.

Fortum 220 osaketta @19,825

Inderes WACC 6,0% ja equityn kustannus 7,9%. Oman pääoman arvo 23,0 euroa.
Uniper case etenee, ja 5-6% kestävä osinkotuotto 0,99% -2,49% rahan hinnalla tuntuu solid >= 10% IRR caselta. Optio myös kertoimien venymisestä nollakorko ympäristössä.

Pitkään holdiin ja myyntiin jos hinta lähestyy equity valuen tuntumaan ilman, että alaa kollektiivisesti aletaan arvostamaan laveammilla kertoimilla.

Kamux 300 osaketta @13,48

Aloituksessa mainitsin, että kilpailuetujen puute ja arvostustaso pelottavat. Pelottavat edelleen, mutta toistaiseksi case etenee kasvutarinan mukaisesti ja uusien autojen kaupan jäähdyttely ainakin osittain sataa laariin. Kuitenkin reilu 20 PE tästä tuntuu kohtuulliselta. Ilmeisesti case pelottaa vähän myös muita tai sitten käytettyjen autojen kauppa vaan on liian epäseksikäs ala.

En usko (tai ainakaan laske) arvostuskertoimien merkittävään nousuun, joten case perustuu puhtaasti fundamenttien kehitykselle.

Pitkään holdiin.

Baba 21 osaketta @235,1

Lyhyen (toivottavasti <1 vuosi) aikavälin betsi siitä, että Kiinan kommunistinen puolue ei näytä lihaksiaan merkittävästi enempää.

Ostot yhteensä noin 16 650 euroa.

Salkun markkina-arvo n. 56 700€
Equity 40 600€

Jätetty limiittiä törkeitä aliarvostuksia ja lisäostoja varten.

0
+1
0
-1
0
0
15.1.2021, 12:59
Käyttäjän KPV kuva
OP
+23
Liittynyt:
16.3.2020, 09:33
Viestejä:
19

13.1.2021 Osto

Ostettu W. P. Carey Inc. (WPC) 37 osaketta @66,805 USD. Lisätty olemassa olevaan positioon.

Yield > 6%

Affo > Dividend

Joulukuun rent collectionit 99%

Occupancy 98,9%

WALT 10.6 vuotta (30.9.2020 tilanne)

Tähän päälle elvytysdollarit ja odottamani yield spreadin kaventuminen. 

Historiallisesti osake on treidannut keskimäärin 6,07% yieldillä (2020) ja 5,06% yieldillä (2019).

5% yield johtaisi jo hintaan 83,68 USD (>25% upside), mikä on edelleen alempi kuin helmikuun 2020 huiput 88 USD. Huomattavaa se, että US 10 vuotinen oli helmikuussa 2020 korkeampi kuin nyt. Vaikkakin tällä hetkellä nousutrendillä.

Odotellessa kohtuullisen kestävä reilu 6% yield.  Riskiä tuo 23% retail altistus.

 

 

1
+1
0
-1
1
0
17.1.2021, 22:00
+44
Liittynyt:
6.8.2020, 18:54
Viestejä:
38

Hyvä blogin aloitus.

 

Ajatko tässä takaa valuuttariskiä vai mitä en nyt ymmärrä?

Nordnetissa on vielä €60 000 limiittiä auki ja palkka tulee tilille joka kuukausi. Nämä pitäisi allokoida vielä jotenkin ja lainan euromääräisyyden takia kohteidenkin tulisi olla euroissa noteerattuja.

0
+1
0
-1
0
0
17.1.2021, 22:13
Käyttäjän KPV kuva
OP
+23
Liittynyt:
16.3.2020, 09:33
Viestejä:
19

Kalle kirjoitti:

Hyvä blogin aloitus.

 

Ajatko tässä takaa valuuttariskiä vai mitä en nyt ymmärrä?

Nordnetissa on vielä €60 000 limiittiä auki ja palkka tulee tilille joka kuukausi. Nämä pitäisi allokoida vielä jotenkin ja lainan euromääräisyyden takia kohteidenkin tulisi olla euroissa noteerattuja.

Kiitos!

Ymmärsit ihan oikein. Sinänsä typerää, koska portfolio on kokonaisuutena melko dollarien suuntaan tiltattu, mutta olisi ikävä härätä aamuun missä rahantekokoneet on painaneet dollarit arvottomiksi ja laina olisi edelleen euroissa. Tietty sama riskihän on jo siinä, että sijoitat lainalla seuraavaan Wirecardiin, mutta jotenkin ainakin itselle vakuuttelen pystyväni parempaan yhtiötason kuin makrotason analyysiin.

1
+1
1
-1
1
1
21.1.2021, 22:09
Käyttäjän KPV kuva
OP
+23
Liittynyt:
16.3.2020, 09:33
Viestejä:
19

Myyty 21.1.2021 koko jäljellä ollut UNFI positio pois. 335 osaketta @24,43. Sijoitin tähän aikanaan 50% tuotto-odotuksella ja riskisenä keissinä 1-2 vuoden aikahorisontilla. Dollareissa tuotto oli reilu 60% ja euroissa tuli valuuttakurssin jälkeen n. 55%. Onnistunut puhtaasti fundaperustainen case, mutta erittäin volatile ja nyt oli aika kotiuttaa voitot. Jäänen silti tarkkailemaan stoorin etenemistä ja hyppään mukaan uudestaan jos kurssi laskee ~16 tasoon. 

Ylivelkainen case, jolla korona-aikaan ollut vahva kassavirta. Aika kvartaalijuoksua kun ei anna hirveästi ulos muuten ja market cappikin jenkkifirmaksi pienehkö n. 1 mrd. 

Tässä olisi edelleen kyllä merkittävää upsidea saatavilla jos saavat myytyä assetteja ja kevennettyä velkataakkaa myynneillä + kassavirralla. Seurataan tätä kuitenkin katsomosta. Epävarmuus liittyen kotona syömisen jatkumiseen koronakriisin jälkeen on suurin driver myynnille. Uskon, että ihmiset palaavat ostoskeskuksiin ja ravintoloihin kuluttamaan. Niin teen itsekin.

0
+1
0
-1
0
0