Olet täällä

Välittäjät ja hajauttaminen

6.1.2021, 13:44
#1
+4
Liittynyt:
5.6.2020, 19:31
Viestejä:
14

Olen aloitteleva sijoittaja ja mietin miten moneen välittäjään sijoitukset kannattaa hajauttaa. Keskustelua tai tietoa aiheesta ei hirveästi tunnu löytyvän.

Näettekö tarpeelliseksi hajauttaa sijoituksenne useammalle välittäjälle, kuinka moneen? Onko pidempää sijoittaneilla kokemusta välittäjien radikaaleista hinnoittelujen muutoksista?

Hajauttamalla sijoitukset useammalle välittäjälle juoksevatkustannukset ovat todennäköisesti ainakin alkuun suuremmat ja menettää joitakin keskittämisen etuja. Hyötyinä toisaalta et ole yhden välittäjän hinnoittelun armoilla ja kilpailutilanteet ja hinnoittelu varmasti elää välittäjien kesken pitkässä juokussa joka tapauksessa.

Itse keskitän tällä hetkellä sijoitukset pääosin kahdelle välittäjälle mutta, ajatuksena olisi pidemmällä aikavälillä jakaa sijoitukset ainakin neljälle eri välittäjälle.

0
+1
0
-1
0
0
6.1.2021, 17:39
+814
Liittynyt:
29.1.2020, 17:54
Viestejä:
442

Jos tavoitteena on kilpailuttaa kustannuksia, eikö silloin pitäisi pikemminkin valita omaan käyttöön edullisin välittäjä nyt ja kilpailuttaa välittäjät myös jatkossa varmistaakseen myös pysyvänsä tulevaisuudessa edullisimman välittäjän mukana? 

Mutta kumpi on tärkeämpää, se että saat ostaa haluamasi tuotteen, vai että kustannustaso on 0.1% alempi? Voi olla aika luontevaa ostaa eri tuotteita sieltä, mistä niitä saa edullisimmin tai mistä niitä yleensä ottaen on saatavana, eikä tämän yhden valinnan tarvitse vaikuttaa jo aiemmin tehtyihin sijoituksiin. Omien salkkujeni hallinnointi eri yrityksissä ei ole tavoittelemani itse tarkoitus, vaan pikemminkin eri paikoista saatavien sijoitustuotteiden seurauksena tapahtunut tosiasia.

Yksi todellinen peruste hajauttamiseen etenkin ajalla ennen Osakesäästötiliä oli pelisalkun ja pitosalkun hallinnointi. Vaikka molemmissa salkuissa olisi osin samojakin osakkeita, pelisalkussa saattoi käydä kauppaa realisoimatta pitosalkun holdiosakkeiden verovelkaa. Tämän merkitys tosin vähenee OST:n vuoksi, joten tältä osin ehkä realistisempaa onkin kysyä haluaako pitää sekä OST että AO-tilin. Yli 50.000 € sijoittavan on tietenkin suorastaan pakko, kun OST:lle ei mahdu menemään sisään sen enempää. 

0
+1
0
-1
0
0