+33
Liittynyt:
21.7.2017 - 12:05
Viestejä:
14

Moi,

Joskus aikoinaan on tullut ostettua OP:n sijoitusvakuutus, ja sen sisälle OP Sijoituspalvelu 50. Kaikki sisään laitetut rahat on nostettu pois ja tuolla on nyt sisällä enää n. 13k voittoja. Tässä kun joka tuutista tuppaa tietoa, että ollaan nousukauden loppuvaiheilla, niin on ruvennut mietityttämään, että olisiko järkevää realisoida nuo voitot ja maksaa verot. 

Jos myyn sijoitusvakuutuksen nyt jää minulle käteen 0,7 x 13000 = 9100e. Mitään mahdollisia luovutustappioita mitä voisin vähentää ei ole. 

Jos taas nyt ollaan siellä aallonhuipulla ja osakemarkkinat lähiaikoina romahtaa vaikka edes 20%, niin silloinhan olen ottanut isosti takkiin, koska joudun edelleen jäljellä olevista rahoista maksamaan 30% veroa siinä vaiheessa kun ne päätän nostaa pois. 

Tutkin äsken tollasta OP:n sivuilta löytyvää PDF:ää liittyen tuotteeseen ja siitä nyt selvisi, että sijotuksista 40% on korkosijoituksissa. Suojaako tämä mahdolliselta romahdukselta, koska silloinhan oletettavasti vain puolet salkusta oikeasti kärsii romahduksessa ja nuo korot saattaa jopa lähteä nousuun lähiaikoina? Selvisi myös, että juoksevat kulut on 1,7% mikä kuulostaa mun korvaan aika isolta. Ongelmana tässä on se, että en koe osaavani tällä hetkellä sijoittaa rahojani mihinkään järkevämpään osake/rahastomarkkinoilla, vaan vaihtoehtona olisi lähinnä Bank Norwegianin tili 1,75% korolla. Sitten mahdollisen romahduksen tultua uskaltaisin jo survoa kuukausisäästämisellä indekseihin. Tietysti jos ton OP sijoituspalvelu 50:n kulut on 1,7% niin tossahan on jo n. 3,5% ero pitää rahat tuolla tai norwegianilla. + Se riski siitä tulevasta romahduksesta.

Kyseinen tuote: https://www.op.fi/FI/Sivukansiot/YHTEISET%20SIS%C4LL%D6T/Henkil%F6/Vaku…

 

Kaikki mielipiteet tervetulleita, mielellään kuuntelisin myös perusteluita tai selvennyksiä jos omissa ajatuksissa on jotain selkeitä virheitä smiley 

14.1.2018 - 17:29
#17532
+216
Liittynyt:
7.1.2018 - 14:21
Viestejä:
143

On romahduksia ja Romahduksia. Eri skenaarioiden luetteleminen veisi useamman illan, mutta jos mietitään yleisiä osakekurssien arvostustasoon vaikuttavia tapahtumia, niin niistä voidaan tunnistaa pari pääluokkaa:

1) Maltillinen lasku arvostuksessa, jossa osakeindekseistä lähtee 0-20% 6-18kk aikajänteellä erinäisten markkinaperusteiden muuttuessa. Muuttujia voi olla esim korkotasojen nousu, jolloin osakkeiden tuottovaatimukset nousevat, tai paikallisen yliarvostuksen purkautuminen tai yksittäisen maan/sektorin kriisiytyminen. 

2) Nopea, ehkä jopa paniikinomainen lasku osakkeissa kun yhtäkkinen epävarmuus saa 100-110% osakeallokaatiolla liikkuvat tahot myymään nopeasti saadakseen käteispuskuria. Ison maan kriisiytyminen, aseellinen konflikti, luonnonmullistus tai ison rakenteellisen kuplan paljastuminen voisivat olla esimerkkejä tilanteista joissa tälläistä saattaisi tapahtua.

Yhteistä näissä on se että todennäköisesti korkotasot nousevat. Tällöin jotkut omaisuus- ja lainaluokat hyötyvät ja loput ottavat takkiin. Jos rahasto noudattaa tiukkaa 50-50 allokaatiota osakkeiden ja korkopapereiden välillä niin tälläisiin laskutilanteisiin varautumisen kannalta ehkä oleellisin kysymys on se että kuinka ne korkosijoitukset pärjäävät nousevien korkojen tilanteessa. Vaihtuvat korot nousevat ja saattavat siten olla hyväkin sijoitus (olettaen että markkinashokki ei aiheuta sitä että velkoja ei lopulta maksetakaan), mutta jos kori on täynnä yrityslainoja, valtio-obligaatioita ja muita kiinteäkorkoisia papereita niin korkojen noustessa korin markkina-arvo ei kehity suotuisasti.

Lopulta joudut tekemään omat arviointisi sijoitusten riskiprofiilista ja mahdollisten uudelleenallokaatioiden aiheuttamien veroseurausten kustannuksista, toivottavasti tämä ja muut vastaukset auttavat hahmottamaan eri muuttujia.

Henkilökohtaisesti en ole hankkinut enkä todennäköisesti tule koskaan hankkimaankaan korkopapereita. En näe niile arvoa piensijoittajalle kuin poikkeustilanteissa - esim. yhtäkkinen vaurastuminen (perintö, lotto) jonka yhteydessä yrittäisi hajauttaa osakemarkkinoiden aikariskiä. Markkinoiden korkeinta talletuskorkoa tarjoavat tilit ovat jotain minkä tulen aina kiertämään kaukaa. Yleensä sille on jokin syy miksi pankki haluaa epätoivoisesti saada käteistä.

15.1.2018 - 13:14
#17542
+73
Liittynyt:
21.1.2015 - 17:02
Viestejä:
124

Sijoitusvakuutuksen sisällä voi sijoituskohteen vaihtaa ilman, että kertyneestä tuotosta joutuu maksamaan veroja. 

Jos tuolta OP:ltä löytyisi matalakuluinen defensiivinen sijoitusvaihtoehto, niin antamillasi parametreillä sinun sijassasi miettisin kohteen vaihtoa ennemmin kuin verojen maksua.

15.1.2018 - 15:21
#17550
OP
+33
Liittynyt:
21.7.2017 - 12:05
Viestejä:
14
LongJohn kirjoitti:

Sijoitusvakuutuksen sisällä voi sijoituskohteen vaihtaa ilman, että kertyneestä tuotosta joutuu maksamaan veroja. 

Jos tuolta OP:ltä löytyisi matalakuluinen defensiivinen sijoitusvaihtoehto, niin antamillasi parametreillä sinun sijassasi miettisin kohteen vaihtoa ennemmin kuin verojen maksua.

 

Hmm, niin joo toi ei tullutkaan mieleen vaikka asian tiesinkin. Onko heittää mitään esimerkkejä defensiivisistä sijoitusvaihtoehdoista tai linkkejä hyville sivuille missä asiaan voisi perehtyä lisää? Aloittelevan sijoittajan mutu sanoo ensimmäisenä että tällä hetkellä olisi defensiivistä sijoittaa korkoihin, pitääkö paikkansa? cool