Olet täällä

NASDAQ, NYSE liputussäännökset?

10.2.2016, 21:30
#1
Käyttäjän Valpuri kuva
OP
+9
Liittynyt:
25.11.2014, 18:36
Viestejä:
81

Osaako joku neuvoa näppärästi, miten saan selville jonkin NASDAQ tai NYSE listatun yhtiön sisäpiirin omistukset yhtiöstä? 

Jos vaikkapa haluan selvittää paljonko Elon muskilla on määräysvallassa tai omistuksessa TESLAA, mistä selvitän nopeasti ja luotettavasti nämä kysymykset?

Koitin googletella, mutta mitään luotettavan oloista ja ajantasaista sisäpiirirekisteriä ei tuntunut löytyvän.

0
+1
0
-1
0
0
11.2.2016, 21:36
+116
Liittynyt:
5.8.2014, 12:12
Viestejä:
141

Yhdysvalloissa nämä kaikki pääpörssien toimijat antavat julkiseen tietoon tarkoitetut raportit Securities Exchange Commissionille (SEC). SEC pitää EDGAR-tietokantaa, joka on kömpelöhkö käyttää, jos haluaa käyttää muuten kuin satunnaisesti. Liputussäännökset menevät about niin, että 5% ylitys/alitus ja kaikista muutoksista omistuksessa, jos omistaa enemmän kuin 5% --> ilmoitus. Vuosittain yhtiöt ilmoittavat "Definitive proxy statement":n  jossa on ilmoitettu kaikki >5% omistukset, tämä kulkee lyhennelmällä DEF 14A. Näistä heti ilmoitettavista muutoksista omistusosuudessa lyhennelmät ovat F4, F3 ja F5. Nämä lyhenteet eivät jää päähän tältä lukemalta. Pysyäkseen tarkalleen kärryllä täytyy siis seurata yksittäisiä tiedotteita, mutta kokonaiskuvan usein saa tuosta kerran vuodessa ilmestyvästä DEF 14A tiedotteesta.

Koska EDGAR on hieman kömpelöhkö, on ilmaisena sijoittajille tarjolla palveluita kuten secfilings ja secform4, joista ensimmäisessä on spostiominaisuus ja jälkimmäisessä on havainnollistava kokonaiskuva yhtiön sisäpiiriomistuksen muutoksesta pitkällä aikavälillä. Muitakin toki on, mutta nuo olivat ainakin minun käteen parhaimmat kun joskus katsoin ne läpi.

Tässä on EDGARiin linkki: http://www.sec.gov/cgi-bin/browse-edgar?action=getcompany&CIK=0001318605...

Mieluusti myös itse kuulisin, jos jollain on parempaa palvelua/rekisteriä tarjolla? En yhtään ihmettelisi, vaikka joku olisi osannut koodata edgarin tiedostoista automaattisesti päivittyvän rekisterin. Rahalla kun on tapana saada, ehkä Bloomberg-terminaalissa olisi?

1
+1
0
-1
1
0
12.2.2016, 06:26
Käyttäjän Valpuri kuva
OP
+9
Liittynyt:
25.11.2014, 18:36
Viestejä:
81

Ok, kiitos vastauksesta. 

Näyttäisi siis melko epäselvältä ja – ainakin tällaiselle asiaan vähemmän perehtyneelle – hankalalta menettelyltä tuo yhdysvaltojen järjestely, kun verrataan kotimaiseen menettelyyn, jossa yhtiöt OMX Helsingin omien ohjeiden mukaisesti ilmoittavat omilla nettisivuillaan ajantasaiset tiedot sisäpiiristä ja muutenkin suurimmista omistajista. Olisiko tässä sitten jotenkin kyse myös jonkinnäköisestä kulttuurierostakin sen suhteen, että jenkeissä ei niin helposti nähdä muutenkaan sopivaksi julkaista verotietoja ym. ihmisten "yksityisiä" asioita. Ehkäpä tuossakin ajatuksena on, että annetaan SEC:in valvoa sisäpiiriväärinkäytöksiä, eikä niinkään yleisön. Toki julkisia dokumentteja voi sitten penkoa, mutta jotenkin haiskahtaa, että tällaiseen ei ainakaan kannusteta tekemällä tästä vaivatonta.

Voidaan siis taas todeta, että tässä yksi hyvä syy, miksi OMX Helsinki nauttii niin suurta luottamusta kansainvälisestikin. Toiminta on läpinäkyvää ja luotettavaa.

0
+1
0
-1
0
0