Olet täällä

Artikkelit

Yhdysvaltojen presidentinvaalit tiistaina 8.11. - Ennakko

Yhdysvaltojen presidentinvaalien äänestyspäivä on 8. marraskuuta eli ensi viikon tiistaina. Vastakkain ovat Demokraattien Hillary Clinton ja Republikaanien Donald Trump. Suomen aikaa vaalitulos on selvillä keskiviikkoaamun valjetessa. Uusi presidentti astuu virkaansa 20. tammikuuta 2017.

Miten vaalit ratkeavat?

Vaalit eivät ratkea suoraan ennakkokyselyistä tutun kokonaiskannatuksen perusteella. USA:n vaalijärjestelmässä voittaja on se, joka saa taakseen enemmistön valitsijamiehistä. Valitsijamiehet voitetaan jokaisessa osavaltiossa erikseen ja valitsijamiesten määrä per osavaltio on suurin piirtein suhteutettu sen väkilukuun. Osavaltion voittaja vie kaikki osavaltion valitsijamiehet. Valitsijamiehiä voittoon tarvitaan enemmistö, johon riittää 270 valitsijamiestä.

Demokraattien edustaja voittaa yleensä New Yorkin ja Kalifornian osavaltioiden valitsijamiehet, kyselyt viittaavat niin käyvän myös tänä vuonna. Republikaanien ehdokas taas on vahvoilla etelä- ja keskiosan osavaltioissa. Vaa’ankieliosavaltiot, eli ne joissa valitsijamiessaalis on merkittävä ja tilanne tiukka, ratkaisevat vaalien tuloksen tänäkin vuonna.

Tärkeimmät osavaltiot joissa tilanne on yhtä tiukka (3.11.2016), suluissa valitsijamiesten määrä:

Texas (38) – Trump johtaa selvästi (Trump +7.6 RCP)
Florida (29) – Tasoissa (Trump johtaa +0.3 RCP)
Pennsylvania (20) – Clinton johtaa niukasti (+3.4 RCP)
Ohio (18) – Trump johtaa niukasti (+3.3 RCP)
Georgia (16) – Trump johtaa selvästi (Trump +5.7 RCP)
Michigan (16) – Clinton johtaa selvästi (Clinton +5.8 RCP)
North Carolina (15) – Tasoissa (RCP)

Käytännössä Trumpin on vaalit voittaakseen voitettava enemmän tällä hetkellä tiukassa tilanteessa olevia osavaltioita, sillä käytännössä ratkenneissa osavaltioissa Clinton on edellä 115 -49. Kokonaistilanneessa Clinton johtaa mielipidekyselyjen mukaan 226 – 132 (tasoissa) -180 (RCP)

Voittoarviot

Clintonit johto näytti joitakin viikkoja sitten kasvaneen jo saavuttamattomiin, kuitenkin viime viikkojen FBI:n avaamat uudet tutkinnat Clintonin sähköposteista saivat Trumpin kannatuksen kirimään.

Seuraavassa tämän hetken parhaat arviot tulevasta (%. voittaa vaalit):

FiveThirtyEight: Clinton 65.8% - Trump 34.1%
RCP Betting Odds (data PredictWise): Clinton 76.0% - Trump 25.0%
Betfair Exchange: Clinton 69.5% - Trump 30%

Vaalitulos ja osakemarkkinat

Osakemarkkinat ovat laskeneet viime viikkoina kun Trumpin kannatusluvut ovat nousseet. Kokonaisuudessaan Clintonin voittaessa pörssikurssien voidaan odottaa nousevan, ja Trumpin voittaessa laskevan. Clintonin voittaessa kurssireaktion ylös voidaan kuitenkin odottaa olevan paljon vastakkaista tapahtumaa miedompaa. Trumpin on arveltu liennyttävän Venäjän ja Yhdysvaltojen välistä vastakkainasettelua, jopa talouspakotteiden purkamista on väläytelty. Toisaalta Trumpin arvaamattomuuden nähdään kasvattavan geopoliittisia riskejä, ja yksi parhaista sijoituskohteista epävarmuuden lisääntyessä on kulta. Trump on luvannut pyrkivänsä suojelemaan kotimaista taloutta ulkomaiselta tuonnilta, suurimpia kärsijöinä olisivat tällöin Yhdysvaltoihin viennistä riippuvaiset yhtiöt. Clintonin taas on arveltu jatkavan yllätyksetöntä talouspolitiikkaa kutakuinkin nykylinjan mukaisesti - ja osakemarkkinat pitävät ennakoitavuudesta.

Jos Clinton voittaa:

Osakemarkkinat +
Kulta -
Suomalaiset USA-riippuvaiset yhtiöt + +

Jos Trump voittaa:

Osakemarkkinat - - -
Kulta + +
Venäjäriippuvaiset yhtiöt +
Korot +
Suomalaiset USA-riippuvaiset yhtiöt - -

Yle TV1 aloittaa vaalilähetyksen tiistaiyönä 02:45

Webinaari: Nordean pääekonomisti Aki Kangasharju spekuloi USA:n vaalien tulosta ja sen seurauksia. 7.11.2016 9:00 - 10:00

Osallistu Sijoitustiedon vaalikeskusteluun tässä ketjussa.
 

Uusin osavuosikatsauskalenteri
Liity Sijoitustiedon jäseneksi