Olet täällä

Artikkelit

OMXH 10.000 pistettä - Kontrastia ja huomioita hyvään alkuvuoteen

Yleistä pörssikehitystä mittaava OMXH -indeksi ylitti jälleen 10.000 pisteen rajan. Alkuvuonna nousua on kertynyt jo 15%, mikä ylittää pörssin keskimääräisen vuotuisenkin tuoton kirkkaasti. Jälleen kerran (joulukuinen) äärimmäinen pessimismi kääntyi optimismiksi erittäin nopeasti. Niin vaikeina kuin hyvinä aikoina on syytä muistaa, että osakemarkkinoiden mieli saattaa vaihdella erittäin nopeasti, jolloin osakemarkkinan ajoittaminen saattaa aiheuttaa tuottojen missauksia tai ostoja lyhytaikaisiin huippukursseihin.

_

Ajoittaminen on pörssissä tunnetusti hyvin hankalaa, mutta toisaalta ajoittamisessa onnistuneet ovat saaneet merkittävästi parempia tuottoja kuin kurssihuippuihin sijoittaneet. Verneri Pulkkisen erinoimainen artikkeli käsittelee Helsingin pörssin historiaa pidemmällä aikavälillä. Helsingin pörssi on tuottanut keskimäärin yli 5% vuodessa aikavälillä 1912 – 2018.

_

Helsingin pörssin lisäksi pörssituotot ovat alkuvuonna olleet erinomaisia myös muualla maailmassa. LähiTapiolan ekonomisti Hannu Nummiaron kuvaaja paljastaa, että osakemarkkinoiden kehitys on ollut alkuvuonna historiallisesti erittäin kovaa tasoa (#6 1928->) myös Yhdysvalloissa:

_

Helsingin pörssin indeksikehitystä muihin pörsseihin vertaillessa on hyvä ymmärtää osinkotuottojen vaikutus kokonaistuottoon. OMXHGI –indeksiä tarkastelemalla pitkällä aikavälillä loistavan Helsingin pörssin tuotot ovat vieläkin mairittelevempia. Yhdysvalloista leviävä omien osakkeiden ostojen lisääntyminen yritysten voitonjaossa saattaa parantaa perinteisten ei-tuotto-indeksien näennäisiä tuottoja, mutta se ei muuta todellisuutta mihinkään suuntaan.

_

Helsingin pörssin historiaa, alkuvuotta tai tasapistelukuja tuijottamalla sijoittaja ei voi vetää montaakaan johtopäätöstä. Muutaman kuitenkin pienellä varauksella voi:

Pörssi, ja erityisesti Helsingin pörssi on ollut hyvä paikka rahoille pitkällä aikavälillä. Hyviä pörssituottoja Suomesta nauttinut voi siis jälkiviisastellessa perustella valintojaan hymyssä suin.

Parhaan (maakohtaisen) markkinan tai hyvän sijoittamisen aloitusajankohdan valinta on erittäin hankalaa. Pitkällä aikavälillä pörssipaniikeista ostaneet ja optimistisimpien aikojen keventäjät ovat kuitenkin saattaneet onnistua pitkäaikaista holdaria paremmin.

Säästä fiksummin ja helpommin bitcoiniin, litecoiniin, ethereumiin, rippleen ja stellariin. Liity yli 100 000 asiakkaan joukkoon
Liity Sijoitustiedon jäseneksi