Olet täällä

Artikkelit

Omahan oraakkeli - Kuinka vaurastua Warren Buffettin opein

Kuinka rikastua? Tarkista täältä Warren Buffettin kymmenen vinkkiä kohti taloudellista menestystä.

Buffet on ehkä maailman menestynein ja kuuluisin sijoittaja. Hän aloitti rahan tienaamisen nuorena myyden purukumia ja lehtiä ovelta ovelle. Sijoittamisen hän aloitti jo teini-ikäisenä ja on vaurastunut maailman rikkaimpien ihmisten joukkoon työnteolla ja omaperäisellä mutta yksinkertaisella sijoitusstrategiallaan. Tuoreella Forbesin listalla Warren Buffett sijoittuu maailman kolmanneksi rikkaimmaksi.

Sijoitustieto listaa useiden muiden taloussivustojen  tapaan Buffettin tärkeimpiä prinsiippejä taloudelliseen menestykseen.

1. Buffettin perusidea sijoituksille on hyvien ja laadukkaiden yrityksien omistaminen pitkään. Lyhyen aikavälin pikavoittojen metsästys onnistuneilla ajoituksilla ei kuulu tähän strategiaan.

2. Buffett on multimiljardöörinäkin säästeliäs, arvioi kulutustasi vaihtoehtoishyötyyn verraten. Nyt ostamasi 50€:n kengät saattaisivat sijoitettuna olla 500€ eläkkeellä. Säästäessäsi varaudu aina tulevaan ja  odottamattomiin epäonnekkaisiin tapahtumiin.

3. Ajattele pitkäjänteisesti. Älä odota sijoitustesi nousevan yhdessä yössä vaan ole kärsivällinen ja ymmärrä rahan tekevän pitkässä juoksussa työtä puolestasi ja tuottavan ns. korkoa korolle. Osta osakkeita haltuusi, vältä turhaa kaupankäyntiä.

4. Tyydy tavalliseen ja varallisuutesi oikeuttamaan elämäntyyliin, Warren Buffett on asunut samassa asunnossa vuosikymmeniä. Älä hanki asioita velalla ja pohdi tarkoin mihin sinulla on varaa.

5. Älä anna ahneudelle valtaa. Warren Buffett hävisi teininä raveissa viikkojen tienestit, otti tästä opiksi eikä palannut jahtaamaan hävittyjä rahoja. Ymmärrä milloin on aika hyväksyä tappiot eikä yrittää uudelleen.

6. Ymmärrä mitä menestys on, vaikka Buffettin intohimo on rahan tienaaminen, hän kokee että todellinen menestys mitataan muissa asioissa. Kun vanhenet, kuinka monen ihmisen tahdot rakastavan sinua – ja kuinka moni oikeasti rakastaa?

7. Osakkeet laajassa mittakaavassa ovat aina selvinneet kriiseistä, pitkällä aikavälillä uutisten virta ja yhtiöiden menestys on todennäköisemmin positiviista. Hyödynnä pitkää juoksua, mikäli et tahdo omistaa osaketta 10 vuotta, älä harkitse sen ostamista.

8. Osakkeen arvo ja yhtiön arvo eivät ole sama asia ja tämä on tärkein peruste osakkeen omistamiselle. Osakkeen markkinahinnat heittelevät voimakkaasti politiikan ja makrotaloudellen ilmiöiden myötä – todennäköisesti paljon voimakkaammin kuin yhtiön todellinen arvo. Ole ahne kun muut ovat peloissaan.

9. Ymmärrä mitä teet, ja tiedä mitä jättää tekemättä. Riski syntyy asioista joita teet ymmärtämättä tekojasi. ”Markkina, kuten Jumala, auttaa heitä jotka auttavat itseään. Mutta toisinkuin Jumala, markkina ei armahda heitä jotka eivät tiedä mitä tekevät.

10. Ymmärrä neuvotteluvalttisi, äläkä jahkaile turhia. Kun sinulla on jotain mitä toinen osapuoli haluaa, on se sitten työpanos tai rahaa – neuvottele vastine etukäteen äläkä toivo hyvitystä jälkikäteen. Älä myöskään jahkaile päätöksissä turhia, ota selvää tarvittavista asioita ja toimi.

Warren Buffettin luotsaama Berkshire Hathaway julkaisi juuri tuoreimman sijoittajakirjeen, sen löydät tästä linkistä.

Kysy ja keskustele vaurastumisesta täällä.

Lue kuinka vertaislainat ovat tuottaneet koronaviruksen aikana!
Liity Sijoitustiedon jäseneksi