Kolumnit

Missiona taloudellinen hyvinvointi

Jeremias Makkonen |
Jaa Twiittaa

Jeremias Makkonen on laatusijoittaja, joka työskentelee sijoitustuotteiden parissa. Vapaa-ajalla hän auttaa ihmisiä voimaan taloudellisesti paremmin sijoitusbloginsa avulla ja ahmii bisneskirjallisuutta.

"Miksi uhraan vuodessa useita satoja tunteja aikaani tarjotakseni blogissani sisältöä täysin ilmaiseksi? Miksi blogini on olemassa? Mikä on tavoitteeni? Kävin taannoin mielenkiintoisen keskustelun muun muassa näistä aiheista, joten ajattelin jakaa ajatuksiani myös tässä kirjoituksessa. Lähdetään liikkeelle pienellä tarinalla."


 

50-vuotias Seppo on tehnyt koko elämänsä keskipalkkaista työtä. Seppo on aina ollut hieman holtiton rahan suhteen, joten palkka häviää erinäisiin hankintoihin lähes yhtä nopeasti kuin se tilille tupsahtaakin. Normaalioloissa palkkatulot riittävät Sepon elämäntyylin ylläpitämiseen, mutta odottamattomien tapahtumien yllättäessä hän on pulassa. Yllättäviä menoja rahoittaakseen Seppo on joutunut ottamaan korkeakorkoisia pikavippejä, mikä on tehnyt tilanteesta jatkuvasti tukalamman.

Seppo on aina ollut sitä mieltä, ettei sijoittaminen sovi normaaleille työssäkäyville ihmisille, joten sen sijaan hän käyttää lottoamiseen parikymmentä euroa viikossa elättääkseen unelmia paremmasta huomisesta. Eräänä päivänä onni potkaisee Seppoa ja hän voittaa lauantai-illan Lotto-arvonnasta 1,2 miljoonaa euroa. Seppo kuittaa pikavippinsä ja laittaa elämän ranttaliksi. Kaikki riemuitsevat Sepolle sattuneesta onnenpotkusta ja ovat sitä mieltä, että Seppo todella ansaitsee voittamansa rahat.

Samaan aikaan toisaalla Kari täyttää niin ikään 50 vuotta. Kari on ymmärtänyt korkoa korolle -ilmiön voiman jo teinipojasta lähtien ja pitänyt sijoittamista luonnollisena normaaliin arkeen kuuluvana asiana. Nyt on koittanut se hetki, kun Karista on sijoittamisen avulla tullut taloudellisesti riippumaton. Se ei kuitenkaan tarkoita, että Kari makoilee päivät pitkät kotona pyörittelemässä peukaloitaan. Se tarkoittaa, että Kari voi käyttää aikaansa niihin asioihin, jotka hän kokee tärkeäksi. Kari voi toteuttaa unelmiaan ja viettää enemmän aikaa lähimmäistensä kanssa. Hän voi tehdä sellaista työtä, jonka hän kokee merkitykselliseksi, vaikka työstä saatava rahallinen korvaus ei hänen perhettään täysin elättäisikään. Yllättävät tapahtumat eivät aja Karia taloudelliseen ahdinkoon, joten hän voi nukkua yönsä rauhassa.

Ulkopuoliset eivät kuitenkaan suhtaudu asiaan kovin hyvin. He pitävät Karia kapitalistisikana, eivätkä voi käsittää, millä oikeudella Kari ansaitsee varallisuutensa. Heidän mielestään sijoittamisen kaltainen keinottelu ei ole hyväksyttävä tapa vaurastua.


Yllä esitetty tarina on toki kärjistetty, mutta ei kauhean kaukana totuudesta. Danske Bankin loppuvuodesta 2018 tekemän tutkimuksen mukaan 31 % suomalaisista pitää lottovoittoa hyväksyttävänä tapana vaurastua, mutta säännöllisen sijoittamisen suhteen (alle 500 €/kk) vastaava lukema on vain 11 %. Tämä on ajatusmaailma, jonka haluan muuttaa.

Tavallaan ymmärrän, mikä lottoamisessa niin kovasti viehättää. Pienellä rahalla voi ostaa isoja unelmia. Lottorivin ostamisesta aiheutuva pieni taloudellinen menetys ei useimmille merkitse juuri mitään, mutta black swanin eli tässä tapauksessa miljoonavoiton osuminen kohdalle muuttaisi takuulla lähes koko elämän. Lottoamisen rinnalla sijoittaminen vaikuttaa helposti tylsältä ja aikaa sekä rahaa vievältä pitkäaikaiselta prosessilta.

Unelmien toteutumista ei kuitenkaan kannata laittaa pelkästään lottoamisen varaan. Pienenkään taloudellisen helpotuksen saavuttamiseksi tarvitaan käytännössä 6+1-tulos, jonka todennäköisyys on noin yksi 2,7 miljoonasta. Päävoitto puolestaan osuu kohdalle kerran 18,6 miljoonasta. Kun yhteen ihmiselämään mahtuu keskimäärin noin 4 000 Lotto-arvontaa, voi jokainen varmasti päätellä, kenen puolella todennäköisyydet ovat.

Kaikkea ei tarvitse jättää sattuman varaan. Jos haluat edelleen lotota, niin lottoa, mutta sijoita samalla edes parikymppiä kuussa ja aloita muutos, jota et varmasti myöhemmin kadu! Ajan myötä mahdottomasta tulee mahdollista, nukut yösi paremmin ja pääset irti taloudellisista kahleista. Mikäli hajautus on kunnossa ja sijoitusaika tarpeeksi pitkä, lähentelee sijoittajan onnistumistodennäköisyys sataa prosenttia.

Lainatakseni törkeästi Nordnetin talousasiantuntija Martin Paasia, sijoittamisen tulisi olla hampaiden pesun kaltainen automaatio. Nähdäkseni yksi suurimmista esteistä tälle on tiedonpuute. Sijoittaminen koetaan vaikeasti lähestyttäväksi aiheeksi ja kynnys aloittamiselle on suuri. Pyrin Sijoittaminen for Dummies -sarjan avulla tuomaan sijoittamisen mahdollisimman lähelle tavallista kaduntallaajaa. Haluan tarjota jokaisen saataville tarvittavat työkalut alkuun pääsemiseksi, jotta sijoittamisen aloittaminen olisi vain omasta tahtotilasta kiinni.

Lukemattomat sisällön tuottamiseen käyttämäni tunnit voisi varmasti taloudellisesti ajateltuna käyttää tuottavamminkin, mutta teen tätä sisälläni roihuavan intohimon voimin. Rakkaudesta lajiin. Itselleni suurin palkinto on se, kun joku tuttu tai tuntematon tulee kertomaan innostuneensa sijoittamisesta ansiostani. Mikään ei motivoi enemmän kuin se, että saa olla mukana rakentamassa parempia tulevaisuuksia ja mahdollistamassa unelmien toteutumista.

Mun missio on tehdä ihmisistä vauraampia. Auttaa ihmisiä voimaan taloudellisesti paremmin. Koska jokainen meistä ansaitsee sen!

-

Jeremias kirjoittaa blogia sijoittamisesta osoitteessa: https://www.jeremiasmakkonen.fi/

Jeremiaksen tekstejä tullaan jatkossa näkemään myös Sijoitustiedossa.

Sisältöpoiminta:

Helsingin pörssin tuloskalenteri

Kolumnit

Hehkuttaminen ei välttämättä kannata

Aki Pyysing
21.7.2024
east Lue lisää

Vuokratason määrittäminen

Miika Vuorensola
21.7.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Talenom Q2/24 Seurantalista: Kannattavuusparannus kasvun kustannuksella

Almanakka
20.7.2024
east Lue lisää