Kaupallinen yhteistyö

Kryptomarkkina jatkaa samassa trendissä osakemarkkinan kanssa

Pessi Peura |
Jaa Twiittaa

Kryptomarkkinoilla bitcoinin hintakehitys on perinteisesti ohjannut koko markkinan suuntaa, mikä on luonnollista sen massiivisen painoarvon vuoksi koko markkinassa. Bitcoinin markkinaosuutta tarkastellaan bitcoinin dominanssia mittaavan indexin avulla. Tänä vuonna sen osuus koko markkinan arvosta on liikkunut 41-44 prosentin välillä, mikä on historiallisesti matala. Tällä hetkellä bitcoinin ja sen myötä koko kryptomarkkinan hintakehitys on vahvassa korrelaatiossa osakemarkkinan kanssa ja maailmantalouden kokonaisnäkymät näyttelevät vahvaa roolia hintakehityksessä.

Bitcoinin 90-päivän korrelaatio S&P indexin kanssa on historiansa korkeimmalla tasolla. Samaan aikaan myös kryptovaluuttamarkkinan sisäinen korrelaatio on poikkeuksellisen korkea, mikä on tyypillistä laskukausien aikaan. 30 päivän korrelaatio johtavan kryptovaluutan Bitcoinin ja hajautetun rahoituksen alustan Ethereumin välillä on tasolla 0,91, indikoiden poikkeuksellisen korkeaa positiivista korrelaatiota. Vanhojen suurten kryptovaluuttojen väliset korrelaatiot ovat välillä 0,7-0,8. Poikkeuksen muodostaa hajautettu laina-alusta Aave, jonka korrelaatio muihin on heikompi.


Lähde: cryptowat.ch

Bitcoinin suuret omistajat eli niin kutsutut valaat ovat markkinan laskiessa jatkaneet omistustensa kerryttämistä. Suurimmat omistajat kevensivät positioitaan ennen viime vuoden markkinahuippuja toukokuussa ja marraskuussa. Alkuvuoden aikana valaat palasivat jälleen vahvasti ostolaidalle vahvistaen omistuksiaan ja lisäten bitcoinin suhteellista keskittymistä suuromistajien haltuun.


Lähde: Coinmotion Research 

Muskin ja Twitterin kaupoista nostetta markkinaan ja odotuksiin

Maanantaina julkistettu tieto Twitterin ostotarjouksen hyväksynnästä sai kryptomarkkinan hetkellisesti reippaaseen nousuun. Etenkin Muskin rakastama dogecoin sai nostetta uutisesta päätyen vuorokauden aikana peräti 30 prosenttia plussalle. Musk on useaan otteeseen kommentoinut kryptovaluuttoja positiiviseen sävyyn, minkä johdosta suuren somealustan päätyminen hänen omistukseensa näyttäytyy positiivisena kryptovaluutta-alan kannalta.

Nähtäväksi jää, että lisääkö omistajanvaihdos toteutuessaan kryptovaluuttojen roolia Twitterissä. Yhtiö on jo tähän mennessä ottanut erilaisia askeleita kryptovaluuttojen käyttöön alustalla myös kryptomyönteisen perustajansa Jack Dorseyn johdolla. Viime vuonna Twitterissä tuli mahdolliseksi antaa toisille käyttäjille tippiä pieniin, nopeisiin ja matalakustanteisiin rahansiirtoihin kehitetyn bitcoinin salamaverkon avulla. Tässä kuussa puolestaan julkistettiin tieto, että maksullisten Twitter-Spaces tapahtumien järjestäjät voivat jatkossa vastaanottaa maksuja dollarin arvoon sidotussa USDC-vakaavaluutassa.

Köyhät maat jatkavat edelläkävijöinä kryptojen laillisen aseman vahvistamisessa

Viime vuoden suurin valtiotason uutinen liittyen kryptovaluuttoihin oli El Salvadorin päätös tehdä bitcoinista virallinen valuutta maan toisen virallisen valuutan dollarin rinnalle. Tällä viikolla kuultiin uutisia Keski-Afrikan Tasavallasta, joka on ottamassa saman suuntaisia askeleita. Kyseessä on yksi Afrikan köyhimmistä maista, jossa vain noin kymmenellä prosentilla on pääsy internetiin. Jatkossa maassa on mahdollista ainakin maksaa verot kryptovaluutoissa ja tehdä niillä liiketoimintaa.

Merkittävämpänä valtiollisen tason uutisena tältä viikolta pidän Panamassa vireillä olevaa lakialoitetta kryptovaluuttojen reguloimiseksi. Mikäli maan presidentti hyväksyy lakialoitteen, niin sekä yritykset että yksityiset voisivat jatkossa vastaanottaa kryptovaluuttamaksuja ilman erillisiä lupia. Lain tavoitteena on säädellä muun muassa kryptovaluuttojen kaupankäyntiä, metallien ja muiden omaisuusluokkien tokenisointia ja kryptovaluutoilla suoritettavaa maksuliikennettä. Lakialoitetta ajaneen kongressin jäsenen mukaan laki auttaa luomaan maahan työpaikkoja ja lisää taloudellista toimeliaisuutta.

Tullin takavarikoimat bitcoinit menevät myyntiin ja voitot mahdollisesti Ukrainaan

Myös Suomesta kuultiin tällä viikolla kryptouutisia, kun Tulli tiedotti valinneensa toimijat sen haltuun päätyneiden kryptovaluuttojen myymiseen. Tullilla on erilaisten takavarikkojen seurauksena huomattava 1981 bitcoinin omaisuus, minkä lisäksi sillä on julkistamaton määrä muita kryptovaluuttoja. Tulli tulee käyttämään kryptovaluuttojen realisointiin kotimaisia toimijoita Tesseractia ja Coinmotionia. Tullin tulee lain mukaan realisoida euroiksi sen haltuun päätyneet omaisuuserät ennen varojen tilittämistä valtiolle.
 

Tullin pitkäkestoisesta virkamiestyöstä bitcoinien realisoinnin suunnittelussa on ollut merkittävää hyötyä Suomen valtiolle. Vuosia sitten takavarikoitujen bitcoinien arvo on sen hallussa moninkertaistunut, joten valtio on päässyt hyötymään prosessin hitauden mahdollistamasta arvonnoususta. Nyt näyttää siltä, että myös toinen valtio pääsee hyötymään tullin prosessien maltillisesta nopeudesta. Valtiovarainministeri Annika Saarikko kertoi nimittäin keskiviikkona, että Suomi suunnittelee merkittävän osan myyntivoitoista lahjoittamista lisäapuna Ukrainaan. Merkittävänä osana Saarikko pitää yli puolta myyntisaamisista, joten tämän päivän kurssilla puhutaan vähintään 36 miljoonan euron lahjoituksesta. Saarikon mukaan tämä raha ei ole mistään muusta pois, mikä herättää kysymyksiä hänen käsityksestään valtion kassan hallinnasta. Toteutuakseen lahjoituksen tulee saada vielä eduskunnan hyväksyntä lisätalousarvion käsittelyn yhteydessä.

Tullin menestyksekkään varainhallinnan salaisuus on ollut huomattava kitka varojen realisoinnissa, joka on johtanut varojen pakkoholdaukseen. Vastaavasta myynnin hankaluudesta olisi moni bitcoin-sijoittaja jälkeenpäin kiitollinen. Itse möin suurimman eräni bitcoinia vuonna 2011 ja olen joutunut tätä kauppaa muutaman kerran aamuyön tunteina katumaan. Nykyisin pidän bitcoinit pääosin korkotilillä, jolloin niitä kertyy haltuuni hiljalleen lisää ja nostossa oleva viive suojaa tekemästä hätiköityjä myyntejä. Alan aktiivisesta seuraamisesta huolimatta bitcoin-sijoittaminen passiivisella Tulli-strategialla, korkotililtä haettavalla lisätuotolla höystettynä, näyttää olevan minulle aktiivista kaupankäyntiä tuottavampi ja erityisesti stressittömämpi strategia. Huipputreidaajalle tilanne on tietysti toinen, mutta sellaista en ole itsestäni vielä löytänyt.

Keskustele kryptovaluutoista sijoituskohteena


Mainos: Sijoitustiedon tarjous Coinmotionille - Osta Bitcoineja ja muita kryptovaluuttoja: Kaupankäyntikulut -50% ensimmäisen kuukauden aikana

Yhteistyökumppaniksi:

Näkyvyys Sijoitustiedossa, ota yhteyttä!

Kolumnit

Kaikki väki nukkuu

Aki Pyysing
26.5.2024
east Lue lisää

Käytännön vinkkejä sijoitusasunnon ostamiseen

Miika Vuorensola
26.5.2024
east Lue lisää
Artikkelit

Joko asuntojen hintojen pohjat on nähty?

Juha Europaeus
24.5.2024
east Lue lisää