Artikkelit

Hyvä jätevesijärjestelmä säästää luontoa ja nostaa kiinteistön arvoa

Vieraskynä |
Jaa Twiittaa

Kenen ja miksi jätevesijärjestelmä pitää hankkia?

Kiinteistökohtaiset jätevesijärjestelmät ovat tarpeen rakennuksissa, joita ei ole liitetty kunnalliseen viemäriverkostoon. Näitä voivat olla mm. haja-asutusalueella olevat pientalot ja vapaa-ajan asunnot.

Voimassa olevien säädösten mukaan pohjavesialueilla tai 100 metrin päässä vesistöistä sijaitsevien kiinteistöjen tulee laittaa jätevesijärjestelmänsä kuntoon vuonna 2019 säädetyn lain mukaisesti. Jos kiinteistössäsi on vain johdoton kantovesi ja vedetön huussi, sinun ei tarvitse uusia jätevesijärjestelmää. Muussa tapauksessa jätevesijärjestelmän hankkiminen on sinulle todennäköistä ja ajankohtaista.

Vertaile jätevesijärjestelmien toimittajia tutkimusten ja käyttäjäkokemusten kautta

Jätevesijärjestelmien toimittajavertailussa on hyvä tutustua puolueettomiin tutkimuksiin, testiraportteihin ja yrityksen toimintaan asiakaskokemusten kautta. Osa toimittajista julkaisee tietoja toiminnastaan avoimesti verkkosivuillaan.

Vuonna 2018 Suomen Ympäristökeskus kokosi MunPutsari-tietopankkiin kokemuksia jätevesijärjestelmien kuluttajakäyttäjiltä. Hankkeen avulla pyrittiin löytämään muun muassa vastaus kysymykseen: ”Mikä on kustannus-, resurssitehokkain ja järkevin ratkaisu kiinteistön vesihuoltoon eri tekijät huomioiden?”.

Jätevesijärjestelmä-vertailussa parhaan arvion sai kotimainen Vestelli Oy. Vestelli Oy:n toimitusjohtajan Jari Jokisen mukaan testimenestys on palkinto pitkäjänteisestä työstä jätevesijärjestelmien parissa.

"Koen, että tuotteemme menestyvät jätevesijärjestelmän hinta- ja laatuvertailussa siksi, että panostamme erittäin paljon jätevesijärjestelmien tuotekehitykseen. Jätevesijärjestelmämme ovat helppokäyttöisiä, nopeita asentaa, ja ne vaativat vain vähän asennus- ja lisätarvikkeita sekä maa-aineita.", Jokinen kommentoi käyttäjätutkimusta.

Jätevesijärjestelmiä ja niiden toimittajia on paljon erilaisia. Vertailemalla toimittajia ja jätevesijärjestelmiä pääsee parhaimpaan lopputulokseen. On hyvä muistaa, että jätevesijärjestelmä vaikuttaa suoraan kiinteistön arvoon. Sijoittamalla laadukkaaseen jätevesijärjestelmään voi säästyä monelta harmilta tulevaisuudessa.

Sijoittamalla laadukkaaseen jätevesijärjestelmään voit vaikuttaa kiinteistösi arvoon

Jätevesijärjestelmän hinta muodostuu kokonaisuudesta, johon kertainvestoinnin lisäksi vaikuttaa järjestelmän elinkaarikustannukset. Oikein valittu ja toteutettu jätevesijärjestelmä maksaa itsensä takaisin helppokäyttöisenä, toimintavarmana ja vuosikymmeniä kestävänä lopputuloksena.

Kiinteistön omistajan tulisi huomata jätevesijärjestelmän arvo osana kiinteistön talotekniikkaa. Laadukkaalta toimittajalta hankittu oikein mitoitettu ja asennettu jätevesijärjestelmä nostaa kiinteistön arvoa vuosikymmeniksi eteenpäin. Ja toisinpäin: huono tekninen ratkaisu tai huonosti toteutettu jätevesijärjestelmä tuo pahimmillaan lisäkustannuksia jo seuraavana vuonna korjausten myötä.

6 vinkkiä jätevesijärjestelmän hankintaan

  1. Vertaile jätevesijärjestelmien toimittajia – vaadi perusteluja
  2. Pyydä toimittajia auttamaan kokonaiskustannusten haarukoinnissa – älä tingi laadusta
  3. Päätä haluatko tehdä itse osan projektista vai tilaatko projektin kokonaistoimituksena
  4. Muista tehdä jätevesisuunnitelma ja toimittaa se kuntaan – kannattaa luottaa jätevesiasiantuntijan apuun
  5. Toteuta projekti haluamallasi mallilla
  6. Muista huolehtia jätevesijärjestelmän huollosta tulevaisuudessa

Mainos:

Jarkko Aho & Nina Nordlund: Taloudellinen vapaus osakkeilla -valmennus

Kaupallinen yhteistyö

Ennätyksellinen teollinen kysyntä tukee hopean hintaa

Johannes Ankelo
29.5.2024
east Lue lisää
Kolumnit

Kaikki väki nukkuu

Aki Pyysing
26.5.2024
east Lue lisää

Käytännön vinkkejä sijoitusasunnon ostamiseen

Miika Vuorensola
26.5.2024
east Lue lisää