Artikkelit

Goldman laskee taantuman todennäköisyyttä, käykö kuitenkin toisin?

Johannes Ankelo |
Jaa Twiittaa

Goldman Sachsin myyntipuolen ekonomistitiimillä on häikäisevän heikko historia ennustustensa toteutumisten suhteen. Tällä kertaa tiimi tuo näkemyksellään huonoja uutisia presidentti Bidenille: tiimin laskelmien mukaan taantuman todennäköisyys laskee 15 prosenttiin aiemmasta 20 prosentista. Bloombergin konsensus taantumalle on ollut 60 prosenttia sitten viime vuoden, pääasiassa rajusti kääntyneen korkokäyrän ansiosta, mikä on historiallisesti korkealla todennäköisyydellä ennakoinut välitöntä taantumaa.

Miksi uutiset mukamas olisivat huonoja Bidenille? Toisin kuin Goldman Sachsin FICC- tai Equity Sales-osastot, investointipankin myyntipuolen analyyseillä on synkkä historia: ne ovat olleet lähes aina täysin väärässä. Toisin sanoen, kieli poskella voidaan sanoa taantuman olevan varmuus.

Mihin perustuu Goldman Sachsin optimismi? Parempi kysymys lienee, miksi muut analyytikot ovat niin pessimistisiä, kun Atlantan Fed povaa USA:n BKT:n kasvavan 5,6 prosentilla kolmannella kvartaalilla?

Jopa Goldman myöntää Atlantan Fedin ennusteen “yliampuvan talouden todellista momentumia ottaen huomioon edelleen heikot tutkimustulokset yritysten tilanteesta ja paljon hitaampi kasvu kotimaisten reaalibruttojentulojen suhteen.

Raportoidun BKT-luvun (GDP) ja tarkemman GDI-datan (bruttokansantulo) erotus ei koskaan ole ollut suurempi. Tämä ennakoi USA:n talouskasvun syöksyvän alas kun (oletetusti) manipuloitu BKT-data korjataan alemmas.