Olet täällä

Vilho

Vilho

  • Liittynyt 8.11.2017
  • 23 viestiä
  • 0 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Sampo - 8.11.2018 9.30

Sohaistaanpa vähän muurahaispesää. Onko kukaan pohtinut asiaa siltä kantilta, että Nallen motiivina ei välttämättä ole osakkeenomistajien edun ajaminen yleisellä tasolla vaan lähinnä oman perikunnan hyvinvoinnin maksimointi? Muutto Ruotsiin kertoo ehkä siitä, että asia on Nallen sydäntä lähellä. Olisiko loogista jakaa tässä vaiheessa ylisuuria osinkoja optimitasoon nähden sekä Nordeasta, että Sammosta? 

Käytännössä siis realisoidaan Nallen ja perikunnan kakkua kyseisissä firmoissa osingonjaon kautta rahaksi? Uskoisin, että rahoitusteorian lukeneena massimiehenä Nallen mielestä on parempi jättää perikunnalle kasa rahaa ja pieni kakku Sampoa ja Nordeaa kuin pelkästään Sampoa ja Nordeaa joissa ei ole enää itse ajamassa osakkeenomistajan etua? Nallen perheen hallussa olevista osakkeista tuskin voi hankkiutua markkinoilla eroon Nallen eläessä ilman, että kurssi ottaa kovasti hittiä.

Kuulostaa ehkä vähän salaliittoteorialta, mutta suurena Nalle-fanina uskon että kaikki on mahdollista. Nyt siis lähinnä viestitään, että osinkokäyrä on tärkeintä saada osoittamaan kattoon. Nalle ja kumppanit varmasti kuitenkin tietävät, että kokonaisuutena osakkeenomistajien edun kannalta muu kuin osingonmaksu voittojenjaon muotona voisi olla paljon järkevämpää. 

Sievi Capital - 17.9.2018 12.25

Terve Sijoitustietolaiset! Onko kukaan laskeskellut Sievi Capitalin arvostusta? Valuaatiota lähdin haistelemaan osien summan kautta, tällä hetkellä siis SC:n portfoliossa KH-koneet, Indoor group, SuvantoTrucks ja tärkeimpänä Iloq. Varmaankin huhut Iloqn listaamisesta vetää kurssia tällä hetkellä katosta läpi ja kiinnostaisi tietää, minkälaista valuaatiota nykyinen kurssitaso heijastelee Iloqn arvoksi. 

Onko kokeneemmilla sijoittajilla heittää mielipiteitä siitä, että minkälaisilla arvostuskertoimilla lähtisitte arvottamaan nuita muita portfolion osia? Varmaankin EV/Ebitda kertoimien kautta voisi heittää noin-arviot loppuportfolion arvosta ja erotus jää sitten Iloqn osuudeksi vai miten lähtisitte asiaa tarkastelemaan?

Sijoitustiedon kysymysketju - 13.8.2018 20.08

distrotrader kirjoitti:

Tarkoittanet varmaan Donchian channel indikaattoria: https://en.wikipedia.org/wiki/Donchian_channel

Tämä indikaattori löytyy useimmista teknisen analyysin kirjastoista vakiona. Esimerkiksi Barchart-sivustolla valitse Technical Chart -> Study: Donchian channel ja syötä Period-kenttään haluamasi arvo päivinä tyyliin kuukausi on 20 päivää, 3kk 60 ja vuosi 240. Voit lisätä vaikka kaikki samaan kuvaan.

Tässä esimerkki: https://www.barchart.com/stocks/quotes/INTC/technical-chart?plot=BAR&volume=total&data=DO&density=M&pricesOn=1&asPctChange=0&logscale=0&indicators=DON(20)&sym=INTC&grid=1&height=500&studyheight=100

Kiitos paljon, just tuota etsinkin! Ompas sillekin nimi keksitty. 

 

Sijoitustiedon kysymysketju - 10.8.2018 23.17

Tiedättekö charttausohjelmaa, joka piirtäisi sen hetkiset tiedot esim. 1-month low ja high, 3-month low ja high, 1-year low ja high jne. arvoista suoraan charttiin? Eli siis käytännössä esimerkiksi tiedot jotka löytyvät esimerkkinä Nordnetissä osakkeen "kurssihistoria" -välilehden alta. Voisi kuvitella, että tällainen ominaisuus saattaisi ilmaisista ohjelmistakin löytyä kun excelissäkin tällaisen väkertää jo MIN ja MAKS -funktioilla, mutta ei ole jostain syystä tullut vastaan. Jos kysymyksen asettelusta ei tajua mitään niin voin selvittää toki lisää. 

NPO eläkkeelle - 1.8.2018 8.13

Mielenkiintoinen idea! En osaa arvioida sen toteutumisen todennäköisyyttä, mutta tällä hetkellä löytyy jo esimerkkejä siitä kuinka mahtavaa on tehdä metsämaakauppoja maa-alueesta kunnan kanssa, johon kaiken järjen mukaan tullaan pian kaavoittamaan tontteja.

Seuraava linkki on maksumuurin takana, mutta siellä esimerkkicase: 

https://www.hs.fi/kotimaa/art-2000005650912.html

Pari lainausta jutusta: 

"Kunta siis katsoo, että maat ovat metsämaita, joilla ei ole juuri arvoa, sillä alueelle ei ole sen mukaan vireillä asemakaavaa. Omistajat taas näkevät, että maiden rakentamiseen sisältyy iso odotusarvo."

"Kunnan tarjouksen takaraja on toukokuun loppupuolella. x pelkää, että jos sopimukseen ei päästä, kunta lähtee pakkolunastuksen tielle."

”"Kyse ei ole tonteista vaan raakamaasta, jota ko. [kyseessä olevat] henkilöt ovat tarjonneet kunnalle ostettavaksi. Alue ei ole kaavoitussuunnitelmassamme, vaan keskitymme kuntakeskuksen kehittämiseen. Emme kommentoi asiaa enempää”, kertoo sähköpostitse kunnanjohtaja x."

Eihän tuostakaan voi koko totuutta tietää, mutta heti tuli tämä case mieleen. 

Ovaro (os. Orava) - 23.7.2018 21.49

Laki eräiden asuntojen vuokraustoimintaa harjoittavien osakeyhtiöiden veronhuojennuksesta (299/2009):

"Suomessa yleisesti verovelvollinen asuntojen vuokraustoimintaa harjoittava osakeyhtiö vapautetaan suorittamasta tuloveroa siten kuin veronhuojennuslaissa säädetään."

Orava Reittinä kuuluu kyseisen lakipykälän piiriin jonka myötä yhtiö voi jakaa omia varojaan vain osinkona. Omien osakkeiden hankinta on veronhuojennuslain mukaan kielletty.

Daytraderin kovimmat tuotot ja julmimmat takaiskut - 10.7.2018 22.47

Kiitos jälleen loistavasta blogista. Ilmoita ihmeessä jos alkaa hajottaan kaikki randomit kyselijät ja et enää ota kysymyksiä vastaan, mutta ennen sitä kysyisin seuraavaa: uusimman tekstisi perusteella sinäkin olet toiminut aikoinaan pörssimeklarina. Teerenpeleissä viimeksi vieraana ollut Matikainenkin on tällä taustalla, Nordnetin yhdellä meklarilla Lönnqvististillä vaikuttaa jenkkiosakkeisiin sijoittaminen toimivan välillä erittäin hyvin. 

Mikä on tärkein oppi meklarina toimimisesta mikä on edistänyt treidaustasi sen jälkeen vai jäikö siitä mitään spesifiä etua käteen? Voisi kuvitella että esimerkiksi tarjouskirjaa osaisi tulkita tämän jälkeen keskimääräistä bulleroa paremmin.

Nyt kun entiset meklarit ovat menestyviä treidaajia niin sitähän heti vetää johtopäätöksen, että meklarina oppii hyväksi treideriksi vaikka voihan todellisuus toki olla että treideriksi pyrkivät hakeutuvat meklareiksi. 

 

GF money - 17.5.2018 17.19

Taidan jättää itsekin väliin listautumisen, ehkä pikavippibisnes aiheuttaa turhan suuria antipatioita osassa sijoittajissa. Uskon myös sääntelyn merkittävään lisääntymiseen kyseisellä alalla tulevaisuudessa. Harmi sinänsä, koska Keskitalo olisi varmasti huikeaa kuunneltavaa yhtiökokouksissa. Olen kerran hänen juttujaan päässyt kuulemaan ja hyvä tarinankertoja on kysymyksessä. Kertoi muun muassa aloittaneen bisnestoiminnan kasvattamalla lohia vanhempiensa uima-altaassa ja myyneensä niitä kaloja sitten naapureilleen. Kiinteistöbisneksen oli aloittanut Himahamsterit nimisellä firmalla rempaten kaverinsa kanssa asuntoja ja myyden ne voitolla eteenpäin. Olikohan omien sanojensa mukaan tehnyt ensimmmäisen miljoonansa tuolla asuntobisneksellä. 

Neo Industrial - 23.4.2018 22.31

Huomenna jatkuukin vähän vilkkaammin tuloskausi ja mielenkiintoista nähdä muun muassa tämä Neon osari. Täällä on monesti noussut esille, että tuppaavat nämä pikkulaput vähän joskus ennakoimaan tulosta. Neonkin käppyrä vihertää oikein kauniisti, noin 15 pinnaa nousua seitsemään päivään. Ehkä tulos on vuotanut tai sitten ei. 

Sijoitustiedon kysymysketju - 12.4.2018 8.19

Daytrader kirjoitti:

Alfa suosituksenmuutosten treidauksessa on aika nolla esim Ruotsissa(tuntuisi joskus olevan jopa negatiivinen jos aamuhuutarista yrittää hyödyntää), ellei tiedä kuka analyytikko ja missä tilanteessa kurssia liikuttaa. Suomessa on ehkä vähän tehottomuutta tässä suhteessa, mutta siinäkin harkinta on paljon tärkeämpi kuin systemaattinen toiminta (NYE -välittäjä tekee tätä systemaattisesti, ja tuotto aika heikkoa). Aika vähän on ilmeisiä ilmaisia lounaita tarjolla. Ihminen kiinnittää huomiota lähinnä niihin tapauksiin, jossa joku suosituksenmuutos "liikuttaa" kurssia 5%, mutta ne jää otsikoista ja huomiosta pois, jotka eivät aiheuta reaktiota (joita noudattamalla tulisi takkiin kun kurssi palautuu aamupompusta). Ainoa mun mielestä kiistaton etu suositusmuutoksista on, kun niihin pääse käsiksi ennen kuin ne on missään uutislähteessä. Tämä tuntuisi jossain määrin pätevän myös Ruotsissa.

Kiitos Akille ja Mikolle vastauksista. Itselläni onkin aika vahva valikoitumisongelma tässä kyseessä kun somen perusteella saa nuo suositusmuutossignaalit jotka ovat tietenkin kerta kerrasta aiheuttaneet tuon 5%. Erityisesti kiinnostuksen herätti tuo Citin muutos Fortumissa, jonka myötä sitä alkoi pohtimaan erityisesti isojen ulkkaripankkien vaikutusta suomalaisiin lappuihin. Mutta niiden julkaisema tieto onkin varmasti juuri sitä tyyppiä, ettei ihan ensimmäiseksi ole meikäläisen korvissa.