Olet täällä

Raaka-aineita, spekulaatioita ja markkinoiden monimutkaisuuden ihmettelemistä - 7.9.2019 12.10

Edelleen olen long kulta. Toki olen monessa muussakin mukana, eikä kullan paino koko sijoituspääomastani ole järisyttävän suuri (oliskohan n. 10% luokkaa). Perustelen omistustani myös sillä, että kullalla on matala korrelaatio muihin sijoituksiini sekä ansiotuloihini (olen finanssisektorilla töissä) nähden.

Markkinoiden odotukset tulevista reaalikoroista ovat uskoakseni tärkein ajuri kullan hinnalle. Jos uskoo reaalikorkojen laskuun, niin kulta on järkeenkäypä sijoitus. Pidän reaalikorkojen nousutrendiä lähivuosina epätodennäköisisenä, joskaan en mahdottomana. Fed on vasta elvytyssyklin alkuvaiheessa, enkä usko heidän vaihtavan suuntaa. Demograafiset tekijät sekä heikko lainojen kysyntä pitävät inflaation uskoakseni alhaisena, joten inflaation noususta en odota olevan apua kullan hinnalle ihan lähiaikoina -Ehkä jonain päivänä voi olla, jos paljon uumoiltu MMT-kokeilu lähtee lapasesta. Siihen on kuitenkin vielä matkaa. 

Arvometalliosakkeiden puolella olen longina streaming bisneksessä. Franco Nevada, Sandstorm Gold ja Wheaton Precious Metals suurimpia sijoituksiani tällä sektorilla. Juniori kaivoksista olen luopunut, sillä aika ei riitä niiden seuraamiseen.

Näytä koko viesti
Raaka-aineita, spekulaatioita ja markkinoiden monimutkaisuuden ihmettelemistä - 4.9.2019 10.43

Terve! Ketju ja blogi tosiaan hiljentyneet kun päivätyöt ja lastenhoito tuppaavat viemään kaiken ajan harrastuksilta. Oma sivusto alhaalla koska wordpressin vuosimaksu on maksamatta. 

Markkinoita tulee silti edelleen seurailtua. Oliko joku tietty aihe mielessä mistä halusit jutella?

Näytä koko viesti
Raaka-aineita, spekulaatioita ja markkinoiden monimutkaisuuden ihmettelemistä - 23.9.2018 11.15

Mitkä ovat ajatuksesi kullan hinnasta ja hinnan kehityksestä tällä hetkellä? Aiemmin olit mustaakseni bull-kannalla. Onko fundamentit jotenkin muuttuneet vai edellyttääkö kullan hinnan nouseminen isompaa kuprua nykyisessä rahajärjestelmässä?

 

Nyt tulee kyllä pahasti myöhässä vastaus. Pahoittelut siitä. Tämä blogi on viime aikoina ollut hieman säästöliekillä, koska uusin perheenlisäys on viimeisen puolen vuoden aikana vienyt lähestulkoon kaiken ajan kirjoittamiselta. Tarkoitus minulla on kuitenkin taas jossain välissä aktivoitua kunhan aikaa löytyy. Kiireessä ei viitsi oikein kirjoitella. Siitä ei hyvää jälkeä yleensä seuraa.

Mitä kultaan tulee... Olen tosiaan ollut bulli kultakaivosten suhteen 2014 lähtien. 2016 ekalla puoliskolla nähtiin kunnon ralli ja näin jälkiviisaana olisi silloin pitänyt kotiuttaa mukavat voitot, mutta silloin ajattelin bull markkinan olevan vasta alussa. Teknisesti olemme edelleen tuossa samassa 2015 lopulla alkaneessa bull-markkinassa, mutta nousulta alkaa loppumaan paukut. Nyt luulen, että tarvitsemme vielä vähän isomman kapitulaation ennen kuin seuraava nousu voi taas alkaa. 

Käännyin aika pessimistiseksi viime kesänä kun kullalla oli loistavat saumat rikkoa $1 400 oz raja (inflaatio nousi, dollari laski, geopoliittiset riskit pinnalla jne.), mutta kaikesta huolimatta kullan hinta kääntyi laskuun. Ajattelin, että bearit ottavat pian kontrollin bulleilta. En ole edelleenkään luopunut kaikista postioistani, mutta olen siirtänyt kultakaivossalkun painoa laatuyhtiöihin riskisemmistä junioreista. Omistan nyt muutamia streaming yhtiöitä ja paria "prospect generator" osaketta. Nämä ovat sellaisia business-malleja, jotka tavallaan hytöyvät pitkässä juoksussa alhaisesta kullan hinnasta, koska ne pystyvät solmimaan silloin hyviä diilejä. Olen myös suojaillut positioitani put optioilla ja kerännyt käteistä tulevia ostoja varten. Olen siis puolustuskannalla niin kauan kunnes uskon nykyisen aneemisen markkinan taas kääntyvän. Kokonaan en halua kuitenkaan olla pois markkinoilta, koska käänne voi toisaalta tapahtua nopeasti ja yllättävästi.

Pohjimmainen syy omistaa näitä osakkeita on mielestäni edelleen olemassa. Riski siitä, että seuraava finanssikriisi on pahempi kuin edellinen ei ole mielestäni hävinnyt. Keskuspankeilla on seuraavassa taantumassa vain vähän paukkuja lisäelvytykseen, uusia TARPin kaltaisia tukipaketteja on poliittisesti vaikeampi solmia ja johdannaismarkkina on monimutkaisuudessaan arvaamaton. Kaikesta tästä huolimatta olin alunperin liian naiivi monissa oletuksissa enkä ollut tarpeeksi nöyrä myymään osakkeitani vuonna 2016 vaikka monet merkit viittasivat silloin kultakaivosten bull markkinan hyytymiseen. Tästä olen yrittänyt ottaa opiksi.

Kultakaivokset tekevät taas jonain päivänä hurjan nousurallin, kuten niin monta kertaa historiassa, mutta on vaikea sanoa kuinka kauan sitä joutuu odottamaan.

Näytä koko viesti
Raaka-aineita, spekulaatioita ja markkinoiden monimutkaisuuden ihmettelemistä - 17.8.2018 12.20

Suurin osa uraanikaupasta tapahtuu julkisten kaupankäyntipaikkojen ulkopuolella. Kaksi konsulttifirmaa Ux Consulting ja Trade Tech, julkaisevat päivittäiset hintanoteeraukset viiveellä myös suurelle yleisölle.

Pitkäaikaista hintakehitystä voi tarkastella esim. täältä:

https://www.cameco.com/invest/markets/uranium-price

Sähköfirmat hankkivat suurimman osan polttoaineesta pitkäaikaisilla sopimuksilla (ylempi hintakäyrä linkin graafissa), mutta tällä markkinalla tehdään harvoin uusia sopimuksia, joten hinnat eivät reagoi nopeasti uutisiin. Spot markkina reagoi nopeammin. Pitkäaikaisten sopimusten hinnat ovat usein sidottu indeksiin, jossa spot-hinta on yhtenä komponenttina. Siksi hinnat korreloivat.

2000-luvun alussa hinnat olivat nimellisesti vielä alempana kuin nyt, mutta myös tuotantokustannukset ovat sen jälkeen nousseet paljon.

Näytä koko viesti
Raaka-aineita, spekulaatioita ja markkinoiden monimutkaisuuden ihmettelemistä - 3.7.2018 10.13

Bitcoin inspiroi valtioita kehittämään omia virtuaalivaluuttoja (3.7.2018)

Näytä koko viesti
Raaka-aineita, spekulaatioita ja markkinoiden monimutkaisuuden ihmettelemistä - 9.3.2018 03.05

Ramaphosalta voi varmasti odottaa monenlaisia älyttömyyksiä, mutta mielestäni olennainen kysymys on se, että onko politiikka menossa parempaan vai huonompaan suuntaan edellisen presidentin, Jacob Zuman, aikaan verrattuna. Zuma oli myös heikko presidentti ja oman käsitykseni mukaan Ramaphosa olisi "vähemmän huono" presidentti ainakin business-ympäristön kannalta. Esimerkiksi maan valuutta, Rand, lähti nousuralliin Ramaphosan valinnan jälkeen ja luottoluokittajat ovat antaneet varovaisen toiveikkaita  lausuntoja Ramaphosan talouspolitiikasta (Zuman politiikkaan verrattuna). Myös kaivosfirma Anglo Americanin toimari on antanut varsin myönteisiä lausuntoja Ramaphosasta. Aika tulee näyttämään, mitä uusi presidentti tulee lopulta saamaan aikaiseksi.

Mitä platinan hintaan tulee, niin vahvistuva rand luo lisää kustannuspaineita E-Afrikan platinan tuottajille, mikä saattaa edesauttaa tuotannonleikkauksia, mikä taas voisi olla positiivinen asia platinan hinnalle.

 

Näytä koko viesti
Raaka-aineita, spekulaatioita ja markkinoiden monimutkaisuuden ihmettelemistä - 8.2.2018 09.12

Katsaus omaan raaka-ainesalkkuun - osa 3: Onko 2018 platinan vuosi?

Näytä koko viesti
ETFS Gold Trust - 24.1.2018 10.09

Täytyy myöntää, että en tunne Euroopan ETF-kenttää tarpeeksi hyvin voidakseni suositella jotain siltä suunnalta. Ei ole oikein ollut tarvetta perehtyä kun Amerikasta löytyy niin hyviä vaihtoehtoja. Asun ulkomailla, joten onnekseni Fivan järjetön linjaus ei vaikuta minuun.

Mitä kultaan tulee, niin yksi vaihtoehto on omistaa kullantuottajien osakkeita. Tämä tosin korkeariskisempi vaihtoehto kuin kulta-etf, mutta näillä osakkeilla taipumus nousta kun kullan hinta nousee. Sellaset firmat kuin Franco-Nevada Gold, Sandstorm Gold ja Royal Gold ovat mielestäni sieltä matalariskisemmasta päästä mitä kullantuottajien osakkeisiin tulee. Nämä eivät itseasiassa ole kaivosfirmoja vaan ns. "streaming" firmoja. 

Näytä koko viesti
Raaka-aineita, spekulaatioita ja markkinoiden monimutkaisuuden ihmettelemistä - 3.1.2018 01.44

Katsaus omaan raaka-ainesalkkuun - Osa 2: kultakaivokset

Näytä koko viesti
Raaka-aineita, spekulaatioita ja markkinoiden monimutkaisuuden ihmettelemistä - 28.11.2017 09.32

Sanoisin, etta niille, joilla ei ole aikaa tai mielenkiintoa perehtya syvallisemmin uraanifirmoihin paras vaihtoehto on Global X Uranium ETF (Tikkeri: URA). Ongelmana tuossa etf:ssa on yhden firman - Camecon - suuri painoarvo (22%). Camecoon liittyy aika paljon yhtiokohtaista riskia, joista esimerkkeina meneillaan oleva vero-oikeudenkaynti (pahimmassa tapauksessa Cameco voi joutua maksamaan monen vuoden verot takautuvasti) ja iso maara kannattavia pitkia toimitussopimuksia umpeutuu lahivousina. Kaikesta huolimatta URA tuottaa varmasti ihan mukavasti jos uraanin hinta lahtee nousuun.

Itse suosin suoria osakesijoituksia pienempiin kaivosfirmoihin. Oma suosikkini (ja suurin sijoitukseni talla sektorilla) on Uranium Energy Corp (tikkeri: UEC). Firman johto on kovaa luokkaa, mista osoituksena se, etta UEC on saanut houkuteltua rahaa "smart money" sijoittajilta (esim. Sprott Asset Managment ja Li Kashing)  jopa keskella synkinta laskumarkkinaa. Firman CEO Amir Adnani on lisaksi kultakaivosfirma Goldmining Inc:n Chairman ja myos talla firmalla on piinkova kaarti vahvoja instituutioita sijoittajana. Tama osoittaa vahvaa luottamusta Adnaniin (p.s. hanen haastattelujaan loytyy paljon esim. Youtubesta jos kiinnostaa). Lisaksi UEC:n Chairman, Spencer Abraham, on USA:n entinen Secretary of Energy. Trumpin politiikka on ydinvoimamyonteista, ei vahiten siksi etta maa haluaa parantaa uraaniomavaraisuuttaan, silla USA on pahasti riippuvainen ydinpolttoaineen toimituksista "vihamielisista" maista, kuten Venajalta. Tama tukee UEC:ta, silla ythiolla on paljon reserveja USA:n maaperalla.

Muista mielenkiintoista firmoista mainittakoon:

Skyharbour Resources - pieni exploration firma, jolla reserveja Kanadan Saskatshewanissa, joka on maailman halvimpia paikkoja tuottaa uraania ja matala poliittinen riski. Toki korkea riski ja volatiliteetti on kovaa, mutta paljon potentiaalia IMO. Skyharbour on toiseksi suurin sijoitukseni yksittaisista uraanisijoituksista.

Nexgen Energy - Laadukas ja vahan isompi firma. Li Kashing suurimpien omistajien joukossa. Nexgenia minulla on vahan, mutta voisi olla enemmankin.

Edella mainitut luonnollisesti vain vinkkina tutustua tarkemmin -  ei sijoitussuosituksina.

En ole tarpeeksi perehtynyt Kazatompromin IPOon osatakseni sanoa onko houkutteleva vai ei. Valtio todennakoisesti jaa IPOn jalkeenkin mukaan isolla siivulla, mika arveluttaa.

 

Näytä koko viesti