Olet täällä

Timo Tikkala

Timo Tikkala

  • Liittynyt 11.7.2016
  • 45 viestiä
  • 1 aloitettua ketjua

Viimeisimmät viestit

Raaka-aineita, spekulaatioita ja markkinoiden monimutkaisuuden ihmettelemistä - 4.10.2017 17.46

Kiitos palautteesta. 

Kahvi vaikuttaa kyllä aika mielenkiintoiselta. Kuluva vuosi on ollut haasteellinen brasilialaisille kahvinviljelijöille. Tämän johdosta tuotantovaje on kasvanut tänä vuonna poikkeuksellisen suureksi. Heikon tuotannon takia kuluttajamaat ovat joutuneet turvautumaan omiin varastoihin kysynnän kattamiseksi. Kahvin hinnat eivät kuitenkaan ole nousseet. Jos jo valmiiksi kireässä tilanteessa tuotantomaiden sääolosuhteet muuttuvat epäsuotuisiksi, niin kahvin hinta voi nousta selvästi. Downside riski kahvissa on mielestäni aika maltillinen seuraavan parin vuoden tähtäimellä, koska hinnat ovat jo valmiiksi historiallisesti katsottuna alhaalla ja koko "soft commodities" sektori on hitaasti nousemassa pitkästä karhumarkkinasta. Toki muistutettakoon vielä, että raaka-aineet ovat kaikki luonteeltaan korkeariskisiä sijoituksia.

 

 

 

Raaka-aineita, spekulaatioita ja markkinoiden monimutkaisuuden ihmettelemistä - 4.10.2017 12.56

Raaka-aineita, spekulaatioita ja markkinoiden monimutkaisuuden ihmettelemistä - 10.9.2017 23.35

Kapteeni Ilmiselva kirjoitti:

Saantelylla on myos vaikutuksia, joille ei ole helppo suoraan rahassa mitata mutta ovat valttamattomia monen mielesta. Ihan mielellani maksan muutaman sentin enemman jokaisesta laakkeesta Fimean / Valviran / FDA:n yms kulujen kattamiseksi, tai vaikka tuplat olutpullostani Eviralle, jos ei tarvitse metanolia juoda. Kaikki edellamainitut ovat tainneet valilla myos feilata tehtavissaan, mutta parempi niiden kanssa kuin ilman saantelya. Jo pelkka viranomaisen olemassaolo ja tarkastuksen / sakkojen mahdollisuus kitkenee pahimpia yksityisen sektorin ylilyonteja.

 

Tähän kommenttiin ei tullut aikaisemmin vastattua.En lähde tässä väittämään,että Evirat yms. pitäisi lakkauttaa huomenna. Kunhan pohdin vain pohdin asiaa periaatetasolla. Monesti itsesääntely voi toimia ihan hyvin, koska kuluttajan ja tuottajan intressit ovat yleensä linjassa toistensa kanssa. Jos oluenvalmistaja on voittoa tavoitteleva yritys, niin sen intresseissä on kaikkein vähiten myrkyttää olutta metanolilla. Tämä tuhoaisi sen brändin ja sitä kautta omistaja-arvon. Brändin rakentaminen kestää vuosia, mutta sen voi tuhota yhdellä skandaalilla. Jos turvallisuus on kuluttajan tärkein ostokriteeri, niin yritykset valmistavat turvallisia tuotteita ilman sääntelyäkin. Viranomaiset eivät myöskään voi olla täysin erehtymättömiä. FDA:n hyväksymät lääkkeetkin voivat joskus vahingoittaa ihmisiä. Lisäksi monet yksityiset yritykset ovat saavuttaneet aseman, jossa kuluttajat luottavat niihin yhtä paljon kuin viranomaisiin. Luin jokin aika sitten kyselytutkimusken (lähdettä en nopealla googlettamisella nyt löytänyt), jonka mukaan moni amerikkalainen luottaa Appleen enemmän kuin valtioon. Luottokorttifirmat on toinen hyvä esimerkki luotettavista yksityisen sektorin toimijoista.

Kerron tähän aiheeseen liittyvän tarinan omalta työuralta. Olen aikaisemmin ollut duunissa yhdessä maailman kolmesta suuresta luottoluokitusyhtiöistä. Harvat finanssimarkkinoiden toimijoista ovat yhtä raskaasti säänneltyjä kuin luottoluokitusyhtiöt. Huomasin omin silmin kuinka rajusti sääntely kasvoi varsinkin subrime-kriisin seurauksena. Tämä sääntely on yksi tärkeimmistä syistä, miksi on olemassa vain kolme isoa reittausfirmaa eikä esimerkiksi 30. Sääntely on synnyttänyt valtavan alalletulokynnyksen. Ihmisten yleinen käsitys on, että luottoluokittajat antavat AAA-reittauksia kaikelle roskalle, ellei niitä säännellä. Tosiasia kuitenkin on, että luottoluokittajien intresseissä olisi ollut muuttaa toimintatapojaan 2008-kriisin jälkeen ilman sääntelyäkin, sillä luotettavan brändin rakentaminen on omistajien tärkein intressi. Luottoluokitus nimittäin on vain yhtä arvokas kuin sen antajan maine markkinapaikalla (bondisijoittajien keskuudessa). Vaikka tulovirta tuleekin reitattavilta yrityksiltä, niin todellinen asiakaskunta on sijoittajayhteisö. Väitänkin, että luottoluokittajat toimisivat yhtä hyvin (ellei paremminkin) pelkällä toimialan itsesäänteyllä, koska niiden omistajien intressinä on tuottaa mahdollisimman laadukasta tutkimusta asiakkailleen, eli bondisijoittajille. 

 

Raaka-aineita, spekulaatioita ja markkinoiden monimutkaisuuden ihmettelemistä - 2.9.2017 22.26

Jos kirjoitukseni on sinusta paskaa niin, silloin ne kannattaa jättää lukematta. 

En usko, että viestiisi vastaaminen johtaisi muuhun kuin loputtomaan juupas-eipäs väittelyyn, joten taidan tällä kertaa jättää väliin. Vastailen jatkossakin viesteihin joihin sisältyy vähemmän haukkumista ja vittuilua.

Raaka-aineita, spekulaatioita ja markkinoiden monimutkaisuuden ihmettelemistä - 2.9.2017 21.13

@Kapteeni Ilmiselva

Kiitokset, että jaksoit nähdä vaivaa vastata pitkästi.

Vaikka Corbynin menestyksen taustalla on monia syitä, itse kuitenkin kummastelen kaikkein eniten sitä kuinka hän on onnistunut tekemään sosialismista seksikästä. Romantisoivat puheet valtion kaikkivoipaisuudesta tuntuvat uppoavan suureen osaan kansasta.

Yksinkertainen ja kevyt sääntely on monesti hyvä asia. Sääntely vaan harvoin tuppaa pysymään yksinkertaisena, sillä jos asiat menevät pieleen, niin yleensä ratkaisuna sääntelyn lisääminen. Lopulta liian raskas sääntely muodostaa korkeita alalletulokynnyksiä pienille yrityksille, mikä luo oligopolisia rakenteita. Lisäksi kun sääntelijällä on liian paljon valtaa pystyvät suurimmat yritykset hyötymään lobbauksesta.

Suurin osa kirjoituksestani oli yksinkertaistavaa. Viesti, jonka halusin tuoda esille oli 1) markkinataloutta sytytetään liian usein ongelmista, joita se ei ole luonut ja 2) sääntelystä kärsivät monesti eniten pienet yritykset.

 

Raaka-aineita, spekulaatioita ja markkinoiden monimutkaisuuden ihmettelemistä - 29.8.2017 9.31

Kryptovaluutat sijoituskohteina - 15.7.2017 16.32

Onko kenelläkään kokemusta bitcoinin shorttaamisesta? Olisi mielenkiintoista kuulla miten onnistuu käytännössä (jos on ylipäätään edes mahdollista).

Tämä kysymys ei liity mitenkään omaan näkemykseen bitcoinin hinnasta. Ihan yleissivistyksen kannalta kyselen.

Raaka-aineita, spekulaatioita ja markkinoiden monimutkaisuuden ihmettelemistä - 15.6.2017 14.47

Massojen varallisuus siirtyy ETF-rahasto-osuuksiin. Kuinka tästä voisi hyötyä? - 13.6.2017 19.36

Varmaan yksi sivuvaikutus ETF-sijoittamisen ylesitymisessa on, etta sijoittajista tulee laiskoja. Ketaan ei kiinnosta penkoa yksittaisia yrityksia huolella lapi. Maalaillaan vaan isolla pensselilla eika valiteta yksityiskohdista. Kun valtio X joutuu vaikeuksiin niin sijoittajat myyvat koko maan osakkeet kerralla. Olen mietiskellyt, etta juuri tasta johtuen esim. kehittyvien markkinoiden osakepoiminnalla voisi menestya hyvin. Sijoittajien rahahan virtaa naihin maihin suurilta osin ETFien ja muiden indeksirahastojen kautta. Voisi ostaa niita kehittyvien markkinoiden osakkeita, jotka eivat kuulu indeksiin (aliarvostettuja) tai sitten ostaa aina kun indeksisijoittavat myyvat makropelkojen takia. Tama tosin vaatisi ihan oikeata tyota. Joutuisi tekemaan kaiken paperityon ja nakemaan kaiken vaivan ennen kuin loytaisi edes osakevalittajan joka hommaa sinulle osakkeita suoraan vaikkapa jostain Afrikan maasta. Ehka se voisi kuitenkin olla vaivan arvoista. Jim Rogers sanoi, etta on mentava vaarallisiin paikkoihin jos haluaa suuria tuottoja.

Uhkapelaajan tie kohti Hernesaaren kattohuoneistoa - 1.6.2017 17.40

Oon avaamassa tätä varten Interactive Brokers-tilin. Ymmärtäkseni se on paras vaihtoehto tällä hetkellä, vai tietääkö joku parempia? 

Itse olen käyttänyt Alliance Traderia -https://www.alliancetrader.com - jenkkiosakkeilla treidaamiseen. Alliancella pystyy helposti avaamaan myös margin accountin shorttaamista varten. Allliance suunnattu erityisesti aktiivisille treidaajille, kun taas IB käsittääkseni parempi jos käy harvemmin kauppaa. En tosin asu Suomessa vaan Englannissa, joten en osaa sanoa onnistuuko kaikki yhtä helposti Suomesta käsin.