Olet täällä

Incap - 25.2.2021 10.26

Viimeinen kvartaali meni todella hyvin, etenkin orgaaninen kasvu 45 % ja kvartaalin tulos 4,2 m€ (0,2 m€) on minusta oikein alleviivaus tälle. Olen pureskellut tilinpäätöstiedotetta ja osin omien ajatusten selkiyttämiseksi - samalla vaivalla teidän iloksi - raapustan tähän, miksi tykkään yhtiöstä ja toisaalta olisi kiva, jos joku haastaisi minua näiden suhteen. Eli näenkö vain puita ilman metsää vai onko case oikeasti näin hohdokas. Incap on minun salkun suurin sijoitus, saatan yleisen riskienhallinnan vuoksi tulla keventämään lähipäivinä, mutta muuten mulle selvä long-case.

- Selvä kasvuosake tunnusluvuiltaan. Koko vuodelta liikevaihdon kasvu 50 % ja liikevoiton kasvu 25 %. Toimitusjohtajan katsauksesta käy ilmi, että uusi vuosi on myös lähtenyt hyvin käyntiin ja ohjeistus on perushyvä "vuoden 2021 liikevaihto ja oikaistu liikevoitto (EBIT) ovat suurempia kuin vuonna 2020".

- Firma on kannattavuudessa toimalansa kärkeä. Oman pääoman tuotto 30,5 % (täysin posketon luku sektorille...), liikevoittoprosentti 11,8 %. Tämä yhdistettynä edelliseen pointtiiin, niin päästään minua erityisesti miellyttävään sanapariin: KANNATTAVA KASVU.

- Keväällä tehdystä AWS-yrityskaupasta huolimatta kassa kunnossa (tähän auttoi tietysti merkintäoikeusanti, mistä saatuja rahoja käytettiin mm. AWS-yrityskaupan lainan lyhentämiseen). Maksuvalmiustunnusluvut hyvällä tasolla (tämäkin tunnusluvusto alkoi kiinnostaa sidosryhmiä viime keväänä).

- Vakavaraisuus niin ikään hyvällä tasolla, omavaraisuusaste 50 %, net gearing 15 %. Tase selvästi mahdollistaa M&A -strategian toteuttamisen, lainaa on saatavissa milloin vain ja syksyn merkintäoikeusantikin ylimerkittiin, eli omistajatkin on valmiita antamaan lisää rahaa.

- Osinkoa ei makseta, itse tykkään tästä, koska pidän Incapia kasvuosakesijoituksena. Viime keväänä Incap oli hetken aikaa maksamassa osinkoa, mutta sitten tuli korona (tai varmaan alustavat AWS-neuvottelut...) ja tästä luovuttiin. Nyt osingonmaksu olisi muutenkin ollut outoa, koska juuri syksyllä oli merkintäoikeusanti ja yhtiö selvästi hakee M&A-kasvua. Näillä perusteilla Inderesin odotus 0,3 euron osingosta oli karkea virhearvio.

- Kuten todettua, niin hakee M&A kohteita (toimitusjohtajan mukaan tässä ei mikään kiire, jes, ei siis pakko ostaa kasvua kasvun takia). Vajaa vuosi sitten tehty AWS-kauppa on sulateltu onnistuneesti, eli tuoreita näyttöjä tästä on. AWS-kauppa muuten laajensi runsaasti asiakaskuntaa ja laski siten riskiä siitä, että yksittäinen iso asiakas lopettaa leikkimisen Incapin kanssa ja liikevaihto sakkaa.

- Tämä kaikki edellä mainittu hintaan P/E 13,5 (luvuilla Inderesin suosituksen mukainen osakkeen hinta 27 ja EPS 2,02 tilinpäätökseltä). Elektroniikan sopimusvalmistus ei selvästi herätä suuria intohimoja. Väitän, että jos em. tunnusluvut löisi vaikka johonkin IT-firmaan sisään, niin osakkeet hinta oli päälle 50 euron. Toki firma ei tule skaalautumaan pitkässä juoksussa samaa vauhtia kuin joku IT-firma voisi skaalautua, mutta toistaiseksi kasvu on ollut huimaa ja minusta yritys on yhä alihinnoiteltu. Nyt se on puolet siitä.

- Suurimpina omistajina mm. Etolat ja Kakkoset sekä lauma muita kasvollisia hahmoja. Institutionaalisista suurimmat henkivakuutusyhtiöitä (yksityissijoittajia vakuutuskuorineen?), mutta muutoin institutionaalisia ei juuri ole. OP:n pienyhtiörahasto näkyy tätä joskus poimineen. Itse näen tämän siten, että kun firma vielä kasvaa kokoluokassaan, niin tämä alkaa muodostua institutionaalisillekin sijoittajille mahdolliseksi kohteeksi. Institutionaalisten esiinmarssi on siis vasta tulossa.

- Ennen pidin suurimpana riskinä keskittynyttä asiakaskuntaa, mutta tämä riski on vuoden aikana vähentynyt. Komponenttipula voisi olla toinen riskin paikka, mutta viime kevään COVID-aikana firma klaarasi senkin kohtuudella. Tehtaiden alasajot edelleen mahdollisia, toisaalta näin hyviin lukuihin päästiin vuonna 2020, vaikka mm. Intia oli useita kuukausia kiinni tai aliteholla. Kannattavuutta epäilen suuresti, että pystytäänkö se pitämään samalla korkealla tasolla näin kilpailullla toimialalla. Toistaiseksi asiakkaat ovat selvästi olleet valmiita maksamaan, ilmeisesti Incap oikeasti tekee jotain toisin kuin muut. Riskiksi - tai ainakin haitakkeeksi - näin sijoittajan näkökulmasta sanoisin pienen vaihdon. Tuntuu, että firma unohtuu täysin osavuosikatsausten välillä, eli positiosta voi olla hankala irtaantua. Muita harmaita pilviä?

- Sijoittajasivut omaa tutkimustaan tekeville: https://incapcorp.com/porssitiedote/

Näytä koko viesti
Kryptovaluutat sijoituskohteina - 20.2.2021 09.14

Millaisia mittaristoja hyödynnätte kaupankäynnissä, jos nyt yleensäkään ajoittainen myyminen strategiaanne kuuluu? Erityisesti kiinnostaa kuulla mielipiteitä muista kuin perus liukuvista keskiarvoista yms. Esimerkiksi https://www.lookintobitcoin.com/charts/ tarjoaa hyvän oloisen valikoiman kryptospesifejä mittareista (joista monet toki pohjaa liukuville keskiarvoille). Osaatteko arvioida, onko esimerkiksi tämän sivuston mittareista joillain tietyllä enemmän käyttö- kuin huumoriarvoa? Itse olen pääasiassa kryptoholdari, mutta räikeimpiin ylilyönteihin pyrin keventämään ja toisaalta ajoittaisten ostopäätösten tueksi pyrin löytämään sweet spotteja. Mitään päiväkaupankäynnin mittaristoja en siis hae, vaan pidemmän aikavälin sentimentistä kertovia.

Näytä koko viesti
Raisio - 22.12.2020 10.07

TL kirjoitti:

Lisäksi kolmen miljoonan saatavaan liittyy merkittävä epävarmuus, joten oikea markkinareaktio siihen olisi vastaavasti selvästi vähemmän kuin tuo 0,63%.

Juu, tämä epävarmuus on tuotu tiedotteessa hyvin esiin ja varsinainen pihvi asiassa olisi tehdä oma arvio siitä, kuinka merkittävä epävarmuus on.

Osakkeen nousu päivän päätteeksi vastasi kutakuinkin korvaussummaa (sattumaa tai ei), mutta toteutuessaan tämä korvaussumma on yhtiön käyttöön lähitulevaisuudessa tulevaa rahaa ja siten kertaluonteisenakin kokoaan olennaisempi erä, minkä lisäksi pidän sitä laadukkaampana tietona kuin vaikkapa analyytikoiden kassavirtaennusteita (mitkä ovat paljon enemmän kuin merkittävää epävarmuutta sisältäviä oletuksia, mutta silti merkittävimpiä arvonmääritykseen vaikuttavia lukuja). Siksi näkemykseni tuohon uutiseen on positiivisempi kuin yleinen mielipide.

Tuohon OPOnentin kommenttiin markkinaa heiluttavista uutisista on helppo yhtyä; uutisista saadaan monesti kokoaan suurempia hintaheilahduksia aikaan. Raisio lienee yksi tylsimpiä firmoja Helsingin pörssissä - suorastaan tappavan tylsä verrattuna siihen, mitä lätäkön toisella puolen on tarjolla - mikä selittänee maltillista kaupitteluintoa tähän uutiseen.

Näytä koko viesti
Raisio - 17.12.2020 08.46

Raisio sai myönteisen päätöksen välimiesoikeudelta liittyen tavarantoimittajan GMO-sekoilun aiheuttamiin tulonmenetyksiin vuonna 2018. Korvausta tästä pitäisi saada kolme miljoonaa euroa tavarantoimittajalta: https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosu...

Kurssi reagoi aika vaisusti, päivällä selvästi plussalla, mutta loppuhuutarista takaisin melkein nollille. Syy varmasti osin tämä: "Saamiseen liittyvän epävarmuuden vuoksi Raisio ei kuitenkaan toistaiseksi kirjaa korvattavaksi määrättyä summaa kokonaan tai osittain tuloslaskelmaansa".

Vuodelta 2019 liiketulos oli 27,3 miljoonan euron luokkaa ja Inderesin ennusteilla pitkälti sama tänä vuonna, joten toteutuessaan tuo olisi ihan merkittävä tulo, vaikkei varmasti ehdi vuoden 2020 lukuihin. Itse arvioin kuitenkin positiivisemmaksi uutiseksi kuin mitä päivän 0,63 % kurssinousu indikoi.

Näytä koko viesti
United Bankers - 9.12.2020 10.57

Nostan ketjun kahden vuoden takaa, mikä kertonee kaiken tämän osakkeen vaihdon määrästä. Olen tehnyt nyt joulukuun puolella omaa analyysia lapusta (todetaan heti, että omistan) ja tänään Inderes uutisoi myös United Bankersin hyvästä vedosta, niin herkesin kirjoittelemaan aiheesta julki. Lueskelin jo kuunvaihteessa yhtiön tiedotetta Thales Argon avauksesta ja sittemmin Suomen Sijoitustutkimuksen rahastoraporttia, missä United Bankers loistaa kokoonsa nähden nettomerkintöjen osalta – toki nyt puhutaan vain marraskuusta, joskin myös YTD nettomerkinnätkin ovat kehittyneet suotuisasti. Nettomerkintöjä oli marraskuussa tullut 58 miljoonaa euroa, kun koko vuodelta nettomerkinnät ovat 86 miljoonaa. Rahastoyhtiön n. 1351 miljoonan euron AUMiin nähden kelpo kasvulukuja.

Vasta joulukuun alusta aloittanutta Thales Argo -osakerahastoa oli merkitty 13,6 miljoonalla eurolla. Ennustaja kertoi kristallipallosta, että kuukauden kuluttua kun luemme joulukuun raporttia, niin Thales Argoa on merkitty lisää vähintään samalla summalla. Iso syy tähän on menestyneen Grönblomin kiinnittäminen rahastoon, uuden rahaston ponnekkaampi markkinointi ja kolmas keskeinen tekijä on osakerahastojen yleinen myötätuuli juuri tässä markkinassa – tämä komponentti toki kääntyy nopeasti, kun hetki lyö. Huomioitavaa on myös se, että osakemarkkinoiden hyvän vedon myötä odottaisin tälle vuosipuoliskolle kertyvän mukavasti myös tuottosidonnaisia palkkioita.

Merkintöjen saaminen Thales Argon kaltaisini rahastoihin on nannaa United Bankersille, sillä rahastossa on erinomainen kate. Osakerahastona sen pyörittäminen ei vaadi kummoista työvoimaa. Kuitenkin jo pelkkä merkintäpalkkio on 2 %, kiinteä hallinnointipalkkio 1,5 % ja tähän päälle myös tuottosidonnainen palkkio. Niin ja tietysti prosentin lunastuspalkkio, jolla varmistetaan rahastoasiakkaan poistuvan UB:ltä vain pelkissä alushousuissa  – muu on jo mennyt palkkioihin. Thales Argoa on minusta siis hyvä lisä myyntimixiin siltäkin kannalta, että ainakin minulle UB on näyttäytynyt ennen kaikkea reaaliomaisuussijoitusten hoitajana.

Ja reaaliomaisuudesta puheenollen joulukuulle osuu ainakin yhden liike- ja metsärahaston merkintäpäivät, joista ensimmäinen tuskin herättää kiinnostusta toimitilamarkkinan laahatessa (vain logistiikkapuoli vetää nyt), mutta metsärahastojen puolella UB on ollut iskussa ja yksihän näistä metsärahastoista myyntiin tänä vuonna pois voitolla. Saatan olla optimistinen tässä kohtaa, mutta tämä mielestäni tasaa riskejä hyvin, sillä metsärahastot on minusta pitkäjänteisen kannattavuuden kannalta vaikea yhtälö etenkin, kun metsätilamarkkina on täysin ylikuumentunut. Kokonaisuutena näkisin siis rahastoyhtiön portfolion monipuolistuneen tässä vuoden aikana, omanlaista hajautusta tämäkin.

Sijoittajan näkökulmasta yhtiön ongelmana on se, mihin jo alussa viittasin; vaikka markkina-arvo on 100 miljoonan luokassa, niin kaupankäyntilaidoilla on hiljaista. Viimeiset sisäpiirin ostot ovat elokuulta, jolloin osaketta on tankattu hyvin lisää. Johto on sijoitusyhtiöineen iso omistaja firmalle – mikä sekin vähentää vaihtoa – ja loppu omistajakunta on kotitalouspainotteista, eli instituutioita ei omistajalistalla komeile. Henkilökohtaisesti pidän tätä hyvänä, sillä vielä on mahdollisuus ratsastaa täysimääräisesti se vaihe, kun instituutiot alkavat kiinnostua lapusta. Nykyisellä vaihdolla tämä tapahtuu kuitenkin hitaanpuoleisesti.

Lisäksi yhtiöllä on käynnissä omien osakkeiden osto-ohjelma ja tätä tahtia pitäisi kulua joitain viikkoja, että tulee valmista. Saataisiinkohan johdolta päivitystä näkymiin sitten, kun yhtiö on saanut omat osakkeet ostetuksi? 😊

Keskeiset luvut: https://www.unitedbankers.fi/fi/oyj/sijoittajat/osakkeet-ja-osakkeenomistajat/avainluvut-ja-taloudelliset-tavoitteet

Tuorein rahastoraportti: https://www.sijoitustutkimus.fi/wp-content/uploads/2020/12/Rahastoraportti_202011.pdf

Seurailen tätä yhtiötä nyt talven aikana, joten todennäköisesti seuraavaan tämän ketjun uuteen postaukseen ei kulu kahta vuotta.

Näytä koko viesti
Usa Vaalit 2020 - 4.11.2020 05.53

Tinggeli kirjoitti:

Käytänössä kun Nevadakin on varmasti taputeltu Bidenille, niin Bidenilla on 270 valitisjamiestä ja vaikka Trump saisi kaikki loput, niin jää 267 mieheen.

Eiköhän tämä ole jo taputeltu ja Pensynlavian äänillä ei ole merkitystä. Biden on seuraava presidentti.

Vähän näyttää olevan liian aikaista ilkkumista Twitterissä Pyysingille nuo 12 tuntia sitten kirjoitetut Twiitit:

https://twitter.com/AkiPyysing/status/1323304839493931008

Varmaan nuorisoa joka ei ole vielä oppinut, että mikään ei ole selvä ennen kuin "viimeinen" ääni on laskettu. Suomessa on samanlainen ilmiö, Keskusta jotaa aina aluksi ja sitten romahtaa.

Jeps. Yleensäkin jonkun vedonlyönnistä ilkkuminen on dorkaa, etenkin tässä tapauksessa kun lyöty veto perustuu asialliseen harkintaan, mutta Twitter on Twitter. Itsekin löin sunnuntaina pari tonnia Bidenista kertoimella 1,5, mikä oli sen hetkisillä tiedoilla erittäin houkutteleva. Aamusta vähän jänskätti, kun kertoimet oli pyörähtänyt ja ihmettelin, eikö vedonlyöntimarkkina tosiaan laske myöhemmin tuleville postiäänille mitään mahdollisuuksia. Noh, joka tapauksessa voidaan todeta gallupien olleen entistäkin vääremmässä ja selvästikään viime kerrasta ei ole otettu opiksi, joten pelistä tulikin todella tiukka. Ihmiseläintä on vaikea ennustaa, näkeehän sen osakemarkkinoillakin.

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj - 26.8.2020 10.35

Anssi A kirjoitti:

Mitenköhän tää SPD:n puoluekokouksessa hyväksytty turkistarhauskielto vaikuttaa Sagaan? Tuskin ainakaan positiivisesti.

Eihän tuo positiivista julkisuutta voi toimialan kannalta olla mitenkään, mutta välittömiä poliittisia vaikutuksia ei varmasti ole. Tunnen puoluetoimintaa hyvin (en kylläkään demarointia) ja yleisesti puhuen nämä puolueiden tavoiteohjelmalinjaukset eivät vaikuta tehollisesti puolueiden käytännössä ajamaan politiikkaan. Tavoiteohjelmien näpertely puoluekokouksissa on sellaista mukavaa aktiviteettia jäsenistölle, jolla annetaan immersio pääsystä vaikuttamaan. Toki, jos jokin asia on läheinen myös puoluejohdolle, niin onhan puoluejohdonkin helpompi edistää "jäsenten siunaamaa" linjausta ja rummuttaa sitä niin mediassa kuin puolueiden keskinäisissä neuvotteluissa. Muuten ajetaan sitä kantaa, mikä puoluejohtoa itseään sattuu miellyttämään. Jos tavoiteohjelmaan on jäsenten toimesta kirjattu jotain epämieluisaa, niin sitä ei yksinkertaisesti vain edistetä - senkun unohtaa sen rivin olemassaolon tavoiteohjelmassa. Ehkä seuraavassa puoluekokouksessa joku valpas jäsen käyttää asian edistymättömyydestä puheenvuoron, mutta muuten ne linjaukset vain makaa puolueen tavoite- ja periaateohjelmissa ja sillä hyvä. Ja jos jotain puoluekokouksen linjausta puolueen johto lähtisi innolla edistämään, niin sillä pitäisi olla myös muun hallituksen tuki; tässä tapauksessa hallituksessa oleva Keskusta evää tämän asian edistämismahdollisuuden jo pelkästään toteamalla, että tällaista ei ole kirjattu hallitusohjelmaan ja asia sillä vainaa.

Näytä koko viesti
Incap - 26.8.2020 09.35

Uusin tulos ulkona: https://incapcorp.com/porssitiedote/?id=2083749&lang=fi&title=incap-konsernin-puolivuosikatsaus-tammi-kesakuu-2020-tyydyttava-tulos-covid-19-pandemiasta-huolimatta

Incapista ei kuulunut juuri mitään kesän aikana (edes Googlella) ja pelkäsin hieman mitä tuleman pitää, mutta mielestäni nämä ovat kelpoisia lukuja. AWS-yrityskauppa toki peittää pandemian nakertamia orgaanisia lukuja, mutta pidän itse kauppaa fiksuna. Osavuosikatsauksen rivit lyö Inderes-ennusteet, eli oletettavasti ainakin piensijoittajilta luvassa mielenkiintoa osaketta kohtaan lähipäivinä. Suuremman olisikin vaikea tähän sijoittaa, kun vaihto on aika maltillista ja market cap pitkälti alta 100 miljoonaa. Osingosta ei tullut uusia linjauksia, mutta hallituksella on valtuutus jakaa sellaista. Minulle passaisi niidenkin rahojen työntäminen kasvupanostuksiin.

Näytä koko viesti
Pihlajalinna - 24.6.2020 08.36

Leevi Lantto kirjoitti:

Onko kenelläkään tietoa ostotarjouksen etenemisestä? Viimesellä @13,5 kurssilla saisi jo aika hyvän tuoton.

Ei uutta. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on edelleen vaiheen II jatkokäsittelyssä ja tutkinnan määräaika on ollut keskeytettynä 20.5. alkaen, koska KKV odottaa Pihlajalinna & Mehiläinen -akselilta lisätietoja. Muuta ei ainakaan ole tiedotettu, joten katson tilanteen olevan yhä tämä. Sitä, mitä tietoja on pyydetty ja minkä takia niiden toimittamisessa on haasteita, niin on vaikea arvailla.

Noin niinkuin muina tapahtumina Pihlajalinna sai huhtikuussa päätökseen omien osakkeiden hankinnan, mikä on vähentänyt ostolaidan liikehdintää ja toisaalta toimitusjohtaja Aaltonen on joutunut myymään tasingoksi meneviä osakkeita pakolla 14-14,5 euron hintahaitarista viime viikkoina. Jollekin voi näyttää huonolta, että toimitusjohtaja dumppaa osakkeita näin ostotarjouksen alla, jos ei ole bongannut juurisyystä kertovaa tiedotetta.

Itse olen viime vuoden puolella treidaillut ostotarjouksen alaisella Pihlajalinnalla pientä kauppaa ja nyt myöhemmin ostanut Pihlajalinnaa 13,5-14,5 euron väliltä holdiin tarkoituksena osallistua ostotarjoukseen. Tässä vaiheessa ostotarjousta rahan aika-arvo ei ole enää ongelma, etenkin kun huomioi Pihlajalinna-sijoituksen vaihtoehtona toimivan muun osakemarkkinan olevan hyvin riskinen juuri nyt. Näin ollen laskeskelen Pihlajalinnan tarjoavan hyvää riski & tuotto -suhdetta ja siksi se muodostaa salkustani ison osan.

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj - 15.6.2020 09.57

Traveller kirjoitti:

Saga nousi reippaat 6 pinnaa tänään. Onko kellään valistunutta tietoa missä mennään tai muita uutisia? Iinuppi taitaa olla kesälomilla 😁

Perjantaina vaihto oli vain reilu 11 tuhatta euroa. Näin pienestä vaihdosta ei voi mielestäni johtaa yhtikäs mitään, kun kuka tahansa piensijoittaja omilla toimillaan saa tuon siirtymän aikaan. Pätee moneen muuhunkin Helsingin pienyhtiöön; liikkeet voivat olla suuria, mutta suuriakin liikkeitä saa aikaan pienillä euroilla, kun vaihto on vähäistä. Tällöin on mahdotonta sanoa, onko hyvältä näyttävälle nousulle joku fundamentaalinen peruste vai onko vain yksittäisen sijoittajan satunnaisia päätöksiä.

Näytä koko viesti