Olet täällä

Airbnb-vuokrananto - 22.1.2020 12.41

Tilasin kuvauspalvelun noin kymmenen varauksen jälkeen, mutta mahdotonta sanoa moniko asiakas on juuri tästä syystä tullut lisää. Asiakkaana minulle olisi tärkeintä asunnon hyvä varattavuus eli soveltuvuus omiin aikatauluihin, sen sijainti, itse asunto (mihin voit vaikuttaa kuvilla) ja lopulta vielä tsekkaisin majoittajan arvostelut.

Hinta on kuitenkin tärkein kriteeri ja aluksi kalastelinkin varauksia (ja hyviä arvosteluita) myymällä asuntoa alle markkinahinnan. Koska tämä on vain harrastus, niin nykyään pidän hintani korkealla ja valikoin enemmän asiakkaita. Tällöin varauspyyntöjä ei välttämättä tule edes viikoittain, mutta tottakai olen valmis vuokraamaan jos joku haluaa maksaa "ylihintaa". Kun omiin menoihini sopii erityisen hyvin antaa asunto vuokralle ja jos kermankuorintastrategialla ei vielä ole tullut varausta, niin pudotan hintaa 20 % ja saan useimmiten soveltuvan asiakkaan. Tämä on minulle kirkastanut sitä, kuinka tärkeä asia hinnoittelu on niin Airbnb-puuhastelussani kuin oikeassakin yritystoiminnassa.

Näytä koko viesti
Airbnb-vuokrananto - 21.1.2020 01.05

Airbnb:n käyttöliittymä on kieltämättä sekava, etenkin jos käyttää palvelua useilla eri laitteilla. Lisäksi käännösvirheitä on runsaasti, mikä ei käytettävyyttä haittaa, mutta huomaahan ne joka kerta. Tietokoneella käytettäessä löytyy polulta Kohde > Otsikko ja kuvaus > Lisää kieli (oikealle). Samalle sivulle sitten kirjoitetaan kuvaukset valituilla kielillä. Itse olen tyytynyt suomeen ja englantiin. Venäjäksi jos vaivautuisi kääntämään, niin lisäisi myyntiä, sillä kuudesosa minun kohteen varauspyynnöistä tulee jo nyt sieltä suunnalta.

Valokuvausta voi pyytää Tuki > Hakusanaksi "valokuvaus" ja > Pyydä valokuvausta. Muistelisin, että kun joitain vuosia sitten valokuvautin asuntoni, niin en joutunut maksamaan siitä mitään, mutta ainakin nyt valokuvaus maksaa ja sen hinta kuittaantuu tulevista vuokratuotoista. Suosittelisin silti valokuvausta, koska 1) kuvat olivat oikeasti myyvän näköisiä ja 2) kuviin tulee teksti "Airbnb:n vahvistama valokuva", mikä lisää vieraiden luottamusta kohteeseen. Omat valokuvani otti joku englantia taittava freelancer-kuvaaja. Muokkaus kuuluu pakettiin, eikä sinun oikeastaan kuulukaan päästä retusoimaan asuntoasi, koska silloin kuva ei enää voisi olla Airbnb:n vahvistama. wink

Itselläni oli hiljattain ensimmäistä kertaa koirallinen vieras, vaikka olen asuntoa mainostanut eläimet sallivana jo pitkään. Avaimenkin luovutin R-kioskin avainpalvelun kautta, kun aikataulumme ei kohdannut. Asunto oli viikon vuokrauksen jälkeen kuin nuoltu - siis kuin ihmisen nuolema, eli yhtä siistissä kunnossa kuin sen jätin. Koira haisi ensimmäisellä ovenavauksella vuokrauksen jäljiltä, mutta ei enää vuorokauden päästä. On muuten jännä havaita, millaisia hajuja ihmiset jättää omaan kotiin - vahvimpia lemuja on tietysti parfyymin tuoksu naisporukan jäljiltä, mutta joskus on haissut varsin vahvasti keskioluellekin.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 11.1.2020 12.59

Nostetaan ketjua omalla tapauskertomuksella. Aloitin nimittäin asuntosijoittamisen varsin tyypillisellä kohteella; ostamalla lahtelaisyksiön keskustassa sijaitsevasta 60-luvun kertaalleen läpi remontoidusta kerrostalosta. Kohde ilmaantui nettiin marraskuun puolivälissä eräänä perjantai-iltana, taloyhtiön papereita pyysin välittäjältä lauantaina, sain ne maanantaiaamuna ja illalla jo tutkinkin sähkötöntä asuntoa yksityisnäytöllä iPhonen taskulampun valossa. laugh

Samaisessa valaistuksessa kirjoitin tarjouspaperin, joskin 10 % alle pyyntihinnan oleva tarjoukseni oli käytännössä jo hyväksytty aamulla käydyissä sähköpostikeskusteluissa. Myyjällä selvästi oli myyntihalua ja yllätyksekseni ei halunnut edes vedättää tarjoustani ylös - sain asunnon minulle oikein sopivaan hintaan! Laskin kohteella 6 % vuokratuoton ja 70 % lainoitusasteella positiivisen kassavirran. Kohtuullisten lukujen lisäksi kohde oli (mikro)sijainniltaan erinomainen, istui hyvin erinäisiin muihin kriteereihini ja vaikutti kokonaisuudessaan helpohkosti vuokrattavalta.

Lainan myöntämiseen pankilta meni viikko (lupausta ei ollut pohjalla), mutta varsinaista kaupantekotilaisuutta pankissa joutui odottamaan kuukauden päivät eli joulukuun puoliväliin. Välittäjä selitti markkinan olevan kuuma ja pankkien ruuhkautuneen, mutta tiedä häntä. Hätäisemmällä ostajalla pankki olisi voinut vaihtua odottelun lomassa, mutta diggaan Nordeasta siinä määrin, että annan anteeksi.

Asunto oli tyydyttävän kuntoinen ja houkutti kovasti remontoida asuntoa jo ihan harjoittelumielessäkin, mutta päädyin vain siivoamaan asunnon huolellisesti ja maalaamaan yhden seinän kaverilta saadulla ylijäämämaalilla. Sitten ilmoitin asunnon kolmeen paikkaan: Oikotielle, Toriin ja somen vuokrausryhmään. Pidin yhden näytön, johon kutsuin kiinnostuksensa ilmaisseita vuokralaiskandidaatteja.

Kriteeristöni vuokralaisvalinnalle oli seuraavassa tärkeysjärjestyksessä; 1) aikoo maksaa vuokran 2) indikoi asuvansa asunnossa pidempään kuin vuoden ja 3) pystyy muuttamaan asuntoon heti. Yksi vuokralaiskandidaateista sai raksit jokaiseen ruutuun ja valinta kohdistui häneen, vaikka tämä rouva aikoikin kiinnitellä runsaasti hyllyjä asuntoon - mikä luo vuokranantajalle lähinnä painajaisunia rei'itetyistä seinistä, mutta asialla ei ollut minulle niin väliä, sillä jätin asunnon peruskuntoiseksi ennen vuokrausta.

Koko prosessista jäi siinä määrin hyvä fiilis, että alan etsiä seuraavaa sijoitusasuntoa. Tämä sopii myös isompaan sijoituskuvaani, sillä olen viimeisen vuoden aikana maltillistanut osakepainoa samaan aikaan, kun haluaisin kuitenkin hyödyntää velkavipua. Pienillä osakekevennyksillä saa omarahoitusosuuden kasaan ja juuri nyt lainoitan mieluummin asuntoa kuin osakesalkkua. Loppukaneettina todettakoot, että olisi tämän asuntosijoittamisenkin voinut aloittaa paljon aiemmin, kun olen kuitenkin viisi vuotta seurannut markkinaa harrastemielessä. frown

Näytä koko viesti
Huhtanen Capital - 14.11.2019 09.12

Huhtanen Capital ponnahti tänään esiin Päijät-Hämeen maakuntalehteen. "Talousvaikeuksiin ajautunut tunnettu kiinteistösijoitusyhtiö Huhtanen Capital on hankkiutumassa eroon kiinteistöistään Lahden Hennalassa. Sijoitusfirman omistamat kolme taloyhtiötä ovat hakeutumassa konkurssiin, ja niiden omistamien arvotalojen tulevaisuus on täysin hämärän peitossa." Valitettavasti lehdistä en maksa, mutta ingressi kertoo olennaisen. https://www.ess.fi/uutiset/paijathame/art2581246

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kirjakerho - 12.11.2019 08.12

Lakkoilusta huolimatta ValPo (valtiollinen posti) kuljetti samaisen The Man Who Solved the Market -opuksen minulle. Lienee heittämällä tämän vuoden pörssikirjahitti.

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 12.11.2019 08.41

Itsekin ihmettelen näiden muutosten ajankohtaa. Isot pankit ovat lähtenyt hintakilpailuun hetki sitten ja markkinoille on juuri tullut uusi haastaja (Mandatum). Samalla on tehty iso päivitys käyttöliittymään, joka ei omakohtaisesta kokemuksesta ja muidenkaan kommenteista päätellen ole onnistunut - itselläkin uusi Nordnet hidastelee todella paljon mm. hakuja tehdessä. Olen jo valmiiksi miettinyt palveluntarjoajan vaihtamista ja tämä koko vyyhti vain lisää intoa siihen.

Näytä koko viesti
Kamux - 8.11.2019 09.19

Kamuxin ylitti riman puhtaasti. Itselle helpottava uutinen, sillä unohdin (Kyllä, unohdin!) keventää reilulla vitosella ostamiani osakkeita ennen osavuosikatsausta. Koko viikko meni intensiivisesti palkkatöissä ja tahti tekee ajatuksellisen kaupankäynnin mahdottomaksi - sitten kun illalla kotiin päästyään saa ajatukset kokoon afääriasioihin äärelle, niin kotimaan markkina on jo kiinni.

Mikon kanssa samaa mieltä, ettei tämä kasvutahti ole mikään käytettyjen autokaupan uusi normi ja Kamuxin osakkeen kanssa on syytä pysyä herkkänä.

https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=910422&lang=fi

Näytä koko viesti
Auton omistaminen vs yksityisleasing - 28.10.2019 07.07

Perustan kommenttini siihen, että keskimäärin vakuutusyhtiö laskee pelimerkkinsä oikein ja tekee asiakkuudellasi voittoa. Luonnollisesti tässäkin lajissa tulee hyväksymisen arvoisia tarjouksia esimerkiksi yhtiöiden saalistaessa tai vaikka autokaupan kylkiäisenä. Hauskaahan tässä on juuri se, että kaupan kannattavuuteen voi omalla käyttäytymisellään vaikuttaa merkittävästi. Itse viihdyn runsaasti ohituskaistalla ja olen todennäköisesti keskivertoa riskisempi tapaus, mikä lisäisi vakuutuksesta saamaani hyötyä. En silti koe asiaa riittävän merkittäväksi, että olisin valmis maksamaan osakaskosta paria sataa euroa, saati täyskaskosta liki puolta tonnia tämänkin päälle. Hauturin kommentti vahingon merkityksestä omalle taloudelle on minullekin yksi avain ratkaisuun; olen katsonut, että autoni tai oikeastaan itsenikään tuhoutuminen ei kaataisi talouttani, joten vahingon seurannaisvaikutukset olisivat vähäisiä ja siksi ei hyödytä ikään kuin maksaa taloudellisen turvan saamisesta. Tästä seuraa se dilemma, että vähävarainen voi saada jopa enemmän hyötyä maksaessaan laajemmasta vakuutusturvasta, etenkin jos auto on välttämätön työssäkäynnin kannalta. Loppukaneettinena voinee todeta, että vakuuttamisen kannattavuuden arviointi on varsin tapauskohtaista.

Näytä koko viesti
Auton omistaminen vs yksityisleasing - 23.10.2019 11.57

En innostu leasingista. Fyrckendahlin mainitsema "vuokraaja häviää varmasti" etenkin näin pitkäaikaisen omaisuuden suhteen on yksi pääsyy tähän.

Kannattaa myös huomioida, että leasing- ja osamaksuautoissa mitä useimmin joudut maksamaan kaskovakuutuksesta, vaikka lähtökohtaisesti kenenkään ei ikinä elämänsä aikana kannattaisi ottaa kaskoa, paitsi jos jotenkin tietää olevansa keskimääräistä tapaturma-alttiimpi kaveri. Joitakin vuosia sitten taloudellisesti valistumattomana - kun minulla vielä oli täyskaskovakuutus - poltin oman henkilöautoni ja sain lunastusturvan kautta 30 % lisää rahaa markkinahinnan päälle, mutta tämäkään omakohtainen poikkeus sääntöön ei muuta sitä tosiasiaa, että vakuutusyhtiötä vastaan ei kannata betsata pitkässä juoksussa.

Minusta myös mahdollisuus ostaa ja myydä oma autonsa on vain etu, sillä se tarjoaa aktiiviselle omistajalle pelipaikan. Vaatii tietysti hieman innostuneisuutta metsästää halvalla hyvää autoa, mutta tilaisuuksia on tarjolla. Toisinaan taas pidän autoani netissä myynnissä yli markkinahinnan ja katson, josko joku haluaa ostaa sen pois - tämäkään pelailu ei onnistuisi leasing-autolla.

Jos jokin seikka puoltaa leasing-autoilua tai yleensäkin rahoituksen käyttöä, niin se on vaihtoehtoiskustannukset. Silloin lopputulos on täysin riippuvainen omien sijoitusten menestymisestä. smiley

Näytä koko viesti
Kamux - 8.10.2019 09.38

Arvopaperi uutisoi eilen "Sijoitustiedon poikien" ostoista. Runsaasti näkyvyyttä siis näille blogipostauksille! Tämä ei ollut aivan Kauppalehti-pumpin tasoinen villitsemisuutinen, mutta kotiin päin silti. Päädyin nimittäin itsekin Kamuxin omistajaksi hiljattain.

Näytä koko viesti