Olet täällä

Fellow Finance - 3.4.2020 10.28

von Fyrckendahl kirjoitti:

Voitko laittaa lisätietoja korkokatoista ja korottomista kuukausista noissa maissa? 

Mintoksessa jälkimarkkinan myyntipaniikki tuntuu vähän rauhoittuneen.

Itse olen juuri likvidoimassa sijoituksia Mintoksen jälkimarkkinalla ja eihän tuo aivan täysiä vedä. Laitoin kaiken myyntiin parin prosentin alennuksella ja kahdessa viikossa olen saanut neljänneksen lainoista myytyä käteiseksi. Syy likvidointiin ei ole epäluotto Mintokseen - päinvastoin, ollut todella hyvä palvelu ja olen erittäin tyytyväinen saatuun 12 % tuottoon. Mutta osakemarkkinoilta on juuri nyt saatavissa vielä enemmän, joten varmaan jokunen muukin laskeskelee tämän ja tyhjentää tilinsä tuottavampiin. Yhtä kaikki, ostajat ovat vähissä.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 25.3.2020 11.47

raxor88 kirjoitti:

Ja todettakoon vielä, että mielestäni hallitus on aikaillut aikasemmin ja tehnyt liian kevyitä päätöksiä, liian myöhään. Ravintolat ja Uusiman sulkemiset olisi mielestäni voinut tulla aikasemmin. PItkään on ollut jo selvää (varmaan hallituksellekin), että näihin mennään ja tiedossa on WHO:n kanta, että mielummin liian nopeasti kun hitaasti. Itse olisin suosinut kunnon hammeria ja ripeämmin. 

Totta. Henkilökohtaisesti olen ennemmin Ruotsin mallin takana, mutta jos mietin kotimaan hallituksemme tulokulmaa, niin ilman muuta olisi pitänyt alkaa toimenpiteisiin nopeammin - etenkin, kun rajoitteiden käyttöönotto on hidasta lainsäädännöstämme johtuen. Tämän ei oikeasti pitäisi olla yllätys, vaikka se sellaisena kerrotaan. Uudenmaan eristäminen on ollut näkyvästi julkisessa keskustelussa ainakin viikon ajan, minkä lisäksi ihmisillä on perjantaihin asti aikaa liikkua ja senkin jälkeen voi liikkua moninaisilla perusteilla (esimerkiksi itse pystyn perustelemaan ramppaamiseni pk-seudun ja maakunnan välillä ainakin kolmella eri syyllä). Tämän lisäksi valvontalinjan yli voi luvatta liikkua todennäköisesti helposti pienempiä teitä ja taipaleita pitkin - vaatisi varsin suurta virka-apua Puolustusvoimilta tukkia kaikkia suonia satojen kilometrien mittaisella rajalla. Tautipesäkkeitä on jo ympäri Suomea, jolloin on entistä vaikeampi nähdä nettohyötyä Uudenmaan eristämiseksi enää tässä vaiheessa. Toki tämä herättänee ihmisten kriisitietoisuutta entisestään ja siten lisää itsekontrollia.

Näytä koko viesti
Ovaro (os. Orava) - 13.3.2020 02.31

Vanhusten osuus on monilla (etenkin muuttotappio)paikkakunnilla noussut hyvin korkeaksi, vaikka kuinka olisi kaupunki kyseessä - täällä aiemmin mainittu Heinola hyvänä esimerkkinä. Onhan koko maan väestö hyvin ikääntynyttä verrattuna moniin muihin maihin, joten sikälikin koronaviruksella voisi olla potentiaalia aiheuttaa isoa tuhoa meillä.

Onnittelut muuten Akille ehdollaolosta Ovaron hallitukseen!

Näytä koko viesti
Ovaro (os. Orava) - 13.3.2020 10.24

yomanyo kirjoitti:

Ai että asuntojen hinnat laskee, jos Suomessa sairastuu yli 30% väestöstä ja siten kuolee väestöstä puoli prosenttia?

Näillä premisseillä kyllä, jos minulta kysyttäisiin. Kysyntä vähenee väkiluvun laskiessa ja tarjonta eli seinät pysyy kuitenkin samana. Se johtaa asuntojen hintojen laskuun. Kuolleisuus on vielä korkeinta vanhusten keskuudessa, siis henkilöiden, jotka tyypillisesti asuvat muuttotappiopaikkakunnilla - jossa asuntojen hinnat ovat jo valmiiksi matalia. Sama suunta myös Ovaron vuokraustoiminnalla; yhtiöllä on paljon kohteita muualla kuin nuorten ihmisten kasvukeskuksissa, joten virus voisi niittää runsaasti myös vuokralaiskantaa jo entuudestaan vaikeasti vuokrattavilta alueilta.

Mainittakoot nyt kuitenkin, että itse pidän Ovaron kaltaisen yhtiön liiketoimintaa varsin defensiivisenä tällaisessa kriisissä ja en näe tarpeelliseksi diskontata osakkeen arvoon kauhukuvia ulosottomiehen löytämistä, vuokra-asuntoihin muumioituneista vanhuksista.

Näytä koko viesti
Incap - 26.2.2020 09.24

Incap alkaa maksaa osinkoa 17 vuoden tauon jälkeen - 0,35 euroa per osake vuodelta 2019. Minun puolesta tämäkin olisi voitu käyttää kasvuun, mutta toisaalta mukava todistaa osingonmaksun jatkumista. Tätähän on osa sijoittajista odottanut kuin kuuta taivaalta. Kertoo ainakin siitä, että yhtiön johto pitää firman taloudellista asemaa ja lähitulevaisuutta niin vahvana, että mannaa voidaan alkaa jakaa omistajienkin suuntaan.

H2 puolivuotiskatsaus oli minusta perusvahvaa tekemistä, joskin pienenä harmituksena Incap teki 1,2 miljoonan euron lisävarauksen aiemman 0,5 miljoonan euron varauksen päälle liittyen verokiistoihin Intian verottajan kanssa. Tilanteen epäselvyys siis jatkuu. Jostain syystä olen kuullut viime aikoina muistakin (listaamattomista) suomalaisyrityksistä, joilla on ongelmia Intian verottajan kanssa. Liekö sattumaa vai onko siellä asiointi yleisesti ottaen hankalampaa, mene ja tiedä.

Koronaköhä kuitattiin aika pienellä maininnalla, tulkitsen ettei suurta suoraa vaikutusta yhtiön toimintaan. Hieman voi pidentää toimitusaikoja ja sitä rataa, mutta ilmeisesti Incap on tässä asiassa kohtuu kuivalla maalla. Tätä voi verrata niin ikään elektroniikan alihankinnassa vaikuttavaan Aspocompiin, jolla halpatuotantoa suoraan Kiinassa ja julkaisivat hiljattain omilla sivuillaan (ei pörssi-)tiedotteen siitä, että tuotanto on ongelmissa ja Oulun tehtaalta korvataan mitä voidaan.

Yhtiön kommunikoimatkin näkymät hyvät: "Incap estimates that following the acquisition of AWS Electronics Group, Incap’s revenue in 2020 will be significantly higher than in 2019 and operating profit (EBIT) slightly higher than in 2019 as there will be one-time integration and transaction costs." Vahva kasvu siis jatkuu, mutta tuloksenteko laahaa jonkin aikaa yritysostosta johtuvista kertaluonteisista kuluista. Minun korvaan perusteltu ja odotustenmukainen ohjeistus.

Tiedote: https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=923723&lang=en

Näytä koko viesti
Airbnb-vuokrananto - 22.1.2020 12.41

Tilasin kuvauspalvelun noin kymmenen varauksen jälkeen, mutta mahdotonta sanoa moniko asiakas on juuri tästä syystä tullut lisää. Asiakkaana minulle olisi tärkeintä asunnon hyvä varattavuus eli soveltuvuus omiin aikatauluihin, sen sijainti, itse asunto (mihin voit vaikuttaa kuvilla) ja lopulta vielä tsekkaisin majoittajan arvostelut.

Hinta on kuitenkin tärkein kriteeri ja aluksi kalastelinkin varauksia (ja hyviä arvosteluita) myymällä asuntoa alle markkinahinnan. Koska tämä on vain harrastus, niin nykyään pidän hintani korkealla ja valikoin enemmän asiakkaita. Tällöin varauspyyntöjä ei välttämättä tule edes viikoittain, mutta tottakai olen valmis vuokraamaan jos joku haluaa maksaa "ylihintaa". Kun omiin menoihini sopii erityisen hyvin antaa asunto vuokralle ja jos kermankuorintastrategialla ei vielä ole tullut varausta, niin pudotan hintaa 20 % ja saan useimmiten soveltuvan asiakkaan. Tämä on minulle kirkastanut sitä, kuinka tärkeä asia hinnoittelu on niin Airbnb-puuhastelussani kuin oikeassakin yritystoiminnassa.

Näytä koko viesti
Airbnb-vuokrananto - 21.1.2020 01.05

Airbnb:n käyttöliittymä on kieltämättä sekava, etenkin jos käyttää palvelua useilla eri laitteilla. Lisäksi käännösvirheitä on runsaasti, mikä ei käytettävyyttä haittaa, mutta huomaahan ne joka kerta. Tietokoneella käytettäessä löytyy polulta Kohde > Otsikko ja kuvaus > Lisää kieli (oikealle). Samalle sivulle sitten kirjoitetaan kuvaukset valituilla kielillä. Itse olen tyytynyt suomeen ja englantiin. Venäjäksi jos vaivautuisi kääntämään, niin lisäisi myyntiä, sillä kuudesosa minun kohteen varauspyynnöistä tulee jo nyt sieltä suunnalta.

Valokuvausta voi pyytää Tuki > Hakusanaksi "valokuvaus" ja > Pyydä valokuvausta. Muistelisin, että kun joitain vuosia sitten valokuvautin asuntoni, niin en joutunut maksamaan siitä mitään, mutta ainakin nyt valokuvaus maksaa ja sen hinta kuittaantuu tulevista vuokratuotoista. Suosittelisin silti valokuvausta, koska 1) kuvat olivat oikeasti myyvän näköisiä ja 2) kuviin tulee teksti "Airbnb:n vahvistama valokuva", mikä lisää vieraiden luottamusta kohteeseen. Omat valokuvani otti joku englantia taittava freelancer-kuvaaja. Muokkaus kuuluu pakettiin, eikä sinun oikeastaan kuulukaan päästä retusoimaan asuntoasi, koska silloin kuva ei enää voisi olla Airbnb:n vahvistama. wink

Itselläni oli hiljattain ensimmäistä kertaa koirallinen vieras, vaikka olen asuntoa mainostanut eläimet sallivana jo pitkään. Avaimenkin luovutin R-kioskin avainpalvelun kautta, kun aikataulumme ei kohdannut. Asunto oli viikon vuokrauksen jälkeen kuin nuoltu - siis kuin ihmisen nuolema, eli yhtä siistissä kunnossa kuin sen jätin. Koira haisi ensimmäisellä ovenavauksella vuokrauksen jäljiltä, mutta ei enää vuorokauden päästä. On muuten jännä havaita, millaisia hajuja ihmiset jättää omaan kotiin - vahvimpia lemuja on tietysti parfyymin tuoksu naisporukan jäljiltä, mutta joskus on haissut varsin vahvasti keskioluellekin.

Näytä koko viesti
Kiinteistö- ja asuntosijoittaminen - 11.1.2020 12.59

Nostetaan ketjua omalla tapauskertomuksella. Aloitin nimittäin asuntosijoittamisen varsin tyypillisellä kohteella; ostamalla lahtelaisyksiön keskustassa sijaitsevasta 60-luvun kertaalleen läpi remontoidusta kerrostalosta. Kohde ilmaantui nettiin marraskuun puolivälissä eräänä perjantai-iltana, taloyhtiön papereita pyysin välittäjältä lauantaina, sain ne maanantaiaamuna ja illalla jo tutkinkin sähkötöntä asuntoa yksityisnäytöllä iPhonen taskulampun valossa. laugh

Samaisessa valaistuksessa kirjoitin tarjouspaperin, joskin 10 % alle pyyntihinnan oleva tarjoukseni oli käytännössä jo hyväksytty aamulla käydyissä sähköpostikeskusteluissa. Myyjällä selvästi oli myyntihalua ja yllätyksekseni ei halunnut edes vedättää tarjoustani ylös - sain asunnon minulle oikein sopivaan hintaan! Laskin kohteella 6 % vuokratuoton ja 70 % lainoitusasteella positiivisen kassavirran. Kohtuullisten lukujen lisäksi kohde oli (mikro)sijainniltaan erinomainen, istui hyvin erinäisiin muihin kriteereihini ja vaikutti kokonaisuudessaan helpohkosti vuokrattavalta.

Lainan myöntämiseen pankilta meni viikko (lupausta ei ollut pohjalla), mutta varsinaista kaupantekotilaisuutta pankissa joutui odottamaan kuukauden päivät eli joulukuun puoliväliin. Välittäjä selitti markkinan olevan kuuma ja pankkien ruuhkautuneen, mutta tiedä häntä. Hätäisemmällä ostajalla pankki olisi voinut vaihtua odottelun lomassa, mutta diggaan Nordeasta siinä määrin, että annan anteeksi.

Asunto oli tyydyttävän kuntoinen ja houkutti kovasti remontoida asuntoa jo ihan harjoittelumielessäkin, mutta päädyin vain siivoamaan asunnon huolellisesti ja maalaamaan yhden seinän kaverilta saadulla ylijäämämaalilla. Sitten ilmoitin asunnon kolmeen paikkaan: Oikotielle, Toriin ja somen vuokrausryhmään. Pidin yhden näytön, johon kutsuin kiinnostuksensa ilmaisseita vuokralaiskandidaatteja.

Kriteeristöni vuokralaisvalinnalle oli seuraavassa tärkeysjärjestyksessä; 1) aikoo maksaa vuokran 2) indikoi asuvansa asunnossa pidempään kuin vuoden ja 3) pystyy muuttamaan asuntoon heti. Yksi vuokralaiskandidaateista sai raksit jokaiseen ruutuun ja valinta kohdistui häneen, vaikka tämä rouva aikoikin kiinnitellä runsaasti hyllyjä asuntoon - mikä luo vuokranantajalle lähinnä painajaisunia rei'itetyistä seinistä, mutta asialla ei ollut minulle niin väliä, sillä jätin asunnon peruskuntoiseksi ennen vuokrausta.

Koko prosessista jäi siinä määrin hyvä fiilis, että alan etsiä seuraavaa sijoitusasuntoa. Tämä sopii myös isompaan sijoituskuvaani, sillä olen viimeisen vuoden aikana maltillistanut osakepainoa samaan aikaan, kun haluaisin kuitenkin hyödyntää velkavipua. Pienillä osakekevennyksillä saa omarahoitusosuuden kasaan ja juuri nyt lainoitan mieluummin asuntoa kuin osakesalkkua. Loppukaneettina todettakoot, että olisi tämän asuntosijoittamisenkin voinut aloittaa paljon aiemmin, kun olen kuitenkin viisi vuotta seurannut markkinaa harrastemielessä. frown

Näytä koko viesti
Huhtanen Capital - 14.11.2019 09.12

Huhtanen Capital ponnahti tänään esiin Päijät-Hämeen maakuntalehteen. "Talousvaikeuksiin ajautunut tunnettu kiinteistösijoitusyhtiö Huhtanen Capital on hankkiutumassa eroon kiinteistöistään Lahden Hennalassa. Sijoitusfirman omistamat kolme taloyhtiötä ovat hakeutumassa konkurssiin, ja niiden omistamien arvotalojen tulevaisuus on täysin hämärän peitossa." Valitettavasti lehdistä en maksa, mutta ingressi kertoo olennaisen. https://www.ess.fi/uutiset/paijathame/art2581246

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kirjakerho - 12.11.2019 08.12

Lakkoilusta huolimatta ValPo (valtiollinen posti) kuljetti samaisen The Man Who Solved the Market -opuksen minulle. Lienee heittämällä tämän vuoden pörssikirjahitti.

Näytä koko viesti