Olet täällä

Usa Vaalit 2020 - 4.11.2020 05.53

Tinggeli kirjoitti:

Käytänössä kun Nevadakin on varmasti taputeltu Bidenille, niin Bidenilla on 270 valitisjamiestä ja vaikka Trump saisi kaikki loput, niin jää 267 mieheen.

Eiköhän tämä ole jo taputeltu ja Pensynlavian äänillä ei ole merkitystä. Biden on seuraava presidentti.

Vähän näyttää olevan liian aikaista ilkkumista Twitterissä Pyysingille nuo 12 tuntia sitten kirjoitetut Twiitit:

https://twitter.com/AkiPyysing/status/1323304839493931008

Varmaan nuorisoa joka ei ole vielä oppinut, että mikään ei ole selvä ennen kuin "viimeinen" ääni on laskettu. Suomessa on samanlainen ilmiö, Keskusta jotaa aina aluksi ja sitten romahtaa.

Jeps. Yleensäkin jonkun vedonlyönnistä ilkkuminen on dorkaa, etenkin tässä tapauksessa kun lyöty veto perustuu asialliseen harkintaan, mutta Twitter on Twitter. Itsekin löin sunnuntaina pari tonnia Bidenista kertoimella 1,5, mikä oli sen hetkisillä tiedoilla erittäin houkutteleva. Aamusta vähän jänskätti, kun kertoimet oli pyörähtänyt ja ihmettelin, eikö vedonlyöntimarkkina tosiaan laske myöhemmin tuleville postiäänille mitään mahdollisuuksia. Noh, joka tapauksessa voidaan todeta gallupien olleen entistäkin vääremmässä ja selvästikään viime kerrasta ei ole otettu opiksi, joten pelistä tulikin todella tiukka. Ihmiseläintä on vaikea ennustaa, näkeehän sen osakemarkkinoillakin.

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj - 26.8.2020 10.35

Anssi A kirjoitti:

Mitenköhän tää SPD:n puoluekokouksessa hyväksytty turkistarhauskielto vaikuttaa Sagaan? Tuskin ainakaan positiivisesti.

Eihän tuo positiivista julkisuutta voi toimialan kannalta olla mitenkään, mutta välittömiä poliittisia vaikutuksia ei varmasti ole. Tunnen puoluetoimintaa hyvin (en kylläkään demarointia) ja yleisesti puhuen nämä puolueiden tavoiteohjelmalinjaukset eivät vaikuta tehollisesti puolueiden käytännössä ajamaan politiikkaan. Tavoiteohjelmien näpertely puoluekokouksissa on sellaista mukavaa aktiviteettia jäsenistölle, jolla annetaan immersio pääsystä vaikuttamaan. Toki, jos jokin asia on läheinen myös puoluejohdolle, niin onhan puoluejohdonkin helpompi edistää "jäsenten siunaamaa" linjausta ja rummuttaa sitä niin mediassa kuin puolueiden keskinäisissä neuvotteluissa. Muuten ajetaan sitä kantaa, mikä puoluejohtoa itseään sattuu miellyttämään. Jos tavoiteohjelmaan on jäsenten toimesta kirjattu jotain epämieluisaa, niin sitä ei yksinkertaisesti vain edistetä - senkun unohtaa sen rivin olemassaolon tavoiteohjelmassa. Ehkä seuraavassa puoluekokouksessa joku valpas jäsen käyttää asian edistymättömyydestä puheenvuoron, mutta muuten ne linjaukset vain makaa puolueen tavoite- ja periaateohjelmissa ja sillä hyvä. Ja jos jotain puoluekokouksen linjausta puolueen johto lähtisi innolla edistämään, niin sillä pitäisi olla myös muun hallituksen tuki; tässä tapauksessa hallituksessa oleva Keskusta evää tämän asian edistämismahdollisuuden jo pelkästään toteamalla, että tällaista ei ole kirjattu hallitusohjelmaan ja asia sillä vainaa.

Näytä koko viesti
Incap - 26.8.2020 09.35

Uusin tulos ulkona: https://incapcorp.com/porssitiedote/?id=2083749&lang=fi&title=incap-konsernin-puolivuosikatsaus-tammi-kesakuu-2020-tyydyttava-tulos-covid-19-pandemiasta-huolimatta

Incapista ei kuulunut juuri mitään kesän aikana (edes Googlella) ja pelkäsin hieman mitä tuleman pitää, mutta mielestäni nämä ovat kelpoisia lukuja. AWS-yrityskauppa toki peittää pandemian nakertamia orgaanisia lukuja, mutta pidän itse kauppaa fiksuna. Osavuosikatsauksen rivit lyö Inderes-ennusteet, eli oletettavasti ainakin piensijoittajilta luvassa mielenkiintoa osaketta kohtaan lähipäivinä. Suuremman olisikin vaikea tähän sijoittaa, kun vaihto on aika maltillista ja market cap pitkälti alta 100 miljoonaa. Osingosta ei tullut uusia linjauksia, mutta hallituksella on valtuutus jakaa sellaista. Minulle passaisi niidenkin rahojen työntäminen kasvupanostuksiin.

Näytä koko viesti
Pihlajalinna - 24.6.2020 08.36

Leevi Lantto kirjoitti:

Onko kenelläkään tietoa ostotarjouksen etenemisestä? Viimesellä @13,5 kurssilla saisi jo aika hyvän tuoton.

Ei uutta. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on edelleen vaiheen II jatkokäsittelyssä ja tutkinnan määräaika on ollut keskeytettynä 20.5. alkaen, koska KKV odottaa Pihlajalinna & Mehiläinen -akselilta lisätietoja. Muuta ei ainakaan ole tiedotettu, joten katson tilanteen olevan yhä tämä. Sitä, mitä tietoja on pyydetty ja minkä takia niiden toimittamisessa on haasteita, niin on vaikea arvailla.

Noin niinkuin muina tapahtumina Pihlajalinna sai huhtikuussa päätökseen omien osakkeiden hankinnan, mikä on vähentänyt ostolaidan liikehdintää ja toisaalta toimitusjohtaja Aaltonen on joutunut myymään tasingoksi meneviä osakkeita pakolla 14-14,5 euron hintahaitarista viime viikkoina. Jollekin voi näyttää huonolta, että toimitusjohtaja dumppaa osakkeita näin ostotarjouksen alla, jos ei ole bongannut juurisyystä kertovaa tiedotetta.

Itse olen viime vuoden puolella treidaillut ostotarjouksen alaisella Pihlajalinnalla pientä kauppaa ja nyt myöhemmin ostanut Pihlajalinnaa 13,5-14,5 euron väliltä holdiin tarkoituksena osallistua ostotarjoukseen. Tässä vaiheessa ostotarjousta rahan aika-arvo ei ole enää ongelma, etenkin kun huomioi Pihlajalinna-sijoituksen vaihtoehtona toimivan muun osakemarkkinan olevan hyvin riskinen juuri nyt. Näin ollen laskeskelen Pihlajalinnan tarjoavan hyvää riski & tuotto -suhdetta ja siksi se muodostaa salkustani ison osan.

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj - 15.6.2020 09.57

Traveller kirjoitti:

Saga nousi reippaat 6 pinnaa tänään. Onko kellään valistunutta tietoa missä mennään tai muita uutisia? Iinuppi taitaa olla kesälomilla 😁

Perjantaina vaihto oli vain reilu 11 tuhatta euroa. Näin pienestä vaihdosta ei voi mielestäni johtaa yhtikäs mitään, kun kuka tahansa piensijoittaja omilla toimillaan saa tuon siirtymän aikaan. Pätee moneen muuhunkin Helsingin pienyhtiöön; liikkeet voivat olla suuria, mutta suuriakin liikkeitä saa aikaan pienillä euroilla, kun vaihto on vähäistä. Tällöin on mahdotonta sanoa, onko hyvältä näyttävälle nousulle joku fundamentaalinen peruste vai onko vain yksittäisen sijoittajan satunnaisia päätöksiä.

Näytä koko viesti
Pohjan tunnusmerkkejä - 29.5.2020 11.23

Arthur kirjoitti:

Voisi kuvitella, että kovimmat nousut alkaa olla takana. Onko palstalaisilla ajatuksena kevennellä ja kääriä voitot nyt huipulla? Vai odotatettko milloin todennäköinen toinen syöksy alkaa ja sitten paniikkimyynneillä osakkeista eroon? Vai kylmäpäisesti vain pitää osakkeet ja katsoa asioita pidemmällä tähtäimellä?

Maalis-huhtikuussa koronadumpin aikana tuli ostettua neutraalisti tai paikoin jopa edullisesti hinnoitellulta markkinalta osakkeita varsin voimallisesti. Luottolimiittikin tuli haettua, mutta en ehtinyt ottaa vipua käyttöön mieluisilla hinnoilla - yltiömäinen konservatiivisuus velan käytössä johti menetettyyn mahdollisuuteen. Salkku on joka tapauksessa omalla pääomalla tehtyjen ostojen ansiosta absoluuttisesti ATH:ssa, vaikka vuoden alusta ollaan vielä vähän suhteellisesti miinuksella.

Kuitenkin osakemarkkinoiden arvostus on keskeisillä mittareilla (Shiller P/E, osakemarkkinat/gdp, jne.) kääntynyt taas korkeaksi, etenkin jenkkilässä, mutta myös Suomessa. Tämä houkuttelee vähentämään riskiä.

Pitkän salkkuni uudet ostot hiipuu luonnostaan, kun osakesijoitusten turvamarginaalit heikkenee ja houkuttelevia tilaisuuksia on vähemmän tarjolla. Velkavipua en ottaisi käyttöön tällä arvostustasolla ainakaan mitään yleisindeksisijoituksia varten, mutta jos on ylivertaisia yksittäisiä kohteita tiedossa, niin sehän on eri asia. Noin puolet osakkeistani on swing trade -mielessä omistettuja ja näiden osalta kaupankäynti jatkuu aika tavallisena, mutta riskiä pitää rajata tiukoilla stop-losseilla tai keskittyä hinaamaan jotain tosi tuttua erikoiskuviota, kuten tällä hetkellä esimerkiksi Pihlajalinnaa.

Näytä koko viesti
Nokian Renkaat - 28.5.2020 09.22

Hurricane kirjoitti:

Ehkä tämän päivän avauksena tullut +20 % saa mielen muuttumaan ja sitten kehitetään joku kiva tarina miten yrityksen "tarina" onkin muuttunut devil

27.5. loppukaneetti oli "Toimitusjohtajan vaihdos ei vaikuta näkemykseemme osakkeesta"; tavoitehinta 18 euroa (ei muutosta).

Tänään 28.5. lause kuuluu "Kohonnutta sijoittajaluottamusta heijastellen nostamme tavoitehintamme 20 euroon", kuitenkin luetellen erinäisiä (fundamentteihin vaikuttavia) riskejä.

Minulle tämä näyttäytyy siten, että ensimmäinen arvio oli täysin väärä ja tänään asiaa paikkailtiin, koska kurssi karkasi liikaa ennusteesta. Ei varsinaisesti nosta tämän sijoittajan luottamusta. laugh

 

Näytä koko viesti
Kenellä on isoin? (Osakesäästötili) - 27.5.2020 11.59

Tämä ketju tuli minullakin mieleen, kun on taas jotain näytettävää. Nokian Renkaat toi tänään vetoapua. Pieni positio Ovaroa puolestaan laahaa tulosta. Panoksiakin olisi kylvettäväksi.

Ei ollut kuvan lisäys minullekaan helppoa, mutta Akin ohjeilla mentiin. laugh

Näytä koko viesti
Nokian Renkaat - 27.5.2020 10.21

Hurricane kirjoitti:

Ehkä tämän päivän avauksena tullut +20 % saa mielen muuttumaan ja sitten kehitetään joku kiva tarina miten yrityksen "tarina" onkin muuttunut devil

Tämä. laugh

Nokian Renkaat sai nyt pätevän toimitusjohtajan, tästä täytyy olla todella iloinen. Minulle tämä on aina ollut mieluisa yhtiö swingailla mukana, kun yli kymmenvuotisen sijoitustaipaleeni aikana sitä lukuisia kertoja omistanut. Viimeisimmät osakkeet oli ostetut tästä koronadipistä ja puolet laitoin myyntiin noin pikavoittona. Oletettavasti tätä saadaan ostaa lisää vähän halvemmalla (ehkei enää 19-tasoilla?). Suurimpana kysymysmerkkinä pidän lyhyen aikavälin kuluttajakysyntää tällaiselle premium-tuotteelle, kun nyt taantuma kolkuttelee ovelle - vaikkei pörssikursseissa näykään.

Näytä koko viesti
Vakinainen asuinpaikka ja sen vaihtaminen - 16.4.2020 09.12

Itselläni on kotikunta maakuntien Suomessa ja tilapäisen muuttoilmoituksen turvin olen asunut pk-seudulla jo vuosia, joten aiheen kanssa on tullut touhuttua.

hauturi kirjoitti:

Oletetaan, että henkilö omistaa kaksi (tai enemmänkin) vakinaiseksi asunnoksi määriteltyä asuntoa.

- voiko näiden välillä vaihtaa "kirjoja" ihan niin usein kuin huvittaa? Ts. asua vaikka tammi-, maalis-, touko-, heinä-, syys- ja marraskuun toisessa ja loput kuukaudet toisessa?

Kyllä voi, senkun tehtailee netissä muuttoilmoituksia ja antaa järjestelmän hoitaa loput.

- kunnallisvero määräytynee vuodenvaihteen asuinpaikan perusteella?

Näin on, joten teet diilin jonkun Kauniasissa asuvan kanssa ja asut siellä aina vuodenvaihteen yli. https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/49048/kotikunna...

- kiinteistöverohan (jos kyseessä on kiinteistö) ei riipu asumisesta vaan pelkästään käyttötarkoituksesta?

Kunta voi lain asettamien rajojen puitteissa vaikuttaa kiinteistöveroasteeseen, mutta veron perustana on kiinteistön arvo. Tietysti omakotitalo asemakaava-alueella on lähtökohtaisesti arvokkaampi kuin vaikka metsätalouden varastorakennus kaavoittamattomalla maalla. Toisaalta vapaa-ajan asuntoa voidaan monestikin verottaa korkeammalla veroasteella kuin vakituista asuntoa, koska kunnilla on tietysti erityinen insentiivi saada asukkaita kuntaan kirjoille. Veron määrä riippuu siis hyvin pitkälti myös kunnan linjauksista. https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/asuminen/kiinteistovero/nain-vero-m...

- kirjoilla voinee olla vain asunnossa joka on määritelty vakinaiseksi asunnoksi eikä esim. vapaa-ajan asunnossa?

Lähtökohtaisesti kunnat suhtautuu myönteisesti vapaa-ajan asuntojen muuttamiseksi ympäri vuoden asuttaviksi - mikään automaatio tämä ei kuitenkaan ole, jos mökkisi sijaitsee esimerkiksi hyvin syrjässä ja kunta pelkää, että kohta sinne pitää järjestää jotain koulukyytipalvelua tai kotihoitoa. Enemmän vaikeutena lienee lain rakennustekniset vaatimukset mm. lämmöneritystyksestä ja muista vakituisen asunnon kriteereistä. Jos tämä tieto on yhä voimassa, niin ei voi olla kirjoilla vapaa-ajan asunnossa, vaan silloin henkilö olisi koditon: https://www.kiinteistoposti.fi/mokki-vakituiseksi-asunnoksi-mita-kirjaan...

- saako kunnalliset palvelut (esim. terveydenhuollon) aina sen hetkisen asuinpaikan mukaan, vai riippuuko tämä jotenkin vuodenvaihteen asuinpaikasta (vrt. kunnallisvero)?
Itse olen joutunut hakemaan palvelut kotikunnastani (tosin tilapäisen muuttoilmoituksen kuntani olisi kyllä ottanut minut palveltavaksi, mutta pitkin hampain - kiireellistä hoitoa saa varmasti). Jos haluaisin, niin voisin siirtää sote-asiointini tilapäisen asumispaikan sairaalaan, mutta kotikunnastani saa palvelua nopeammin. Ja toisaalta palvelua tarvitsen ehkä kerran kahdessa vuodessa, kun käyn teroittamassa hampaat.

Jos nyt viettää vaikka puolet vuodesta yhdellä paikkakunnalla ja toisen puolen toisella, niin onko jotain järkevää syytä (paitsi vaivannäkö) olla muuttamatta kirjoja olinpaikan mukaisesti?

Jos satut olemaan opiskelija ja haluat HSL:n matkakortista opiskelija-alennuksen, niin sinun on asuttava vakituisesti HSL-alueella. Muita vastaavia pieniä syitä lienee pilvin pimein. Tietysti kunta- ja eduskuntavaaleissa äänestäminen voi joillekin olla myös iso insentiivi koplata oikea kotikunta, mutta näissä tapauksissa äänestyskunnan / vaalipiirin määräytymisen raja ei ole vuodenvaihde, vaan se missä asui 51 päivää ennen vaalipäivää.

Näytä koko viesti