Olet täällä

Pihlajalinna - 24.6.2020 08.36

Leevi Lantto kirjoitti:

Onko kenelläkään tietoa ostotarjouksen etenemisestä? Viimesellä @13,5 kurssilla saisi jo aika hyvän tuoton.

Ei uutta. Kilpailu- ja kuluttajavirasto on edelleen vaiheen II jatkokäsittelyssä ja tutkinnan määräaika on ollut keskeytettynä 20.5. alkaen, koska KKV odottaa Pihlajalinna & Mehiläinen -akselilta lisätietoja. Muuta ei ainakaan ole tiedotettu, joten katson tilanteen olevan yhä tämä. Sitä, mitä tietoja on pyydetty ja minkä takia niiden toimittamisessa on haasteita, niin on vaikea arvailla.

Noin niinkuin muina tapahtumina Pihlajalinna sai huhtikuussa päätökseen omien osakkeiden hankinnan, mikä on vähentänyt ostolaidan liikehdintää ja toisaalta toimitusjohtaja Aaltonen on joutunut myymään tasingoksi meneviä osakkeita pakolla 14-14,5 euron hintahaitarista viime viikkoina. Jollekin voi näyttää huonolta, että toimitusjohtaja dumppaa osakkeita näin ostotarjouksen alla, jos ei ole bongannut juurisyystä kertovaa tiedotetta.

Itse olen viime vuoden puolella treidaillut ostotarjouksen alaisella Pihlajalinnalla pientä kauppaa ja nyt myöhemmin ostanut Pihlajalinnaa 13,5-14,5 euron väliltä holdiin tarkoituksena osallistua ostotarjoukseen. Tässä vaiheessa ostotarjousta rahan aika-arvo ei ole enää ongelma, etenkin kun huomioi Pihlajalinna-sijoituksen vaihtoehtona toimivan muun osakemarkkinan olevan hyvin riskinen juuri nyt. Näin ollen laskeskelen Pihlajalinnan tarjoavan hyvää riski & tuotto -suhdetta ja siksi se muodostaa salkustani ison osan.

Näytä koko viesti
Saga Furs Oyj - 15.6.2020 09.57

Traveller kirjoitti:

Saga nousi reippaat 6 pinnaa tänään. Onko kellään valistunutta tietoa missä mennään tai muita uutisia? Iinuppi taitaa olla kesälomilla 😁

Perjantaina vaihto oli vain reilu 11 tuhatta euroa. Näin pienestä vaihdosta ei voi mielestäni johtaa yhtikäs mitään, kun kuka tahansa piensijoittaja omilla toimillaan saa tuon siirtymän aikaan. Pätee moneen muuhunkin Helsingin pienyhtiöön; liikkeet voivat olla suuria, mutta suuriakin liikkeitä saa aikaan pienillä euroilla, kun vaihto on vähäistä. Tällöin on mahdotonta sanoa, onko hyvältä näyttävälle nousulle joku fundamentaalinen peruste vai onko vain yksittäisen sijoittajan satunnaisia päätöksiä.

Näytä koko viesti
Pohjan tunnusmerkkejä - 29.5.2020 11.23

Arthur kirjoitti:

Voisi kuvitella, että kovimmat nousut alkaa olla takana. Onko palstalaisilla ajatuksena kevennellä ja kääriä voitot nyt huipulla? Vai odotatettko milloin todennäköinen toinen syöksy alkaa ja sitten paniikkimyynneillä osakkeista eroon? Vai kylmäpäisesti vain pitää osakkeet ja katsoa asioita pidemmällä tähtäimellä?

Maalis-huhtikuussa koronadumpin aikana tuli ostettua neutraalisti tai paikoin jopa edullisesti hinnoitellulta markkinalta osakkeita varsin voimallisesti. Luottolimiittikin tuli haettua, mutta en ehtinyt ottaa vipua käyttöön mieluisilla hinnoilla - yltiömäinen konservatiivisuus velan käytössä johti menetettyyn mahdollisuuteen. Salkku on joka tapauksessa omalla pääomalla tehtyjen ostojen ansiosta absoluuttisesti ATH:ssa, vaikka vuoden alusta ollaan vielä vähän suhteellisesti miinuksella.

Kuitenkin osakemarkkinoiden arvostus on keskeisillä mittareilla (Shiller P/E, osakemarkkinat/gdp, jne.) kääntynyt taas korkeaksi, etenkin jenkkilässä, mutta myös Suomessa. Tämä houkuttelee vähentämään riskiä.

Pitkän salkkuni uudet ostot hiipuu luonnostaan, kun osakesijoitusten turvamarginaalit heikkenee ja houkuttelevia tilaisuuksia on vähemmän tarjolla. Velkavipua en ottaisi käyttöön tällä arvostustasolla ainakaan mitään yleisindeksisijoituksia varten, mutta jos on ylivertaisia yksittäisiä kohteita tiedossa, niin sehän on eri asia. Noin puolet osakkeistani on swing trade -mielessä omistettuja ja näiden osalta kaupankäynti jatkuu aika tavallisena, mutta riskiä pitää rajata tiukoilla stop-losseilla tai keskittyä hinaamaan jotain tosi tuttua erikoiskuviota, kuten tällä hetkellä esimerkiksi Pihlajalinnaa.

Näytä koko viesti
Nokian Renkaat - 28.5.2020 09.22

Hurricane kirjoitti:

Ehkä tämän päivän avauksena tullut +20 % saa mielen muuttumaan ja sitten kehitetään joku kiva tarina miten yrityksen "tarina" onkin muuttunut devil

27.5. loppukaneetti oli "Toimitusjohtajan vaihdos ei vaikuta näkemykseemme osakkeesta"; tavoitehinta 18 euroa (ei muutosta).

Tänään 28.5. lause kuuluu "Kohonnutta sijoittajaluottamusta heijastellen nostamme tavoitehintamme 20 euroon", kuitenkin luetellen erinäisiä (fundamentteihin vaikuttavia) riskejä.

Minulle tämä näyttäytyy siten, että ensimmäinen arvio oli täysin väärä ja tänään asiaa paikkailtiin, koska kurssi karkasi liikaa ennusteesta. Ei varsinaisesti nosta tämän sijoittajan luottamusta. laugh

 

Näytä koko viesti
Kenellä on isoin? (Osakesäästötili) - 27.5.2020 11.59

Tämä ketju tuli minullakin mieleen, kun on taas jotain näytettävää. Nokian Renkaat toi tänään vetoapua. Pieni positio Ovaroa puolestaan laahaa tulosta. Panoksiakin olisi kylvettäväksi.

Ei ollut kuvan lisäys minullekaan helppoa, mutta Akin ohjeilla mentiin. laugh

Näytä koko viesti
Nokian Renkaat - 27.5.2020 10.21

Hurricane kirjoitti:

Ehkä tämän päivän avauksena tullut +20 % saa mielen muuttumaan ja sitten kehitetään joku kiva tarina miten yrityksen "tarina" onkin muuttunut devil

Tämä. laugh

Nokian Renkaat sai nyt pätevän toimitusjohtajan, tästä täytyy olla todella iloinen. Minulle tämä on aina ollut mieluisa yhtiö swingailla mukana, kun yli kymmenvuotisen sijoitustaipaleeni aikana sitä lukuisia kertoja omistanut. Viimeisimmät osakkeet oli ostetut tästä koronadipistä ja puolet laitoin myyntiin noin pikavoittona. Oletettavasti tätä saadaan ostaa lisää vähän halvemmalla (ehkei enää 19-tasoilla?). Suurimpana kysymysmerkkinä pidän lyhyen aikavälin kuluttajakysyntää tällaiselle premium-tuotteelle, kun nyt taantuma kolkuttelee ovelle - vaikkei pörssikursseissa näykään.

Näytä koko viesti
Vakinainen asuinpaikka ja sen vaihtaminen - 16.4.2020 09.12

Itselläni on kotikunta maakuntien Suomessa ja tilapäisen muuttoilmoituksen turvin olen asunut pk-seudulla jo vuosia, joten aiheen kanssa on tullut touhuttua.

hauturi kirjoitti:

Oletetaan, että henkilö omistaa kaksi (tai enemmänkin) vakinaiseksi asunnoksi määriteltyä asuntoa.

- voiko näiden välillä vaihtaa "kirjoja" ihan niin usein kuin huvittaa? Ts. asua vaikka tammi-, maalis-, touko-, heinä-, syys- ja marraskuun toisessa ja loput kuukaudet toisessa?

Kyllä voi, senkun tehtailee netissä muuttoilmoituksia ja antaa järjestelmän hoitaa loput.

- kunnallisvero määräytynee vuodenvaihteen asuinpaikan perusteella?

Näin on, joten teet diilin jonkun Kauniasissa asuvan kanssa ja asut siellä aina vuodenvaihteen yli. https://www.vero.fi/syventavat-vero-ohjeet/ohje-hakusivu/49048/kotikunna...

- kiinteistöverohan (jos kyseessä on kiinteistö) ei riipu asumisesta vaan pelkästään käyttötarkoituksesta?

Kunta voi lain asettamien rajojen puitteissa vaikuttaa kiinteistöveroasteeseen, mutta veron perustana on kiinteistön arvo. Tietysti omakotitalo asemakaava-alueella on lähtökohtaisesti arvokkaampi kuin vaikka metsätalouden varastorakennus kaavoittamattomalla maalla. Toisaalta vapaa-ajan asuntoa voidaan monestikin verottaa korkeammalla veroasteella kuin vakituista asuntoa, koska kunnilla on tietysti erityinen insentiivi saada asukkaita kuntaan kirjoille. Veron määrä riippuu siis hyvin pitkälti myös kunnan linjauksista. https://www.vero.fi/henkiloasiakkaat/asuminen/kiinteistovero/nain-vero-m...

- kirjoilla voinee olla vain asunnossa joka on määritelty vakinaiseksi asunnoksi eikä esim. vapaa-ajan asunnossa?

Lähtökohtaisesti kunnat suhtautuu myönteisesti vapaa-ajan asuntojen muuttamiseksi ympäri vuoden asuttaviksi - mikään automaatio tämä ei kuitenkaan ole, jos mökkisi sijaitsee esimerkiksi hyvin syrjässä ja kunta pelkää, että kohta sinne pitää järjestää jotain koulukyytipalvelua tai kotihoitoa. Enemmän vaikeutena lienee lain rakennustekniset vaatimukset mm. lämmöneritystyksestä ja muista vakituisen asunnon kriteereistä. Jos tämä tieto on yhä voimassa, niin ei voi olla kirjoilla vapaa-ajan asunnossa, vaan silloin henkilö olisi koditon: https://www.kiinteistoposti.fi/mokki-vakituiseksi-asunnoksi-mita-kirjaan...

- saako kunnalliset palvelut (esim. terveydenhuollon) aina sen hetkisen asuinpaikan mukaan, vai riippuuko tämä jotenkin vuodenvaihteen asuinpaikasta (vrt. kunnallisvero)?
Itse olen joutunut hakemaan palvelut kotikunnastani (tosin tilapäisen muuttoilmoituksen kuntani olisi kyllä ottanut minut palveltavaksi, mutta pitkin hampain - kiireellistä hoitoa saa varmasti). Jos haluaisin, niin voisin siirtää sote-asiointini tilapäisen asumispaikan sairaalaan, mutta kotikunnastani saa palvelua nopeammin. Ja toisaalta palvelua tarvitsen ehkä kerran kahdessa vuodessa, kun käyn teroittamassa hampaat.

Jos nyt viettää vaikka puolet vuodesta yhdellä paikkakunnalla ja toisen puolen toisella, niin onko jotain järkevää syytä (paitsi vaivannäkö) olla muuttamatta kirjoja olinpaikan mukaisesti?

Jos satut olemaan opiskelija ja haluat HSL:n matkakortista opiskelija-alennuksen, niin sinun on asuttava vakituisesti HSL-alueella. Muita vastaavia pieniä syitä lienee pilvin pimein. Tietysti kunta- ja eduskuntavaaleissa äänestäminen voi joillekin olla myös iso insentiivi koplata oikea kotikunta, mutta näissä tapauksissa äänestyskunnan / vaalipiirin määräytymisen raja ei ole vuodenvaihde, vaan se missä asui 51 päivää ennen vaalipäivää.

Näytä koko viesti
Fellow Finance - 3.4.2020 10.28

von Fyrckendahl kirjoitti:

Voitko laittaa lisätietoja korkokatoista ja korottomista kuukausista noissa maissa? 

Mintoksessa jälkimarkkinan myyntipaniikki tuntuu vähän rauhoittuneen.

Itse olen juuri likvidoimassa sijoituksia Mintoksen jälkimarkkinalla ja eihän tuo aivan täysiä vedä. Laitoin kaiken myyntiin parin prosentin alennuksella ja kahdessa viikossa olen saanut neljänneksen lainoista myytyä käteiseksi. Syy likvidointiin ei ole epäluotto Mintokseen - päinvastoin, ollut todella hyvä palvelu ja olen erittäin tyytyväinen saatuun 12 % tuottoon. Mutta osakemarkkinoilta on juuri nyt saatavissa vielä enemmän, joten varmaan jokunen muukin laskeskelee tämän ja tyhjentää tilinsä tuottavampiin. Yhtä kaikki, ostajat ovat vähissä.

Näytä koko viesti
Koronavirus Covid-19 - 25.3.2020 11.47

raxor88 kirjoitti:

Ja todettakoon vielä, että mielestäni hallitus on aikaillut aikasemmin ja tehnyt liian kevyitä päätöksiä, liian myöhään. Ravintolat ja Uusiman sulkemiset olisi mielestäni voinut tulla aikasemmin. PItkään on ollut jo selvää (varmaan hallituksellekin), että näihin mennään ja tiedossa on WHO:n kanta, että mielummin liian nopeasti kun hitaasti. Itse olisin suosinut kunnon hammeria ja ripeämmin. 

Totta. Henkilökohtaisesti olen ennemmin Ruotsin mallin takana, mutta jos mietin kotimaan hallituksemme tulokulmaa, niin ilman muuta olisi pitänyt alkaa toimenpiteisiin nopeammin - etenkin, kun rajoitteiden käyttöönotto on hidasta lainsäädännöstämme johtuen. Tämän ei oikeasti pitäisi olla yllätys, vaikka se sellaisena kerrotaan. Uudenmaan eristäminen on ollut näkyvästi julkisessa keskustelussa ainakin viikon ajan, minkä lisäksi ihmisillä on perjantaihin asti aikaa liikkua ja senkin jälkeen voi liikkua moninaisilla perusteilla (esimerkiksi itse pystyn perustelemaan ramppaamiseni pk-seudun ja maakunnan välillä ainakin kolmella eri syyllä). Tämän lisäksi valvontalinjan yli voi luvatta liikkua todennäköisesti helposti pienempiä teitä ja taipaleita pitkin - vaatisi varsin suurta virka-apua Puolustusvoimilta tukkia kaikkia suonia satojen kilometrien mittaisella rajalla. Tautipesäkkeitä on jo ympäri Suomea, jolloin on entistä vaikeampi nähdä nettohyötyä Uudenmaan eristämiseksi enää tässä vaiheessa. Toki tämä herättänee ihmisten kriisitietoisuutta entisestään ja siten lisää itsekontrollia.

Näytä koko viesti
Ovaro (os. Orava) - 13.3.2020 02.31

Vanhusten osuus on monilla (etenkin muuttotappio)paikkakunnilla noussut hyvin korkeaksi, vaikka kuinka olisi kaupunki kyseessä - täällä aiemmin mainittu Heinola hyvänä esimerkkinä. Onhan koko maan väestö hyvin ikääntynyttä verrattuna moniin muihin maihin, joten sikälikin koronaviruksella voisi olla potentiaalia aiheuttaa isoa tuhoa meillä.

Onnittelut muuten Akille ehdollaolosta Ovaron hallitukseen!

Näytä koko viesti