Olet täällä

Huhtanen Capital - 14.11.2019 09.12

Huhtanen Capital ponnahti tänään esiin Päijät-Hämeen maakuntalehteen. "Talousvaikeuksiin ajautunut tunnettu kiinteistösijoitusyhtiö Huhtanen Capital on hankkiutumassa eroon kiinteistöistään Lahden Hennalassa. Sijoitusfirman omistamat kolme taloyhtiötä ovat hakeutumassa konkurssiin, ja niiden omistamien arvotalojen tulevaisuus on täysin hämärän peitossa." Valitettavasti lehdistä en maksa, mutta ingressi kertoo olennaisen. https://www.ess.fi/uutiset/paijathame/art2581246

Näytä koko viesti
Sijoitustiedon kirjakerho - 12.11.2019 08.12

Lakkoilusta huolimatta ValPo (valtiollinen posti) kuljetti samaisen The Man Who Solved the Market -opuksen minulle. Lienee heittämällä tämän vuoden pörssikirjahitti.

Näytä koko viesti
Nordnet - Kysymyksiä ja vastauksia - 12.11.2019 08.41

Itsekin ihmettelen näiden muutosten ajankohtaa. Isot pankit ovat lähtenyt hintakilpailuun hetki sitten ja markkinoille on juuri tullut uusi haastaja (Mandatum). Samalla on tehty iso päivitys käyttöliittymään, joka ei omakohtaisesta kokemuksesta ja muidenkaan kommenteista päätellen ole onnistunut - itselläkin uusi Nordnet hidastelee todella paljon mm. hakuja tehdessä. Olen jo valmiiksi miettinyt palveluntarjoajan vaihtamista ja tämä koko vyyhti vain lisää intoa siihen.

Näytä koko viesti
Kamux - 8.11.2019 09.19

Kamuxin ylitti riman puhtaasti. Itselle helpottava uutinen, sillä unohdin (Kyllä, unohdin!) keventää reilulla vitosella ostamiani osakkeita ennen osavuosikatsausta. Koko viikko meni intensiivisesti palkkatöissä ja tahti tekee ajatuksellisen kaupankäynnin mahdottomaksi - sitten kun illalla kotiin päästyään saa ajatukset kokoon afääriasioihin äärelle, niin kotimaan markkina on jo kiinni.

Mikon kanssa samaa mieltä, ettei tämä kasvutahti ole mikään käytettyjen autokaupan uusi normi ja Kamuxin osakkeen kanssa on syytä pysyä herkkänä.

https://newsclient.omxgroup.com/cdsPublic/viewDisclosure.action?disclosureId=910422&lang=fi

Näytä koko viesti
Auton omistaminen vs yksityisleasing - 28.10.2019 07.07

Perustan kommenttini siihen, että keskimäärin vakuutusyhtiö laskee pelimerkkinsä oikein ja tekee asiakkuudellasi voittoa. Luonnollisesti tässäkin lajissa tulee hyväksymisen arvoisia tarjouksia esimerkiksi yhtiöiden saalistaessa tai vaikka autokaupan kylkiäisenä. Hauskaahan tässä on juuri se, että kaupan kannattavuuteen voi omalla käyttäytymisellään vaikuttaa merkittävästi. Itse viihdyn runsaasti ohituskaistalla ja olen todennäköisesti keskivertoa riskisempi tapaus, mikä lisäisi vakuutuksesta saamaani hyötyä. En silti koe asiaa riittävän merkittäväksi, että olisin valmis maksamaan osakaskosta paria sataa euroa, saati täyskaskosta liki puolta tonnia tämänkin päälle. Hauturin kommentti vahingon merkityksestä omalle taloudelle on minullekin yksi avain ratkaisuun; olen katsonut, että autoni tai oikeastaan itsenikään tuhoutuminen ei kaataisi talouttani, joten vahingon seurannaisvaikutukset olisivat vähäisiä ja siksi ei hyödytä ikään kuin maksaa taloudellisen turvan saamisesta. Tästä seuraa se dilemma, että vähävarainen voi saada jopa enemmän hyötyä maksaessaan laajemmasta vakuutusturvasta, etenkin jos auto on välttämätön työssäkäynnin kannalta. Loppukaneettinena voinee todeta, että vakuuttamisen kannattavuuden arviointi on varsin tapauskohtaista.

Näytä koko viesti
Auton omistaminen vs yksityisleasing - 23.10.2019 11.57

En innostu leasingista. Fyrckendahlin mainitsema "vuokraaja häviää varmasti" etenkin näin pitkäaikaisen omaisuuden suhteen on yksi pääsyy tähän.

Kannattaa myös huomioida, että leasing- ja osamaksuautoissa mitä useimmin joudut maksamaan kaskovakuutuksesta, vaikka lähtökohtaisesti kenenkään ei ikinä elämänsä aikana kannattaisi ottaa kaskoa, paitsi jos jotenkin tietää olevansa keskimääräistä tapaturma-alttiimpi kaveri. Joitakin vuosia sitten taloudellisesti valistumattomana - kun minulla vielä oli täyskaskovakuutus - poltin oman henkilöautoni ja sain lunastusturvan kautta 30 % lisää rahaa markkinahinnan päälle, mutta tämäkään omakohtainen poikkeus sääntöön ei muuta sitä tosiasiaa, että vakuutusyhtiötä vastaan ei kannata betsata pitkässä juoksussa.

Minusta myös mahdollisuus ostaa ja myydä oma autonsa on vain etu, sillä se tarjoaa aktiiviselle omistajalle pelipaikan. Vaatii tietysti hieman innostuneisuutta metsästää halvalla hyvää autoa, mutta tilaisuuksia on tarjolla. Toisinaan taas pidän autoani netissä myynnissä yli markkinahinnan ja katson, josko joku haluaa ostaa sen pois - tämäkään pelailu ei onnistuisi leasing-autolla.

Jos jokin seikka puoltaa leasing-autoilua tai yleensäkin rahoituksen käyttöä, niin se on vaihtoehtoiskustannukset. Silloin lopputulos on täysin riippuvainen omien sijoitusten menestymisestä. smiley

Näytä koko viesti
Kamux - 8.10.2019 09.38

Arvopaperi uutisoi eilen "Sijoitustiedon poikien" ostoista. Runsaasti näkyvyyttä siis näille blogipostauksille! Tämä ei ollut aivan Kauppalehti-pumpin tasoinen villitsemisuutinen, mutta kotiin päin silti. Päädyin nimittäin itsekin Kamuxin omistajaksi hiljattain.

Näytä koko viesti
Sijoitusstrategiasi? - 26.9.2019 07.56

Osakesijoitukset jakautuvat mentaalisessa kirjanpidossani kahtia; tällä hetkellä puolet osakesijoituksista on buy & hold –tyylisissä osinkosijoituksissa ja toinen puolikas spekulatiivisemmassa portfoliossa.

Osinkosijoituksista omistusaika mitataan useissa vuosissa ja firmat ovat varsin kypsään vaiheeseen edenneitä pomminvarmoja osinkokoneita - tyyppiesimerkkeinä voi mainita Sammon tai Johnson & Johnsonin. Osinkosijoituksiin pyrin sisään maltillisen arvostuksen aikoihin ja osinkotuoton yms. peruskriteerien lisäksi arvostan yhtiölle pelivaraa tarjoavaa osingonjakosuhdetta. Myös rahastosijoitukset Seligsonilla voi laskea näiden osinkosijoitusten joukkoon. Periaatteessa tämä osuus salkustani on portfolioni bread & butter, jota sitten muilla sijoituksilla höystetään.

Höystö- eli spekulatiivisen salkun puolella harrastankin swingailua, erikoistilanteita ynnä muuta sellaista, missä voin hyödyntää kokemustani. Hyvä esimerkki on viimeaikaisiin Kauppalehden ”päivän osake” -pumppauksiin osallistuminen tai ryvettyneen Facebookin ostaminen Cambridge-skandaalin pohjilta. Mentaaliset salkkurajat ovat joskus häilyviä - esimerkiksi Incapia ostin vuosi sitten nimenomaan swing trade –aikomuksella, mutta en halunnutkaan luopua lapusta ja osakkeen voineekin pian laskea osinkosalkun puolelle.

Osake- ja rahastosalkku on toistaiseksi velaton, mutta tulen hyödyntämään vipua seuraavassa selkeässä markkinakorjauksessa. Vielä muutama vuosi sitten salkussani oli kahtakymmentä osaketta, mutta olen pienentänyt määrällistä hajautusta lähemmäs kymmentä. Pientä maantieteellistä hajautusta tulee luonnostaan. Sijoituskohteiden valinnassa olen kokemuksen myötä alkanut painottaa kaikkien tuntemien isojen osingonmaksajien sijaan enemmän kasvupotentiaalia omaavia nousukkaita tai tutkan alapuolella seilaavia small cap –osakkeita.

Osake- ja rahastosijoitusten lisäksi portfolioon kuuluu niin vertaislainausta, kryptoja kuin kiinteistöjä, mutta näistä jossain toisessa yhteydessä.

Näytä koko viesti
Aspocomp - 23.9.2019 08.44

Mietinkin, että avaisin tästä ketjun, mutta Aki teki työtä puolesta. Olen viime aikoina kyttäillyt näitä Alvar Aallon kadun pumppeja. Monissa kohteissa kurssi on lähtenyt kehittymään vasta pörssin avautumisen jälkeen, mikä osin johtunee KL:n tavasta julkaista pumppiuutisensa verkkoon tasan klo 10 (vaikka paperilehdessä ovatkin aiemmin!).

Tänään olin paperilehden selailtuani Aspocompin suhteen kytiksellä ja ostin 850 kpl @ 5,38 EUR klo 10:03. NoHo-aktiviteetti sekoitti pasmoja, kun ei tiennyt kumpaan osakkeeseen keskittyisi. Aspocompin laput meni myyntiin reilua varttia myöhemmin hintaan 5,62 EUR. Voittoa alta pari hunttia kulujen jälkeen - pieni summa, mutta jos on tarjottimella, niin otetaan vastaan. Aspocomp-casessahan oli mielenkiintoista myös se, että Inderes oli juuri laskenut tavoitehintaa. Näemmä KL-efekti vei voiton. laugh

Pitäisi lisätä spekulointipanoksia, kun pässinselviä ostospaikkoja tullee lähipäivinä lisää. Tuntuu silti vaikealta panostaa osakkeeseen vain siksi, että siinä sattuu olemaan KL:n lietsomat "psykoosit tulilla". Toistaiseksi leijonanosa salkusta on kuitenkin kiinni vuosien mittaisissa omistuksissa. En ole tutkinut Aspocompia pidemmän aikavälin omistuksena.

Näytä koko viesti
Airbnb-vuokrananto - 4.9.2019 11.56

Minustakin alusta on jokseenkin kompleksinen, etenkin jos jotain monimutkaisempaa pitää tehdä muulla laitteella kuin tietokoneella, mutta maturiteetin saavuttaneessa ilmoituksessani ei onneksi ole enää päiviteltävää kuin varauskalenterin suhteen. Ihmettelen myös runsaita typoja Airbnb:n suomenkielisessä käännöksessä; tuntuu, että jollekin on joskus maksettu könttäsummana sivuston kääntämisestä ja käännöstyöhön jääneille typoille ei ole enää vaivauduttu tekemään mitään.

Kuvista tuli mieleen, että hetken hostina toimittuani käytin Airbnb:n kuvauspalvelua. Kuvat tuli ottamaan joku freelancer-kuvaaja ja laatu oli erittäin hyvä. Lisäksi kohteen kuviin tuli "Airbnb:n vahvistama" -huomautus, mikä lisännee vuokralaisten intoa valita kohde. Vahvasti muistelen palvelun olleen joskus maksuton, mutta nykyään kuvauspalvelun kustannukset näköjään vähennetään tulevista vuokratuotoista. Tästä huolimatta tilaisin kuvauspalvelun, jos tekisin uutta ilmoitusta.

Näytä koko viesti