Vesiyhtiöt

6.8.2021 - 11:52
Liittynyt:
17.3.2018 - 08:09
Viestejä:
Viestejä: 11

Vesi kuuluu megatrendeihin. Sen kulutus kasvaa nopeammin kuin väestö ja samaan aikaan käyttökelpoiset vesivarainnot oikeissa paikoissa vähenevät, osin dramaattisesti. Maailmassa on paljon metropoleja, joiden vajoamisesta on kirjoitettu viime vuosina. Osa näistä on meren rannalla. Pohjaveden ottamista säännellään mutta on todennäköistä, että sääntelyä kierretään. Joka tapauksessa koen, että erityisesti suolan poisto merivedestä (desalination) on iso nouseva trendi tämän megatrendin sisällä.

Nordnetistä löytyy 3 vesialan ETF-rahastoa noin 0,5 % kuluilla. Tavallisia rahastoja on reilut kolminkertaisilla kuluilla, esim seurantapositioni OP- puhdas vesi, joka on menestynyt mielestäni aika heikosti.

Vesirahastoissa on paljon yhtiöitä, joiden alaa on perinteisen vesi-infran omistaminen ja/tai operointi. Nämä tarjoavat vakaata tuottoa mutta voivat sisältää riskiä siitä, että omistavat pian poistokelpoista vanhaa infraa ja pahimmillaan vajoavilla paikoilla. Jos jaksaa perehtyä, niin näistä voi seuloa yhtiöitä, jotka vain operoivat laitoksia sen suurempia pääomia sitomatta. Vanhan infran uusiminen on houkuttelevaa bisnestä ja esim Essential utilities esittelee itsestään erityisesti tätä puolta. Heillä on bisnesmalli, joka sopii murroskohtiin, joissa vanhaa korjataan. Sitten on laaja-alaisia putkiloyhtiöitä kuten vaikkapa kotimainen Uponor, joka myös keikkuu joissakin vesirahastoissa. Itselleni siitä tulevat lähinnä mieleen lähinnä salaojaputket ja Nurmijärvi-trendi. On myös prosessiyhtiöitä, joille vesi on vain pieni kulma liiketoiminnasta esimerkiksi pumppujen ansiosta.

Suolanpoistohommissa löysin sellaisen yhtiön kuin Consolidated Water, joka on selvimmin erikoistunut. Jätin sen kuitenkin omaan arvoonsa, koska en nähnyt kehityspolkua kovin kiinnostavana. Yhtiö on keskittynyt Caribialle enkä oikein saa selvää sen kilpailukyvystä tai ratkaisuiden skaalautuvuudesta.

Yhtiö, johon sijoitin, on kanadalainen H2O innovation, 2000 perustettu yhtiö, joka on yhä perustajansa johtama. Tänä aikana yhtiö on kasvanut ja viime aikoina osoittanut myös kannattavuuden merkkejä. Yhtiöllä on selvä niche siinä, että se pyrkii mukaan vain semmoisiin hankkeisiin, joissa on kalvopuhdistus jossain roolissa. Näin on myös suolanpoistossa, jossa käytetään vallitsevana käänteisosmoottista menetelmää kalvon läpi. (joku kehittele myös suoraa osmoosia, mikä ikinä onkaan. pitää olla valppaana) Tälläkin yhtiöllä suurin osa liiketoiminnasta on jotain aivan muuta kuin suolanpoistoa mutta selkeä linkki kuitenkin löytyy yhtiön alusta alkaen. Kolme liiketoiminann tukipilaria on esitelty hienosti kotisivuilla.

Viime aikoina on uutisoitu monia voitettuja hankkeita ja raportoitu kelvollisia lukuja. On suoritettu hyviä täsmähankintoja ja lisää on odotettavissa. (Tämä sopii myös esim paljon suurempaan Xylemiin. Vesiala on erittäin fragmetoitunut.) Pörssikurssi on tällä hetkellä melko vakaa, noussut selvästi viime vuodesta ja ottanut tammi-helmi tienoissa melkoisen piikin. Nopealla selailulla löysin ainakin yhden ketjun, jossa wsb-jengi huusi vettä pilviin. Luvut ja ennusteet olen toki katsellut marketscreeneristä läpi esim Xylemin, Aquatechin ja Middle sex waterin osalta kuten myös Essential utilitiesin, Consolidated Waterin ja monen muun osalta. Näissä on varmaan joskus koronan jälkeen enemmän tolkkua. Nyt en jaksa ainakaan itse nostella esiin. Jos kasvu jatkuu semikannattavana, yhtiö alkaa osoittaa laadun merkkejä tai joku ostaa sen, hankinta lienee hyvä. Jos johdon fokus katoaa tai tulee osakeanteja laajentumisiin liittyen, niin korpeaa.

Uskon, että vesi on moneen muuhun megatrendiin nähden vähän piilossa. Ehkä syy on tarkasti osuvien sijoituskohteiden vähäisyydessä? Jotkut kiinnostavat yhtiöt ovat yksityisiä, uuden teknologian voittajat arpapeliä. Lisäksi esim suurien suolanpoistolaitosten laitetoimittajista osa on ihan muilta toimialoilta.

Summasummarum. HEO meni pitkään pitoon. Tämä ei ole sijoitussuositus. Luen mieluusti perusteltuja näkemyksiä aiheesta.

6.8.2021 - 13:17
#73222
+2240
Liittynyt:
17.8.2020 - 18:12
Viestejä:
Viestejä: 1745

Useammankin vesialan yhtiön nimi on noussut pintaan jenkkien elvytyspaketin rahoituksen vähitellen edetessä. Keskusteluissa yritetään arvioida kuka hyötyisi ja onko arvonnousua tiedossa. Artikkeleita tulee varmasti lisää. Pari linkkiä aiheeseen, jossa megatrendi voi kiihtyä julkisella rahalla:

Infrastructure stocks, ETFs to watch as bill advances through Congress (cnbc.com)

5 Industries That Stand to Gain From Biden's Jobs Plan | Morningstar

Ja lisäksi aiheesta suomeksi - etf:iä ja yhtiöitä:

Kiinnostavimmat vesiosakkeet vuonna 2020 (lynxbroker.fi)

6.8.2021 - 17:52
#73237
+35
Liittynyt:
27.7.2020 - 14:38
Viestejä:
Viestejä: 48

Hyviä huomioita ketjun aikaisemmissa viesteissä! Mulla on se laiskan miehen ehkä helpoin ja perinteisin eli Lyxor World Water UCITS ETF tähän megatrendiin. Sitä kun lisäilee niin tulee bonuksena Ranskan 0,2% vero päälle. Varmaan joku löytäisi tuottavampiakin vaihtoehtoja mutta itse makselen mielelläni veroja Ranskan kaltaiselle valtiolle.