Pitkän aikavälin sijoituksia ja erikoistilanteita

13
forum
|

OMXBets

+26
Liittynyt:
30.12.2020
Viestejä:
14

Olen uusi kolumnisti Sijoitustiedossa. Olen sijoittaja, jonka fokus on valikoivassa ja suorassa ”long-only” osakesijoittamisessa. Sijoittamisen lisäksi olen perehtynyt vuosien varrella laajasti alan kirjallisuuteen ja muuhun käytäntöön myös investointipankkiirina ja rahoituksen opiskelijana. Tältä pohjalta pystyn tarjoamaan uusille ja kokeneemmille sijoittajille oivaltavia, laaja-alaisia, syvällisiä ja ajankohtaisia näkemyksiä etenkin listatuista pohjoismaisista yrityksistä eri sijoitustilanteissa ja konteksteissa.

Osakesijoituksissa keskityn etenkin kahteen ydinkategoriaan:

  • Pitkänaikavälin sijoitukset erinomaisiin yrityksiin, jotka pystyvät luomaan merkittävää lisäarvoa yli syklien.
  • Erikoistilanteet, joissa on havaittavissa selkeä tilapäinen aliarvostus ja informaation epäsymmetria on korkeampi.

Keskityn yrityksien liiketoiminnan ja talouden fundamentteihin sekä arvon ymmärtämiseen. Markkinoiden päivittäinen hintakehitys ja tekniset indikaattorit eivät ohjaa sijoituspäätöksiäni, mutta pyrin olemaan ”pulssilla” ja hyödyntämään markkinoiden luomia mahdollisuuksia (esim. Koronakevät). Tiedostan, että selektiivinen sijoittaminen fundamenttianalyysiin pohjautuen on haastavaa; sijoittajille ovat tyypillisiä monet kognitiiviset vinoumat ja käyttäytymisharhat. Tästä huolimatta tavoitteenani on markkinoita korkeampi tuotto pitkällä aikavälillä, jonka tueksi minulla on tärkeitä sijoitusprinsiippejä. Palaan näihin tulevissa kirjoituksissa, sillä niiden seuraaminen ja kehittäminen on minulle erittäin tärkeä ydin sijoittajana.

Ensimmäinen kirjoitus julkaistaan alkuviikosta. 

0
0
8.2.2021 - 14:56

inissor

+142
Liittynyt:
10.7.2020
Viestejä:
31

Kiitos todella kattavasta avauksesta Admicomiin. Kahlasin koko postauksen läpi, jotta löytäisin miten puet tämän kaiken keräämäsi informaation luvuiksi, mutta olikin taitava cliffhanger :D Toivottavasti palaat asiaan pian, odotan mielenkiinnolla. Hieno avaus!

0
0
8.2.2021 - 16:39

OMXBets

OP
+26
Liittynyt:
30.12.2020
Viestejä:
14

Mukava kuulla, että kirjoitus oli hyödyllinen!

Juuri näin - ensi kirjoituksessa analysoidaan tarkemmin tulevaisuuden skenaarioita Admicomin taloudelliselle kehitykselle sekä niiden vaikutusta arvoon ja sijoittajan tuottoon. Niissä joutuu katsomaan aika pitkälle (2023+), jotta ymmärtää nykyistä hinnoittelua paremmin. Inderes on myös tehnyt tästä hyvää analyysiä.

 

0
0
23.2.2021 - 18:21

OMXBets

OP
+26
Liittynyt:
30.12.2020
Viestejä:
14

Olisi kiva kuulla myös muiden ajatuksia Admicomista / tästä teemasta.

Olen yksi niistä, joka jäi junasta aikanaan pois. Olen yhä kiinnostnut Admicomista sijoituscasena, sillä uskon liiketoimintaan pitkällä aikavälillä. Nykyinen hinnoittelu / tuotto-odotus pohdituttaa kuitenkin enkä ole sen kanssa sinut. Tämä on tyypillinen haaste kaltaiselleni sijoittajalle, joka haluaisi usein riittävästi turvamarginaalia...

0
0
5.3.2021 - 14:48

Juha X

+473
Liittynyt:
28.12.2020
Viestejä:
183

Tämäpä oli mielenkiintoinen keissi!

Hyppäsin junaan 2018. Ostin Admicomia pari vuotta (2018-19) vajaasta 15 eurosta yli 60 euroon. Sitten arvostukset alkoivat huimata päätä. Aktuaarit ovat kuulemma kirjanpitäjiä, jotka eivät siedä jännitystä, tai päinvastoin. En tiedä, kumpaa vikaa minussa on enemmän.

Koronakuopan reunalla jännistys kävi kuitenkin sietämättömäksi ja kevensin siivun Admicomia 80 euron tasolla. Silloin FIFOna lähtivät ensimmäiset erät tuota osaketta, joten saattoi olla, ne oli ostettu halvemmalla jo aikaisemmin, mutta IPOsta en lähtenyt vielä mukaan näin tylsälle alalle. Yleiselektroniikkaa taas tankkasin lisää, kun se muutti nimensä Boreaksi. Ilman kakkuloita luin tickerin muodossa BORED. Tylsät firmat ovat osoittautuneet tuottoisiksi – ja päinvastoin.

Vakavammin: kasvu ja korkea pääoman tuotto ovat tärkeimmät valintakriteerini osakkeelle. Jos hintakin on kohdallaan, osake sopii salkkuun. Firma on kai sitä hieman itse epäillyt, kun sisäpiiri on myynyt ja yhtiökokous haluaa halventaa osakkeen yksikköhintaa splitillä. Admicomin hinta onkin lasketellut vuoden alusta. Halpenee se yksikköhinta tälläkin tavalla.

Onko Admicomin kausiale alkanut? Inderes ei ole päivittänyt arviotaan firmasta. Osake ei myöskään ole heidän mallisalkussaan, joten kiirettäkään ei kai pidetä. Talenom taas tuli kuulemma varovaisesti ostohintoihin. Olisiko aika tankata dipistä Admicomia?

0
0
6.3.2021 - 19:33

OMXBets

OP
+26
Liittynyt:
30.12.2020
Viestejä:
14

Admicomin sisäpiiri on myynyt osakkeita tasaisesti IPO:sta lähtien, mutta en pidä tätä erityisen huolestuttavana. Liiketoiminnan kehitys on ollut vahvaa ja sisäpiirin myynnit ovat tapahtuneet keskimäärin reilusti alle nykyisen kurssitason (keskihinta n. 57 EUR/osake). Sisäpiirin myynneillä on usein signaaliarvoa etenkin lyhyen aikavälin näkymistä, mutta ei välttämättä pitkänaikavälin fundamenttiarvosta. Toki keskimäärin parempi jos sisäpiiri kasvattaa omistusta eikä toisinpäin. Olen käsitellyt Admicomin sisäpiirin osakemyyntejä tarkemmin kirjoituksen ensimmäisessä osassa.

Vaikka kurssi on laskenut niin ei Admicom missään erityisen isossa alennuksessa ole. Inderesin ennusteilla 2022 ennusteen mukaiset kertoimet EV/EBIT(A) 30x ja P/E 38x huolimatta vahvasta tuloskasvusta. Olen luottavainen odotettuun liikevaihdon orgaaniseen kasvuun, mutta konservatiivisempi marginaaliparannuksen suhteen kuin Inderes huolimatta skaalautuvasta liiketoimintamallista. Nykyisellä kurssitasolla hyvä tuotto sijoittajalle vaatii siis yhä erittäin vahvan arvonluonnin realisoitumisen ja korkean arvostustason useamman vuoden päähän. En tosin epäile, etteikö Admicom voisi tässä onnistua ja aika on usein laatuyhtiölle eduksi. Voi olla, että näemme myös pian uuden strategian mukaisi ja arvoa luovia liikkeitä.

Sijoittajana olen sen verran turvamarginaaliin nojaava, että en halua maksaa täyttä hintaa korkeista konsensusodotuksista. Se on harvoin oikea tie korkeisiin tuottoihin pitkällä aikavälillä, vaikka nykyisessä markkinassa se ei aina siltä vaikuta.

0
0
7.3.2021 - 12:43

Juha X

+473
Liittynyt:
28.12.2020
Viestejä:
183

Tarkkailuerän aioin Admicomia ottaa, ettei hyvä lasku mene sivu suun, mutta ei ennen kuin puukko on pudonnut lattiaan.

Mitkä ovat mielestäsi parhaat verrokit Admicomille – Aallon, Heeros, Talenom, Fortnox…?

0
0
13.3.2021 - 01:31

OMXBets

OP
+26
Liittynyt:
30.12.2020
Viestejä:
14

Nopeasti katsottuna Pohjoismaissa parhaita verrokkeja ovat Fortnox, Lime Technologies ja Talenom. Perustuen ennen kaikkea taloudellisen- ja riskiprofiilin, liiketoiminnan ja liiketoimintamallin sekä strategian vertailukelpoisuuteen. Varmasti on vielä muita sopivia verokkeja Pohjoismaissa ja ulkopuolella kv.

Fortnox & Lime Technologies ovat erittäin skaalautuvia SaaS yhtiöitä, jotka palvelevat pääasiassa pieniä- ja keskisuuria yrityksiä, kuten Admicom. Fortnoxin asiakaspeitto on erittäin vahva Ruotsissa, jossa yhtiö tarjoaa yhden integroidun pilvialustan kautta (ml. mobiili) kokonaisvaltaisen tarjonnan ydintuotealueissa, kuten taloushallinnossa ja rahoituksessa. Oman tarjonnan lisäksi Fortnoxin pilvialusta toimii ekosysteeminä kumppaneille; alustaan on integroitu paljon muita ratkaisuja asiakkaiden käyttöön (esim. IZettle, Amazon). Lime Technologies on puolestaan enemmän fokusoitunut pilvipohjaisiin CRM järjestelmiin valikoiduissa toimialavertikaaleissa ja toimii jo kaikkialla Pohjoismaissa.

Sekä Fortnoxin että Lime Technologiesin taloudellinen profiili on erittäin vahva ja samantyyppinen kuin Admicomilla. Alla muutamia historialukuja.

  • Liikevaihdon CAGR 2017-20: Fortnox 36%, Lime Technologies 18%
  • Jatkuvan liikevaihdon osuus 2020: Fortnox 80%, Lime Technologies 57%
  • EBIT(A) CAGR 2017-20: Fortnox 61%, Lime Technologies 35%
  • EBIT(A) marginaali 2020: Fortnox 38%, Lime Technologies 29%; molemmilla marginaalit parantuneet vuosittain skaalautumisen myötä
  • Molemmilla yhtiöillä on erittäin vahva kassavirta/kassavirtakonversio (>100% tuloksesta)

Tosin myös näiden verrokkien arvostukset ovat sen verran kovat, että sijoittajan pitää katsoa pitkälle tulevaisuuteen ja uskoa koviin odotuksiin. Käsitykseni on ylätasolla, että tulevaisuuden näkymät ovat yhä erittäin vahvat sekä kasvun että kannattavuuden suhteen. Esim. Fortnox taitaa treidata noin 80x EV/EBIT suhteessa 2021 konsensusennusteeseen.

0
0
23.3.2021 - 08:03

inissor

+142
Liittynyt:
10.7.2020
Viestejä:
31
OMXBets kirjoitti:

Olisi kiva kuulla myös muiden ajatuksia Admicomista / tästä teemasta.

Olen yksi niistä, joka jäi junasta aikanaan pois. Olen yhä kiinnostnut Admicomista sijoituscasena, sillä uskon liiketoimintaan pitkällä aikavälillä. Nykyinen hinnoittelu / tuotto-odotus pohdituttaa kuitenkin enkä ole sen kanssa sinut. Tämä on tyypillinen haaste kaltaiselleni sijoittajalle, joka haluaisi usein riittävästi turvamarginaalia...

Kiitos hyvästä analyysista! Huomasin tämän vasta nyt lukaistuani myös hyvin kirjoitetun Orthex-kappaleen. Minulla ei Admicomiin valitettavasti ole hirveästi enempää annettavaa, sen verran kattavasti kävit sen jo läpi. Omistin yhtiötä IPO:sta ja myin aivan liian aikaisin 40 euron haminoilla.

Kuulisin mielelläni ajatuksiasi käyttämästäsi pääoman kustannuksesta. Miksei monesta muustakin, mutta tämä on ehkä sellainen konsepti, mikä on itselläni elänyt eniten sijoitusuralla ja tuntuu herättävän usein hyviä keskusteluita. En missään nimessä halua, että lopetat yhtiöanalyysien tekemistä, olet niissä selkeästi foorumin parhaimmistoa (lyhyt otos wink ), mutta erilaiset konseptiartikkelit olisivat myös mielenkiintoista luettavaa ja niistä varmasti syntyisi paljon keskusteluakin. Arvailen, että tyylimme ovat samansuuntaisia, joskaan eivät varmasti identtisiä.

0
0
23.3.2021 - 19:33

OMXBets

OP
+26
Liittynyt:
30.12.2020
Viestejä:
14

Pääomakustannus on hyvä ja haastava aihe.

Karrikoiden vanhassa maailmassa pääomankustannusta (WACC) aina trianguloitiin monesta kulmasta (verrokit, markkina, analyytikot, ...) ja se oli lopulta "aina 10 %"... Miksi? Koska kymppi on hyvä, samaistuttava luku ja järkevän DCF arvon piti olla tietyllä akselilla suhteessa muihin arvonmäärityskeinoihin. Aina pystyi perustelemaan.

Nykyisessä korkoympäristössä tilanne on eri ja pitkän päädyn epävarmemmilla kassavirroilla on enemmän arvoa.

Tätä aihetta voisi käsitellä etenkin yksityissijoittan näkökulmasta tulevissa kirjoituksissa.

0
0