Olet täällä

Metsä Board

31
25408
Sivu:

Sivut

11.2.2021, 21:44
+34
Liittynyt:
22.6.2019, 13:32
Viestejä:
10

Ei Äänekoski ollut säkää. Selluun alkoi kertyä hintapainetta 2010 vuoden chilen maanjäristyksissä, kun useampi sellutehdas meni siellä rikki ja oli pitkään poissa käytöstä. Sellua kun voidaan keittää vain pohjoisella havumetsävyöhykkeellä ja etelä-amerikassa. Äänekoski käynnistettiin 2017 ja sellun hinta oli jo pitkään ollut nousupaineessa. Tohon oli tullut Aasian lisääntynyt kysyntä, jolla päästiin nykyisiin trendeihin.

Sitten kun yrittää arvottaa mitä merkitsee Metsä Fibren kemin sellutehdas Metsä Boardille, niin kannattaa muistaa, että nämä eivät ole komplementteja. Board on konsernin kartonkiyhtiö (jolla on husumissa myös sellukattila) ja Metsä Fibre hoitaa sellunkeiton ja tämä on nimenomaan Fibren investointi, kuin oli myös äänekoski. Mutta Kemin sellutehtaalla on toki merkitystä Boardin tulokseen. Board omistaa neljänneksen FIbrestä, joten sieltä tulee sekä sellua, että tuottoa. Yhteisistä konsernipalveluista tulee jonkin verran synergiahyötyjä myös. Kemissä on myös kartonkitehdas, mutta tässä vaiheessa sitä tuskin korvataan, myöhemmin ehkä (en tiedä kuinka tarvetta tuohon on). Noin päällisin puolin tuhannen taalan kysymys on, että mikä on fibren selluliiketoiminnan arvo Metsä Boardin kurssissa. Tuo on se jokeri, mikä ehkä selittää Boardin korkean arvon (P/B on hyvä mittari savupiipputeollisuudella, koska tuotto tulee tehdaskapasiteetistä) ja Boardin P/B on tällä hetkellä reilusti yli kahden (osaka on halpa kun P/B pyörii siellä 1.0-1.3 välillä). Viime vuonna raportointiin uutisissa Boardin tehtailla tehdyn tuotantoennätyksiä, tuotanto on siis nykyisellä kapasiteetilla tapissa. En tosin osaa sanoa, osuiko 2020 alun lakot Boardille kuinka. Jos osui niin vuosikapasiteettia on vielä hieman lisää viime vuoden tulokseen nähden.

Boardin kokonaan oma investointi tällä hetkellä on husumin sellukattilan korvausinvestointi, josta ruotsalaisille myytiin taannoin tosin osa. Lähtökohtaisesti pakollinen, mutta ei niin tuottoisa, koska itse tuotantomäärää ei tuolla juurikaan ole vielä tarkoitus nostaa. Noin 300 milliä oli tuon kustannus.

Noilla skenaarioilla pitäisin Boardin nykykurssia aika korkeana, mutta sellukortti on tossa se optio. Mutta moni myös yksinkertaisesti sekoittaa Boardin ja Fibren ja olettavat että tänään julkistettu investointi valuisi täysimääräisesti Boardin tulokseen joskus.

6
+1
0
-1
6
0

Sivut