Olet täällä

UPM-Kymmene - 7.9.2021 03.57

YTN:n juristin tai luottamusmiesten ongelmat ovat nyt vähän eri tason kaliiberia, kuin erilaiset mainitsemani käytännöt. Näitä sopimuslauseiden tulkintoja on mietitään yrityksissä koko ajan ja lauseen hengen vastaisia käytäntöjä syntyy tietysti aina välillä, mutta kaikki harmaalla alueella olevat eivät ole oikeudellisia kysymyksiä -eikä niistä mennä oikeuteen. Noin yleisesti menee siten, että sopimustekstit viilataan neuvotteluissa ja sitten täytäntöönpano ja jalkautus tehdään yhtiöissä - ja jos jokin yhtiö keksii hyvän keinon, niin sama otetaan käyttöön muualla. Sama tietysti työntekijäpuolella. Tälläiset asiat on alan peruskauraa, mutta niiden käyttö vaihtelee yrityksestä ja liiketoiminta-alasta riippuen. Jos tuntuu, että pystyt noin vain määrittämään koko alan tilanteen vain muutamalla googlehaulla, niin edessäsi on epäilemättä loistava tulevaisuus. Vaikket sitten vielä olisikan ylempi (mikä nyt ei ole mikään erityinen saavutus). Ehkä metsäteollisuudessa ? No, tarjosin kuitenkin mahdollisuuden uuden ymmärtämiseen, vaikket siihen tarttuisikaan, joten ei kestä kiittää.

Jos nyt sinulla on tarpeen sanoa jokin viimeinen sana, niin ole hyvä vain.

 

 

Näytä koko viesti
UPM-Kymmene - 7.9.2021 02.10

"Tämä nyt ei kyllä pidä paikkaansa. Ovat saaneet korvauksen ja ison sellaisen. Olisikohan koviten palkattu ala Suomessa perus- / ammattikoulutuksella? " -Arthur

Olen puhunut ylemmistä toimihenkilöistä, joilla ei ole mitään TESsiä. En työntekijäpuolesta, joilla on ihan erilainen tilanne.

Ihan vain kontekstina, ymmärretäänhän täällä, että noin yleisestikin teknologia- ja metsäteollisuudessa on aika erilainen työsuhdekuvio ns. sinikauluksilla ja valkokauluksilla.

Näytä koko viesti
UPM-Kymmene - 7.9.2021 01.51

Jos nyt jätettäisiin noi copy-pastettelut, se mitä linjauksia löydät jostain ei muuta sitä mikä on de-facto käytäntö. Minä en puhu siitä, mitä tapahtuu periaatteen tasolla koko metsäteollisuudessa vaan sitä mitä tapahtuu työsuhdetasolle. Jos olet ollut ylempi toimihenkilö, niin tiedät hyvin, että on kaikenlaisia mekaniikkoja, joiden välillä pallotellaan. Esimerkiksi tuo ylityökorvaus. Menet töihin ja neuvottelet palkaksi 5 000 euroa. Tämän jälkeen sinulle sanotaan, että toi on ok, mutta tosta 5 000 eurosta on 300 euroa ylimääräistä ylityökorvausta. Onko tuo ylityökorvausta vai sitä, että teet ilmaiseksi ylityöt. Tiedän hyvin, että tämä tapa on käytössä muuallakin teollisuudessa ja se on aina yhtä hauskan absurdi. Varsinkin kun se yleensä sanotaan vasta palkkaneuvottelujen jälkeen (jonka hyväksyttävyydestä tulee yleensä indikaatio jo ensimmäisellä haastattelukierroksella).

Voit olla hyvin uskomatta minua. Mutta säästä kuitenkin vaivasti copy-pasteilusta. Meistä toinen on käyttänyt pari vuosikymmentä alalla ja toinen osaa käyttää googlea. En kuulu ay-liittoon, joten joten ay-antipatiaa ei kannata minuun projisoida. Eikä kannata kysellä mitään, että miksi ay-liike tekee sitä tai tätä. Minä olevan vain liittoon kuulumaton (vapaamatkustaja), joka on todennut, että liikkeellä on paikkansa. Toivon mukaan minun ei tarvitse enää tätä alleviivata. Eikä tässä ole varsinaisesti mitään erityistä keskusteltavaakaan, halusin vain tuoda alalla toimivan näkökannan (ja varmasti on muitenkin kantoja), kun yleensä juurikin harrastetaan vain googlailua ja valikoivaa uutistenlukemista.

Minulla on kyllä kaikkien metsäyhtiöiden osakkeita.

Näytä koko viesti
UPM-Kymmene - 7.9.2021 07.57

Niin, kuten sanoin, takana on 23 vuotta ylempänä toimihenkilönä metsäteollisuudessa (ja viitisen vuotta muualla). Tiedän kyllä hyvin mikä on järjestelmä ja miten se ilmenee käytännössä ja kuinka tietyissä tilanteissa vain sanellaan asiat. Ja miten ihmiset tekevät omasta halustaan vuodet ylitöitä ja priorisoivat oman vapaa-aikansa edelle työt saamatta siitä mitään - edes vastaavaa määrää vapaita. Koska kukaan ei ehtisi edes pitää vapaita. Tämän vuoksi esimerkiksi työajanhallinta puuttuu, koska silloin yhtiön pitäisi ottaa kantaa tähän.  Tämä kaikki on vain sitä arkitodellisuutta, jonka jokainen meistä on hyväksynyt osaksi  työsuhdetta. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö asiasta kertoa. Edes näin nimettömänä.

Ja kuten pääpointtini oli, on hyvä olla jokin yhtiön ulkopuolinen vastavoima, koska työntekijät itsessään ei voi neuvotella tasapuolisesti yhtiön kanssa - tai olla aina edes neuvottelukumppani.

Näytä koko viesti
UPM-Kymmene - 6.9.2021 10.13

Näin 20 vuotta metsäteollisuudessa työskennelleenä pitää mainita, että nämä paikalliset sopimiset on sinällään pelkkää paikallista pakottamista. Monilla toimihenkilöille ja etenkin ylemmillä toimihenkilöillä on sopimukseton tila ollut aina ja se tarkoittaa ettei mitään ylityötaksoja tai matka-ajan palkkaa saa vaikka tekisi hulluna töitä. - Ja moni tekee, koska ovat sitoutuneita työhönsä.

En ole koskaan kuulunut ammattiliittoon ja pidin niitä täysin turhina nuorempana, mutta nykyisin ymmärrän, että vain he tarjoavat vastavoimaa. Myös minulle ei-ammattiliittoon kuuluvalle. Esimerkkinä viimeisin oikeustapaus on viime viikolta kun Metsä Group hävisi hovi-oikeudessa kikyn varjolla (kiky-sopimukset pystyi tekemään vain ne keillä oli yleinen työsopimus, metsä group teki leikkaukset yksipuolisesti) tehdyt vapaiden leikkaukset koko henkilöstöltä. Stora enso oli tehnyt saman ja hävinnyt käräjä- ja hovioikeudessa jo aiemmin. Mainittakoon vielä, että lehtijuttujen mukaan Metsä Group on ilmoittanut henkilöstölle ettei aio noudattaa hovi-oikeuden päätöstä, toisin kuin Stora. Jää nähtäväksi, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Metsäyhtiöt sinällään käyttävät hyväkseen yleistä ammattiliitto-antipatiaa ja esiintyvät kuin jokin 'paikallinen sopiminen' olisi jotain työntekijän huomioonottamista - tai että yksittäiselle työntekijällä olisi jotain sanomista näissä. En sinällään kannata sellaista ay-liikettä mitä oli vielä 2000-luvun alussa, mutta ainakin jokin vastavoima tarvitaan itse yhtiölle.

Sijoittajan näkökulmasta tietysti tälläisillä toimilla voi olla lyhytaikainen hyöty, mutta lopulta edes jollain tasolla motivoitunut, eikä kroonisesti vittuunut työntekijä on kuitenkin parempi vaihtoehto. Tämä meni vähän UPM;stä, mutta halusin tarjota hieman perspektiiviä tähän 'paikalliseen sopimiseen'.

Näytä koko viesti
Sijoituslainalla vauhtia salkun rakentamiseen, vinkkejä? - 6.9.2021 09.48

Minulla oli joskus salkku sijoitusvelan panttina. Siinä oli jonkinverran byrokratiaa ja pankki arvosti salkun arvosta 50 % eli sen verran sai lainaa. Tuota varten piti erikseen tehdä erillinen arvo-osuustili, jonne siirrettiin osakkeet ja tuo salkku oli lukittu eli ei voinut tehdä myyntejä. Meni aika hankalaksi, mutta erityisiä kuluja ei syntynyt.

Tuosta on aikaa noin 10 vuotta. Aina kun olen väläytellyt salkun panttaamista lainaa vasten, niin pankit ovat yrittäneet ehdottaa jotain muuta kuten asuntoa tai metsätilaa.. Eli tullut fiilis, etteivät välttämättä ole kovin innoissaan tuosta.

Mutta tuskin salkun panttausmahdollisuus on minnekään kadonnut. Mutta jos siihen ryhtyy, niin pahimmillaan voi tarkoittaa ylläolevia säätöjä ja rajoitteita...

Näytä koko viesti
Sijoituslainalla vauhtia salkun rakentamiseen, vinkkejä? - 16.5.2021 01.09

Näin yleisellä tasolla, millainen on pankkien henki myöntää bullet-lainoja esim. 50 000 euroa?. Minulle ei ole oikein koskaan selvinnyt millaisiin kohteisiin bullet-lainoja myönnetään, joten jos täällä on asiantuntijoita näiden suhteen, niin otan ilomielin tiedon vastaan. Asuntokuviota itse lähinnä mietin tässä, vakuuksia pitäisi olla kyllä riittävästi, mutta myönnetäänkö näitä kuinka...

Näytä koko viesti
Nordea - 25.2.2021 11.23

En tiedä miksi tässä ketjussa puhutaan koodareista, kun uutisessa nimenomaan puhutaan infrastruktuuripuolesta ja noihin liittyvästä henkilöstöstä. Koskee 27 suomalaista ja loput puolassa jne. Eli tukihenkilöstöä... Tuossa mukana voi olla kaikkea lähituesta verkkojannuihin (en kyllä tiedä paljonko ovat pitäneet talossa porukkaa tähän asti). Ei sitä omakaan työpaikka HCL:n mukaantuloon kuollut, vaan on yksi korona-ajan menestyjistä, olkoonkin etten itse olisi lafkaa valinnut..

 

Näytä koko viesti
Thunderful Group/ Lelumyynti Ky / Amo Oy IPO - 25.2.2021 10.48

Thunderfullissa aika itsestäänselvästi näki lukujen ja tekstin kautta, että kyseessä on firma, joka yrittää vaihtaa alaa ja tämän (alanvaihto) yrityksen pääomittamiseen sijoittaja osallistui. Antihinta oli selkäesti korkeampi kuin tukkuportaan yhtiöllä, mutta toisaalta matala jos yhtiö onnistuu äärikilpaillulla alalla. Mutta ei se muutos tapahtu yhdessä kvartaalissa, jos koskaan tapahtuu..

Näytä koko viesti
Aspire Global - 19.2.2021 10.30

Realisoit kuitenkin verot tossa, joten ainakin yhteiskunnat (Ruotsi ja Suomi) kiittää!

Näytä koko viesti